Last news in Fakti

12 Декември, 2023 09:02 4 066 43

Промените в Конституцията и как министър може да е с двойно гражданство!? Петър Славов пред ФАКТИ

  • петър-
  • славов-
  • конституция-
  • промени-
  • депутати-
  • нс-
  • радев-
  • президент-
  • румен

До момента няма яснота от (не)партньорите в „сглобката“ как ще решат този казус, казва юристът

Промените в Конституцията и как министър може да е с двойно гражданство!? Петър Славов пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конституцията - като основен закон, трябва да бъде адаптирана за всички обществени исторически моменти. НС прие на първо четене промените в Конституцията, но някак на крак, бързо. Защо се бърза… Пред ФАКТИ говори адвокат Петър Славов.

- Адвокат Славов, защо е това бързане с промените в Конституцията. Така ли се променя основен закон…
- Наистина е необяснимо това бързане – на всяка цена, едва ли не, преди Коледа трябвало да приключат депутатите с промените в Конституцията. Но това са правила, които те сами си определиха и то преди доста време - още преди лятото, когато изглеждаше, че ще имат на разположение продължителен период да готвят промените.
Това, което се случи обаче, по-скоро изисква преосмисляне на тези срокове – само за една седмица сега да преработят радикално внесения проект, предвид многото критики. А всички се досещаме, че „преработката“ едва ли ще е съвършена и към нея ще има нови препоръки, които при тези срокове вече няма как да бъдат взети предвид.

- Свикнали сме на "ремонт на ремонта", ще видим ли и "промени на промените"…
- Може би само в Основния закон досега не бяхме виждали „ремонт на ремонта“, но нищо чудно и до там да стигнат нещата. Защото успокоението, което някои депутати си дават, че едва ли не „… Конституционният съд (КС) ще ги коригира, ако има неточности в проекта“ всъщност е доста опасно – имам предвид посоченото в Тълкувателно решение 3/2020г. на КС и посочената там липса на „възстановително действие“ на предходните конституционни норми отпреди промените. С други думи, ако КС бъде сезиран, което изглежда сигурно вече, и интервенира с отменително решение, то обявените за противоконституционни разпоредби ще отворят „вакуум“ в Конституцията до момента, в който НС не проведе нова процедура за изменение на Основния закон, вкл. да събере необходимото парламентарно мнозинство, за да приеме нови текстове. Един вид – това са точно поправки на поправките!

- Ще се промени и чл. 65 от Конституцията, който ще позволи на хора с двойно гражданство да стават депутати и министри. Как гледате на това?
- До момента няма яснота от (не)партньорите в „сглобката“ как ще решат този казус, който сами създадоха заради липсата на яснота защо е предложен този текст. Големият проблем тук е, ако приемем за мотив на вносителите предложението да се съобразят новите условия след влизането на България в ЕС – че всеки български гражданин автоматично става и европейски гражданин, то внесеният текст е общ и реално касае и граждани на трети държави, които имат българско гражданство. А тези „трети държави“ може и да са неприятелски за България, съответно възниква въпросът към коя държава човек с такова двойно гражданство би бил лоялен и прочие. Допълнителен проблем е, че изискванията за народните представители се прилагат и към министрите – т.е. същият казус ще възникне и за членовете на МС и за премиера, а и за някои други висши държавни длъжности.

- Двойното гражданство предполага, че човек е приел и Конституцията на друга страна. На коя Конституция ще служи…
- Точно така – както вече стана дума, този въпрос е особено важен и проблемен, когато става дума за враждебна за България държава, която може да провежда политика, насочена срещу националните ни интереси. От тук идва и резонният въпрос – на коя държава човек с такова двойно гражданство би служил, ако бъде на висш държавен пост?

- Президентът Румен Радев не харесва предложените промени, но и не показва неговия готов проект за Конституция. Няколко пъти каза, че има такъв готов. Защо?
- Всички от доста време очакваме да видим най-после този митичен конституционен законопроект на президента. По мое мнение – всъщност точно сега беше моментът той да бъде внесен от Румен Радев в Народното събрание, след като счита, че е значително по-добър и съобразен с обществените очаквания. Защото Конституция не се променя всеки ден и в момента така или иначе е в ход процедура по изменение на Основния закон – т.е. всички добри предложения и експертен капацитет биха били добре дошли и от полза.
Самият аз изпратих на принципа „на добра воля“ няколко текста към председателя на Конституционната комисия, насочени именно към преодоляване на проблема с тълкувателното решение 3/2020г. на КС и опасността от възникване на „вакуум“ при отмяна на някои от приеманите текстове. Примерно за подобряване честността на изборния процес в България и др. Надявам се да бъдат взети предвид от сегашните депутати преди второто гласуване.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос ?

    31 5 Отговор
    А защо в БГ.реклами има негри ?

    Коментиран от #18

  • 2 пешо

    64 2 Отговор
    да дадем на хамериканския посланик българско гражданство и да го направим министър или премиер , това ли целят продажниците
  • 3 Петър

    62 4 Отговор
    Промените в Конституцията и как министър може да е с двойно гражданство!? Петър Славов пред Факти, такава глупост може да измислят само празните глави на тия от ПП, те дори не осъзнават какво вършат.
  • 4 Какви промени,

    46 4 Отговор
    гaлоши?! Къде спахте цяла година? Защо точно сега “трябва”?! Марш на тръстиката глyпeнедри, кръжочници и хoмоceксуалисти! Вън от храма, тъpгaши!
  • 5 Димни Огледала

    47 6 Отговор
    Директно ни монтират Козяк, Официално да врътка територията и тва е.
  • 6 Абе най добре

    35 3 Отговор
    Сглобените да не се хабят и цялата главна управа да се назначава от посолствоТо с техни си кадри... нашите сегашни хлъзгави продажници не стават за тая работа...
  • 7 Поредна глупост на сглобката

    48 3 Отговор
    Не може с двойно гражданство да управляваш, да служиш и се кланяш на двама господари, никъде пи света го няма

    Коментиран от #12

  • 8 много умно

    36 3 Отговор
    Сега от посолството ще могат да слагат директно хора в управлението. Всички чужди агенти ще се набият в министерството.
  • 9 Петко Кирилов

    33 4 Отговор
    Дали ще можем да купуваме или наемаме министри както футболистите. Но тогава сигурно министерството ще се напълни с негри от малки населени места като знам футболните ни отбори какво купуват.
  • 10 ФЕЙК

    42 4 Отговор
    "Сглобката" директно да запише в конституцията: Посланикът на САЩ е губернатор на България. Така ще си получат сребърниците и дори няма да се мъчат да "законотворстват"! Правителствата на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов не са били толкова сервилни към тогавашния "голям брат" - смустачките, колкото сегашните, към настоящия "голям брат".
  • 11 киро

    31 3 Отговор
    Да ни ДОКРАДЕ И ДА ИЗБЯГА ВЪВ ВТОРАТА СИ РОДИНА
  • 12 Хахохи

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "Поредна глупост на сглобката":

    В България го има! Им.ра.ат да имат 2 господари... а извинявам се, само 1 ама голям като амерека... ццц срам и позор 34години.
  • 13 Бай Дън

    34 3 Отговор
    Толкова години никой не посмя да пипне конституцията дойдоха тези лаици които дори не са живели в България и ще я променят. Това им е мечта да имат двойно гражданство и да управляват. Нека дадем на американския посланик двойно и той да участва, а защо не и на руския но Митрофанова на избори може и да ги смачка.
  • 14 Коментар

    26 2 Отговор
    Бързат,защото искат да ни предадат на друга държава без да питат хората и после ще трябва да се освобождаваме.Всеки с двойно гражданство както се докопа до висша позиция може да ни обяви официално за част от Нигерия примерно.Това си е опасно за националнага сигурност и никъде го няма.

    Коментиран от #25

  • 15 Име

    5 9 Отговор
    Адвокатите нямат особено представа за реалният живот, защото са в орбитата на алчността, нямат искреност. Най-малкото - хората гледат да си нямат работа с адвокати, от рода на Петър Стоянов, Филип Димитров и други мислители.

    Човекът предлага - да се чака - но това означава, да се протака - догодина ГЕРБ може за най-лош късмет да се върнат на власт и - няма лево- няма десно - ще стане пак същото.

    Сега е моментът да се започне, много скоро любезните физиономии на Делян Пеевски и Бойко Борисов ще станат отново сърдити, въпрос на няколко месеца е - ще почнат пак да се държат налудничаво.

    Има смисъл да се въведат промените, какво значи двойно гражданство - няма как да учиш в чужбина, да живееш и т.н., без да имаш двойно - даже е презрително на Запад - да си българин, всички си слагат окончание - "офф".

    Какви врагове сънува - та нима някой от с. Веселиново или от квартал Банкя са по-полезни или са по-адекватни.

    Отделно има нужда да се въведе частна конституционна жалба, колкото и да мрънкат по въпроса.
  • 16 Петко Кирилов

    17 4 Отговор
    Да попитам ако Митрофанова има двоино гражданство ще може ли да участва в избори защото ще ви спука.
  • 17 Кажи честно!

    16 2 Отговор
    ДПС съм сигурен, че може да изкара много министри с двойно гражданство.
  • 18 Петър

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос ?":

    Защото България не е нормална държава и защото изпълнява всичко каквото и кажат от ЕС и САЩ.
  • 19 1520

    24 3 Отговор
    Най антибългарския парламент всички са за съд и затвор
  • 20 Олга

    11 2 Отговор
    Двойната лоялност това е съвместимо с несъвместимото и е компромис с безопасността на държавата, което е шокиращо, тъй като днес дадената държава дружествена, а утре - враждебна. Тоест причината е същата, която сега. желаещи да се променят текста, сочат: “да се съобразят с новите условия след влизането на България в ЕС”, тоест ще сменят текста според интензивно променящи се реалии на света (???).
  • 21 Ден

    3 1 Отговор
    без да искам прегазих детето на политик от пп
  • 22 Хаха

    15 2 Отговор
    Идеално
    Да дадем българско гражданство на Орбан да стане български премиер 🤣
  • 23 инж. Ганчо Илков

    5 14 Отговор
    Президента е раздвоен. Той и сега обслужва Интересите на Руския Диктатор, но как това да бъде обвързано Коституционно? Този Проблем може би е залегнал в основите на Политическият му Проект. От една страна е Натовски Генерал, от друга - изпълнител на Инструкциите на генерал Решетников. Казусът е твърде сложен за лигитимиране. За да влезе в Парламента след Мандата му като Президент, необходими са му определен брой гласове. Предстои му Избор на съответстващ му Политически Проект. За сега има явен такъв на Псевдо Патриота Костадинов. Очаква да се запознае с Проекта на Корнелия. Каракачанов също му се предлага. Румен Петков, Татяна Дончева, Георги Първанов и други подобни болшевици социалисти. В тази Обстановка, той не бърза с Проекта за Конституция и е в изчаквателен период. Състоянието на ЕС също е клатещо. Унгария и други Източно Европейски бивши Комунистически Страни надигат Вой срещу ЕС и застават зад Путин. Георги Марков (агент на ДС) не случайно е около Орбан. Така, че Радев е в Политическа объркана ситуация.

    Коментиран от #30, #32, #39

  • 24 Реплика

    18 3 Отговор
    А няма ли да е по -просто да се премахне двойното гражданство?
  • 25 А Костя К.

    3 9 Отговор

    До коментар #14 от "Коментар":

    може да ни обяви за част от РФ независимо, че е български гражданин, нали?
  • 26 Киро

    24 1 Отговор
    Поредна изпълнена заповед на посолството !!! Вече можете да предложите министерски кресла на Байдън и сина му, на Зеленски и жена му ,на Урсула ,Борел ,Мишел , списъка е дълъг ,кой от кого по малоумен ,алчен и кръвожаден !!!

    Коментиран от #29

  • 27 нннн

    15 0 Отговор
    Що само с двойно гражданство да са ни министрите? Може и с тройно, четворно, петорно... И.....ти!
  • 28 абе

    16 0 Отговор
    петре това ли е най важното в нашата конституция да се узаконят депутати и министри с двойно гражданство да могат да крадат спокойно и да вържат правомощията на президента та да си разиграват коня както си искат .българското гражданство всеки роден в България го получава по презумция а за второто в канада се чака 5 години и за да получиш канадско се заклеваш пред общинска комисия и съдия и трабва да им се вярва та те доброволно и умишлено са си избрали нова държава и гражданство това са родоотстъпници и нямат място в управлението на държавата ни същото важи и с приелите българско гражданство по сметка или принуда чужденци другата тема президен факт е че им пречи със законови форми които му дава конституцията ни трябва някой да им държи юздата иначе ще сторят непоправими за държавата ни поразии
  • 29 любител

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Киро":

    прав си пич забравяш само и ПРОЗ с главно з . хахаха
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Прогрес

    8 1 Отговор
    Американците ще могат вече директно да си назначават в колонията свои граждани които да ръководят простолюдието.
  • 32 Малееей

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "инж. Ганчо Илков":

    колко и неграмотен Ганчоооуу!
  • 33 ХА ХА ХА

    13 1 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО , ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ ЩЕ ОСЕР..АТ И КОНСТИТУЦИЯТА ! КАКТО НАПРАВИХА И СЪС ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ! БОЖЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ТЯХ !
  • 34 Аз предлагам !!!!!!

    12 0 Отговор
    Министър председател и министри да стават само чужди граждани и проблема ще е решен !!!!!!!!!!!! Глупаци , глупави и прости !!!!!!!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Оракула от Делфи

    1 11 Отговор
    Какъв "огромен проблем" има БСП ,
    НА КОЯ КОНСТИТУЦИЯ , ЩЕ СЛУЖИ ЕДИН ГРАЖДАНИН С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО????
    СЛЕД КАТО Е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ЩЕ СЛУЖИ НА БЪЛГАРИЯ И ЕО!
    Всеки си носи кръста , след като е избран с мнозинство ,има закон и той важи за всички,
    какво значение има, чуждото гражданство, това е дискриминация срещу Всички Българи,
    които са живели или живеят в чужбина!
    Нали искате Българите да се върнат и да работят в България, без значение е чуждото гражданство!
    то е от значение, само за тези некадърници , които се страхуват от конкуренция в политиката!
    Махайте тази пречка в закона , която до момента обслужва , единственно и само ,
    некадърни неграмотни "калинки" в политиката!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Журналята прости пак са ни на гости

    6 0 Отговор
    До авторчето на Факти калинчо:
    Мамин, как един затворник за кражба на коли може да е 3 мандата министър председател?
    Може мама, може!!! Ама не за всеки!
  • 41 кмет на Кьолн

    2 0 Отговор
    може да стане само германец живял най-малко 11 години в града и да знае местното наречие ; освен другите изисквания за ценз и умения !
  • 42 Истини

    0 2 Отговор
    Едва ли турци от турция биха дошли, но що не някой старец от запад да не се кандидатира с опит в България. Българите са умни и това го казват турци по на 50 г, нищо, че деца им завършиха в Германия, виж те по могат да бъдат министри, съдии, прокурори, но едва ли бг турци, които им се родиха децата в Турция, но от старите може, и в турция и в България. На кики кво му кажат отвън големите, не ги винете и борисов го командват, както и радев. За радев са над 80 годишните, някои са на 85 год. Едва ли ще пукnат тия комунисти сталинисти. Цял живот гледали на голо и да крадат от залъка на народа директори, кметове, милиционери. Коварни хора е имало и ще ги има, затова идат мюсюлманите и ромеите. Турци в германия, а християни по света.
  • 43 Хххи

    0 1 Отговор
    Докато хората на герб крадяха дпс 3 раждаха хаха, а българите напълниха гробищата и рома от гробищната, нас короната не ни лови ковид. И като дойде радев, а бойко президент ще ви довършат българите. Съдран чувал, кой желае, иде друг народ в славяново от балкана и Ромео и Жулиета. Дреме му на радев за безпаричните. Кой има пари има всичко, а кой има дс кгбкп от 77 г на държавна софра.