Last news in Fakti

28 Декември, 2023 10:00 788 7

В Германия: всеки десети е работил и на Бъдни вечер

  • германия-
  • работа-
  • хотел-
  • бъдни вечер

Цели 27 процента от заетите в хотелиерството и ресторантьорството в Германия са работили и по празниците

В Германия: всеки десети е работил и на Бъдни вечер - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от всеки десет служители в хотелиерството, транспорта или здравеопазването е работил на 24 декември или ще работи и на Нова година. Най-често това са нископлатени работници и служители, показва проучване в Германия.

И тази година много хора са работили или ще работят по празниците. Според проучване на Института за икономически и социални изследвания към близката до профсъюзите фондация "Ханс Бьоклер" почти десет процента от заетите в няколко определени сектори на икономиката, като гастрономия и хотелиерство или транспорт, но също така и в здравеопазването са били дежурни и на Бъдни вечер.

Изследването е проведено сред 4200 трудещи се в Германия, научаваме от публикация на АРД. То показва, че мъжете са по-склонни, отколкото жените да работят по празниците, както и източногерманците в сравнение със западногерманците, уточнява изданието.

Особено засегнат е хотелиерският бранш

Делът на хората, работещи на 24 декември, е особено висок в хотелиерството и ресторантьорството, в транспорта и логистиката, както и в здравеопазването и социалните услуги. Заетите в сектора на търговията на дребно, които обикновено работят до последния момент, за да могат хората да пазаруват и по Коледа или пък да си набавят фойерверки за новогодишната нощ, този път имат почивен ден, тъй като Бъдни вечер и Нова година се падат в неделя. Ще рече, че тази година значително по-малко ще са работили и по празниците.

Както припомня АРД, през 2022 година двайсет процента от трудещите се в цялата страна са работили и на Бъдни вечер. Новото изследване показва, че тази година делът им е паднал наполовина – на 24 декември са работили 10% от всички трудещи се. Значително по-висок е делът на работилите по празниците в секторите хотелиерство и ресторантьорство, здравеопазване и социални услуги – съответно 27 и 20 процента от работната сила. Изследванията показват следната закономерност: след 14 часа в почивните дни броят на дежурните спада значително – както на Бъдни вечер, така и на 31 декември, научаваме още от публикацията на АРД.

Засегнати са най-вече нископлатените работници и служители

Хората, на които им се налага да се трудят и по празниците, работят в нископлатени професии, става ясно от отговор на правителството на запитване от депутати на Лявата партия, пише на свой ред Зюддойче Цайтунг (ЗЦ).

През 2022 г. в почивните дни са работили 3,7 милиона души, от които около 40 на сто изкарват между 1250 и 2250 евро месечно. Други 20 процента пък работят за по-малко от 1250 евро на месец.

Призиви за по-добро заплащане

В засегнатите браншове често се полага и много извънреден труд, посочва още ЗЦ и цитира данни от Института за изследване на трудовия пазар и професиите, според които в хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и търговията са били положени общо 303 милиона работни часа извънреден труд. От тях половината – 159 милиона работни часа не са били платени.

На този фон някои политици настояват за подобряване на заплащането във въпросните сектори. Сред предлаганите мерки е да се вдигне почасовата минимална ставка, която от 1 януари вече ще бъде 12,41 евро, на 14 евро на час.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    6 0 Отговор
    А всеки пети е мюсюлманин
  • 2 бай Даньо

    5 0 Отговор
    Ами нали трябва да изкарат пари и за безделниците
  • 3 Истината съм аз

    5 0 Отговор
    Поредните лъжи на ,,дв,,,
    Ами ясно е че ще работят хотели и ресторанти нали тогава има най много хора и печалба ..
    Дв да напише статия колко от невероятните работодатели са платили двойно за работата - там е истината .
    Отделно има непрекъснати производства който няма как да почиват .
    Дв да стоят на студено и да не ядат за да могат всички да почиват .
    Дв е много лъжлив сайт на държавна издръжка.
  • 4 Българин

    2 1 Отговор
    А пък през хубавото време нямаше Бъдни вечер.
  • 5 И не само

    1 0 Отговор
    Даже влаковете са работили,и самолетите също, ....

    Коментиран от #7

  • 6 Исторически парк

    2 0 Отговор
    То в тоталитарна България си беше нещо нормално всички да са на работа тогава
  • 7 Един луд

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "И не само":

    И светофарите също,....😂