Last news in Fakti

3 Януари, 2024 10:01 2 147 6

Ако не се справи с този проблем, дните на Сунак са преброени

  • риши сунак-
  • великобритания-
  • мигранти-
  • ламанш-
  • консервативна партия

Една тема доминираше дебата във Великобритания цяла година - миграционната политика

Ако не се справи с този проблем, дните на Сунак са преброени - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дългата сянка на Брекзит, проблемът с миграцията, наследството на Джонсън - британският премиер Риши Сунак бе изправен пред редица предизвикателства през 2023-а.

Началото на годината във Великобритания беше турбулентно. Хиляди в цялата страна стачкуваха - лекари и медицински сестри, учителите, машинисти. Високата инфлация и непрестанно увеличаващите се разходи подклаждаха недоволството, припомня АРД.

Премиерът Риши Сунак постигна един голям успех, когато в края на февруари Обединеното кралство и Европейския съюз постигнаха съгласие по въпроса с търговските граници между Ирландия и Северна Ирландия според т.нар. Рамка от Уиндзор. Сунак, който подкрепя Брекзит, беше доволен. По думите му Северна Ирландия е в привилегирована позиция - с достъп до вътрешните и до европейските пазари. "Никой друг не е в такава позиция", каза Сунак. С изключения на цялата Великобритания преди Брекзит, отбелязва Имке Кьолер от АРД.

Новините за Северна Ирландия не бяха само добри

Рамката от Уиндзор улесни отношенията с Европейския съюз. В Брюксел имаха усещането, че след Борис Джонсън и Лиз Тръс, най-сетне отново си имат работа с прагматик в Уестминстър. Процесът се отрази добре на репутацията на Сунак, обяснява АРД.

Въпреки това обаче местно правителство в Северна Ирландия така и не се сформира. Най-голямата тамошна партия - Демократическата юнионистка партия, продължава да блокира местната власт, защото според тях споразумението с ЕС не е достатъчно добро. Вижданията на юнионистите са, че остават някои търговски ограничения, които могат да изолират Северна Ирландия от останалата част от Великобритания.

Дългата сянка на Брекзит

През май стана ясно, че дългата сянка на Брекзит все още тегне над Острова. На Риши Сунак му се наложи да предприеме стъпки за премахването на около 4000 европейски закона от британската правосъдна система. Това трябваше да се случи преди края на 2023 година.

Докато крайните привърженици на Брекзит бяха доволни, бизнесът и опозицията предупредиха, че това може да доведе до правна несигурност и бюрократичен хаос. Някои дори се съмняваха, че процесът може да бъде доведен докрай, тъй като държавата просто не разполага с достатъчно хора, които да свършат работа, пише АРД. В крайна сметка на правителството му се наложи да отмени плана си, което спечели на Сунак доста критики от по-дясното крило на партията му.

Борис Джонсън отново в светлината на прожекторите

Сунак така и не успява да спаси Консервативната партия от трайно ниската подкрепа, която ѝ дават социолозите. В началото на месец юни Борис Джонсън отново попадна под светлините на прожекторите заради разследването по т.нар. Партигейт. Става дума за нарушаването на правилата за локдаун по време на пандемията, когато Джонсън е организирал партита.

Комисията, която разследваше случая, в крайна сметка постанови, че Джонсън е излъгал парламента. Бившият премиер нарече разследването "лов на вещици" и обвини наследника си Сунак, че не следва достатъчно консервативна линия в управлението, както и че данъчната му политика е лоша.

"Доктор Смърт"

През последните седмици Джонсън, неговият бивш съветник Доминик Къмингс, бивши министри и членове на кризисния щаб от времето на пандемията бяха изслушани във връзка с управлението на кризата с коронавируса. Сунак също беше разпитан. Като министър на финансите през лятото на 2020 г. той стартира програма за субсидии, които целяха да направят посещенията в ресторанти по-евтини, за да се подкрепи гастрономията. В същото време обаче броят на заразените с Ковид-19 също нарасна.

Обществеността научи, че един от научните съветници на правителството по това време наричал Сунак "Доктор Смърт". Това определено не беше добър пиар за премиера, пише АРД. Общата картина, която се очертава от тази комисия, също е опустошителна. Когато "Даунинг стрийт" 10 трябваше да бъде в най-добрата си форма, за да се справи с пандемията, са властвали хаос, недоволство и невежество.

Мисия невъзможна ли са депортациите?

Една тема доминираше дебата във Великобритания цяла година - миграционната политика. Сунак обеща да "спре лодките", с които мигранти пресичат Ламанша, с план от пет стъпки. Премиерът уверено твърдеше, че всички нарушители ще бъдат депортирани бързо.

Тези обещания обаче се оказаха трудни за изпълнение, обяснява АРД. Плановете на правителството да депортира мигранти в Руанда засега не са влезли в сила. Върховният съд на страната ги обяви за незаконни, тъй като Руанда не може да бъде категоризирана като сигурна държава. В момента британските власти се опитват да заобиколят това решение, като променят законодателството.

Разделението в Консервативната партия обаче отново е много очевидно по този въпрос, почти както по време на Брекзит. Ако министър-председателят Сунак не успее да прокара законодателството за Руанда през парламента в началото на 2024 г., дните му вероятно ще са преброени.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти,п а к. не е р а з б р а л о

    4 5 Отговор
    В Обединеното Кралство няма п р о б л е м и.Всичко е от б о г а т аш н а г о р е и си г л е д а т. К е ф а.Б е д н и т е. б ъ л г а ри. д а м у. м и с л ят
  • 2 Странно

    20 1 Отговор
    Потомък на мигранти трябва да пази ингилистан от мигранти. Много им куца логиката на бозавите трътловиди.
  • 3 Верно ли

    14 1 Отговор
    Ох, да му имам проблемите на Ришито - няма да е министър председател, ще го назначат на управителен пост в някоя банка, защото е слушкал и ще турят друг такъв, като него, дето няма нищо общо с обществото, а обслужва корпоративни интереси! Ама стадото трябва да си мисли, че има някакъв проблем, та да е доволно!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кой

    4 0 Отговор
    Кой с.ра на метеното? За да трябва този да се справя и с тези проблеми!
  • 6 Рише

    1 0 Отговор
    Бягай при Чярли,че нещо му падна от таковата.Те си офарда и го намери....Не пипай камилата....