Last news in Fakti

4 Януари, 2024 14:25 1 677 3

Токаев: Като прогресивна нация трябва да гледаме само напред!

  • казахстан-
  • касим - жормат токаев-
  • интервю-
  • президент

2024 година поставя началото на следващия петгодишен цикъл на развитие на Казахстан

Токаев: Като прогресивна нация трябва да гледаме само напред! - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случва в Казахстан? Как ще се развива деветата най-голяма държава в света през новата 2024 година и кои моменти ще са важни за развитието на страната? На тези и много други въпроси отговори президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев в първото си за тази година интервю за вестник „Егемен Казахстан“.

Господин Токаев, какво си спомняте за изминалата година?

Използвам възможността още веднъж да поздравя всички сънародници за Новата година!

2023 година се оказа наситена със значими събития за страната ни. Стигнахме до завършването на големи политически реформи. Конституционният съд започна работа. Съгласно новите правила се проведоха избори за депутати на Мажилиса и маслихатите от всички нива. За първи път се проведоха избори на акими /ръководители на области и градове с областно значение/. Продължиха изборите за кметове на села и градове с областно значение, в резултат на които миналата година бяха избрани около 700 селски кметове.

Започнахме да изграждаме справедлива и конкурентна икономическа система. Ние се занимавахме с въпроси на диверсификация и демонополизация на икономиката, актуализиране на инфраструктурата, подкрепа на бизнеса и привличане на инвестиции.

Последователно се решаваха наболелите проблеми на социалната сфера. Изграждането на училища, включително „удобни училища“, започна в цялата страна, а в селата се изграждат медицински заведения. Въведен е Социален кодекс, насочен към цялостна подкрепа на уязвимите категории граждани.

Всички тези реформи ще бъдат изпълнени с ново съдържание през 2024 г. Ще действаме систематично, вървейки неотклонно към целите си. Тази година е особено важна, защото поставя началото на следващия петгодишен цикъл на развитие на страната.

Какви са очакванията ви за предстоящата нова година? Какви са основните предизвикателства пред страната?

В моето септемврийско обръщение поставих задачата да преминем към нов икономически модел. Стратегическата цел е удвояване на БВП до 2029 г. Скоро ще се проведе разширено заседание на правителството, на което ще обобщим резултатите от социално-икономическото развитие и ще определим стратегия за по-нататъшни действия в тази посока.

Ще продължим конструктивна и балансирана външна политика, отчитаща националните интереси на държавата. През 2024 г. страната ни ще бъде домакин на редица представителни срещи на върха и форуми. Казахстан ще председателства едновременно няколко авторитетни международни организации: Шанхайската организация за сътрудничество, Организацията на договора за колективна сигурност, Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия, Организацията на тюркските държави, Международния фонд за спасяване на Аралско море и Ислямската Организация за продоволствена сигурност.

Голямо събитие ще бъде провеждането на Световните игри на номадите в Казахстан. Те са важни, както за популяризирането на националния спорт и здравословния начин на живот, така и за разширяването на културните и хуманитарни връзки между братски народи – наследници на номадската цивилизация на Великата степ.

Почитането на изключителни исторически личности на нашия народ ще бъде полезно от гледна точка на укрепване на националната идентичност. Тази година се навършват 125 години от рождението на известния учен Каниш Сатпаев и 100 години от рождението на известните герои Сагадат Нурмагамбетов и Рахимжан Кошкарбаев. Освен това, според историците, през 2024 г. ще се навършат 800 години от действителното формиране на Улуса на Джочи. Във връзка с такава знаменателна дата, показваща вековните корени на нашата държавност, ще започне много изследователска работа. Тази година ще приключи подготовката на многотомна книга за историята на Казахстан. Това е детайлна работа, върху която работят над 200 местни учени и около 60 привлечени чуждестранни специалисти.

Освен много важни събития ще има още повече рутинно работно ежедневие. От усилията на всички граждани зависи как ще остане тази година в историята на страната. В моето новогодишно обръщение казах, че догодина ще станем свидетели на нов възход на нашата нация, но всички ще трябва да работим много, за да постигнем тази цел.

Изминаха точно две години от трагичните януарски събития. Във вашите изказвания и интервюта вие вече дадохте оценка на тези трагични събития. Все още обаче остават въпроси. Има различни тълкувания. Как можете да характеризирате тези събития днес, след изминалото време? Какви са основните им причини и предпоставки?

Дълго мислих върху тези въпроси и продължавам да ги мисля. Според мен дълги години нерешени социално-икономически проблеми и обща стагнация, прераснала в деградация на управлението и обществото, доведоха до трагичните януарски събития. Това се виждаше, както се казва, с просто око.

След избирането ми за президент през 2019 г. беше поет курс за демократизиране на политическата система, либерализиране на обществения живот и демонополизиране на икономиката. Социални активисти, граждански активисти и експерти участваха активно в разработването и прилагането на реформите. Много инициативи бяха разработени на различни платформи за диалог, включително на заседанията на Националния съвет на общественото доверие, който специално създадох.

Ще бъда честен: този нов курс предизвика рязко отхвърляне от влиятелни хора, които го възприеха като заплаха за дълбоко вкорененото състояние на нещата в страната и привилегированото им положение във властовите структури. От тяхна страна, постепенно нараства скритата, а често и открита съпротива срещу реформите. В крайна сметка, за да обърнат трансформацията и да възстановят предишния ред, те решиха да предприемат крайни мерки.

Тази група от високопоставени служители имаше огромно влияние върху силите за сигурност и престъпниците, така че беше избран вариантът за организиране на насилствено завземане на властта. Според разследването подготовката е започнала около средата на 2021 г. Тогава правителството взе необмислено, незаконно решение да увеличи рязко цените на втечнения газ, а в района на Мангистау хора, подстрекавани от провокатори, излязоха да демонстрират.

Правителството, по мое указание, създаде специална комисия, която отиде в региона, за да се срещне с представители на обществеността и да вземе компромисно решение. Но протестите придобиха екстремистки характер, от което се възползваха заговорниците.

Разследването на Генералната прокуратура показа, че развитието на януарските събития има „вълнообразен“ характер.

Първоначално имаше митинги в района на Мангистау, които продължиха в други региони. Въпреки всички усилия на централното правителство и акиматите, ситуацията в страната стана дестабилизираща; преговорите и диалогът за намиране на компромисни решения не намериха подкрепата на организаторите на безредиците.

Първите сблъсъци започнаха в много региони на страната. Заговорниците, чрез специално обучени хора, направиха всичко възможно да изострят ситуацията. Но дори и в такава трудна ситуация органите на реда избягваха използването на сила. Това беше втората вълна.

Третата вълна започна, когато се намесиха престъпни групировки, чиито лидери бяха контролирани от заговорниците и имаха контакти с терористи, включително тези, които пристигнаха отвън. Използвайки специални технологии, провокатори и бандити, те превърнаха мирните протести в масови безредици, придружени от мащабно насилие, погроми, палежи и унищожаване на имущество. В условията на хаос въоръжени бандити и терористи се присъединиха и едновременно с една команда атакуваха правителствени сгради, правоприлагащи органи, оръжейни складове, арсенали на силите на реда и военни части. Освен това става дума не само за Алмати, но и за редица областни центрове. Нека ви напомня, че по време на януарските събития бяха откраднати повече от три хиляди оръжия, включително картечници и дори гранатомети. Освен това бяха атакувани транспортна инфраструктура и телекомуникационни съоръжения. Повтарям: бандитите и терористите действаха организирано, в тясна координация помежду си.

В опита за преврат съвместно участваха екстремисти, престъпници и религиозни радикали. Тяхната цел беше да всеят страх сред гражданите, да дезорганизират държавните институции, да подкопаят конституционния ред и в крайна сметка да вземат властта.

Ситуацията по това време беше изключително трудна и напрегната - страната беше на косъм да потъне в хаос. За да предотвратим това, всички мерки се наблюдаваха лично от мен, ежечасно и денонощно. Министерството на вътрешните работи получи информация за подготовката на различни нападения срещу Акорда, включително с използване на камиони. Многократно ми беше препоръчвано да напусна жилището, дори да се евакуирам, включително в чужбина, но аз категорично не бях съгласен с това и в едно от моите телевизионни обръщения заявих, че при всякакви обстоятелства ще остана на работното си място. Две седмици бях в официалната резиденция на Акорда. Късно през нощта и рано сутринта се проведоха оперативни срещи. В онези дни най-важната задача беше да запазим държавата си и да възстановим реда и законността в страната.

Правилно ли беше решението да поканим руски военни в Казахстан? В съседната страна усилено се говори за нейната спасителна роля по време на вълненията в Казахстан.

В условията на хаос и практическа анархия в регионите на заседание на Съвета за сигурност беше решено да се призове Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) да въведе мироопазващ контингент в нашата страна за периода, необходим за осигуряване на стабилност и сигурност. Подчертавам: апелът не беше към Русия, а към ОДКС, член на която е Казахстан.

По време на обсъждането председател на организацията беше Армения, а тази година председателството премина в Казахстан. Контингентът на ОДКС беше наистина мироопазващ и играеше ролята на възпиращ фактор в оргията, която се разигра в онези трагични дни. По споразумение със страните-членки на организацията нейният контингент напусна страната без предварителни условия и предсрочно.

Миротворческият контингент на ОДКС не е участвал в антитерористичната операция и не е произвел нито един изстрел. Арменският контингент охраняваше градския водоканал и хлебозавода в Аксай, беларуският – летището в Жетиген, таджикският и киргизкият – съответно ТЕЦ-1 и ТЕЦ-2 на град Алмати, руският – ТЕЦ-3 и телекомуникационни съоръжения . Имаше заплахи от терористични атаки срещу жизненоважни съоръжения за поддръжка, така че контингентът беше изпратен там. Но най-важното е, че освободи силите ни за провеждане на антитерористична операция.

Оказва се, че това е неуспешен опит за преврат. Какво ще кажете тогава на онези, които твърдят, че това било народен бунт и едва ли не революция?

Целият свят стана свидетел на онези трагични събития, когато мирните демонстрации прераснаха в бунтове и погроми. Хората идват ли на мирни демонстрации с картечници, пистолети и оръжия с ножове? Там бият и убиват ли военни, подиграват ли им се, използват ли ги като живи щитове при нападения срещу административни сгради? Наистина ли са останали разграбени магазини и банки и опожарени коли след мирни демонстрации? Дори не говоря за нападения срещу правителствени сгради и полицейски участъци. Общите щети от тези безчинства възлизат на около три милиарда долара.

Спекулативните версии не трябва да се изграждат върху причините и последствията от Кантара. Ще го кажа направо: дискусиите за предполагаемо народно въстание допринасят за оправдаването и избелването на престъпни деяния. Такива безотговорни, провокативни по същество разговори водят до възхвала на истински бандити и вкореняване на вредна криминална психология в обществото. Това означава, че призовават за нови вълнения в ущърб на националната сигурност и благосъстоянието на хората. Това е много сериозна заплаха. Затова държавата и обществото трябва да бъдат единни в осъждането на беззаконието – в това съм сигурен.

Не знам колко приятен или неприятен ще ви бъде следващият въпрос, но не мога да не го задам. След като поехте президентския пост през 2019 г., в страната започнаха да говорят, че имаме двувластие. Някои сравняваха нашия политически модел с иранския, други със сингапурския. Наистина изглеждаше, че в страната има два центъра на власт. Така ли беше?

След като повдигнахте толкова наболял въпрос, трябва да бъда пределно откровен. Президентът в съответствие с Конституцията определя основните насоки на вътрешната и външната политика на страната, назначава и освобождава от длъжност висши държавни служители и висшето командване на въоръжените сили. Държавен глава е върховният главнокомандващ.

Но наистина имаше опити да се наложи модел на двувластие и трябва да кажа, че тези опити се отличаваха със своята целенасоченост и организираност. В настоящата политическа ситуация на „транзит на властта” политическите манипулатори са формирали един вид паралелен център на властта. Страната ни имаше президент и върховен главнокомандващ, както и председател на Съвета за сигурност в лицето на бившия президент. Това в крайна сметка не можеше да не доведе до конфликт на властта.

Ще кажа нещо повече: тази ситуация стана една от предпоставките за януарската криза. Защото заговорниците се опитаха да използват измисления модел на двувластие или „тандем“ в своя полза. Сигурно си спомняте изявленията на редица служители, включително бившия министър на правосъдието, че статусът на Елбаси е по-висок от този на президента. По-късно директно казах на Нурсултан Абишевич Назарбаев, че политическите игри, преди всичко на най-близките му съратници, почти разкъсаха страната.

Смятам, че изобщо не трябва да има „старши и младши президенти“. Това е сериозен урок за бъдещото поколение лидери, които трябва да се пазят от подобни неща и винаги да мислят само за интересите на държавата и добруването на обществото.

За съжаление в решителните моменти на вътрешнополитическата криза ръководителите на ключови правоохранителни органи показаха липса на професионализъм и дори предателство.

Кантар показа необходимостта от изграждане на стабилна и ефективна система от държавни институции, работещи в съответствие с Основния закон. Ние като народ преодоляхме тази криза, оцеляхме и станахме още по-силни. Предотвратихме още по-голяма катастрофа и стабилизирахме ситуацията в страната само благодарение на единството на нашите граждани и решителните действия на целия вертикал на властта. По-късно, по време на разследването, някои заговорници признаха, че не са очаквали да видят такова ниво на консолидация на хората и политическа воля на властите.

Можем ли да кажем, че сме преминали точката, от която няма връщане, критичната линия, която ни разделя от близкото минало? Има ли днес гаранции, че промените ще бъдат необратими?

Както казах, политическите реформи започнаха през 2019 г. Създаден е Национален съвет на общественото доверие, който разработва и осъществява важни законодателни инициативи. Бяха направени значителни промени в законодателството за изборите, политическите партии и парламента. За първи път в страната се заговори открито за диктатурата на олигопола.

Тези иновации създават заплаха за онези, които се чувстват спокойни в условията на политически и икономически монопол. Така те направиха неуспешен опит да обърнат всичко.

След Кантара бяха изразени опасения, че властите, казват те, ще „затегнат гайките“ и ще започнат да консервират режима. Ние обаче направихме обратното, поехме по по-труден, но правилен път.

През 2022 г. процесът на политическа модернизация, разбира се, се ускори. И една от основните цели на реформите беше формирането на по-справедлива и балансирана политическа система. Освен това беше важно да се създадат такива условия, които да гарантират необратимостта на политическите реформи и да ги превърнат в постоянен фактор в обществения живот.

Междувременно някои критици на властите, включително на Запад, твърдят, че в нашата страна все още има политически затворници. Така е?

Основните признаци на политическо преследване са цензурата, специалните закони и наказателните органи. Нищо подобно не съществува в съвременен Казахстан. В нашето законодателство няма нито един указ, нито един закон, нито един друг нормативен акт, по който гражданите да бъдат преследвани за техните политически възгледи.

Напротив, реформите укрепиха системата за защита на човешките права. Бяха приети законодателни промени за укрепване на независимостта на съдилищата. Разширени са категориите дела за съдебен процес. Институцията на комисаря по правата на човека, която получи конституционен статут, функционира пълноценно в страната. За последователността и дълбочината на реформите говори фактът, че през декември миналата година подписах втория Указ в областта на правата на човека.

Основната задача на властите е стриктното осигуряване на законността и реда. Следователно всяко нарушение на закона е наказуемо. Но политическите възгледи и идеологическите предпочитания на хората нямат нищо общо със закона и реда.

Индивиди, въпреки предупрежденията на прокуратурата, нарушават закона със странна упоритост, като явно по този начин се опитват да получат широка обществена известност. С други думи, те се поставят над закона.

За какво политическо преследване можем да говорим в държава, в която има много независими медии и липсва политическа цензура?

Освен това след приемането на новия закон за митингите, когато беше въведена уведомителна процедура вместо разрешителна, броят на мирните митинги в Казахстан се увеличи многократно.

В изказванията си многократно съм казвал, че всички проблеми трябва да се решават цивилизовано, градивно – не с викове и провокации по площадите, а в рамките на специално създадени диалогови платформи и механизми и най-вече сред стените на парламента.

Сега в парламента е представена най-широка политическа палитра, която отразява възгледите на всички основни слоеве на нашето общество. Узаконява се институтът на парламентарната опозиция.

Позволете ми да ви напомня, че след резултатите от последните избори шест партии влязоха в Мажилиса, три от които получиха депутатски мандати за първи път. Още повече, че една от парламентарните партии първоначално е опозиционна.

Много чуждестранни политици и експерти, включително от западни страни, изразяват подкрепа за нашите демократични реформи, като отбелязват техния напреднал характер. Наистина, в нашата геополитическа среда, ние сме единствената страна, която е претърпяла такава широкомащабна демократична трансформация и е постигнала голям напредък в защитата на човешките права.

В социалните мрежи се разпространява новина, че планирате да проведете референдум за конституцията и възнамерявате да участвате отново в президентските избори през 2026 г. Това е вярно?

Това е дезинформация. Убеден съм, че вече не са възможни произволни промени в Конституцията, особено по толкова фундаментален въпрос. Конституционната реформа не беше извършена с цел въвеждане на произволни промени в Основния закон.

Разпоредбата за еднократен президентски мандат в Конституцията остава непроменена. Тази норма е също толкова непоклатима, колкото нормите за независимост, единство, териториална цялост и форма на управление на нашата държава.

Тъй като засегнахме тази тема, ще използвам възможността да разкрия някои подробности. Изразих идеята за единен седемгодишен мандат в закрити дискусии преди 15 години. Тогава това предложение не беше подкрепено. След като ме избраха за президент, претеглих всички „за“ и „против“ и много мислих как тази идея може да се приложи на практика.

През 2022 г. бяха въведени няколко важни конституционни промени, насочени към премахване на суперпрезидентските правомощия. И тогава предложих идеята за единен седемгодишен мандат. Тази инициатива получи подкрепа в цялата страна. Това казва всичко.

Миналата година беше много наситена във външнополитическата сфера. Позицията на Казахстан беше изразена много сериозно на много срещи на върха и форуми. Проведохте много срещи със световни лидери и регионалният формат C5+ стана много популярен. Това до голяма степен се дължи на вашия авторитет в световната дипломация. Какви значими външнополитически събития се очакват през следващия период?

Провеждайки балансирана и прагматична външна политика, Казахстан защитава националните интереси и решава стратегическите предизвикателства пред нас. Нашите приоритети остават непроменени - осигуряване на неприкосновеността на суверенитета и териториалната цялост на страната, защита на правата и интересите на гражданите на Казахстан, създаване на благоприятни външни условия за устойчив икономически растеж. Като министър на външните работи в продължение на десет години участвах тясно в разработването на тези приоритети.

В сегашните трудни геополитически условия за Казахстан е важно да развива взаимноизгодно и прагматично сътрудничество с всички наши чуждестранни партньори и преди всичко съседи.

Вие правилно отбелязахте уместността на формата C5+, тъй като Централна Азия е динамично развиващ се регион със собствена визия за геополитически реалности, широки възможности за търговия, инвестиции, бизнес и иновации. Ето защо интересът към Централна Азия значително нараства в света и търсенето на платформата за диалог C5+ нараства.

Активното развитие на отношенията между страните от региона и влиятелните външни играчи би било невъзможно без редовен и доверителен диалог на най-високо ниво. В това отношение през последните години беше постигнат значителен напредък, годишните консултативни срещи на държавните глави на Централна Азия станаха продуктивни. Между другото, тази година Казахстан ще бъде домакин на следващата среща в този формат.

Както вече казах, 2024 г. ще бъде белязана от председателството на Казахстан в няколко влиятелни регионални и международни организации и асоциации.

Важно събитие ще бъде Международният форум в Астана през юни тази година с участието на лидери на редица държави и световни компании. Тази платформа традиционно обсъжда глобални проблеми като изменението на климата, недостига на храна и енергийната сигурност.

От голямо значение е споразумението с Франция за съвместно организиране на Международния форум „Среща на върха за една вода“ в кулоарите на Общото събрание на ООН, който има за цел да допринесе за глобалния климатичен дневен ред.

Президентските избори в Русия са насрочени за март 2024 г. Как това събитие ще повлияе на глобалния и регионален дневен ред?

По отношение на изборите тази година ще бъде знакова за много държави. Освен в Русия предизборни кампании ще се проведат в САЩ, Азербайджан, Великобритания, Индия и други страни, ще се проведат и избори за Европейски парламент. Разбира се, ние ще следим внимателно тези изборни процеси.

Президентските избори в Русия, разбира се, представляват особен интерес за нас поради високото ниво на отношения между Астана и Москва. Всички знаят, че Русия е основният стратегически партньор и съюзник на Казахстан. През последните 30 години изградихме впечатляваща архитектура на междудържавни отношения, която включва над 300 договора и споразумения. Механизмите за двустранно сътрудничество работят в почти всички области.

Политическият диалог на най-високо ниво се развива интензивно. Взаимодействаме в многостранни структури, както и по въпросите на осигуряването на регионална стабилност и международна сигурност.

Едно от ключовите събития в обширната двустранна програма от миналата година беше официалното посещение на Владимир Путин в Казахстан. По време на преговорите ние потвърдихме неизменно приятелския характер на стратегическото партньорство между нашите държави.

Русия е един от основните търговско-икономически партньори на Казахстан. Стокообменът между двете страни за 10 месеца на 2023 г. възлиза на $21,4 млрд. И това не е изненадващо, защото между нас е най-дългата непрекъсната сухопътна граница в света.

Традиционно специално внимание се отделя на разширяването на културните и хуманитарни връзки и научно-образователните контакти. Между другото, тази година се навършват 225 години от рождението на великия руски поет Александър Пушкин. Тази годишнина е значима не само за Русия, но и за Казахстан. Защото Пушкин, подобно на нашия велик Абай, е един от основните символи на приятелството и културното взаимодействие между двата народа.

Трябва да разберем, че Руската федерация играе изключително важна роля в световната политика и има статут на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Руският президент Владимир Путин е лидер, който със своите думи и действия по същество оформя глобалния дневен ред. Мнението на Русия се взема предвид в целия свят, без участието на тази държава не може да бъде решен нито един световен проблем и това е факт.

Следователно президентските избори в страна като Русия ще имат голямо международно значение и ще привлекат вниманието на повечето страни по света.

Отношенията с Китай заемат специално място във външната политика на Казахстан. През последните няколко години казахстанското общество претърпя положителни промени във възприемането на източната си съседка. Какви са перспективите за по-нататъшно изграждане на отношенията с Китай?

Днес отношенията между Казахстан и Китай се развиват активно в духа на приятелство, добросъседство и вечно стратегическо партньорство.

Заедно с президента Си Дзинпин поставихме началото на нови „златни тридесет години“ сътрудничество между Казахстан и Китай. Ясна индикация за това са двете ми посещения в Китай миналата година.

По време на съществените преговори с лидера на Китай в Сиан и Пекин постигнахме важни споразумения и начертахме конкретни пътища за тяхното изпълнение.

Подобни лични контакти напълно отразяват високото ниво на отношенията между Астана и Пекин. Казахстанско-китайските отношения могат уверено да се нарекат образцови.

Взаимният търговски оборот показва безпрецедентен ръст - след резултатите от 10 месеца на 2023 г. той достигна 24,3 милиарда долара, поставяйки нов рекорд. Ние активно работим за разширяване на обхвата на износа на нашите продукти и увеличаване на обема на доставките за Китай.

Освен това Китай традиционно е един от най-големите инвеститори в икономиката на Казахстан. Страната ни вече е натрупала 24 млрд. долара китайски инвестиции.

Общата граница с Китай, благоприятното географско положение на Казахстан между Изтока и Запада - всичко това открива широки перспективи пред страната ни за транзит на китайски стоки в различни посоки. По време на моето участие в Третия форум на високо ниво „Един пояс, един път“ в Пекин бяха постигнати такива важни споразумения като Споразумението за съвместно развитие на Транскаспийския международен транспортен маршрут и Меморандума за съвместното изграждане на Аягоз-Таченг. Убеден съм, че те ще дадат допълнителен тласък за развитието на транспортно-логистичния сектор на страната ни. Казахстан твърдо подкрепя китайския мегапроект „Един пояс, един път“, както още веднъж доказа моето изказване на форума в Пекин през октомври миналата година.

Влизането в сила на безвизовия режим между Казахстан и Китай е изключително важно - казахстанците вече имат право свободно да посещават тази страна. Надявам се много наши съграждани да се възползват от тази възможност.

По отношение на Китай не трябва да имаме страхове, внесени отвън или основани на идеи от отминали дни. Сега Китай е силно развита държава, включително в областта на високите технологии. Целият свят признава това. Ето защо за Казахстан е изключително важно да си сътрудничи с източната ни съседка и да използва ефективно всички предимства на подобни приятелски отношения и взаимно доверие.

Не мога да подмина още една тема, която вълнува цялото общество. Напоследък зачестиха случаите на насилие и жестокост. Всеки ден има новини за побои над жени и деца, не са рядкост и случаите на изнасилване. Какви мерки се предприемат от държавата за изкореняване на подобни престъпления?

По мои указания вече се предприемат системни мерки за предотвратяване и пресичане на подобни престъпления. Въведена е специализация на следователи в разследването на тежки престъпления, извършени срещу жени и деца, възстановен е щатът и е засилена дейността на отделите на вътрешните работи за защита на жените от насилие.

Миналата година отидохме още по-далеч и преразгледахме нашите подходи за реагиране на домашни престъпления. От 1 юли полицията премина от декларативен към удостоверителен характер на регистрацията си. Сега полицията не се нуждае от изявление от жертва на домашно насилие, за да образува дело. Значително е засилена административно-наказателната отговорност за домашно насилие. За да се премахне натискът върху жертвите, е премахната възможността за повторно помирение на страните в такива случаи.

Освен това, като част от изпълнението на моето послание, група депутати от Mazhilis подготвят законопроект, който ще предвиди нови ефективни мерки за борба с домашното насилие.

След нашумялото убийство на жена от съпруга ѝ през ноември миналата година, в интернет започна да набира подписи неофициална петиция за затягане на наказанието за насилие над жени и деца в семейно-битовата сфера. По-късно обаче възникнаха въпроси относно неговата легитимност, тъй като законът за петицията ще влезе в сила едва през април тази година. Мнозина се притесняват, че проблемът няма да се оправи. Кажете ми направо: за или против сте затягането на наказанията за домашно насилие?

Подкрепям засилването на принципа „законност и ред“, затова искам ясно и недвусмислено да заявя: подкрепям по-строги наказания за домашно насилие. Независимо дали посочената петиция отговаря на изискванията на закона, изложеното в нея мнение на гражданите задължително ще бъде взето предвид – в това няма съмнение.

В същото време е важно да се разбере, че всякакви законодателни промени няма да бъдат ефективни, ако обществото няма пълно отхвърляне, „нулева толерантност“ към всякакви форми на агресия и насилие. Съгласете се, изглежда странно, когато хората, от една страна, изискват по-строго наказание за насилие, а от друга се възхищават на „романтиката“ на престъпния свят, издигайки филмови герои, които пренебрегват законите, или дори истински престъпници, в идоли. Трябва заедно да се противопоставим на всякакви опити за оправдаване на деструктивно, асоциално поведение и да се борим срещу правния нихилизъм. Решително и единодушно трябва да се противопоставим на беззаконието и жестокостта. Ние като общество трябва да отхвърлим всяко нарушаване на норми и правила, всяко незачитане на общочовешките ценности.

Хората, с които работите, ви характеризират като взискателен лидер. Какви принципи следвате във вашата кадрова политика и как изграждате взаимоотношенията с подчинените си?

За мен е принципно важно държавните служители да не са просто професионалисти, които изпълняват безупречно преките си задължения, а да проявяват инициатива и да доказват с личен пример полезността и необратимостта на промените. Те трябва да притежават съответните знания и компетенции, да имат високи човешки качества, да са събрани и дисциплинирани.

За мен не е толкова важна личната лоялност на моите подчинени, колкото тяхната ангажираност към идеята за изграждане на Справедлив Казахстан.

Основното изискване към служителите и мениджърите на всички нива е способността им да бъдат в крак с обществените настроения и събития, да слушат и чуват желанията на хората, да им реагират своевременно и ефективно и да вземат правилни решения. Те трябва да следват принципа „не човек за държавата, а държава за човека“.

Продължавайки въпроса за кадрите... Благодарение на реформите много млади хора имат възможност да се реализират в държавната служба. Младите хора днес са представени на всички нива, включително парламента, маслихатите и министерствата. Винаги подкрепяте представителите на новото поколение. Има обаче мнение, че на младите мениджъри им липсва опит и дълбочина на възгледите. Какво мислите за това?

Вярвам в нашата младост. Затова бяха предприети комплексни мерки, които отвориха пътя на младите хора към изпълнителната и законодателната власт. Създаден е президентският младежки кадрови резерв. Млади професионалисти, преминали няколко етапа на подбор, получиха възможност да заемат ръководни позиции в държавната служба.

Като част от политическите реформи беше въведена квота за жените, младежите и хората със специални нужди в партийните избирателни листи и при разпределението на депутатските мандати. Много млади патриоти успяха да станат депутати, а гласът на младостта в органите на представителната власт стана по-силен. Подобни стъпки дадоха тласък на обновяването на държавните органи.

Сега светът се променя много бързо, вече не от година на година, а почти ден след ден. Появяват се нови технологии, професии и отрасли, преразглеждат се подходи към работата и управлението. В тези условия нараства ролята на младите хора, които са способни да усвояват нови умения и ефективно да прилагат напреднали знания. Тя има прогресивно мислене, фокусирана е върху бъдещето, върху прогресивното развитие. Затова не мога да се съглася, че на младите хора им липсва дълбочина на възгледите. Но докато силовите структури трябва да съдържат смесица от опит и нови идеи, експериментите тук са неподходящи. Знам, че някои безскрупулни „експерти” упорито прокарват тезата, че президентът Токаев е консервирал системата, нищо ново и добро не се е случило, старите кадри си остават на мястото. Това е една голяма измама, чиято крайна цел е дестабилизиране и подкопаване на държавността. Прибързаността може да доведе до непоправими последици.

Да, младите мениджъри нямат достатъчно опит; амбициите им понякога им пречат да се самореализират правилно. Ние обаче даваме шанс на ново поколение професионалисти да се докажат. Тази политика ще бъде продължена.

Мемоарите на първия президент предизвикаха бурна реакция в обществото. Вероятно и вие сте чели тази книга. Какви са вашите впечатления като пряк свидетел на много от решенията и събитията, споменати в книгата? Сам ли ще напишете мемоарите си?

Според мен тази книга представлява интерес като летопис на изграждането на Независимостта. Както каза един умен човек, мемоарите са важни, защото ако има само 50 процента от истината, това вече е достатъчно, за да си представим мащаба на историческите събития.

Нурсултан Назарбаев е историческа личност, свидетел на няколко епохи. Започва кариерата си като комсомолски активист при Хрушчов, подава оставка повече от шестдесет години по-късно. Неговият принос за формирането на независим Казахстан е очевиден и заслужава справедлива историческа оценка.

Обикновено с интерес чета мемоари, публицистика и политически есета. Но що се отнася до писането на собствените ми мемоари, в момента не съм в настроение за това.

Касъм-Жомарт Кемелевич, благодаря за смисления разговор. Сигурен съм, че ни очаква пълна със събития година. В заключение бих искал да задам още един личен въпрос: как посрещнахте новата 2024 година?

Нова година, разбира се, е важен етап, свързан с промяната на датите в календара. Стана обичайно тези дни да обобщаваме определени резултати и да правим планове за бъдещето. В същото време за мен Новата година няма свещено значение. Освен това не трябва да забравяме, че имаме и своя собствена Нова година - Науриз, която представлява началото на нов жизнен цикъл на природата.

"Науриз" символизира обновлението и също трябва да се празнува по нов начин: смислено, творчески, с въвеждането на нови отличителни елементи. Сигурен съм, че това ще допринесе за консолидирането на обществото и укрепването на националната ни идентичност.

В заключение искам да пожелая на всички мои сънародници щастие и просперитет! Най-важното е да има хармония и спокойствие в страната ни! Нека нашият роден Казахстан просперира!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    8 2 Отговор
    И какво е прогресивното на тази нация не сещам нещо да са изобретили???

    Коментиран от #2

  • 2 Космонафта

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Васил":

    Имат космодрум оше от времето на СССР и добри търговски контакти с извънземните, въпреки че и там се опитваха да правят майдани и цветни революции.
  • 3 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Назарбаев бившият президент наложи многовекторната политика на баланс на силите,този велик лидер модернизира страната без да е васал на никого,но Токаев обича Германия,обича богатите продаде полезните изкопаеми и се наложи със сила