Last news in Fakti

21 Януари, 2024 09:58 2 170 32

Геноцидът вика „дръжте геноцида“

  • израел-
  • апартейд-
  • газа-
  • хамас-
  • геноцид

Скандално, но нима не сме се нагледали на скандални неща в международните отношения?

Геноцидът вика „дръжте геноцида“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица Висшият съд на ООН започна изслушвания по делото, заведено от Република Южна Африка - с искане за спиране на военните действия на Израел в Газа, тъй като според тезата на ЮАР еврейската държава извършва геноцид срещу палестинското население, като "намерението да се унищожи Газа е подхранвано от най-високо държавно ниво". Израел, от своя страна, вече отхвърли обвиненията като безпочвени, но процесът тепърва се очаква да предизвиква интерес - все пак думата "геноцид" е достатъчно силна и не се среща често в международното право (за разлика от политическите изказвания).

Нека започнем с дефиницията - какво е геноцид?

Според Конвенцията за преследване и наказване на престъплението геноцид, приета през 1948 г., геноцидът е "всяко едно от следните действия, извършени с цел да се унищожи, отчасти или изцяло, една национална, етническа, расова или религиозна група като такава:

а) убиване на членове на групата; б) причиняване на сериозни телесни или душевни повреди на членовете на групата; в) умишлено налагане на групата условия за живот, целящи физическото ѝ унищожаване изцяло или отчасти; г) мерки за предотвратяване ражданията на групата; д) насилствено предаване на деца от групата на друга група."

От приемането на конвенцията насам, за "геноцид" са официално признати масовите убийства от червените кхмери в Камбоджа през 70-те години на ХХ век на виетнамци и представители на малцинството Чам (ок. 1.7 млн. души), кланетата на тутси в Руанда през 90-те години (ок. 400 хил. души) и избиването на около 8 хиляди босненски мъже и момчета в Сребреница през 1995 г. Макар да се случили преди 1948 г., две други исторически събития също се определят като геноцид - избиването на 1.5 млн. арменци в Османската империя между 1895 и 1921 г. (най-много през 1915 г.) и еврейският Холокост през Втората световна война, в който загиват около 6 милиона евреи - основно подложени на умишлено изтребление от властите в Нацистка Германия и нейни съюзници, но също и жертви на бойни действия, епидемии, недостиг на храна и медикаменти и т.н.

Какво е положението в Палестинската автономия?

Контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Газа твърди, че от началото на израелската офанзива преди три месеца досега са убити над 23 хиляди души. Министерството не уточнява колко от тях са цивилни и колко - бойци, но заявява, че около две трети от загиналите са жени и деца. За същия период ранените - пак според същия източник - са повече от 60 хиляди души.

Несъмнено, гибелта дори само на един човек е трагедия, пък какво остава за 23 хиляди, но е добре да се уточни, че в случая става дума за... малко над 1% от населението на Ивицата Газа. На територия, дълга 41 километра и широка 10 километра, всъщност живеят около 2 милиона жители. Което я прави една от най-гъсто населените територии на Земята - с по-голяма гъстота са само някои градски мегаполиси. Гъсто населена, при това с изключително младо население - близо две трети от жителите на Газа са под 25-годишна възраст, като почти 40% са под 15-годишна възраст. В добавка, от 1967 г. (когато е завладяна от Израел) досега, ивицата драстично е увеличила своето население - както вследствие на миграция, така и заради висока раждаемост. Доста нетипично за геноцид...

Отделно, палестинските територии включват не само Газа, а и Западния бряг (на река Йордан). Управляван от партия Фатах, която - за разлика от Хамас - признава правото на съществуване на държавата Израел.

Затова не е случайно, че съдебният процес разделя международната общност - тезата на ЮАР се подкрепя предимно от арабски и африкански държави, докато Западът, в лицето на САЩ, Великобритания и Германия, отхвърля обвиненията, а Китай и Русия засега мълчат.

Въобще, ако палестинското население е подложено на някакви дори и най-бегли наченки на геноцид, това се дължи най-вече на радикалните палестински групировки, които мразят израелците повече, отколкото обичат палестинските деца (включително собствените си). И възпитават палестинските деца така, че те да мразят Израел повече, отколкото да обичат живота.

А защо именно Южна Африка обвинява Израел в геноцид над палестинците?

Добър въпрос. Може би управниците в Претория смятат, че "имат да си връщат" на Тел Авив.

През 80-те години на миналия век управляваната от бялото малцинство Южноафриканска република е подложена на свиреп натиск от прогресивния свят - отчасти заради окупацията на съседна Намибия, но най-вече заради провежданата политика на апартейд. През 1985 г. правителството на ЮАР въвежда "извънредно положение", а светът отговаря с икономически санкции, към които обаче не се присъединяват две държави - Великобритания на лейди Маргарет Тачър и... Израел. А по онова време днешните управляващи ЮАР са дори извън закона.

Далеч по-интересно е, че обвинения в геноцид се отправят към самата Южна Африка. При това - доста по-основателни. За изтреблението на белите фермери - с мълчаливото съгласие на властта - писах още преди шест години, но от тогава насетне ситуацията само се влошава.

През лятото на 2023 г. милиардерът Илон Мъск (родом от Южноафриканската република) фокусира проблема, споделяйки в социалните мрежи видеоклип от митинг на крайнолявата партия "Борци за икономическа свобода". На фона на песента "Убий белия", лидерът на партията Джулиус Малема скандира "стреляйте, за да убивате, убийте бурите, убийте фермерите" - повторено от десетки хиляди на митинга. Тогава Мъск написа: "Те открито настояват за геноцид над белите хора в Южна Африка. Сирил Рамафоса (настоящият президент на ЮАР - бел. ред.), защо не казвате нищо?" Съдът за равенство в Йоханесбург обаче постанови, че в случая няма "език на омразата".

Достоверни данни за убитите заради цвета на кожата си бели южноафриканци е много трудно да бъдат открити (нерядко самата полиция не отразява убийствата), но напускащите ЮАР бели жители са в рамките на десетки хиляди годишно. По всичко личи, че тяхното положение е по-близко до геноцид.

Оказва се, че геноцидът вика "дръжте геноцида". Скандално, но нима не сме се нагледали на скандални неща в международните отношения?


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бен Гурион

    14 58 Отговор
    ЮАР е държава която е изтъкана от геноцид, нищо чудно, че Оста н Злото си я избра, за да атакува чрез нея Израел.

    Логиката е, че е толкова крещяща наглостта и лицемерието, че става безмислено опровергаването на такава теза. Убиеца се жалва от жертвата.

    Коментиран от #11, #15

  • 3 Чорбара

    58 12 Отговор
    Мръсна еврейска зган!
  • 4 Пилотът Гошу

    58 9 Отговор
    Петров, удобно си пропуснал цялата история от 1948 до днес... Краденето дори на дъждовната вода от резервоарите в Газа и тн, и тн ... Хамас били виновни... Кой ги подпомагаше срещу Фатах? Дори израелския военен губернатор го призна директно.... Или "вие що биете индианците " е достатъчно оправдание?
  • 5 Калпазанин

    61 6 Отговор
    Бъдете коректни а не долни пропагандисти, а къде останаха статистиките за аборигените в Австралия и индианците в сев Америка и най вече от кого са избити, най много нации ся избити и заличени от "борците за демокрация" англосаксиите алооо в Ирак 1 мил цивилни нищо ли на значат за вас мисирките, име Либия Сирия сега Палестина и това са коренни жители на тези земи

    Коментиран от #6, #16

  • 6 Мдааа

    9 48 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    "Бъдете коректни а не долни пропагандисти"

    Това е същата наглост като на ЮАР: руските мегафони да призовават за коректност, а не пропаганда.
  • 7 Циник

    52 8 Отговор
    Факти изкопаха поредния евтин пропагандатор да ни залива с глупостите си. Аман.

    Коментиран от #9

  • 8 Рошко

    42 7 Отговор
    Ционистка пропагандна статия писана от ционист. Как може да сте такива лицемерни наглеци, Африка е черна и земята си е тяхна а ти Петров си е.............
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 някой

    43 10 Отговор
    Много тъпо. Понеже Южна Африка е провеждала геноцид в миналото, то сега няма право да повдига такива обвинения.
    Отдело - само 1% от населението на Газа е убита. Било пренебрежимо малко.
    Интересно колко украинци са убити в Украйна? 0,001% от населението? Но целокупния запад реве като неонодена вдовица за геноцид.
    Тъй че, двойните стандарти са пак в действие.
  • 11 Хохо Бохо

    34 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бен Гурион":

    А да те питам де са индианците населявали един цял континент преди да дойде оста на доброто и най-голяма демокрация? Избит е един цял континент, жертвите са повече от жертвите на Сталин, Чърчил, Хитлер и Полпот взети заедно. Невероятно но факт. И никой не говори за този холокост
  • 12 Така Така

    29 5 Отговор
    Господоне вив изобщо не сте в час, та тази Южна Африка няма нищо общо с онази от времето за което вие говорите. Тя много се промени , за разлика разбира се от израел. Той си остана все същият крадец на земи и терорист избиващ цивилни. Най наглото и цинично е, че въпреки тези факти същият твърди, че видите ли се бил грижел за палестинците давал им работа и тн. Ама те си искат държаеата, която им откраднахте. Те не са толкова глупави и дюнери да изнасят пак ще са по добре от сега
  • 13 Гал

    17 2 Отговор
    Тоя и в неделя захлебва.
  • 14 Един

    24 3 Отговор
    Гъобелс харесва този автор!
  • 15 Говорит Москва

    5 21 Отговор

    До коментар #2 от "Бен Гурион":

    Маша на брикс са юар, генетично податливи на манипулация
  • 16 Рошко

    30 6 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    Имаше тука един колега който си беше направил труда да сметне нещо за което мозъците ни са промити та да го драсна и него. С модерни технологии индийци и китайци поотделно кремират по 1200 човека на ден, та си задавам въпроса и най вече към" афтура" Петров. Как Хитлер е успял да кремира по културному да го драснем 6мил евреи за има няма 4 години и то с 10 газови камери или айде и и 30 да са. Я сега си извадете елките и смятайте колко прави това, и като пиша че историята се пише от победителите се позамислете, няма по голема отрова за обществото от купени медии които да бълват лъжи,

    Коментиран от #26, #27

  • 17 Така Така

    22 5 Отговор
    И да ме триете Южна Африка днес няма нищо по , което да си пеилича с горе описаната, а исраел ще си остане теророст и грабител докато Арабите не го накажат.....скоро ше е

    Коментиран от #19

  • 18 На най-високо държавно ниво

    21 1 Отговор
    продължават да се натъртват недоказаните твърдения за всякакви издевателства, обезглавени бебета и какво ли не от страна на Хамас, но като изгледаш няколко клипчета в "Тик Ток", заснети от израелски военнослужащи, за жалост имаше и едно само с жени, не можеш да не се запиташ защо е тази буйна радост и празнуване от обстрела на невинни цивилни. То са песни, танци, подскоци и всякакви прояви на ликуване. Вижте клипчето с костюма на динозавър. Явно младото им поколение е тенденциозно фашизирано, за голямо съжаление.
  • 19 Рошко

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Така Така":

    Допреди 11,09 нямаше една краварска база в близкия изток, а сега са навсякъде като троскот, та защо бе инсцениран 11,09 умните ще се сетят. И затова сега арабелите не могат да се обединяти слушат и джафкст като пуделчета на каишка защото дето стъпи краварски крак и рибите започвало да се бият
  • 20 БеГемот

    17 4 Отговор
    Евреите са като вирус...затова ги преследват хилядолетия...не можеш да оставиш заразата да превземе организма ...това е истината ...
  • 21 Васил

    7 13 Отговор
    ОНН е безполезна организация отвратително е да членуват такива катили като рашистите.
  • 22 Истината му е майката

    17 2 Отговор
    Автора кове яка пропаганда но няма да помогне
  • 23 Пак лъжи и пропаганда

    10 3 Отговор
    "Избиването" на 1,5 млн арменци никога не е определяно от ООН като геноцид.
  • 24 МаДа

    3 8 Отговор
    Към краят на ВСВ повечето нацисти бягат не в Аржентина!, а в ЮАР.., където управляват в сянка и до днес.

    Коментиран от #28

  • 25 Фен

    9 2 Отговор
    Е какво значение има, кой казва истината? Истината си е истина, Израел извършва геноцид! Или поне най - близкото до геноцид, което съвременна държава е извършвала в последните десетилетия. Те убиват в пъти повече цивилни, отколкото военни!
  • 26 Циник

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Рошко":

    Колега, къде ги четеш тия стъкмистики. Елементарен Гугъл сърч показва, че в Китай кремират между 5 и 7 милиона човека на година. Недей да вярваш на всеки глупак в нета, моля те. Остави измислените цифри на авторите на Факти; това е техен патент.
  • 27 Груби Сметки

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Рошко":

    Кремоториум и газова камера на нацистите нямат нищо общо. Газовата камера е помещение, което затварят херметически и от вградени в стените и тавана тръби пускат отровен газ. В една камера са вкарвали около 100-200 души едновременно и след 10 минути всички се задушават. Трупове са заравяли в масов гроб, изкопан от самите жертви. Всичко е отнемало около 1час. Много е тъжно и зловещо да смятам това, но понеже виждам как забравата ви е обхванала, ще го направя: За 10 часа, една камера погубва над 1000 живота. Ако на ден работи 10 часа, 300 дни в годината, то 300 хиляди души са избити само за година в една газова камера. А камерите са работили около 4 години, което прави 1.2 млн избити само в една камера. За 6 млн ще са достатъчни 5 камери. Реално са били много повече. Освен тях убийствата са били с най-различни способи, а и много хора просто са умрели от глад, изтощение и болести.
    Не се опитвайте да умаловажите това чудовищно злодеяние на фашизма, защото може да се повтори.

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Долни мръс.н.и.Ци

    2 0 Отговор
    Даже да е така това не отрича геноцида на вашите господари. Дано изм.е.т.е в мъчение дълги години още тука на този свят. Ясно какво ще ви сполети в съдния ден!
  • 31 Калпазанин

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Груби Сметки":

    Стана ми интересно, и що за масов гроб или гробове ще да е това, да не са ги прекарвали и през блендер и после да са торили земята с тях.,и сега се опитвам да си представя 300 трупа на ден и масовия гроб

    Коментиран от #32

  • 32 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Калпазанин":

    Виж и замълчи.