Last news in Fakti

23 Януари, 2024 19:01 1 927 102

България – Меката за лъжите на Кремъл

  • пропаганда-
  • русия-
  • фалшиви новини-
  • хибридни атаки

Проруската дезинформация създаде политически рискове в България между 2014 г. и 2022 г., когато започна войната на Кремъл срещу Украйна

България – Меката за лъжите на Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проруската дезинформация в България причинява дълбоко разделение в обществото и пречи на държавата да взема бързо стратегически външнополитически решения, казаха пред Euractiv България ръководители на най-влиятелните в страната организации за проверка на фактите. Euractiv България интервюира Ралица Ковачева (Factcheck.bg), Марина Цекова (Българско национално радио) и Росен Босев (AFP), които подчертават, че дезинформацията в страната е толкова широко разпространена, че лесно влияе върху националната политика. Според последното проучване на Евробарометър българите са значително по-малко склонни да признаят, че са били обект на "фалшиви новини", отколкото e средният процент за ЕС (51% в България, 68% в други страни членки). В същото време едва 44% от българите се съмняват в информацията от социалните мрежи при средно 60% за ЕС.

В този контекст само 11% от българите подкрепят предоставянето на военна помощ на Украйна - резултати, подобни на тези, наблюдавани в Словакия и Кипър. Тези три държави са на последно място, докато средното ниво за ЕС е 25%, а Швеция (71%) и Финландия (63%) имат най-високо ниво на подкрепа. Проучване на словашката организация Globsec получи подобни резултати в края на май 2023 г.

В началото на войната, започната от Русия в Украйна, тогавашният български министър-председател Кирил Петков обяви, че той лично подкрепя Киев. София обаче беше решила да не доставя оръжие на воюващата страна, като се позова на проучвания на общественото мнение, проведени по този въпрос в България, за да оправдае това. Политиката на страната се промени едва през юни миналата година, когато на власт дойде по-прозападно правителство, водено от премиера Николай Денков. "Проруската дезинформация създаде политически рискове в България между 2014 г. и 2022 г., когато започна войната на Русия срещу Украйна. От началото на руската инвазия в Украйна тези политически рискове се материализираха напълно", коментира главният редактор на влиятелната платформа Fackcheck.bg Ралица Ковачева. "Политическите послания насърчават разпространението на дезинформация, а институционалното бездействие създава благоприятна среда за безпрепятствено разпространение на дезинформация", каза Ковачева.

Подобно мнение изрази Марина Цекова, която ръководи отдел "Проверка на фактите" в БНР. Отделът за проверка на фактите на Националното радио е най-старият в страната. "Хората на най-високите позиции в държавата всяват страх, което е най-добрата основа за фалшиви новини и пропаганда", продължи тя. Според Цекова най-добрият изход от тази ситуация е да не се канят определени политици за интервюта или журналистите да реагират на всеки опит за дезинформация от страна на интервюирания.

В България журналистите като цяло не реагират на очевидни неверни твърдения на политици. За да се пребори с огромното количество дезинформация в социалните мрежи, Цекова настоява властите незабавно да започнат обучение по медийна грамотност в училищата. Разследващият журналист Росен Босев проучва щетите от руската дезинформация в България. Работи в отдела за дигитални разследвания и проверка на фактите на AFP.

"Като всяка широкомащабна дезинформация, тя нанася сериозни щети - размива границите между истината и лъжата. И тласка обществеността да заключи, че "всички са лоши", което води до ерозия на властта, държавата и фундаментални придобивки на демокрацията като върховенството на закона и свободата на словото," каза той.

Откъде идва тази дезинформация?

Различни проучвания за разпространението на дезинформация в България показват, че много сюжетни линии са вносни. В много случаи съобщенията могат да бъдат приписани на Кремъл, руски държавни медии, руски онлайн профили и социални мрежи. "Друга част се подхранва директно от ултраконсервативната пропаганда от САЩ", коментира Ралица Ковачева и добави, че се разпространява вносна дезинформация и се използва за атака срещу българското правителство. "Успяхме да видим ясно как дезинформацията, свързана с войната в Украйна, приключи, когато нямаше редовно правителство и се появи веднага, щом такова беше сформирано. Използва се дезинформация, за да се убеди обществото, че България не трябва да помага на Украйна и да остане неутрална", обяснява Ковачева.

Марина Цекова от своя страна подчертава, че институциите неглижират проблема с дезинформацията. Тя обяснява, че всеки път, когато тя и колегите ѝ са се свързали с институции, след като са забелязали фалшиви разкази, отговорът е бил: "Не ни губете времето с глупости". Цекова казва, че дезинформацията често играе с патриотичните чувства на българите, като наративът е, че ЕС действа в ущърб на българските интереси. Тя каза, че много често се използват фалшиви новини, според които ЕС ще иска забрана на българската земеделска продукция.

Журналистът Росен Босев посочи, че специфичната за България дезинформация навява идеята, че българите са живели по-добре преди 1989 г., когато се разпада съветският блок. "Разчитайки на носталгията на част от населението, то е наводнено с невярна информация за това как чудесно са се справяли икономиката, селското стопанство, здравеопазването, отбраната и т.н. по време на комунизма", обяснява той, добавяйки, че подобна история е основа за антиевропейска и антинатовска пропаганда.

Прилики със Словакия

Ковачева обърна внимание на приликите между България и Словакия - страните, чиито граждани най-малко подкрепят военната помощ за Украйна. "И в двете страни има влиятелни политически партии, които отдавна разпространяват проруска дезинформация", обяснява Ковачева. Тя припомня, че по време на последните избори в Словакия, спечелени от партията на Роберт Фицо, лозунгът "нито един куршум повече" беше много популярен. Той беше част от кампания срещу изпращането на боеприпаси в Украйна. "В България се използва същият лозунг. България и Словакия имат общ източник на дезинформация", обяснява Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 малиии

    19 34 Отговор
    Те тука ше се трошат много балалайки ...🤭😁
  • 3 меката на шарлатаните

    44 7 Отговор
    и овчият народ
  • 4 Тото

    83 31 Отговор
    Кви лъжи на Кремъл???? Всички руски информационни източници са забранени !!!! По всички телевизии от сутрин до вечер се реве че Русия е злото и че Путин е сатаната!!! ,😂😂 това ли е руска пропаганда???!!!😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #20

  • 5 Кирил

    31 56 Отговор
    Колкото един народ е по русофилски, толкова е и по мизерен. Нормално е,най мизерната държава в ЕС.
  • 6 тагаренко

    44 14 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    бау бау бау чакам центове
  • 7 ХАХАХА

    67 18 Отговор
    За руска дезинформация незнам ,но прагандната информация на български и вносни медии направиха и тези ,които не бяха почитатели на Русия такива ! ХАХАХА Продължавайки в същия дух всички българи ще се окажат русофили ! Дерзайте все така!

    Коментиран от #23, #83

  • 8 Русофил

    19 15 Отговор
    А новите танкове Т-999 и самолети СУ-99М дезинформация ли са.

    Коментиран от #18

  • 9 айде беж

    36 11 Отговор
    този юроактив е платен со. росо. иден сайт, от тях акъл не вземаме

    Коментиран от #24

  • 10 Акула

    16 40 Отговор
    Путин Излъга Своя Народ
    Но го Унищожи
    Русия Затъна
    И Престава да Съществува
  • 11 Статистик

    36 18 Отговор
    То 80% от българите са русофили...

    Коментиран от #12, #52

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 фактите

    50 11 Отговор
    Много увъртяно, ама без факти! Къде е руската пропаганда, като всички национални телевизии са 100 % подчинени и леят проказяк и проеврофашистка пропаганда! Къде е, питам? По БНР Ирина Недева и други грантдажийки /щото там са се събрали едни кресливи крлимактерични женоря/ припяват на сглобката и леят дитирамби за Уссрайна и евроатлантизма. Руските телевзии ги забранихте. В Дневник, 24 часа, пък и Факни - непрекъснато се лее омраза към Русия. КЪДЕ Е РУСКАТА ПРОПАГАНДА?! ОТГОВОР - В ГЛАВИТЕ НА ГРАНТАДЖИИТЕ.

    Коментиран от #32

  • 14 дезинформация

    35 6 Отговор
    са такива статии като този буламач.
  • 15 Центаджия

    33 8 Отговор
    Супер хайде моля ви се не губете време грабвайте оръжията и Отивайте на фронта да се борите срещу лошия Путин и неговата дезинформация!!! На евроатлантиците тоталитаристи .....Кой ви каза че вие сте свободния свят?
  • 16 Копейка

    2 16 Отговор
    Аз вярвам само на фейсбука!
  • 17 ИСТИНАТА

    18 35 Отговор
    Бившата водеща на сутрешния блок на НОВА ТВ и председател на Сдружение "Азбукари" Цвета Кирилова е публикувала соц.проучване на Алфа Рисърч и написа -
    Когато стопим и тези нагли 15 % русороби България ще придобие сили да задвижи икономическите и човешките си възможности. 15 % са враг на прогреса в България и нямат нищо общо с българщината. Те са деформирани от ученическата скамейка, където са им набивали в главите, че били братя и сестри с варяги, обитаващи силно агресивна в момента държава, в която живеят 160 етнически групи, владеещи 100 езика. Язък за словото, язък за вярата, язък за буквите, язък за светлината, която сме дали на тези пещерняци. Раша потъна в мрак и е срам за човешката Цивилизация.

    Коментиран от #34, #67

  • 18 Абе ,

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    То и новият Москвич не е дезинформация..
  • 19 Васко

    34 13 Отговор
    Типично по еврожендърски - да ни убеждават, че черното е бяло и обратно. Пропаганда е вясако нещо, коте она тях не им изнася! Лицемери и престъпници! ЕС да се разпадне час по-скоро, тоя обирджийски сананистки съюз. И защо трябва да помагаме на Украйна, каква ни е тя? От нашите пари - в джоба на зеления клоун. НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ. Наврете си тпия евроатлантизъм знаете къде.

    Коментиран от #26, #37, #41

  • 20 А бе

    11 20 Отговор

    До коментар #4 от "Тото":

    Те в Кремъл нямат интернет сигурно?! Как няма никаква информация от Русия, пък всички копейки в България са запознати в детайли какво става там. 😂😂😂😂

    Коментиран от #55

  • 21 Бай Иван

    30 10 Отговор
    А нашата идиотска с о р о с о и д н а обществена телевизия канал уно тази вечер съощи, че Украйна е обвинила Русия, че е обстреляла пазара в Донецк, при което са убити 27 граждани, сред които и деца! Представяте ли си, как руснаците обстрелват самите себе си? По същия начин ги обвиняваха, че обстрелват Запорожкарта АЕЦ, при положение, че бяха я превзели още през март2022 година и украинците правеха отчаяни опити да си я върнат! Явно западните общества са доста дебилизирани и подобни безподобни лъжи минават, но в България на подобни идиощини едва ли някой се хваща!

    Коментиран от #42, #58

  • 22 Като прочета

    32 8 Отговор
    "по време на комунизма" и веднага ми светва кой е платеца и за какво ще става дума.
    Колкото и да пишете "Русия нападна Украйна" ние знаем, че от 2014 до 2022 Украйна бе тази която избиваше мирни жители на собствената си държава.
    Украйна бе тази която не спазваше Минските.
    А Меркел ПУБЛИЧНО призна, е са излъгали Русия.

    Е?! Кой разпространява дезинформация?

    Коментиран от #61

  • 23 Ха Ха

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    За това не можете да съберете 100 човека за да защитите господарите си! Ееех, мечтатели! Все така да се увеличавате!

    Коментиран от #35

  • 24 А бе

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "айде беж":

    Вие за туй нямате!
  • 25 Шарлатани ООД

    27 8 Отговор
    Българският народ категорично се разграничава от неофашистите на ПП и ДБ и техните ортаци от Герб и ДПС, целящи да ни превърнат във втора Украйна и прифронтова държава, а в последствие в нова еврейска държава с минимално количество българи за обслужващ персонал!!! Българският народ няма да допусне никога това , защото е мъдър и не се подава на жалка евроатлантическа фашистка пропаганда . И да знаете, че няма сила която да избие нашата признателност към братския руски народ!

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ха Ха

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Патриот":

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Други вицове знаеш ли?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тия луди ли са?

    29 7 Отговор
    Гледам телевизия, слушам радио, чета Факти - 95% правоверна евроатлантическа пропаганда, агитация и информация. Къде я видяхте руската?
  • 30 Думите

    10 15 Отговор

    До коментар #25 от "Шарлатани ООД":

    Шарлатани, родоостъпници...най-много се ползват в московието и президента.

    Коментиран от #48

  • 31 ха ха

    27 1 Отговор
    абе незнам как москва ме лъже , но знам как нашите политици ни лъжат и ограбват от името на държавата , виждам "законите" които си пишат за лична изгода но позовавайки се на обществени нужди , виждам арогантната наглост на бизнесмени и служители финансирани от европа , виждам безбройните паразити които са шампиони по нищоправене , и ако това наричате правилно и по евро-атлантически е значи съм за русия
  • 32 А бе

    4 22 Отговор

    До коментар #13 от "фактите":

    Нормално е да се лее повече омраза срещу Русия, след като 90 процента от българите са против Русия. Това няма как да ви дойде на ум.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мда

    5 18 Отговор

    До коментар #17 от "ИСТИНАТА":

    Много точно го е написала, браво!
  • 35 ХАХАХА

    19 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ха Ха":

    Еее то амерските наколенки са известни с платените протести . Като ви платят с остатъците от софрата им и ви раздадат безплатни знамена и плакати сте готови да пръскате злоба и злъч! ХАХАХА

    Коментиран от #44

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Голям празъ

    6 15 Отговор
    Руснаците подпомагат икономиката на разни червени отломки..което си е наливане на пари в нищото..когато бг пенсионерите разберат че взимат два пъти по-големи пенсии от руските така наречената любов към Путин мигновено ще изчезне
  • 39 !!!?

    13 10 Отговор
    На Лъжата краката са къси !!!?

  • 40 Мнение

    8 11 Отговор
    Тук се получава синергия между професионални кремълски тролове и объркани ентусиасти. Ефектът е мътилка от фейкове и фалш.
  • 41 А бе

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Васко":

    Никой не те пита какво да прави държавата и слава Богу!
  • 42 А бе

    8 16 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Иван":

    За разлика от Русия, Украйна не бомбардира цивилни обекти. Руснаците пак са пуснали някоя бомба от самолет без да искат, няколко пъти си признаха вече, че са го правили.

    Коментиран от #64, #84

  • 43 Не се гаси туй що не гасне !

    23 6 Отговор
    Колкото повече ни засипват с подобна евроатлантическа помия толкова повече започваме да симпатизираме на руснаците !
  • 44 Ха Ха

    6 15 Отговор

    До коментар #35 от "ХАХАХА":

    Благодаря, че не оспори твърдението ми. Най-после една копейка да си признае, че в България са шепа пенсии и ненормалници!

    Коментиран от #47

  • 45 Контраудар получиха

    6 15 Отговор
    Ушанките се бяха засилили да взимат властта обаче поправките в конституцията рязко им порязоха мераците..гледам че четирихилядниците са с понижена активност което е много показателно за финансовите приоритети на руското посолство
  • 46 !!!?

    12 5 Отговор
    МЕКАТА !!!?

  • 47 ХАХАХА

    11 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ха Ха":

    Нито сме шепа ,нито сме ненормалншци ,най добре е в училище да ръсиш простотии ,белким направиш впечатление на кифлите! За разлика от вас наколенките имаме чест и достойнство и не висим за остатъци от казана !

    Коментиран от #49, #66

  • 48 Калин

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Думите":

    Аха значи сам се сещаш за чий шарлатани става въпрос....щото те са само едни...ами чудесно...значи президентът е чул българския народ
  • 49 Ха Ха

    5 10 Отговор

    До коментар #47 от "ХАХАХА":

    Достойно целувате за. дни те части на Митрофанова и Путин!

    Коментиран от #60

  • 50 да де

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Абе васко, мода е русофил":

    а ти от къде знаеш че са лъжи ? или така ти каза галя

    Коментиран от #59

  • 51 007

    6 10 Отговор
    Ниската степен на историческа подготвеност и ниския коефициент за интелигентност са прекрасна почва за развитие на зомбита както в путлеристан така и в бившите му колонии!!!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇲🇧🇬
  • 52 Абе ,

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Статистик":

    Сигурно сте тия - по Иво Христов ...🤭😁
  • 53 Ххххххххххх

    5 2 Отговор
    Дами и господа, време е да гледаме как платените журналисти, анализатори и др. започнат обяснения пред спонсорите им, преди да почнат да връщат изразходените от тях средства.
    Взел съм пуканки и мезе. Кой ще гледа с мен?
  • 54 не бе .

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Патриот":

    По Иво Христов ...
  • 55 отговор

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "А бе":

    Ами ти ми отговори как се снабдяват с проруска пропаганда като навсякъде евроатлантическа!

    Коментиран от #62

  • 56 Коя е галя ?

    3 4 Отговор
    Трябва да си голям тъпан за да ме питаш от къде знам, че са лъжци ваксинираните антивакси!

    Коментиран от #63

  • 57 12340

    6 2 Отговор
    България-меката на л@jnянi сайтове!
  • 58 фактопроверяващ

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Иван":

    Лъжлива новина!
  • 59 Коя е галя ?

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "да де":

    Трябва да си голям тъпан за да ме питаш от къде знам, че са лъжци ваксинираните антивакси!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 фактопроверяващ

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Като прочета":

    Вярна новина!
  • 62 Не сме на контролен изпит но

    3 7 Отговор

    До коментар #55 от "отговор":

    Защо се правиш на улав че не познаваш мутрофанова?
  • 63 да де

    4 6 Отговор

    До коментар #56 от "Коя е галя ?":

    тая дето ти обяснява че няма да редактират учебници а ще махнат няколко неща дето не са угодни на посолството , а и няколко паметника щото търсят някакво пречупване със сила

    Коментиран от #65

  • 64 фактопроверяващ

    0 3 Отговор

    До коментар #42 от "А бе":

    Лъжлива новина. Няма доказателства.
  • 65 Отговора ти е пример

    5 7 Отговор

    До коментар #63 от "да де":

    Че България – Меката за лъжите на Кремъл.

    Коментиран от #68

  • 66 Е да де

    4 6 Отговор

    До коментар #47 от "ХАХАХА":

    Правите клекове пред руските дюкяни за развалено сиреня.
  • 67 инфо

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "ИСТИНАТА":

    Много сте некадърни бе "истината". Тотално се излагате според собствените ви твърдения. Повече от 80% евроатлантици не можете да се справите с 15% русофили...смях. Даже не можете да се усетите как писанията ви излагат вас самите...
  • 68 да де

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Отговора ти е пример":

    дали ? дори не сте назначавали мафиотка в конституционния съд ? а само председател на партийна група

    Коментиран от #69

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Някой

    9 4 Отговор
    Факти - меката за американската лъжлива пропаганда.

    Коментиран от #71

  • 71 Що ми звучиш и дращиш

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "Някой":

    Някой като никой!

    Коментиран от #77, #87

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Сократ

    6 2 Отговор
    Защо трите бе? Нещо за свобода на словото да сте чували? Или са са о лозунги?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Некой си

    10 3 Отговор
    Как не ви е срам бе ,уроди продажни ! От сутрин до вечер плюете по Русия.Дезинформация имало ?!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 да де

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Не се отклонявай от същественото ти":

    облиза ли го на посланика
  • 79 Глей сеир

    0 2 Отговор
    37% от финландците подкрепят Русия! Я пак!
  • 80 България – Меката за лъжите на САЩ

    9 4 Отговор
    Все повече фашизиращия се Запад, трескаво се опитва да запази изплъзващия му се грабежнически контрол върху света.
    Чрез лъжи, дезинформация, ползвайки продажността на отрепки, Юди, крадци и психопати - където и както може, Западът плоди деградация, невежество, глупост и лудост.
    Целта на фашисткия Запад е да увеличава хаоса и терора по света - неговия любим начин за управление.
    В България, като част от Света, а още повече и под безмилостната окупация на ЕС, НАТО и САЩ, също неимоверно страдаме от това негативно развитие и то ни убива ежедневно - губим по 100 хиляди човека на година.
    Виждайки това, преди почти 2 години създадохме БългарияZ в стремежа си да допринесем за донасяне на правдива информация и други гледни точки до своите съграждани.
    Ако и Вие като нас ясно съзнавате какво се случва и подкрепяте това, което правим, но не знаете как бихте могли да съдействате и дадете своята лепта в съпротива срещу фашистките сили - канете своите близки и познати в Телеграм и им споделяйте наши постове. Така ще помогнете да достигаме и информираме повече българи, понеже вярваме, че:
    Да Знаеш и да Разбираш значи да си Осведомен.
    Осведомен значи Въоръжен понеже Информацията е Сила.
    За да се спаси 🇧🇬България трябва да е Осведомена!"
    България Z 🇧🇬 България има право да Zнае!
    Благодарим за Вашето Съдействие!❤️

    Коментиран от #82

  • 81 Българин

    2 3 Отговор
    Нищо ново не е казано в тази статия.

    Трябва да се инвестира в некорумпиран човешки потенциал, който да не се "плаши" от руските марионетки и да ги конфронтира с въпроси за дейността им и думите им.
  • 82 Историк

    2 5 Отговор

    До коментар #80 от "България – Меката за лъжите на САЩ":

    В България само ДС, клона на КГБ, може да създава руски "организации".

    Къде сте тръгнали?
  • 83 Бай Яни.

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    А стига бре. Ама то това държава ли и или просто е някаква територия. И къде се намира това място. Сигурно са и мюсюлмани жителите и на таз държавици с дръпнати очички като събратята им чеченци.
  • 84 да ,една бомба са изпускали

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "А бе":

    Признават си.Но да изпуснеш 18 бомби на едно и също място,по едно и също време е малко странно,не мислиш ли?
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Шепа копейки

    3 5 Отговор
    Руссските подлоги вече се чудят каква институция да измислят, жалки сте, ходете си харчете копейките в мАсква

    Коментиран от #88

  • 87 Някой

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "Що ми звучиш и дращиш":

    Защо ми звучиш като жълтопаветник, който е гласувал за умно-красивите, но получава Шиши? Бих си мълчал на твое място.

    Коментиран от #102

  • 88 Софиянец

    5 3 Отговор

    До коментар #86 от "Шепа копейки":

    По-добре русофил отколкото поклонник на атлантизма начело с Шиши. Ходи се кланяй на турците.

    Коментиран от #90

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Шепа копейки

    3 4 Отговор

    До коментар #88 от "Софиянец":

    По добре рязана карабина отколкото комунистически роб ;)

    Коментиран от #91, #93, #101

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Роб? Не, свободномислещ съм

    7 1 Отговор

    До коментар #90 от "Шепа копейки":

    Робът си ти драги. Нямаш елементарно свободно мнение. Роб си на пропаганда, роб си, че гласуваш за партия, която ти продава държавата, роб си на коалиция която ти променя конституцията (незаконно) с цел да се бетонира във властта и си роб точно на децата на комунистите, които са си сменили червените дрехи със сини. Помисли пак преди да пишеш.
  • 94 Провинциалист

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "ЯМБОЛИЯ":

    Нямаш демократично избрано управление. Нямаш и свобода и не си ти тоя, който да казва кой да влиза в затвора. Ела да ми го кажеш на мен да видим какво ще се случи.
  • 95 Аз съм българче!

    6 0 Отговор
    Мога да се нарека българин , благодарение на Русия! Тя беше изостанала държава и когато ни освободи от турците!
    Изградиха ни паметник на царя пред народното събрание да напомня на българския "елит" че има такава държава България! Но не българският "елит" е неблагодарно животно , което се опитва да се продаде за няколко гроша ! Започна веднага след освобождението и още не спряло. Обещаваха ни светли бъднини , демокрация ,а заравят българския народ във все по дълбока и тъмна дупка! Бог да пази българия от българския "елит" от другите сами ще се опазим!
  • 96 Хахаха

    2 1 Отговор
    Euractive - каквито и да са тезиМамалюги к ПродажнитеФейктиБг са меката на КозякИбрийкпиството.
  • 97 От далече

    3 2 Отговор

    До коментар #89 от "ЯМБОЛИЯ":

    Вуниш на ПП-ДБпудел. За останалото само си дай адреса и ше тв обичам страстно!
  • 98 АМА ЧИ ИНТИРЕСНУ

    2 1 Отговор
    В УНГАРИЯ
    В СЛОВАКИЯ
    В ХАРВАТСКА
    В БЪЛГАРИЯ
    ХОРАТА НЕ ЩАТ ДА ХРАНЯТ УКРАИНСКИТЕ ЗОМБИРАНИ НАЦИОНАЛИСТИ
    И ЩО ТАКА
    И СИМПАТИЗИРАТ НА РУСИЯ
    АМА КАК МОЖЕ
    АБЕ ПП ДБ ДЕБИЛИ Я СИ Е.........ТЕ М.....ТА
  • 99 Туман

    3 0 Отговор
    Къде е тази про руска пропаганда, пускаш телевизора на 110 платени щатски клоуни, радиото същото, в интернет човек трябва да е много в час за да пребори алгоритъма и да стигне до реални новини а не мегафони на американското външно министерство, и въпреко това, все още има хора способни на самостоятелно критично мислене, и когато те решат да споделят това свое мнение - а копейки, тоест или повтаряш партийната линия, с точките и запетайките или си ушанка, копейка и орк. Ами нали така беше и преди 30 тина година, за какво ни беше да си разбиваме държавата само за да направим пълен кръг пак в тоталитарна диктатура.
  • 100 СЧЕТОВОДИТЕЛ

    1 1 Отговор
    ТОЛКОЗ ГОДИНИ ТОЛКОЗ ПАРИ ДАДОХМЕ И НА КРАЯ ПАК НИ ВИКАТ ПЕ.....АСИ
    Е СЕГА КО ПРАЙМ
    ОТ ПЕ......СИ МАЙ САТНАХМЕ ТЪПИ ПЕ......СИ
  • 101 МУЦКА

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "Шепа копейки":

    ТОВА ТВОЕТО Е ПИЩОВЧЕ
    НЯМА КВО ДА МУ СЕ РЕЖЕ
  • 102 Същия си

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "Някой":

    Никаква промяна, пак ми звучиш като нищото.