Last news in Fakti

22 Януари, 2024 23:01 2 982 75

Румен Радев: управленските амбиции на един генерал

  • румен радев-
  • генерал-
  • амбиции-
  • възраждане-
  • бсп-
  • украйна

Ако не беше войната в Украйна, той можеше да е любимец на обществото. Но войната отвори друг фронт - и Радев не е негов главнокомандващ.

Румен Радев: управленските амбиции на един генерал - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

В първата си година като президент Румен Радев все още беше пилот на изтребител и руски генерал от запаса, профилиран от БСП, после инвестира реторика и емоции в образа на “борец срещу статуквото”, а генеалогичното дърво на две от новите партии тръгна от “Дондуков” 2. Днес, 22 януари, Радев навлиза в осмата си президентска година - иначе трета от втория му мандат - и е политическата фигура с най-високо доверие според проучване от декември м.г. на агенция “Маркет Линкс”.

Какво следва

С наближаване на края на последния му мандат като държавен глава, Румен Радев и екипът му търсят нова опция, за да не изпаднат от политиката. Същото пробва да направи и Георги Първанов след двата си президентски мандата, още повече, че не успя да премине от задните в предните редици на БСП. Година преди да приключи с дейността си на “Дондуков” 2, бе даден старт на движението “Алтернатива за българско възраждане” (АБВ), днес вече партия и част от коалиция Левицата. А нейни ключови лица, напуснали БСП, като Румен Петков и Костадин Паскалев, са и активни поддръжници на Румен Радев.

Формацията, създадена от Първанов, както и БСП номинираха през 2016 г. генерала от авиацията за първия му мандат. Георги Първанов е и в Инициативния комитет за проекта “Трети март”, на който Румен Радев е кръстник. На европейските избори в началото на юни ще има твърде голяма конкуренция за гласовете на едни и същи избиратели - русофили, консервативни, патриоти, някои и леви, макар не лявото да е брънката между тях. БСП се подготвя за “ляво-центристко-патриотичен фронт”, преговаряйки с ВМРО, “Свобода”, “Български възход”. На същия терен са и “Възраждане”, и Левицата, а нови играчи ще попречат, вместо да помогнат на тези формации да спечелят колкото успеят от полагащите се на България 17 европейски депутати. За ЕП обаче прагът е по-висок от 4-процентовия за Народното събрание - 5.88%.

Но инициативата за запазване на Трети март като национален празник на практика се провали, тъй като предложението такъв да бъде 24 май отпадна от промените на Конституцията. Така се обезсмисли и основанието за политическия проект, инерцията се изгуби, заедно със събраните над 270 000 подписа за референдум за 3-ти март. Ще се чака нов сгоден случай.

Високоговорителят

Президентът ще е по-полезен на партийните си съмишленици, засилвайки евроскептицизма, страховете от нескончаем мигрантски натиск и познатите от Орбан призиви за ограничаване на помощта за Украйна. “Възраждане” и БСП вече го правят доста оглушително - и в парламента, и пред медиите. Но в крайна сметка акапелната пропаганда е средството, а не надвикването.

Преди европейските избори най-вероятно ще стане известно решението на Конституционния съд за референдума на “Възраждане” за запазване на българския лев до 2043 година. Парламентът отхвърли предложението, но каквото и да е решението на КС, ще бъде използвано в кампанията за евровота. Президентът отдавна говори как България не е готова за еврозоната и трябва да приеме еврото, когато е готова (тоест някога в далечното бъдеще). Целта на правителството на Денков-Габриел обаче е присъединяване към единната европейска валута от 1 януари догодина.

Радев и “сглобка” 2.0

През 2011 г. президентът Първанов се заяви като алтернатива на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, но не успя, нещо повече - АБВ участва във втория коалиционен кабинет с премиер Борисов. Въпреки че на няколко пъти формално изостриха комуникацията помежду си, Първанов и Борисов се разбираха добре и случаят с “Мишо Бирата”, който Борисов обещал на президента да не закача, бeше поредното потвърждение.

И Радев, избран за първи път за президент през 2016 г., се заяви като главнокомандващ фронта срещу корупцията, но не посмя да отиде по-далеч от въпроса има ли Борисов общи бизнес интереси с Делян Пеевски. В следващите години президентът избягваше да назовава олигарха от ДПС, както и самото ДПС - освен за да ги приветства или похвали като партия с опит в парламентаризма. Впрочем, след няколко размени на реплики с лидера на ГЕРБ, двамата не са влизали в остри схватки каквито имаше между Радев и лидерите на “Продължаваме промяната”, например, на които той преди това беше осигурил ярък старт в политиката.

Въпреки че преди години критикува лидера на ГЕРБ за руския проект “Турски поток”, последното му служебно правителство използва газопровода, за да сключи безпрецедентен 13-годишен договор с турската държавна компания “Боташ” за транзит на газ към европейския пазар. Премиерът Николай Денков го определи като неизгоден за България, защото е “силно асиметричен”.

Фронтът, който свали Радев като главнокомандващ

Единствен от петимата президенти в най-новата история Румен Радев опита най-много от меда на властта, която упражняваше, тъй като до момента пет от общо 9 служебни правителства са назначени от него. Ако не беше избухнала войната в Украйна, Радев можеше да е любимец на обществото. А може би не, защото тогава обществото щеше да настоява за видими резултати в борбата срещу корупцията - като например разкритията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков за източените милиони от строителството на магистрала “Хемус”. Войната в Украйна обаче отвори друг фронт - и Радев не е неговият главнокомандващ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дойче със зеле

    48 17 Отговор
    ОТКАЗВАМ СЕ ДА Я ЧЕТА , СЕЩАТЕ СЕ ЗАЩО !!!!!!!

    Коментиран от #11, #39

  • 2 Решетников

    22 48 Отговор
    Заблуди и предаде над 2 млн. българи

    Коментиран от #5, #45, #59

  • 3 Да бе

    43 11 Отговор
    Леле, каква гьобелсова пропаганда. Дпс, намсикво, намагнитен пеевсики. Изпуснато.
  • 4 Инж

    21 44 Отговор
    Ако РР можеше да управлява, щеше да го докаже във ВВС. А нашите ВВС са гола вода благодарение на такива като него. Разчитаме на 40-годишни самолети.

    Коментиран от #6

  • 5 Мда

    38 8 Отговор

    До коментар #2 от "Решетников":

    Иди и цуни ръчичка на боко, на оня петков, на василев и бъди хепи.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Русофил

    22 41 Отговор
    Радев излъга народа, че бил генерал от НАТО. Той се оказа руска слуга.

    Коментиран от #12, #52

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Коментар

    43 13 Отговор
    Видях само това в началото "руски генерал от запаса" и реших,че тази Емилия е някаква луда.Той си е натовски генерал.Моля,не публикувайте халюцинации!Напоследък някакви болни на всичко българско казват,че е руско.Това от ковид ли е?Дано се оправят...
  • 10 Мда

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    Аз не съм като теб, да целувам разни атрибути.

    Коментиран от #14

  • 11 Поръчкова статия от сглобката

    40 16 Отговор

    До коментар #1 от "дойче със зеле":

    Против България.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Путкомафани

    12 14 Отговор
    Както и да ни го представят, и този е мъпет, нали също беше в синагогата.
  • 14 Мда

    20 7 Отговор

    До коментар #10 от "Мда":

    Целуваш атрибутите на пеевски без пари. Факт!

    Коментиран от #18

  • 15 Абсурдистан

    21 31 Отговор
    Следя политическата кариера на това недоразумение съвсем от началото. Жалка история. За съжаление част от обществото все още вярва на думи, а не на дела и затова кресльовците са с висок рейтинг. Каквото и да основе тоя не може да надскочи казарменото си възпитание нито да скъса с външната си зависимост. Ограничен индивид с голямо его!
  • 16 Историк

    17 23 Отговор
    Радев беше едно от двете остриета на ДС/руснаците за ЗАПАЗВАНЕ на руския контрол над България и засега успяват.

    На практика с извеждането му като основна заплаха за установения конституционен ред той го играеше "лошото ченге" (заедно с кресливите "Възраждане, които изпълнявт същата роля като Атака преди години) за да изглеждат останалите проруски партии (ГЕРБ, ПП, ДПС, БСП) като "приемливи алтернативи"

    Така "намагнитения" Шиши и сторителя на "патока" на Путин Боко изведнъж се оказаха съуправляващи с уж "западните" ПП (които руския чорап Радев доведе, тъй че е ясно колко са "западни". Допълнително се оказа, че бащата на Кирил Петков бил добър познайник с мутрите на ДС/КГБ, а пък Кокорчо той отдавна бил в политиката ни, нищо, че не беше "известен").

    Та така, уважаеми българи, докога Държавна сигурност ще ви води за носа и каквито "промени" да симулира, все ще си избирате нея?
  • 17 ТрампЛин

    9 2 Отговор
    За кожата на един генерал!
  • 18 Мда

    10 16 Отговор

    До коментар #14 от "Мда":

    Виждам, че имаш фетиш към мъжки атрибути и особено тези на Радев, понеже толкова пламенно го защитаваш. Факт. Поне ползвай предпазни средства, че си много разюздана и ще му лепнеш нещо.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Грантомет

    16 6 Отговор
    Каква е тая грантова феккалка бе
  • 22 ЗДРАВЕЙТЕ КОМУНИСТИ

    16 12 Отговор
    радев Е ОБУВКА ОТ СВИНСКА КОЖА.

    Коментиран от #23, #53

  • 23 Бок Лук

    20 3 Отговор

    До коментар #22 от "ЗДРАВЕЙТЕ КОМУНИСТИ":

    Комунист е кметът на София, който вие си избрахте
  • 24 хххх

    7 20 Отговор
    Какъв генерал е това НАТОвско мекотело??
  • 25 така така

    5 10 Отговор
    Натовска скумрия...
  • 26 Инкогнито

    4 15 Отговор
    Нали не сте забравили, че Радев шпионина на козяк ви докра Стефан Янки, Гошо Панайотов посланика в момента във ФАЩ, Кирчо и Асен всичките отявлени русофоби. А сега си помислете този,, русофил "Радев от къде познава толкова много русофоби. В ЦРУ имат една тактика уж нападат своите шпиони за да реализират друга цел, а тя е нов политически проект.
  • 27 Българин 🇧🇬

    2 20 Отговор
    Радев русофила, а вице президента Йотова съочередителка на Разложено общество в България 1997г. Този не е русофил, а мюре на козяк.

    Коментиран от #36

  • 28 Кирил

    11 8 Отговор
    Пълен цървул
  • 29 Лелеее

    11 5 Отговор
    Журналистка, коментатор на Дойче зеле - дайте го по сериозно.
  • 30 Тва е оня

    13 10 Отговор
    Дето каза, че Украйна настоява да води тази войня. Шизофреник
  • 31 Слепци

    17 11 Отговор
    Радев явно е последният, който им пречи окончателно да закрият България и да си я разделят. За това са насъскани всички лаещи и плюещи животинки, ако не го разкъсат, поне да го удавят със слюнка. Удавете го, но тогава няма кой да спре нас!

    Коментиран от #68

  • 32 Напаст

    8 10 Отговор
    Запомнете червената чума не се лекува. Тя само мутира. Сега е щам путинофили.

    Коментиран от #54

  • 33 Боримечков

    16 15 Отговор
    Долу мръсните фашистки ръце от нашия президент Радев!!!

    Коментиран от #37, #42

  • 34 Не се гаси туй що не гасне !

    15 10 Отговор
    Подобни платени статии само доказват, че сме направили правилния избор с нашия президент - един от малкото политици защитаващи и милеещи за българите и България.Ако направи политическа партия ще има пълната подкрепа от нашето семейство .

    Коментиран от #69

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 малиии

    5 1 Отговор
    Днес си го запишете в календарите - " Оттук насетне , 23-ти януари ще е - БАЛАЛАЙКИН ДЕН ...
  • 39 РИА Новости

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "дойче със зеле":

    Правильна !👍
  • 40 За Благодарим

    6 4 Отговор
    На Муня за ПП.
    ПП са негово дело.
    Ако не беше Муня и ПП нямаше да ги има .
  • 41 От ЮАР

    7 8 Отговор
    Преценете сами, дали е редно, предложен от Руските служби да бъде президент на България. Ясно е, чии интереси защитава. Да защитаваш чужда и враждебна нам държава от най-високия пост в държавата е национално предателство!
  • 42 хххх

    5 7 Отговор

    До коментар #33 от "Боримечков":

    Крадев е фашист!! Долу ръцете от фашиста? Това ли казваш?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Посолството търси послушни

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Решетников":

    За Кирчо, Асен и Христо говориш, нали
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Име

    4 2 Отговор
    Руски генерал от запаса.

    Руски - пък от запаса.

    Полудеването е безплатно.
  • 48 Дойче веле 🚾

    8 2 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 49 Дойче веле 🚾

    6 1 Отговор
    Какво става с тракторите
  • 50 Дойче веле 🚾

    7 1 Отговор
    Какво става с Алтернатива за Германия май ще са първи
  • 51 Дойче веле 🚾

    7 1 Отговор
    Нещо да кажете за Френските трактори
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЗДРАВЕЙТЕ КОМУНИСТИ":

    А ти телешка обувка
  • 54 Тръмп

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Напаст":

    Ще има дебайданизация и всичко преключва
  • 55 Аве ДВ

    5 1 Отговор
    Защо Мерцедес уволниха осем хиляди работника?????
  • 56 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    8 6 Отговор
    НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ- р€зид€нтинът € ПРО$$$Т ФАТМАК!
    ДО КЪДЕ ДОКАРАХА Я тази "държава"- г€н€рал Д€$И ДА НИ УПРАВЛЯВА!
    ПО-$ТРАШ€Н ОТ СПИН-а, ПО-ОПА$€Н ОТ РАКА-СЕГА ЗА СЕГА СИ ОСТАВА ФАТМАКА!
    ОСТАВКА ЗА Ч€РВ€НИЯ ФАТМАК! 79г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 57 Хххххххххх

    7 0 Отговор
    Жена, която не е помирисала барут през живота си, говори за военни дела и тактики.
  • 58 Пешо

    6 2 Отговор
    Тоя генерал ви е президент за втори път,и даже боко в най-великите си години неможе да се похвали с такъв положителен рейтинг.
    Само да си знаете
  • 59 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Решетников":

    Пп ДБ те са андрешковците.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Фатмак

    3 4 Отговор
    Генерал на 2 самолета ,от които 3 не летят Седи на мекия стол и натиска секретарките си. Голям генерал.
  • 67 САЩисан вие на поляна

    3 1 Отговор
    Козяците, когато подкарате изтребител, тогава цвърчете
  • 68 Песимист

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Слепци":

    Ъйс де,че ще сънувам кошмари от твоите заплахи.......
  • 69 Киркор

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не се гаси туй що не гасне !":

    Аз мисля,че той ако знае за вашата подкрепа,веднага,ама без да се замисли, ще регистрира партия..
  • 70 ИНЖ

    3 3 Отговор
    Не става само с лъжи и пропаганда. РР е просто изпълнител на поръчките на Кремъл.
  • 71 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    6 3 Отговор
    НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ- р€зид€нтинът € ПРО$$$Т ФАТМАК!
    ДО КЪДЕ ДОКАРАХА Я тази "държава"- г€н€рал Д€$И ДА НИ УПРАВЛЯВА!
    ПО-$ТРАШ€Н ОТ СПИН-а, ПО-ОПА$€Н ОТ РАКА-СЕГА ЗА СЕГА СИ ОСТАВА ФАТМАКА!
    ОСТАВКА ЗА Ч€РВ€НИЯ ФАТМАК! 79г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ЧОВЕК

    3 2 Отговор
    ОТ 1 МЕСЕЦ ПЛАТЕНИТЕ ХЛЕБ.....АРКИ И МИ..СИР...КИ, ИЗПЪЛЗЯХА ОТ СЕЛСКИТЕ НУЖНИ....ЦИ И ЗАПОЧНАХА ДА ПЛ..ЮЯТ ПО ПРЕЗИДЕНТА, БЕЗ ОСНОВАНИЕ. НАБЕДИХА НАЙЧЕСТНИЯ ЧОВЕК В ДЪРЖАВАТА В КОРУПЦИЯ. АКО СЪМ КАТО ПРЕЗИДЕНТА НА 03.03.2024 Г. БИХ СИ ПОДАЛ ОСТАВКАТА, ЙОТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ МАНДАТА ПО ЗАКОН. СГЛОБКАТА ПАДА, ОТИВАМЕ НА ИЗБОРИ. ТОГАВА ТОЙ Е БЕЗ ИМУНИТЕТ, НЕКА ГО СЪДЯТ, НО НЕКА ДА СИ МИСЛЯТ И ЗА ОБРАТНИЯ ЕФЕКТ, ИМА МЕЖДУНАРОДЕН СЪД ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА. АЗ ЛИЧНО БИХ ДЕЙСТВАЛ ТАКА!

    Коментиран от #74

  • 74 Да си подава оставката.

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "ЧОВЕК":

    Ама не ще.
  • 75 бай село

    0 0 Отговор
    Като дойде руския поп да не се навежда много че не се знае какво ще целуне