Last news in Fakti

30 Януари, 2024 14:00 1 785 40

Александър Стоянов: Таксите за ВУЗ да отпаднат!? По-голямо безумие не бях чувал скоро!

  • университет-
  • безплатно образование-
  • държавна поръчка

Българското общество, а и човечеството като цяло, не е узряло за безплатно и общодостъпно висше образование

Александър Стоянов: Таксите за ВУЗ да отпаднат!? По-голямо безумие не бях чувал скоро!  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Таксите за ВУЗ да отпаднат!? По-голямо безумие не бях чувал скоро! Популизмът зад този ход е толкова болезнен и ляв, че чак боли. Оставяме обаче това на страна. Какво ще означава подобен ход за университетите?

Това коментира във "Фейсбук" Александър Стоянов

От гледна точка на администрацията и академичния състав това ще е манна небесна -

средство за неограничен прилив на пари от държавата към университетите, който няма да бъде обвързан с никакъв сериозен мониторинг от страна на обществото. Специалностите ще се запълват с куцо, кьораво и сакато, само и само за да има бройки и да се наливат държавните пари - т.е. нашите пари, в едно образование, което от години е под всякаква критика като ниво и успеваемост.

Подобно "опичане на работата" ще задълбочи и без това огромния проблем с качеството на преподаване. Професори и доценти на които приходите са им в кърпа вързани и гарантирани от държавата, ще изпаднат в тотален стазис по отношение на преподавания материал. Практиката една и съща лекция да се чете десетилетия наред без промени, ще се превърне в норма. Същевременно, студентите ще се държат на всяка цена в списъците, за да може да се точат сигурни пари от държавната поръчка бройки. Забравете за скъсани и изпаднали - ще има хора, които ще влачат с десетилетие, само и само за да може държавата да плаща за тяхното "обучение".

Авторите на този "ментален шедьовър" несъмнено са комунисти по дух, разбирания и липса на перспектива за бъдещето. Ходът е евтин трик, с който се цели привличане на академичните среди в подкрепа на съответната политика. Сигурен съм, че малцина ще са онези университетски дейци, които ще възроптаят срещу опцията да изкарват повече и по-сигурни пари.

Естествено големият губещ ще е обществото.

Първо - нашите пари ще плащат сметките за тази отвратително сготвена вечеря за глупаци. Второ - нашите деца ще продължат да получават ниско по своето качество и вероятно влошаващо се в дългосрочен план, обучение, отразено в изпразнено от съдържание дипломи. Трето - бизнесът ще бъде наводнен от пишманвишисти с отлични дипломи и нулева квалификация, които обаче претендират за баснословни стартови заплати, привилегии и предимства.

Българското общество, а и човечеството като цяло, не е узряло за безплатно и общодостъпно висше образование. С въвеждането на такива дотирани от държавата курсове реално ще се унищожи "висшето" във "висше образование". Смисълът на университетите е да предлага изключителни и специфични по ниво знания, които да обслужват индивидуалното развитие на студента в полза на него самия и на обществото, но в замяна на усилията и средствата на самия студент. Висшето образование е инвестиция, а не социална помощ.

Ако държавата толкова се е загрижила, нека увеличи броя на стипендиите за успех,

с които да се стимулират умни, но по-бедни младежи, които няма как да си позволят да учат във ВУЗ. Това е достойна и доказала се във времето практика. Това което се е доказало във времето като провал, е превръщането на специфични, ексклузивни форми на социално развитие в масово достъпни помощи. Масовостта и качеството почти никога не вървят ръка за ръка. Да раздаваш дипломи за висше образование под път и над път е като държавата да започне да печата пари и просто да ги дава на хората, за да си имат. В икономиката това води до инфлация, финансов колапс и кризи. В образованието ще доведе до обезличаване на висшето образование, наводняване на пазара на труда с некачествени кадри и в крайна сметка социален и икономически колапс за общество, пълно с висшисти, чиято квалификация е на ниво 10 клас. И всичко това, за да може няколко души с титли да се нагушат с нашите пари и след това да обслужват нечии партийни интереси.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    19 1 Отговор
    Чакай да чуеш и за студентските бригади, ама не за Щатско..

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    31 3 Отговор
    Скоро на ромчетата и арабчетата ще им плащат да влязат във ВУЗ . Иначе хиляди професори остават без заплащане.

    Коментиран от #7

  • 3 Програмист

    12 20 Отговор
    Закривайте държавното образование! Само частно! Държавата е лош стопанин!
  • 4 Последния Софиянец

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Един познат младеж отиде на бригада в Индианските територии в САЩ.Разнася с бус сладолед на индианците а шефа му е негър.

    Коментиран от #13

  • 5 Българин

    13 4 Отговор
    Аз за една година в софтуни и телериг научих 10 пъти повече отколкото 4 години в техническия.. 🙄 ходете на курсове, а не на университети!

    Коментиран от #20, #39

  • 6 Учител

    22 16 Отговор
    Уча децата ви в 12 клас лятото да гласуват за възраждане! ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 7 честен ционист

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Сега само остава да обвържат получаването на шенгенско гражданство със следването в български ВУЗ и гледай колко инженер лекар идва от Магреб, Сирия и Афганистан. Ганчо го драха 34 год за абсолютна загуба на време и аматьорско висше образование, за новодошлите ще е безплатно още от първия ден.

    Коментиран от #22, #38

  • 8 САП

    21 0 Отговор
    Завършил съм висше образование без държавни такси и 90% от колегите ми бяха по добри специалисти от сега излизащите сега специалисти.

    Не способни да четат електрически схеми при специалност електротехника, което ги прави опасни за тях самите и околните. И небих ги пуснал в трафопост и подстанции середно и високо напрежение.

    Това, че не плащат не е критерии. Може да плащаш и пак да не знаеш нищо и да разчиташ, че ще те пуснат защото плащаш.

    Коментиран от #10

  • 9 мухаха

    16 3 Отговор
    Много ясно с моите данъци да плащам семестъра на некой си отишъл в студ град да се напорка и нашмръка и след първата година да бачка на некоя бензиностанция .... тия от сглобката са пълни олигофффрении

    Коментиран от #19

  • 10 честен ционист

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "САП":

    Едно време е било едно, днес друго. Тук неплащането има само социален оттенък, понеже новите студенти ще дойдат на границата само с по една торбичка.

    Коментиран от #40

  • 11 Сандо

    7 2 Отговор
    Този има ли изобщо представа за българското образование или споделя с нас собствените си заблуди и мераци?Първото,което трябваше вече да е научил,че нашето образование е пазарно ориентирано,т.е. от него трябва да се печелят пари.А второто е,че целта му е да създаде консуматори.А има още неща,които просто ще избодат очите на човек,решил да се вгледа в недъзите му.
  • 12 Я го виж, ти!

    11 5 Отговор
    Безплатно образование вече имахме, Чунчо!
    А за фразеологизма "куцо, кьораво и сакато" трябва да бъдеш съден за дискриминация или най малкото - да бъдеш ударен по устата, за да си мериш приказките.

    Коментиран от #25

  • 13 Сандо

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    А на мой приятел дъщеря му се върна проститутка,заряза учението и се отдаде на новата си професия,усвоена в страната на неограничените възможности.Тъжното е,че баща и от срам се разболя от рак и си отиде от този свят.

    Коментиран от #17, #37

  • 14 Румен Американеца

    14 1 Отговор
    Бивш съученик, добър мой приятел, е професор в ТУ. Той сподели че ннивото на отличниците днес е по-ниско от това на тройкаджиите отпреди 35-40 години, когато беше ВМЕИ. Ако стане безплатно, нивото едва ли ще се повиши.
  • 15 явер

    5 1 Отговор
    Няма лошо нека е без такса, както в Дания или Германия, обаче в края на 12 клас, държиш изпит в училище за ВУЗ и като него издържиш няма университет в завода. Другото важно в университета преподавателите да вдигнат нивото и да искат да се знае и като завършват студентите да са подготвени, знаещи и с практика.
  • 16 Ивелин Михайлов

    2 1 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, това няма да промени качеството 😉
  • 17 явер

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    На сърбежа, майката му е дръгненето.
  • 18 Смърфиета

    4 2 Отговор
    Никъде не прочетох кой е този гъст, който е написъл мнението.
  • 19 Смърфиета

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "мухаха":

    Честито, защото може да стане така, че да й плащащ данъци на зглопката, докато не гущнещ бокета.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Асен Василев

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Смърфиета":

    Не на сглобката, а на мене лично ги плащате. А аз станах успял човек, защото Стоян Александров ми помогна да стартирам първата си сериозна компания в чужбина.
  • 22 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Не мога ли да ти препоръчам да си вървиш в Израел и да забравиш български?
  • 23 Урюрвкос

    0 2 Отговор
    на всеки един работеш със средно по три не работещи вишиста
  • 24 Някой ще каже ли

    2 0 Отговор
    Кой е Александър Стоянов???
  • 25 не е баш така

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Я го виж, ти!":

    За държавната поръчка се иска по-висок бал!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 пери

    3 1 Отговор
    Завърших магистратура без да платя и стотинка. Нямахме никакво извинение и не се допускаше да отсъстваме от занятията. Сега повечето студенти не стъпват на лекции или не са редовни, защото трябва да работят, за да си платят семестъра. Е, как да научат материала и да са подготвени?
    Освен това, идеята е добра, защото всеки ще има право да влезе да учи, но кой ще завърши, ще е друг въпрос. Сега едва ли не всички трябва да се дипломират, защото си плащат.
    Още нещо, ако образованието е безплатно, учещите медицина, трябва да бъдат задължени да работят в България минимум 5 години след дипломирането си. Впрочем не само те, а всички, които са учили на държавна издръжка.
  • 28 къф е тоя ве

    0 1 Отговор
    кой е тоя а.стоянов и за чии трябва да умувам над нещо казано от него ??
  • 29 Освен това

    0 1 Отговор
    Ганьо и университет са две насрещни, изключително отблъскващи се понятия.
  • 30 Мой колег

    3 0 Отговор
    а хабилитиран преподавател ходи в Австрия и отивайки да види свой познат в университета, го намира на изпит с кандидат-студенти. Пита го кога ще свърши изпита, че да се видят, а получава отговор веднага да пият кафе. -Ами нали си на изпит, кандидатите ще преписват ако ги оставиш? -Тия 20 души се борят за 2 стипендии от Сименс, да ги виждаш да си помагат? Нашият колега беше много опитен в това отношение и казва: Не само, че не си помагат ами се и крият един от друг.
  • 31 Не бива да има

    4 0 Отговор
    държавна поръчка, а държавна стипендия придружена с договор за работа в някое предприятие за определено време след завършване на образованието. Ако кандидатите са повече - конкурсен изпит. Стипендията не бива да се дава на ръка като определена сума. Дава се на ВУЗ-а, а той я разпределя за квартира, купони за стол, учебници и учебни пособия, електричество, вода и ако остане нещо - на ръка. Има бедни, но кадърни студенти които ще приемат да учат по този начин.

    Коментиран от #33

  • 32 На времето не се

    3 0 Отговор
    плащаше такса, но се влизаше трудно във ВУЗ, държал съм кандидат-студентски изпити по математика, физика и политическа подготовка. Не трябваше да имаш двойка по никой от двата, а третия - "издържал". За 4 г. следване съм работил по 2 месеца годишно - лятна и есенна бригади в селското стопанство, общо 8 месеца. Купонът за храна беше 30ст. в първи курс,после се увеличи на 40ст. и в 4 курс вече беше 50ст. Далеч не всички влизаха, имаше по 10 кандидати за място, студентите бяха 2-3 пъти по-малко от сегашните при 3 пъти повече абитуриенти тогава. Средните заплати тогава бяха 120-180лв. Общежитието беше около 20лв. месечно. Сега вече не взимам заплата, ако се сещаш съм вече пенсионер. Последната ми заплата 2021г. беше 2200лв. Не съм бил военен, полицай или друг държавен служител.
  • 33 Продължение

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Не бива да има":

    Трябва да се учи в така наречения Кампус - учебните сгради, библиотека, стол, общежития, магазинчета, парк да са в един заграден двор. Сега всички в радиус 100км от ВУЗ-а идват всеки ден с колите си, закъсняват за час, после бързат да се прибират, работят по време на ученето и целта им е дипломата, а не знанията. Още в четвъртък след обяд си отиват по родните места и идват чак в понеделник. Когато си в кампуса, се виждаш с колеги, пиете кафе, обядвате, заедно учите и си помагате, разхождате се, вечерта ходите на дискотека, събота и неделя прекарвате заедно, опознавате се, любите се и т.н. Да не говоря за задочното обучение, така наречените "бизнес обучение", "изнесено обучение" и вече модерното "онлайн обучение" с хвърчащи по цялата страна студенти и преподаватели или вперили в телефона, лаптопа очи.
  • 34 Ами да

    3 0 Отговор
    Подкрепям написаното! Образованието ни е отчайващо зле! Трябва да се спре с пари от държавния бюджет за бройки студенти! Също, да се въведе три години задължителна работа в България след дипломиране!
  • 35 Хххххххххххх

    2 0 Отговор
    Скоро университетите ще почнат да затварят.
  • 36 Ко речи?

    1 0 Отговор
    Май господинът не знае, че гарантираните безплатни семестри може да са макс. 8 за бакалавър и 2 за магистър. И в момента е така. Т.е. вечният студент в един даден момент ще започне да си плаща.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Спиро

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Наредено е от ПосолствоТО,всички мигранти които могат да държат химикалка в ръка-студенти.Само така ще оправдаем присъствието им тук.Желание за знания.Безплатни!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "честен ционист":

    Слагаш изисквания кой може да кандидаства държавна поръчка и въпроса е решен.