Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 09:09 9 242 32

„Колелото на късмета“ – или как в Италианския лицей можеш да изкараш 6 по химия

  • италиански-
  • лицеи-
  • горна баня-
  • жалба-
  • колелото на късмета-
  • александър-
  • иванов

По какъв правилник ще се приемат деца в 8-и клас от следващата учебна година

„Колелото на късмета“ – или как в Италианския лицей можеш да изкараш 6 по химия - 1
Снимка: nukk.org
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Странни неща стават в Италианския лицей в последно време. След като ФАКТИ вече писа, че притеснени родители ни алармираха за смущаващи неща, които се случват в училището, вече получихме и доста конкретни сигнали. Може би най-фрапантният от тях е „Колелото на късмета“. Не, не го бъркайте с шоуто по телевизията. Шоуто беше отдавна, а „Колелото на късмета“ в Италианския лицей действа. В същността си няма нищо общо с тв шоуто, но все пак късметът може и да ти се усмихне, за да изкараш 6.

За какво става въпрос
Заместник-директорът Александър Иванов е преподавател по химия. Родители на деца от 12 „Б“ клас са изготвили жалба срещу него, която е от 7 точки и е адресирана до Училищното настоятелство на НУКК и до Обществения съвет на НУКК. Седемте точки ясно описват проблеми, но особено впечатление прави новаторското писане на оценки чрез „Колелото на късмета“. Какво носи то! Ето какво четем в жалбата:


5. В часовете си г-н Иванов използва т.нар. при хазартните игри „Колело на късмета" при правене на входно и изходно ниво за модул 5 „Биофизикохимия", КОЕТО АВТОМАТИЧНО ОСВОБОЖДАВА „КЪСМЕТЛИИТЕ" С ОЦЕНКА 6 (б.р. – въртиш колелото, вадиш късмет и се пада сектор 6, получаваш 6 – просто и ясно). За всички е ясно, че поставената оценка 6 не отразява знанията на ученика, а е плод на късмет при хазартни игри, нещо което е недопустимо в един учебен час. Г-н Иванов явно демонстрира пристрастията си към определени ученици, които толерира, а на други поставя ниски оценки, несъответстващи на показаните знания и умения по време на учебния процес. В работата си г-н Иванов не е безпристрастен, с предубеждения е и не създава условия за равнопоставеност на всички ученици.

Това е изключително новаторски подход при писането на оценка, но дали съвпада с учебната програма на Министерството на образованието? Или пък е разписано в Наредбата за работа на НУКК от Министерството на културата?


В друга жалба от 12 „Б“ клас, отново свързана с Александър Иванов, четем:
1. Жалба от родители и ученици от 12-ти Б клас при НУККЛИИЕК, адресирана до Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието- София-град и до Посолството на Италианската република в България.
- Жалба от (б.р. – към момента ще спестим името) за упражняване на психологически тормоз;
- поведението на Александър Иванов „влиза в противоречие с добрите учителски практики и етичните правила при упражняване на учителската професия и потъпква честта и достойнството на учениците".
1. В часовете си Иванов редовно използвал и т.н. „Колело на късмета" (б.р. – това вече го обяснихме)
2. Изпит за допълнителен прием на 10.07.2023 г., на който Ал. Иванов обърква задачите по математика и биология, многобройните жалби от родители и ученици срещу същия господин.
3. Злоупотреба със служебно положение:
Вероятно поради страх и неопитност д-р Капурдов прехвърли изцяло управлението на своя зам.-директор Ал. Иванов и бившата зам.- директор Евг. Стойновска. Училището „де факто" се управлява от тях Започна „разчистване на лични сметки" и това е очевидно: бяха отстранени и принудени да напуснат колеги с опит. С други колеги с отнасяха и се отнасят недопустимо.
- намаляване на часовете по БЕЛ и математика за 7 клас
- обединяване на класовете в часовете по чужд език, което е в разрез с Наредбата за работа в училището. Това породи и крайно недоволство у родителите, които ще уведомят МК и МОН.
- Получава средства в размер над 500 лв за гориво, а всички знаят, че живее в Студенски град (б.р.-Ал. Иванов)
- Лично притежание на училищен печат
4. НАМЕРЕНИЕТО МУ ДА НАПРАВИ НУКК ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ, ПРОМЯНА В УЧЕБНИЯ ПЛАН (б.р. – такива промени могат да стават по решение на Министерството на културата, Министерството на образованието и посолството на Италия)
5. Не е ясно и по какви причини Ал. Иванов започна да отговаря освен за ГИМНАЗИАЛЕН И ЗА ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП като и за това получава допълнително заплащане. Питаме: нямаше ли други колеги, които могат да изпълняват тази дейност не по-лошо от господина?
6. Александър Иванов има СОБСТВЕНА СЕКРЕТАРКА…
7. Всеки ден остава след работно време до 21:00/22:00 часа. Колективът е озадачен?!
8. Притеснителен сигнал от страна на родители, че г-жа (б.р. - и тук ще спестим името за момента)…. се хвали, че нейна близка приятелка ще изготвя изпитните материали за 1 клас. Припомняме, че съвсем скоро тя отвори център за подготовка на първокласници.

Александър Иванов не ползва италиански език! Как ръководи училището и е заместник-директор?

И когато говорим за промяна на изпити, в друг сигнал до Министерството на културата (МК) (б.р. – училището е под шапката на МК), родителите изразяват загриженост за начина на прием в училището след 8-и клас.

В сигнала четем:
„В правомощията си на чл. 309 от Закона за предучилищното и училищното образование, Училищното настоятелство е сериозно обезпокоено поради постъпили сигнали от родители и учители в НУКК относно представен проект на Наредба №1 в Министерство на културата за прием на деца и ученици за предстоящата учебна година. Проектът е изработен от външна адвокатска фирма и не е съгласуван с Педагогическия съвет, Обществения съвет и Училищното настоятелство, както изисква Законът. Като учебно заведение с участието на Република Италия не е взето и мнението на италианското посолство. Никой не е запознат с предложените промени, освен директорът и зам.директорът на комплекса - Иван Капурдов и Александър Иванов.
По наша информация промените в проекта на наредбата драстично засягат най-вече настоящите ученици от 7-те класове. При запитване от страна на родителите при какви условия децата им ще кандидатстват за VIII клас, отговор от ръководството няма.
Учебната година започна преди около два месеца (б.р. - сигналът е с дата ноември 2023 година). Недопустимо е учениците все още да не са уведомени за условията за кандидатстване в Лицея. За сравнение можем да посочим заповед на министъра на образованието и науката №РД-09-2045/28.08.2023г., с която дори е утвърден по дати график за дейностите във връзка с организацията за приема за VIII клас за учебната 2024/2025 година за останалите училища.
Уважаеми господин министър,
В правото си на училищно настоятелство съгласно чл.309 от Закона за предучилищното и училищното образование, като отправяме към Вас този сигнал, Ви моля да разпоредите да бъде спряна предложената Ви наредба и в изпълнение на законовите изисквания да бъде върната за обсъждане и съгласувана като се представят съответните протоколи.
Моля Ви също така да бъде поискано и обяснение от ръководството на учебния комплекс за допуснатите законови нарушения, които създадоха напрежение сред ученици, учители и родители.“

Последва и отговор от Министерството на културата:
„Уважаеми господин Панчев,
В отговор на Ваш сигнал до министъра на културата г-н Кръстю Кръстев, регистриран с вх. № 92-00-574/08.11.2023 г., в който в качеството Ви на председател на Училищното настоятелство на НУКК изразявате безпокойството си, породено от постъпили сигнали от родители и учители до Вас, отнасящи се до наличието на проект за изменение на Наредба № 1 на Министерството на културата за приемане и преместване на деца и ученици в училищата по култура за предстоящата учебна година, ви информираме за следното:
Екипът на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование" се запозна с изложението в сигнала Ви задълбочено и в подробности. За изясняване на поставените въпроси и фактите бе поискана информация от ръководството на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура Горна Баня, и в частност от директора на учебната институция - д-р Иван Капурдов. Категорично заявяваме и подчертаваме, че текстовете на Наредба № 1 от 12 август 2016 г. за приемане и преместване на деца и ученици в училищата по културата, издадена от министъра на културата, не са променяни. Условията и редът за прием, преместване и обучение на учениците остават същите, съгласно разписаните текстове, и в частност дейностите, организацията и условията за прием в VIII клас, за които е конкретното Ви питане в сигнала. Предложения за допълнения или изменения на наредбата ще се приемат в Министерство на културата ДО КРАЯ НА НАСТОЯЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА, като на практика това означава, че приемните изпити за учебната 2024/2025 г. ще се проведат при условията и реда на сега действащата наредба. При подготовката на измененията на нормативния акт ще бъдат взети под внимание становищата и бележките на всички заинтересовани страни. Изготвеният проект на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 12 август 2016 г. за приемане и преместване на деца и ученици в училищата по културата ще бъде публикуван на електронната страница на Министерство на културата и ще бъде открита процедура за общественото ѝ обсъждане в законоустановения срок. Новите разпоредби, ако бъдат приети такива, ще са в сила от следващата учебна година, като промените и допълненията ще са валидни за приема на деца и ученици в НУКК за учебната 2025/2026 г.“

Какво разбираме от всичко това. За приемните изпити за учебната 2024/2025 г. нещата са ясни, защото остава в сила действащата наредба. А след това… Следващият випуск…
----------------
Б.р. - Изпратили сме запитвания по тези сигнали до Министерството на културата и до ръководството на Италианския лицей и очакваме отговори.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шегобиец

    47 1 Отговор
    Ееее, в лицея е така - трябва и късмет :)
  • 2 Ами...

    43 1 Отговор
    Училището е огледало на цялото общество, дори и реномираните. Има хора, които като заемат някаква позиция, степен по - висока от обикновената, така силно почват да си вярват и си мислят, че са незаменими. Такива личности има и на високи позиции в обществото.
  • 3 БеГемот

    36 5 Отговор
    Големи бо.клуци учат малките диванета ....морала на учителите е под нулата...впровинцията вече 35години ги назначават по партиина линия и с връзки...
  • 4 Петър

    21 15 Отговор
    Родители на "деца" от 12-ти клас, не са ли малко големички тези деца? ? Когато моето поколение беше 12-ти клас, някак щеше да ни е срам ако родителите ни се бъркаха в учебният процес в училище, а и никой нямаше да им обърне внимание де.

    Коментиран от #8

  • 5 Извън темата

    30 1 Отговор
    Колко пари струва, да учиш в това училище?

    Коментиран от #24, #26, #28

  • 6 Смърфиета

    28 3 Отговор
    1. Капурдов и Иванов са роднини. Иванов е близък до Академик Денков.
    2. Иванов остава след работно време, защото чyκа момченца.
    3. Има готовност да направи НУКТК "Л. Живкова" общообразувателно училище единствено, за да запази позициите си.
    С цялата сериозност на нереализиран учител по БЕЛ го казвам.
  • 7 Кадир

    17 6 Отговор
    Това е евроатлантическо, свиквайте.
  • 8 Абе

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    Чуваш ли се какви ги дрънкаш..

    Коментиран от #10

  • 9 Последния Софиянец

    31 1 Отговор
    Хахаха. "Италиански" лицей, но с български к....и
  • 10 Петър

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Абе":

    Явно ти не се чуваш?
  • 11 Перо

    33 4 Отговор
    Този лицей е част от деградацията в образованието! Отдавна не е реномиран и е станал само печатница за пари! Там се записват отрочета на мутреси, чалгари, всевъзможни държавни милионери, селски комплексари, всички с мозък на пиле! Учениците излизат от там полуграмотни и неставащи за нищо! БГ “демокрацията” не пожали и този измислен лицей за не даровити деца!
  • 12 Лео

    24 1 Отговор
    Отдавна това място е загубило стойността си.Две трети от учениците са там защото родителите им живеят в света на показността,в по-голямата си част без никакво покритие.Който получава възпитание в къщи и в 362ро да е записан ,то ще стане човек.
  • 13 TV Бобов дол

    28 0 Отговор
    Е , пак е нещо въртиш колело и иминаваш . По фрапантен е случая с Югозападния университет плащаш 5 хиляди лева и получаваш диплома безса ходиш на изпити. На Шиши дипломата му е от там
    и по навик не се явяваше на работа в парламента като депутат в 7 народни събрания .
  • 14 баба Вида

    12 0 Отговор
    Все щях да питам :колко години е учебния процес в ЕС,или в САЩ за който толкова много споменавате?Та,след кой завършен клас,ученикът има право да запише студент?

    Коментиран от #16

  • 15 Ти си

    10 0 Отговор
    Даскала преди е работил като крупие в казино .....
  • 16 Ти си

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "баба Вида":

    След завършване на гимназия или техникум и полагане на матура . Има и вариант да следваш и без диплома за средно ......

    Коментиран от #29

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Артилерист

    9 6 Отговор
    До какви безобразия докараха образованието послушниците на американците. Четох статия, че служители на МВФ-не се учудвайте, няма грешка-поставяли условия и редактирали програмите за родното училище с обещание да отпускат някакви пари. Оказало се, обаче, че голяма част от парите им отивали за заплащане хонорарите на техните служители-не питаме що за експерти са те по темите за българското училищно образование. Твърди се, че нашето училищно образование е било от най-добрите по времето на соца, а сега то е преформатирано за държава от Третия свят. Да се чудим ли, че европейски експерти оцениха нашите средношколци като функционално неграмотни-могат да четат, но не разбират елементарен писан текст. А може би точно такава е целта, защото неграмотния лесно се манипулира...

    Коментиран от #21

  • 19 9689

    11 0 Отговор
    От всички платени училища излизат боклуци с отлична оценка.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Атина Палада

    11 4 Отговор

    До коментар #18 от "Артилерист":

    Да, през соца образователната система в целият соц лагер, СССР, Франция и ГФР (ГДР е ясно) беше идентична и най-добрата в света!
    След 90-те години на миналия век образователната система ни я направиха като в САЩ! Да излизат полуграмотни!
    От така наречените "престижни" Университети като Харвард, Оксфорд и пр. излизат полуграмотни!
  • 22 хихи

    2 0 Отговор
    Остана само да напишат, че е правил Орален тест

    Коментиран от #25

  • 23 Ученик в НУКК

    11 2 Отговор
    Можеш да искараш 6 по химия като го правиш отзад с г-н Иван Капурдов вечер след часовете и оставаш да му правиш компания докато пие, след което се качва на колата и те кара до вас.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ученик в НУКК

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "хихи":

    Тази фраза присъства в речника на г-н Капурдов и г-н Иванов.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ученик в НУКК

    7 2 Отговор
    Г-н Иванов познава лично Академик Денков, и от него знам, че е гей. Аз ще уча "Химия" във Факултета по химия и фармация, защото баща ми притежава фирма за млечни изделия.
  • 28 Мартин

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Извън темата":

    То се води държавно училище, но се плащат по 250 лв за транспорт охрана и т.н.
  • 29 Льолю

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ти си":

    В кой клас гимназията дава диплом в САЩ?В 12ти ли?Техникума там е колеж!В древни времена,държах матура след завършен трети курс в елитен техникум,тук.Та не разбирам защо се дразните.Чета,че 15-16 годишни са вече студенти някъде по света,та се питам защо нашите ходят 12класа.Ходят ,а не учат!
  • 30 Жики

    0 0 Отговор
    Говори се, че и двамата споменати директори, остават след училищните занимания, за да угаждат на по-специфичните си предпочитания. Трябва сериозно разследване на нещата, които се случват там..Корупцията е най-малкото.. И активно се премахват кадри, които надушват, какво се случва.
  • 31 Анелия

    1 0 Отговор
    Преди 15 години това училище беше еталон за класа.Имаше връзкари, но масата от децата там бяха умни, будни и амбициозни. Към днешна дата Иванов е на път съвсем да затрие славата на училището.Училището се управлява от хора, чиито лични амбиции са по-важни от интереса на децата там. И от рейтинг в топ 3, сега са на 90-място.Жалко! И двете ми деца завършиха там. Но разликата между преди и сега е огромна.
  • 32 Варненска прокуратура!

    1 0 Отговор
    До 7 клас се справят. След това са нескопосана работа. Жалко за хубавата идея! Жалко за всички италианци, които работят там. Стойновска ли, Иванов, Капурдов...няма значение. Това училище потъва."Колело на късмета"-щеше да е смешно, ако не беше толкова срамно и жалко. Дали Александър Иванов има деца и дали ще е ОК, ако постъпват така с тях.....