Last news in Fakti

6 Януари, 2014 17:11 3 347 0

Неочакван разпад на ГЕРБ може да свали правителството

  • "иван хаджийски"-
  • година-
  • анализ-
  • борис попиванов-
  • андрей райчев

От Института

Неочакван разпад на ГЕРБ може да свали правителството - 1
Снимка: архив БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическата 2013 година е най-динамичната и напрегната за последните 16 години. Това показват данните от анализа на Института "Иван Хаджийски", цитирани от БНР.

Според политолога Борис Попиванов сме били свидетели на три значими протестни вълни, предсрочно прекратяване на мандат, скандали с подслушванията, костинбродските бюлетини, оставката на Христо Бисеров, както и събития, случили се за първи път у нас.

„За първи път първата политическа сила не можа да състави правителство. За първи път след 1991 г. имаме парламент, в който няма нито една нова политическа сила, независимо от всеобщото изразено още в началото на годината обществено желание за политическа промяна. За първи път партията победител не призна изборите. За първи път 100-те дни толеранс към правителството се оказаха 16. За първи път едно правителство не зависи от парламентарна подкрепа, а от парламентарен кворум, а протестиращи търсят бъдеще с лозунги от миналото“, изтъкна Попиванов.

Колкото до БСП, според него, тя си извадила поука от своята международна изолация, в която беше през периода 1995-1997, и когато тръгва да съставя правителства, се опитва да ги прави на базата на геополитически баланси. Политическият елит в България през 2013 г. се е оказал, и то - видимо за всички, по-разделен от всякога, а повече от всякога личи липсата на сериозни идеи за бъдещето, смята той.

Според политолога, най-вече пет неща могат да свалят правителството тази година, а именно промяната на геополитическите баланси, промяната на икономическите лагери в страната, евентуална ниска събираемост на приходите в бюджета към средата на месец март или май, както и неочакван разпад на ГЕРБ. Ако това не се случи, перспективата е отворена.

През 2013 г. се възстанови разделението на властта, заяви проф. Петър-Емил Митев. Той е на мнение, че в България е сложен край на пълзящия авторитаризъм и се наблюдава нов политически баланс.

За Андрей Райчев обаче годината е характерна с това, че политиката е изцяло сбъркана, като ГЕРБ, БСП и протестиращите са основните действащи лица. „Къде е причината ГЕРБ да не е на власт? Тя е неточно определена, тя е неразбиране колко си силен. Те първо направиха огромната грешка да предадат властта, те направиха серия от грешки – абсурдни, глупави и детски. /…/ Те подмениха гражданското с политическото“, категоричен бе Райчев.

Според социолозите и политолозите въпросите в началото на 2014 г. остават. Те не се ангажираха с прогноза или политически анализ за това какво конкретно ще донесе първият месец на новата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА