Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 17:00 2 351 6

Диана Дамянова: Кой ще мигне пръв?

  • сглобка-
  • избори

Въпросът е, че за нас, гражданите става ясно, че пак се скараха за постове и кой да седне в мекото кресло

Диана Дамянова: Кой ще мигне пръв? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днешното театро прилича на онези, дето карат един срещу друг и се чака този с по-слаби нерви да отбие пръв. Иначе – крашват и двамата.

Обикновено това е състезание на нерви, състезание за морално и материално надмощие. Там целият АЗ е поставен на изпитание.

Тук….. тук е състезание за поста на външен министър. Според ПП, състезание за това, чий глас да се чува навън. Според Борисов, навън пък трябва да се чува само гласът на България и с огромно прискърбие ми се налага да се съглася с него.

Но не там е въпросът.

Въпросът е, че за нас, гражданите става ясно, че пак се скараха за постове и кой да седне в мекото кресло.

И ако това нещо, с обидното име сглобка, се разглоби именно по тази причина, то въобще не си е струвало да се сглобява.

Е да, ще останат едни около 400 ръководни позиции, друг да ги запълва и ще остане една недонаправена Конституция, друг да я донаправи, ама ние ще сме летяли един срещу друг със страшна скорост и без да мигнем.

Борисовата е лесна. Сравнително поизпран и признат за умен и разумен, той ще трябва да избира между това да си направи нова конструкция в това НС, или пък да отиде на предварително спечелени /но отново недостатъчни / за управление избори.

За ППДБ, таз работа съвсем не е ясна.

17-те % , които съвместно притежават /а ще се даде фира от доброволното отстъпване на властта само заради един ми ти външен министър/, та тези 17% заедно ги правят втора политическа сила.

А отделно?

Дори да ги разделим поравно, те отиват някъде между 4то и 5то място на изборите, без да броим евентуално впъхване помежду им на БСП.

А тази раздяла би била логична, защото едната сила е силно ляволиберална, а другата все още поне официално артикулира дясна политика.

Но, управлението на ППДБ, което поне в официалната си част си е чисто тяхно /оставям настрана вчерашното прозрение на Кирил Петков, че министърът на вътрешните работи бил на ГЕРБ/, наистина има нужда от време за да направи нещо добро, дори това да са само Шенген и Еврозоната.

Това управление, както показват електоралните изследвания, понася огромна щета и само някакви истински позитивни и дългосрочни действия, биха върнали електоралната подкрепа в него, така че да бъде поне конкурент на ГЕРБ.

И извинете, на ДПС, защото ДПС е втора политическа сила в страната и разделени ППДБ могат на този етап само да им дишат прахта.

И когато на терена има силно противопоставяне по принципни политически въпроси, да поемеш отговорността да летиш с електоралната шейна надолу, но да не правиш морални и ценностни компромиси е разбираемо. И навярно публиката ти би те разбирала, поне е склонна , ако съумееш да ѝ го обясниш.

Когато слизаш доброволно от власт заради един стол, то тогава присъдата на обществото ще бъде много тежка, поне на голяма част от обществото. Тук няма да пропусна да напомня, че за този стол се сетихме едва вчера...

Приехме да преперем статуквото, в името на това да сторим добри дела. Сега се отказваме, в името на поста на външен министър?

То, обществото , разчита на добрите сили да направят добри неща.

Когато Добрите сили спират да правят добри неща и отиват доброволно в изгнание, това няма как да предизвика възторг в хората.

Всичко това го казвам, но в същност знам, че така летейки един срещу друг, някой ще мигне и ще отстъпи. Вярвам, че е така. Защото малките неща правят големите.

Ако ли пък не, ще се нагледаме на сеири, ще се спре и малкият полъх в икономиката, който се чувства и ще влезем в нов , по-сериозен етап на нестабилност.

Тогава отново могат да полетят гълъби и да се разтретомартим.

И ако това стане от цялата работа ще има един, който ще загуби много и един, който ще спечели доста.

Загубившият /в личен план/ ще се казва Атанасов. Атанасов, който отстъпи от желанието си да стане конституционен съдия, но с обещанието да стане председател на НС. Сега, ако лошият сценарии се развие, ще гледа позицията /а от там и пенсията/ на председател на Народното събрание , я от банките на парламента, я извън тях. Но пък ще остане единственият притежател на един списък, дето само той го има и всички треперим да не сме у него.

Печалившият ще бъде Пеевски. Той е хем е обявен за умен и е препран, хем не е загубил нищо от съвместната сглобка, която е напътствал, но не е участвал в нея. Докато се развива драматичното летене един към друг, Пеевски ще си стане съпредседател на партията и ще си я поведе официално към властта. Да, втората по големина партия в България в момента.

А вие си карайте един срещу друг и стиснете силно затворените си очи, че при катастрофата много ще боли.

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зрител

    15 3 Отговор
    ТОВА Е ТЕАТЪР ЗА ШИР ПОТРЕБА....АЛЧНОСТТА Е ПО СИЛНА...
  • 2 патето Яки

    12 2 Отговор
    не смеят да мигнат защото кожата им е къса
  • 3 Ужас, Дамянова е

    0 0 Отговор
    започнала да пие яко.
  • 4 Дамянова беше зам. председател

    0 0 Отговор
    на червеното КНСБ, Пиар на Лукойл, таен съветник на ПП, а сега си търси нова работа в ДПС.
    При тези виражи остава само алчността и пълна загуба на остатъчен морал!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.