Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 13:00 1 707 49

Ивайло Мирчев: За офшорния вятър обективно

  • ток от вятър-
  • законопроект

Въпреки обвиненията, че офшорните вятърни централи ще имат пагубен ефект върху птици, риби и екосистеми, към момента няма категорични данни за това

Ивайло Мирчев: За офшорния вятър обективно - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази седмица бе наситена с бурни реакции и не особено обективни медийни публикации в резултат на общественото обсъждане, което организирахме в Народното събрание по повод гласувания на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) в морските пространства.

Тиражирането на неверни твърдения и манипулативни мнения без никаква проверка на данните и фактите от страна на някои медии само спомага за нагнетяване на обществено напрежение и загубата на възможност за обективен и конструктивен диалог по тема с изключително значение за България и региона.

С регламентирането на взаимоотношенията на заинтересованите страни в морските пространства и въвеждането на процедури за развитие на офшорна енергийна инфраструктура за ВЕИ, нашето желание е да запълним една съществуваща дупка в българското законодателство, което да отключи икономически възможности за крайбрежните общини за индустрия с огромна добавена стойност и да даде мощен тласък за декарбонизацията на енергетиката ни.

Към настоящия момент България, Словения и Кипър са единствените крайбрежни европейски държави без подадени планове към ЕК за развитие на офшорен вятър. В последните анализи на ENTSO-E за развитие на офшорна мрежова инфраструктура, България е отбелязана с потенциал от 0, не защото такъв не съществува, а заради бездействието на Министерството на енергетиката в периода 2022-2023 г.

Тогава ЕК изисква държавите-членки да зададат незадължителни цели за морски ВЕИ, за да може Европейската мрежа от оператори на преносни системи за електроенергия да планира изграждането на регионални коридори за пренос на енергия в морето.

Въпреки неколкократните покани към България и достатъчно проучвания на техническия потенциал на Световна банка, EK и ЦИД, които индикират десетки гигавати технически потенциал, служебният министър на енергетиката не е подал такава информация, с което и не прави заявка за необходимост от офшорна инфраструктура, която да ни свърже с крайбрежните държави в региона. Проектозаконът задава ясни цели за планирането на инвестиции както в самите ветроенергийни съоръжения, така и в инфраструктура в следващите 20 години, така че евентуални бъдещи своеволия да бъдат избегнати.

И в двата предложени модела за разработване на проекти за ВяЕЦ са заложени състезателни процедури и за първи път законопроектът регламентира задължителни търгове за ВЕИ. Подготовката на търгове е най-удачният механизъм за подбор на инвеститори с техническа и финансова обезпеченост, така че да се минимализира рискът от неизпълнени проекти и да се гарантира най-ниска цена на единица произведена енергия.

Проектозаконът въвежда задължение на институциите да изготвят стратегически документи за планиране на такива съоръжения в морето (зони за ВяЕЦ и линейна инфраструктура), а подобни документи сами по себе си изискват ангажиране на заинтересованите страни и оценка на въздействието.

Въпреки обвиненията, че офшорните вятърни централи ще имат пагубен ефект върху птици, риби и екосистеми, към момента няма категорични данни за това и оценки задължително ще бъдат направени в рамките на мониторинг на зоните, определени за проучване.

Притесненията на рибарите са важни за нас и ще бъдат чути, но имаме много примери от Северно море за синергии между риболов и опериране на платформите за офшорен вятър, които се превръщат в своеобразни екосистеми от ракообразни, миди и дребна риба. Гърция е също отличен пример за зониране. Въпреки че южната ни съседка заема трето място в света по износ на риба и има в пъти по-развит туристически бранш, миналата година гръцкото правителство прие закон, а тази година и конкретен план за изграждане на 2 ГВт ВяЕЦ до 2030 г. в своите три морета.

Смятаме, че българската акватория на Черно море би била още по-подходяща за плаващи платформи, които се изграждат при по-голяма дълбочина точно поради липсата на биоразнообразие. В 90% от водите, заемащи обема на Черно море при дълбочина от 150 – 200 m няма кислород и живи организми поради висока концентрация на сероводород, което моментално минимилизира екологичните ефекти на платформите.

Очаквани ползи за българската икономика

Анализ на консултантската компания QBIS показва, че офшорен вятърен парк в Дания с мощност от 1 ГВт генерира около € 5 млн. (еднократно) приходи за местното пристанище, предназначено за инсталиране на оборудването, докато пристанище за експлоатация и поддръжка се оценява, че получава приходи от около € 0,5 млн. на година, което се равнява на € 12,5 млн. за очаквания 25-годишен живот на офшорна вятърна ферма.

Според това проучване, същият парк води до 9451 директно заети (изчислено като часове на пълна заетост), като около 33 % са местни доставчици на услуги, т.е. около 3100 работни места от съществуващи в региона свързани индустрии могат да бъдат асоциирани с една централа, в допълнение към заетите в парка. Допълнителни ползи се очакват за корабостроителната и кораборемонтна индустрия в България.

Смекчаване на цената на електроенергията за потребителите след 2030 г.

Според анализи, направени за пътната карта на въглеродна неутралност, към 2030-2035 г., цената на 1 МВч произведена енергия от офшорен вятър ще бъде 10 пъти по-ниска от тази на енергията от въглища и 50% по-ниска от цената на енергия от нови ядрени мощности. Според последен доклад на EMBER електроенергия от ветрогенератори в Черно море в допълнение към развитието на вятърните паркове на сушата може да намали цената на тока в страната с до 45%.

Призоваваме за конструктивен дебат по темата - такъв, какъвто виждаме в Румъния и Гърция, които в момента активно работят за поставянето на устойчиви основи за офшорна вятърна индустрия в региона, привличане на сериозни инвеститори, локални производители на оборудване и репликиране на добрите практики от 30-годишния опит на Северно море в този сектор. Европейските цели за ВЕИ в морето са така амбициозни, че няма да могат да бъдат изпълнени, ако се разчита само на съществуващите пазари, което е и допълнителен стимул за подпомагане на регионално партньорство и технологичен трансфер.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    57 5 Отговор
    предател на съд и затвор

    Коментиран от #26

  • 2 Гост

    50 5 Отговор
    мирчев и обективно.... оксиморон
  • 3 дом

    47 3 Отговор
    Мирчев, говори за КЛУБ SS, говори за Деси Атанасова, говори за корумпираните ви ортаци, не ми баламосвай с глупости!!

    Предатели.

    Коментиран от #5

  • 4 Да бе да

    39 2 Отговор
    Е, кажете най-после чий е интереса. Стига сте ни баламосвали. Мошеници ...
  • 5 Цървул

    42 1 Отговор

    До коментар #3 от "дом":

    Ти какво очакваш от син на партиен секретар - те така си говорят: Дайте да дадем (да дадете)!.!
    по т.н. народни избранници може да се съди, колко е тъп електоратът!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А спрете се да ни ги тикате такива

    34 2 Отговор
    "Човек от село с два пръста чело
    се бута да е все начело."
    "Във всички времена добре живее
    тоз, който да се нагоди умее"
  • 8 ивайла е фашист

    19 2 Отговор
    нищо добро не я чака
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Град Симитли

    35 3 Отговор
    Челото му може да е ниско, но е достатъчно да се напише:
    "Тлъст Лобист!"
  • 11 ЛГБТ

    10 3 Отговор
    Скапано !!!!
  • 12 гост

    23 2 Отговор
    Радой Ралин сякаш точно за него е написал епитрафията : "Дошъл от село /Крушари/, с 2 пръста чело и все гледа да е начело!".

    Коментиран от #28

  • 13 Редко

    20 1 Отговор
    Противна личност.
  • 14 Покази някое шоре

    9 1 Отговор
    Дай да видим шорето ама с лик на някоя партийка
  • 15 мдаааа ... мирчеффф

    15 1 Отговор
    Да си тъп е все едно да си умрял... всички го знаят само той не!!!
  • 16 Хохо Бохо

    15 3 Отговор
    Туй нискочелото недоразумение и от офшорен вятър ли разбира? Да се метнат с бойкикеф на гумената лотка и да идат да го мерят
  • 17 ха ха ха

    12 2 Отговор
    А защо по крайбрежията на Франция Италия Гърция няма такива Вяец?

    Коментиран от #19

  • 18 Жорж

    15 3 Отговор
    Ако не са ризата и вратовръзката щях да помисля,че е експонат от природонаучния музей,раздел ранните етапи на еволюцията.
  • 19 Защото има плажове,

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха ха":

    не е като в Северно море. Освен всичко зоната от устието на река Дунав докъм Варна е за миграция на риба от морето към реката и после обратно. Електрическите кабели от морето към брега създават елекрични и магнитни полета които се избягват от рибите, а оттам и липсата на риба за което казват рибарите. Минават също и прелетни птици на ята и се удрят в перките, а също и птици-риболовци като чайки и гларуси. Толкова ли няма места по сушата за тези перки?

    Коментиран от #23, #27

  • 20 "офшорен вятър" обективно

    11 2 Отговор
    Само в главата на недоразумението Ивайло Мирчев има ! А полза за България категорично няма, нито пък от малоумната идея пушъци и пръдни от комините на Девня в празното находище на Галата под налягане да вкарваме със всичките му там екологични и всякакви рискове за България. Има обаче далавера и схема за кражба на поне 2 милиарда и това си е факт. Прекрасно е ясно и кой стой зад тази далавера и защо Галата беше свалена от фондовата борса......
  • 21 Тогава управляваше

    3 10 Отговор
    Радев, и е видно, че слуша Путин. Просто тези руски предатели не позволяват да има енергетика. Какво стана със залежите на газ на Черно море. Румъния и Турция имат, ние не. Браво на Ивайло Мирчев! Трябва да се отървем от всички слуги на Путин, като Радев и левашката кохорта.
  • 22 Я у лево кретен

    9 3 Отговор
    вятърните паркове на сушата и в морето можели да намалят цената на тока в страната с до 45%.
  • 23 А и в Северно море

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "Защото има плажове,":

    има плажове, Нидерландия и Германия, и е пълно с хора. На плажа има ивица с дивани и кресла, и масички, върху които гори торф.

    Коментиран от #24

  • 24 А има ли

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "А и в Северно море":

    банани(плавателни), парашути, чадъри, шезлонги, надуваеми дюшеци, мотоскутери, спасители?

    Коментиран от #37

  • 25 Развъдник

    6 0 Отговор
    На бълхи, въшки и незамити мърсотийки ивсякакви залази, който обича сирене с неясен произход при тях да ходи.
    И от екрана мирише на нечистоплътно и вкиснало.
  • 26 Ивайло Мирчев

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Аз, съм най-обикновен лобист и лапам едни парички! Вярно че в България няма закон за лобизма и именно поради това ще те съдя и така ще те осъдя че ще се молиш да те вкарам в затвора защото ще останеш без дом и храна!
  • 27 Йо Несбьо

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Защото има плажове,":

    Оправдания! Кабели в момента няма и все пак и рибата е малко. А защо е малко при липса на кабели?! Явно други неща куцат.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 факуса

    4 0 Отговор
    мисирчев а някой правил ли е изледвания за вреди по екосистемите по местата дет искат да слагат тез нерициклируеми перки,сигур не,сметнали са колко ще откраднат от заспалия народ,не ги и интересува за вреди,ако ги сложат ще се окаже,че вятъра духа денонощтно и то правилно
  • 30 Радой От отвъдното

    4 0 Отговор
    Абе, пич ! Нямаш да триеш класици като мен! Ще те натопя на DW и ще видиш какво какво е свобода на словото и печата! Лично ще ми пуснеш стихчето! Не си ритай хляба! Признат съм в цял Свят! Ти , ли ще ме цензурираш?!
  • 31 Ивайло Мирчев е точно

    8 0 Отговор
    "офшорен вятър" , боза в главата и валяне в калта на Росенец. .....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ивайло Мирчев

    6 0 Отговор
    Едвам сядам още от посещението в украйна. Дано сме направили добро впечетление.
  • 34 Мирчев

    6 0 Отговор
    Още едвам сядам от посещението в украйна
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Радой От отвъдното

    3 0 Отговор
    Милене! За такива като теб ще кажа само едно! Грух , грух за наука глух! Искаш ли да ти изфабрикувам и подписа на др. Т. Живков! Когато цензурираха моите Люти чушлета ти ходеше прав под масата!:)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Глиган

    6 1 Отговор
    Този психичноболенчичко дори не дойде на срещата на всички рибари и хора от туристическия бранш в народното събрание.Смятай какъв нагълизрод е и не уважава дори хората на срещата.
  • 40 Този е все по жалък

    6 0 Отговор
    Нещо по смислено измисли
  • 41 ЕКО талибан

    4 0 Отговор
    Напишете в нета „синдром на ветрогенератор“ и ще разберете евроатлантика как ви лъже, за да усвоят фирмите им отпуснатите европейски средства.

    Ще разберете за нискочестотни вибрации, за неблагоприятните ефекти от нискочестотния шум , които се усещат само с помощта на инструменти, и които водят до здравословни проблеми. За изчезването на птици, риби и сухоземни животни в близост до електроцентрали с вятърни турбини... и т.н...

    Манипулацията с Гърция е, че те имат 15 000 км, морска ивица и могат да жертват, ние имаме 350км морска ивица и не може да си го позволим.
  • 42 Tи ли си обективен, бе свинкьо?

    3 0 Отговор
    Я потърси малко в интернета да видиш какво става.
    От държави, които от доста време ги експлоатират тия вятърни генератори.
    Дайва и влокуците, видяха се малко власт и започнаха да разбират от всичко.
    Само и само да защитят интересите на плащачите, които ги издържат.
  • 43 Факт

    3 1 Отговор
    Да сравнява северни открити морета с южно затворено,може само някой умнокрасив.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 свински

    1 1 Отговор
    майнановски нерез....Па бил ивайловски цървул....
  • 46 Име

    2 0 Отговор
    Вятър и мъгла!
  • 47 Калин

    1 1 Отговор
    Мирчев пак изпълнява поръчка и нищо друго няма значение
  • 48 ИНЖ1

    1 0 Отговор
    А ТЕЦ-овете не вредят на хора, животни и птици??? Айде-айде....
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.