Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 16:00 994 13

"Няма добри терористи"

  • републиканци-
  • конгрес-
  • сащ -
  • законопроект-
  • спешна помощ -
  • израел-
  • египет-
  • америка -
  • ес-
  • оон

Републиканците внесоха в Конгреса на САЩ законопроект за спешна помощ на Израел в размер на над $14 млрд. Документът противоречи на инициативата на президента Джо Байдън да отпусне над $100 млрд. не само на еврейската държава, но и по-специално на Украйна и Тайван

"Няма добри терористи" - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Републиканците внесоха в Конгреса на САЩ законопроект за спешна помощ на Израел в размер на над $14 млрд. Документът противоречи на инициативата на президента Джо Байдън да отпусне над $100 млрд. не само на еврейската държава, но и по-специално на Украйна и Тайван. Вашингтон подкрепя израелската операция, но в същото време се водят преговори за така наречените хуманитарни паузи. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че международната общност не може да намери никакво невоенно решение на конфликта.

Снимка: Коммерсантъ

Израел започна сухопътна операция в ивицата Газа, а останалият свят продължава да спекулира как трябва да изглежда Близкият изток след войната. Някои заплашват с ужасни наказания за еврейската държава и дори световна война, а други осъждат с фрази, много решително.

Снимка: Shutterstock

Но трябва да признаем, че днес няма видимо невоенно решение на ситуацията. Тоест общият смисъл е следният: операцията по ликвидирането на Хамас ще бъде завършена, тогава ще мислим за това. Сега е важно да се предотврати ескалирането на конфликта и причиняването на хуманитарна катастрофа. В това отношение, между другото, има напредък.

Но ето какво искам да ви обърна внимание: арабският свят, разбира се, подкрепя палестинските си братя, но някак си не е лесно да се настанят бежанци. Египет, основната държава, която граничи с анклава, категорично отказва да приеме мигранти.

Можете да ги разберете: от една страна, това наистина е катастрофа, от друга страна, просто разберете кой е цивилен и кой е бунтовник - никой не се нуждае от проблеми. В Египет също не всичко е идеално, ако нещо се обърка там, резултатът ще бъде напълно катастрофален.

Но тук отново се сблъскваме със същото: Западът, разбира се, е лош, агресивен, разлагащ се, но щом трябва да се помогне на някого, тогава всички въпроси са насочени към него.

Снимка: Shutterstock

Нека Америка и ЕС правят всичко това, а ние ще стоим настрани. Ще осъдим агресивно израелската армия и ще покажем мускули. Но няма да има Запад, какво да правим тогава? Никой не зададе този въпрос. Какво е многополюсен свят? Това е, на първо място, когато всеки знае как да реши проблемите си сам, без да посочва никого.

Не може да се пренебрегне всъщност едно невероятно събитие - в ООН израелската делегация прикрепи жълтите шестолъчни звезди на Давид, които по искане на нацистите бяха носени от евреите в Европа през годините на окупация. Те са бродирани с надпис „Никога повече“.

Както знаете, ООН, по инициатива на много държави, приятели на Палестина, настоява за прекратяване на огъня, но никой няма да признае правото на Израел на самоотбрана. Освен т. нар. западен блок, а и тогава той не е в пълна сила, има и такива, които се страхуват.

За тази Организация на обединените нации вече е казано много, така че няма смисъл да се повтаря. Междувременно се регистрира мощен ръст на антисемитизма. Има данни, че растежът достига 500% в планетарен мащаб. Това са промените и то само за 20 дни от една година.

Изводът е един и същ: който е силен, пак е прав.

Колкото по-активна и успешна е сухопътната операция, толкова по-малко желание ще имат трети страни да се намесват. Това е законът на живота и същевременно домашната истина. Да, и каквито и да са политическите цели, няма добри терористи. Така, както няма изгледи да бъдеш приятел с тях срещу някого.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много нескопосан превод

    6 0 Отговор
    Чак се е изгубила основната мисъл
  • 2 Няма, и

    3 0 Отговор
    в склада няма, а старшината не дава...
  • 3 инфо

    3 2 Отговор
    Ега ти малоумната статия...завършен тъпак.
    Естетсвено е да се изисква решения от САЩ и Запада. Както и да се търси отговорност за убийствата. Арабските държаваи не са длъжни да сърбат попарата на САЩ и Израел. Не са длъжни и да поемат мигранти. И най сетне - ако го няма Запада (ако не се намесва), няма да го има и Израел, ерго, няма да има проблем.
  • 4 геноцид

    2 1 Отговор
    "Републиканците внесоха в Конгреса на САЩ законопроект за спешна помощ на Израел в размер на над $14 млрд." Това добре , а за Газа колко сте заделили , за едни демократи питам ............

    Коментиран от #6

  • 5 ХАМАС ДА ЗАЩИТИ ГАЗА

    0 1 Отговор
    Ама се изпокриха като мишки.....
  • 6 ЗА ГАЗА КРЕМЪЛ ДА КАЖЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "геноцид":

    Те са техни протежета.....

    Коментиран от #10

  • 7 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Тука някой иска да ме убеди да приема нормалното за ненормално и обратното. Как можеш да наречеш терорист човек който си иска земята и това което си е негово. Аджеба. Идва някой на зор у вас който е гладен и жаден и гонен подслонявате го и впослествие те гони от къщата ти не му стига същото прави и със съседа ти, цялото село, град натиква те в някакви гери и ти отнема всичко, и то безнаказано. Аааааах Хитлер Хитлер
  • 8 ХАМАС НАПАДНА ИЗРАЕЛ

    0 0 Отговор
    На 7 октомври......кой ли стана жертва.....
  • 9 СЕДЯ СИ В КЪЩИ СЪС СЕМЕЙСТВОТО

    1 0 Отговор
    И бум....ракета на Хамас избива жената и децата ми....гледам, крещя, озверявам и хващам....УЗИТО...

    Коментиран от #11

  • 10 геноцид

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЗА ГАЗА КРЕМЪЛ ДА КАЖЕ":

    Така ли казаха в посолството .................браво , добра опорка ..........
  • 11 геноцид

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "СЕДЯ СИ В КЪЩИ СЪС СЕМЕЙСТВОТО":

    И в Газа така , за това са хванали РПГ-то ..........

    Коментиран от #12

  • 12 А терористите

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "геноцид":

    от Хамас да не би от Марс да идват?Не е ли от същото това "мирно седящо население" в Газа.
  • 13 Емо

    0 0 Отговор
    Напротив, има и добри терористи - само в един случай - ако победят.
    Защото правото е винаги на страната на по-силния, а победителя съди победения.