Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 09:07 3 235 57

Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева пред ФАКТИ: Капацитетът на центровете ни е запълнен на 54%

  • мариана-
  • тошева-
  • бежанци-
  • украйна-
  • австрия

В страната ни има 53 547 мигранти от Украйна, казва тя

Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева пред ФАКТИ: Капацитетът на центровете ни е запълнен на 54% - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На летище София преди дни кацна чартърен полет от Австрия, с който у нас се връщат 18 бежанци. Какво още да очакваме на тема „бежанци“, какви ангажименти имаме… Пред ФАКТИ говори председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

- Г-жо Тошева, Австрия ни върна вече 18 бежанци. Обяснете процедурата каква е?
- При прехвърляне на лица по реда на Регламент Дъблин, производствата им за международна закрила продължават от етапа, на който са били преди те да напуснат териториалните поделения към Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС).

- Колко още бежанци от Австрия очакваме?
- Поради ежедневното изпращане на искания и съгласия от една държава-членка към друга, данните за чужденците, които България се е съгласила да приеме, се променят динамично. Това е така, защото отговорността на страната ни е свързана със задължението на питащата държава-членка да информира при промяна на обстоятелствата за даден чужденец (напр. ако лицето се е укрило, ако е пожелало да се върне в държавата си на произход и др.). Важно е да се отбележи, че броят на лицата, които се трансферират към България, се променя всеки ден в зависимост от изтичането на срока, за който следва да се организира прехвърлянето.

- Имаме ли заявки и от други страни от ЕС, които искат да ни връщат бежанци според споразумението от Дъблин?
- Към Република България пристига информация за прехвърляне от всички държави-членки, които са изпратили запитвания за търсещи закрила лица и за които страната е определена като компетентната държава-членка.

- Регулярно ли ще приемаме бежанци?
- Задължение на всяка държава-членка е да приеме обратно на територията на страната си чужденец, за който е определена като компетентна да разгледа молбата му за закрила. Като държава-членка на ЕС, България изпълнява стриктно разпоредбите на Регламента от началото на прилагането му през 2007 г. до сега.

- С какъв капацитет разполагаме, за да приемем нови бежанци в центровете ни?
- Капацитетът на Регистрационно-приемателните центрове към Агенцията е 3 572 места за настаняване. Към настоящия момент той е запълнен на 54%. При организиране на прехвърляне на лица от други държави-членки към Република България се взема предвид свободният капацитет за настаняване в териториалните поделения на ДАБ при МС. Приемът може да бъде ограничен в случай, че не може да се осигурят необходимите условия и минимални стандарти за настаняване спрямо европейското и национално законодателство в областта на убежището и международната закрила.

- Каква част от бежанците, които залавяме във вътрешността на страната, остават у нас. Респективно колко напускат?
- По отношение на това каква част от нелегалните мигранти остават в България и колко напускат страната, следва да се потърсят отговорните структури – ГД „Гранична полиция“ и Министерството на вътрешните работи.

- Как се справяме с бежанците от Украйна? Колко са у нас в момента?
- Предвид удължаването на срока на временната закрила с решение № 54 на Министерския съвет, към момента тече процес по пререгистрация на лицата, които желаят да я удължат. От началото на военния конфликт до момента временна закрила е предоставена на 175 624 граждани на Украйна. От тях, на този етап, на територията на страната са останали 53 547.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    57 3 Отговор
    Хахахах, били сме "компетентни" разбираш ли? И какво ще ги правим? И как ще ги пазим да не правят зулуми?

    Коментиран от #35

  • 2 киру тъпуту

    57 2 Отговор
    с шиши и винету осигурихме внос
  • 3 Последния Софиянец

    69 3 Отговор
    Карат от цяла Европа убийци и изнасилвачи в затвора в Бойчиновци.Местните излязоха на протест.Предпочитат нашите затворници пред тези.
  • 4 факуса

    55 2 Отговор
    всички по родните места,така е редно,който иска,кандидатства от там и кат го искат тръгва,кат зелената карта на сащ,писаното е писано
  • 5 Опааа

    55 4 Отговор
    Закривай! Не ни трябват бежанци!
  • 6 честен ционист

    44 2 Отговор
    "- Имаме ли заявки и от други страни от ЕС, които искат да ни връщат бежанци според споразумението от Дъблин?"
    Ще ви пълнят като великденски ягнета от все страни.
  • 7 50 е малко , но няма политика

    13 2 Отговор
    а тези в центъра с ножове и нахални за бг граждани нестават . досега ги пускаха нарочно за пари , за да ходят към ФРГ . Шенген сънуват ама нестана . стотици хиляди мигранти минаха за пари . направиха им трафик . наемаха шофери . месните сириици, афганистанци , мароканци им помагат все повече . как ограда да минат , откъде па се превозят , в селата им отвориха да поспят и хапнат . Стана нормален поток заради войни и геноцит . Няма кой да влияе на преследванията .
  • 8 Кого лъжИте бре

    46 5 Отговор
    В страната ни има 53547 мигранти от Украйна - само в моя провинциален град са повече.
  • 9 Което

    24 3 Отговор
    значи , че още толкова могат да бъдат приютени !
  • 10 всичко е тръгнало на еб..м страна

    33 1 Отговор
    Уважаеми управляващи да си народите от гостите ви дечица!
    По новите Ви евро стандарти , те няма да пробирам пола!
  • 11 ........

    53 1 Отговор
    Ехееее...вчера бяха 30,днес само 18.Нещо на лъжи мирише.Май са повечко и крият реалната бройка.Договорили са се нашите да взимат по 20 000 на върнат мигрант и в задачката се пита в чий джоб влизат тези пари?

    Коментиран от #19

  • 12 Боруна Лом

    33 1 Отговор
    И СИРИЙЦИТЕ ПРИ УКРИТЕ! А БЪЛГАРИТЕ, КУЧЕТА ГИ ЯЛИ
  • 13 Боруна Лом

    24 1 Отговор
    И СИРИЙЦИТЕ ПРИ УКРИТЕ! А БЪЛГАРИТЕ, КУЧЕТА ГИ ЯЛИ
  • 14 по...здрав на границите ни

    21 0 Отговор
    ДОБРЕ СТЕ ДОШЛИ.........в ада.........
  • 15 АРЕС

    47 2 Отговор
    Ето това е лицето на една некадърна и лъжлива лелка назначена от соро....те за да лъже и маже, и ако не го прави качествено отива на улицата понеже от нея нищо не става.Една много сладка длъжност с много облаги и кражби.Тази я пуснаха днес за да чуе обществото как в БГ няма много бежанци и може ОЩЕ и това благодарение на председателя по външна политика към Парламента Бойко Методиеф БорисоФ.Това е истинския престъпник.

    Коментиран от #33

  • 16 Истината съм аз

    26 0 Отговор
    M......
    Ви продажна
  • 17 Аз предлагам !!!!!

    42 1 Отговор
    Тия които сключиха споразумението за мигрантите , да си ги вземат във къщи и да си ги гледат и обслужват за тяхна сметка ..не за наша !!!!!! Тъй , че ТИКВАТА , КИРО , ПЕВСКИ да си ги поделят и да си ги прибират у тях си !!!!!!
  • 18 Малеееее

    28 1 Отговор
    Сега вече нашите продажни управляващи , ще ни напълнят със сииийгани от цял свят !!!!!!!!
  • 19 ИСТИНАТА

    31 1 Отговор

    До коментар #11 от "........":

    Мигрантите които ще приемем са десетки хиляди , тук имаме 90000 хиляди !!!!! Нашите управляващи крият и лъжат !!!!!!
  • 20 А това дали го разбира тази?

    34 2 Отговор
    Капацитетът на народа ни, да издържа навлеци, е запълнен на 540%!
  • 21 Българин

    39 1 Отговор
    Тази кака нищо конкретно не казва.Научила си е добре урока.На народа не му остава нищо освен да грабне сопите и да си разчисти държавата от местни и вносни боклуци.
  • 22 ИВАН

    28 2 Отговор
    Подкрепям горния 21 коментар - супер е, само сопите ще оправят работата, няма какво повече да губим, щом загубихме земята на Ботев и Левски.
  • 23 Покаже на Държава

    6 5 Отговор
    В България никой не иска!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дърт Българин

    21 2 Отговор
    Тошева кого заблуждаващ със заетоста на центровете заБежанци.Това еИзмама с която се оправдавате за престоящото настаняване на бежанците в градевете в общински или държавни жилища с цел интиграция поЕВОПЕЙСКИ СТАНДАРТ.Знае се каквиБежанци ще ни върнат- всички с регистрираниПрестъпления който не желаят да сеИнтегрират най вечеНаглитеИзнасилвачи на обществени места с онлайн излъчване в реално време.ТошеваДаноИзнасилват вашите деца та да се осъзнаете какво приченявате на този изтрадълБългарски народ.
  • 26 ссср

    18 1 Отговор
    Проблема е лесно решим. Да ги заселват в къщите и апартаментите на нашите рософоби на тяхна издръжка нали са техни поддръжници.

    Коментиран от #30

  • 27 Подписали

    18 1 Отговор
    Са договор ,че Австрия ще плаща 20000 Евро на човек ,който са ни пратили. Полковник Марков им изнесе кирливите ризи...
  • 28 Кака Мара

    13 1 Отговор
    Запълнете ги на 100 и се надупете за още толкова.Нали изповядваме,, ценности,,
  • 29 браво бе

    15 0 Отговор
    тошева толкова се наведохте с академика заради пустия шенген само и единствено да угодите на голямите ни превозвачи че сега ни ги внасят тихо мълком и със самолети като пратки с дрога ще стане мазало ами те като не им харесва тука какво ще ги правите?46% до фул не е много после в правителствените резиденцийще ги настанявате или по хотелите ни на морето да си живуркат като укрите....
  • 30 Дърт Българин

    4 8 Отговор

    До коментар #26 от "ссср":

    Не подклаждай омраза момченце младо.Ще те застигне съдбата която желаеш.Неизбежно е
  • 31 българин 777

    11 0 Отговор
    тази лъже като дърта ци---ган---ка дано да я посетят в тях 7-8 от тез дето идват те ще и обеснят
  • 32 ЕВРОНЮЗ

    11 0 Отговор
    Подслушан телефонен разговор на италиански ( хуманитарен агент)...... ОТ БЕЖАНЦИТЕ СЕ ПРАВЯТ МНОГО ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТКОЛКОТО ТРАФИК НА НАРКОТИЦИ И ОРЪЖИЕ..........
  • 33 Не нормалник

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "АРЕС":

    Утре , ако Боби не дай си Боже вземе че се гътне , кой ще е истинският престъпник?!
  • 34 Палестинец

    6 1 Отговор
    Не се притеснявайте, Като започне размяната на ядрени удари източна Европа ще бъде едно от най-безопасните места. Ще ви осигурим араби, пакистанци, индийци, даже ямайски ман..али , абе , всякаква екзотика.
  • 35 бай Даньо

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Е как, по една мотика и в ТеКеЗеТо...
  • 36 Перо

    16 0 Отговор
    Заради пикливото допускане до Шенген, което не върши никаква работа на БГ, правителството на ПП/ДБ се е съгласило да приеме неограничен брой не социализирани и необразовани, изхвърлени мигранти от ЕС, приемайки по €24,000 на човек, които обаче няма да отидат в бюджета! Притока от всички страни от ЕС ще е постоянен! Утре пристигат нови 59 мигранти с чартър! Тези мигранти имат биометрични данни в ЕС и при бягство от БГ не могат да бъдат приети в страните от ЕС, а техните страни на произхода са в упадък и сринати домове, така че остава само тук да правят катуни, престъпните и неинтегрирали се мигранти с парите на данъкоплатеца за социални помощи! За какво дъблинско споразумение говори джендърката, защо преди Шенген нямаше депортирани в БГ от чужбина? Оглеждани са разни училища в провинцията за подслон! Всички джендърски медии, обслужващи властта мълчат по тези въпроси!
  • 37 факт

    10 0 Отговор
    Да приемем, че сме повярвали на изнесените данни. Обаче председателката на АБ говори за свободни места в съществуващите центрове за бежанци. Проблемът е, че има достатъчно доказателства, че се създават нови центрове в слабо населени места в страната. Т.е. има очаквания капацитетът на съществуващите центрове да бъде надхвърлен и затова се създават нови. Колко пари на българския данъкоплатец ще отидат за преустройване на съществуващи сгради в бежански центрове не е ясно. Също толкова неясно е и как ще бъде осигурен реда в центровете и безопасността на населението. Изобщо не е ясно и колко точно мигранти ще ни бъдат доставени, защото се очертава това да бъде един непрестанен процес. Неясно и кой ще носи отговорност, ако мигранги причинят вреди на български граждани. Това е важен въпрос, защото те нямат никакво имущество и доходи, което значи, че пострадалите ще пият една студена вода докато продължават да хранят престъпниците.
  • 38 хмм

    12 0 Отговор
    Тошева казва още, че сега пристигналите мигранти са не само от Австрия, но и от Белгия и Германия. Каза още, че мигрантите не са длъжни да живеят в бежанските центрове, могат да живеят и на външни адреси - на квартира или при "приятели". Сега един мигрант наема апартамент за 600 лв. и в него живеят 20 мигранти като при "приятел". Кой и как ще контролира мигрантите, ако те са разпръснати из градовете по квартири? Кой и как ще гарантира спокойствието, здравето и живота на българите, които ще живеят в съседство с мигрантите? Полицията с едни пияни или психичноболни съседи не може да се справи, какво остава да се справи с агресивни пришълци. Мигрантите да си стоят по бежанските центрове, които да бъдат строго охранявани нямат работа сред населението в страната.
  • 39 Айде

    7 0 Отговор
    Само обтекаеми неясни отговори от тази леля! Мобилизирана, за да ни каже, че можем да приемем още и сме длъжни да го правим!
  • 40 Тома

    8 0 Отговор
    А сглобката разправяше че никакви бежанци не са договорени
  • 41 ДБил

    4 0 Отговор
    Изглежда разширяват капацитета...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Пловдив

    4 0 Отговор
    Taя пaткa не казва нищо, освен да разтяга локуми. Веднага става ясно, че е абсолютно некомпетентна и че не може да се вярва на нито една нейна дума. Май скоро ще се влачим по корем пред Путин да ни спаси от робията на кусурнайсеполовите!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ромчо

    1 1 Отговор
    Да да да дано да ни докарат още 20 30 милиона братчеди.....
  • 47 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    Ха-ха,54%,значи давайте още та да ги запълним.Оня ден тайничко са докарали два самолета с талибани,240 екземпляра,като пилотен проект,а после докарват с хиляди.
  • 48 лъжете!

    6 0 Отговор
    Колко се разхождат свободно и са на квартири? Центровете са запълнени на 54%. Колко струват тези хрантутници-престъпници? Защо тези пари не се дават на български семейства да си отгледат децата с достойнство?
  • 49 Стършел

    1 0 Отговор
    Само от мутрата И ми се Гади!
  • 50 и е лъжа, че са само от Австрия

    2 0 Отговор
    изпращат ги от цяла Европа - самолетът пристигна от Брюксел. Според статистически данни 70-80% от талибаните казват, че са минали през България. Правете сметка.
  • 51 Българин

    3 0 Отговор
    Два чартърни полета е имало с бежанци! И кой пълни 2 самолета с 20 човека при общ сбор над 200 човека?? Друго! При положение, че сме пълни на 50% и украинците са близо 50 000, то значи остават още 50 000 свободни места за сирийци, мароканци и афганистанци. Тези които не стават за нищо и само създават проблеми в Европа-та ще ни ги на бият тук при нас, така ли? Всички трябва да се събуди и да изметем всички продажници на България! Трябва да се действа вече, то няколко години България няма да съществува в този си вид. Ще бъде пълна с утайката на ислямистите, убийци, изнасилвачи, трафиканти..
  • 52 Ген. Гурко

    5 0 Отговор
    Мръсница! Всяка държава била имала задължения да приема криминална измет от Африка, поканена от други. Ще вият като псета за милост един ден.
  • 53 няма задължения към глобалистите

    1 0 Отговор
    към престъпните орди! Има задължение единствено към Българи и България! Всичко друго е признак на промит мозък и службичка, или службичка и промит мозък или и двете.
  • 54 Българин

    1 0 Отговор
    Два чартърни полета е имало с бежанци! И кой пълни 2 самолета с 20 човека при общ сбор над 200 човека?? Друго! При положение, че сме пълни на 50% и украинците са близо 50 000, то значи остават още 50 000 свободни места за сирийци, мароканци и афганистанци. Тези които не стават за нищо и само създават проблеми в Европа-та ще ни ги на изпратят тук при нас, така ли? Всички трябва да се събуди и да изметем всички продажници на България! Трябва да се действа вече, то няколко години България няма да съществува в този си вид. Ще бъде пълна с утайката на ислямистите, убийци, изнасилвачи, трафиканти..
  • 55 договорката е с ЕС

    1 0 Отговор
    в ЕС решенията важат колективно за целият ЕС. Доказателство: една част пристигна от Белгия, а не от Австрия. Австрия се е пазарила за всички, а не само за себе си.
  • 56 Брей

    2 0 Отговор
    Колко много хейт! Това не е парлтриатизъм дами и господа, това си е омраза. Честно, и на мен не ми е приятно държавата ми да ме третира като временна неприятност, а да обслужва с моите пари бежанците. И на мен не ми е приятно да виждам гости в къщата си които плюят по домакините. Това не е проблем в България, само. Проблема идва от демократичните либерасти които изкривяват законите. А бежанците са шарени. Има такива които наистина са в нужда, има и такива които където и да са по света ще бъдат криминален контингент. Има и такива които са богати но тотални опортюнисти.
  • 57 Евроатлантик

    0 0 Отговор
    Ще направим всичко възможно да запълним капацитета на 100, че и да преизпълним. Само така ще влезем във Шенген.