Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 09:04 1 972 98

"Най-накрая съм в САЩ": историята на хиляди китайци

  • китай-
  • сащ-
  • мигранти

Експерти казват, че китайската икономика е изправена пред все повече предизвикателства

"Най-накрая съм в САЩ": историята на хиляди китайци - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Много е вълнуващо, защото най-накрая съм тук - в САЩ", казва 24-годишният Гуо. Подобно на хиляди други китайци той нелегално преминава границата между САЩ и Мексико. Негов съветник по пътя е приложението ТикТок.

Кожата между глезена и крачола на панталона на Гуо е загрубяла от студа. Въпреки него той ходи със сандали, за които казва, че е купил от Колумбия. Мъжът идва от Китай и пътува по маршрут, популярен сред латиноамериканците, които искат да стигнат до САЩ. От известно време насам все повече китайци също пътуват по него.

Гуо тръгва от Шънджън, югоизточен Китай. Оттам първо лети за Еквадор. "Всички отиваме в Еквадор, защото в Еквадор може да пътуваме с китайски паспорти без виза", обяснява 24-годишният мъж. След това по суша се върви към Мексико през прохода Дариен - опасен район на джунглата, намиращ се между Колумбия и Панама. После се минава през малкото населено място Джакумба Хот Спрингс, разположено на 60 км. източно от Сан Диего, САЩ.

"Най-накрая съм в САЩ"

Гуо седи на земята върху брезент. Рано сутринта е. Мъжът е обвил с ръце коленете си, за да се предпази от студа в пустинята. В Китай е работил като механик във фабрика. Въпреки обстоятелствата Гуо е еуфоричен: "Много е вълнуващо, защото най-накрая съм тук - в САЩ", казва той.

Тази нощ Гуо и още 50 души са успели да преодолеят граничната ограда между Мексико и САЩ с надеждата за по-добър живот. Строили са се като на опашка за пазаруване. Те чакат американските гранични власти да ги приберат, за да могат официално да кандидатстват за убежище. Някои от тях носят пухени якета, а други са увили одеяла около телата си. По-голямата част от тази група идва от Китай.

Китайците са най-бързо увеличаващата се мигрантска група

Според данни на американските гранични власти китайските мигранти са най-бързо нарастващата група на южната граница на САЩ в месеците след октомври 2022 година. От октомври 2023 г. техният дял е над 29 000 от общо около 1 200 000 т.нар. срещи с властите. "Срещите" са броят задържания и връщания на мигранти на американската граница, обяснява Мишел Мителщад, директорка на отдела по комуникации в Института по миграционна политика във Вашингтон. Това е увеличение с повече от 50 пъти в сравнение с 2021 година.

Този ръст може да е свързан и с факта, че чак през декември 2022 г. китайското правителство отмени едно от най-строгите ограничения за мобилност в света от времето на пандемията. Заради дългото чакане и ограниченията при получаване на американска виза много китайски граждани избират пътя през мексиканската граница, казва Иън Джонсън от Съвета по външни отношения в САЩ. Шансовете им да останат не са лоши - според министерството на правосъдието на САЩ през 2023 година 50% от техните молби са били одобрени в сравнение със средно 14% за всички държави.

"Zouxian" е популярен тренд в социалните медии

"Получих цялата тази информация от интернет, от ТикТок", разказва Гуо за пътуването си. Въпросните видеоклипове се разпространяват в различни платформи. Те показват най-добрите маршрути от Китай до САЩ, дават инструкции стъпка по стъпка за настанявания и транспорт по маршрута и обясняват колко струва да подкупиш полицаи в различните държави по пътя.

"Zouxian" е популярен термин за преминаването на американската граница. Той означава "поемам риска" и описва феномена на влизането на китайски мигранти през южната граница на САЩ с Мексико. Широкото му разпространение в социалните медии примамва много млади китайци да предприемат рискованото пътуване.

Доброволци помагат на мигрантите

"Обикновено те са по-добре облечени и по-заможни. На граничния контрол ги молят да си извадят парите и да ги преброят. Виждал съм някои доста големи пачки", разказва Сам Шулц за китайските мигранти. Жителят на Джакумба работи като доброволец в това, което нарича "Лагера за мигранти". Това всъщност не е официална институция, а временна постройка с четири подвижни тоалетни и няколко разпокъсани палатки.

Когато през май миналата година броят на мигрантите на границата нараснал, Шулц и семейството му започнали да помагат. Той носи сива шапка и маслиненозелени дрехи, с масивен колан на кръста. Хората тук се обръщат към него с обръщението "капитана". Мъжът казва, че се чувства отговорен да дава храна и напитки на пристигащите и да им оказва първа помощ, защото властите не го правят.

Всяка сутрин той пътува до границата със съпругата и сина си. В задната част на джипа им носят ябълки и топли дрехи за новопристигналите. С информационни брошури в ръце синът на Сам върви покрай опашката от мигранти - много от тях говорят китайски. Семейството финансира работата си чрез дарения и няма политическа подкрепа.

Все повече млади китайци бягат

Гуо обяснява следното: "Китай има много проблеми. Младите хора не могат да си позволят цените на жилищата в града." В САЩ той се надява на по-добър живот, защото от малък знае, че страната е демократична и има силна икономика.

Експерти казват, че китайската икономика е изправена пред все повече предизвикателства. Населението се бори с високата безработица при младежите, а експертите се опасяват от дефлация през тази година. И това вече не се отразява единствено на най-бедните.

Семейството на Гуо не знае, че той е избягал в САЩ: "Нямам добри отношения със семейството си, защото имам напълно различно мнение за правителството, за Китайската комунистическа партия, за този свят. Не харесвам тоталитаризма", разказва 24-годишният мъж.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цар Долар

    17 17 Отговор
    Всички искат в САЩ!

    Коментиран от #3, #8, #11, #13

  • 2 Глупости на кг

    17 9 Отговор
    Като видите "Експерти казват", е достатъчно

    Коментиран от #93, #95

  • 3 честен ционист

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Цар Долар":

    Тези отиват в САЩ по нареждане на другаря Си.
  • 4 Уса

    14 8 Отговор
    Китайската икономика е номер 1 в света и няма нищо общо с мечтите на китайците и българите от селата.Същите китайци в сащ не спират да плюят по американците,както правят и повечето узаконени имигранти сякаш на сила са ги докарали...няма угодия

    Коментиран от #90

  • 5 Трифонов

    12 13 Отговор
    За известен, сериозен период от време и след много приятели и познати, които изпратих в различни точки на света, в крайна сметка разбрах едно - ако ще емигрираш някъде завинаги, то единствено има смисъл да го направиш в САЩ. Всичко останало просто не става!

    Коментиран от #64

  • 6 Аз съм веган

    13 17 Отговор
    Всички искат САЩ, даже и нашите копейки не искат в кочината.

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Исторически парк

    13 5 Отговор
    Сега ще видят що е истински комунизъм и цензура 😉
  • 8 Ивелин Михайлов

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Цар Долар":

    Ми отивай 😏

    Коментиран от #10

  • 9 Програмист

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "Аз съм веган":

    Ми замивай си в сащ тогава бе сояджия
  • 10 Връщай

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ивелин Михайлов":

    Парите,бе!
  • 11 ха ха ха ....това повод за гордост ли е

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Цар Долар":

    Като направиш сметката - 250 000 тъпанара минават границата всеки месец . Всичките да си купят жилище там , вероятно някой кашон под някой мост .
  • 12 да бе готин

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Аз съм веган":

    Ония заблудените овце минават по 250 хил на месец , а вие младите и красивите висите и чакате за виза или зелена карта .
  • 13 Опорка

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Цар Долар":

    Не всички, само миячите на чинии (които са много).
  • 14 това са последствията от рекламата

    8 3 Отговор
    "Елате в страната на Марлборо" ..... Сега напърниха страната с ядрени физици и лекари хирурзи . Да се чуди човек какво ще ги правят с тия темпове .
  • 15 Попитах един

    14 0 Отговор
    (нашия бивш) партиен секретар защо е с жена си и дъщеря си в САЩ още от 1990г., а той ми отговори: хора като мен се жертват да са на първа линия в борбата против империализма, в самото сърце на врага. Човекът явно имаше чувство за хумор, навремето Радой Ралин ги наричаше "корекомунисти".
  • 16 Такааа,колко мислите

    11 3 Отговор
    че струва това"околосветско пътешествие"?! Около 20 000 долара! Колко им струва на "нашите" мигранти-10 000 евро! Който може да мисли- като са дрипави и гладни откъде имат тези пари,които дори и за нас са големи суми?! Всичко е предварително запланувано- тези пари им се дават точно за тази цел!А каква е целта-скоро ще разберем!

    Коментиран от #18

  • 17 АЛО РУСОФИЛИТЕ

    10 5 Отговор
    Тоя мумугрант китайски що не отиде да се радва в русия, ами подобно на милиони свои сънародници се радва, че е в САЩ?!

    Коментиран от #21, #27

  • 18 Преди 100 години

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Такааа,колко мислите":

    един народ също бе тръгнал да завладява друг чрез икономика, банкерство, търговия. Та този другият народ си избра водач който се престара да реши проблема, та после цял свят трудно го спря. Нещо подобно ще стане и сега.
  • 19 какво очакват да се случи

    7 2 Отговор
    Над 20% от населението в краварника не говори английски . 13,5% или 44 млн. души от населението са родени извън страната ?!
    В няколко от щатите не говорят английски .
  • 20 Един там

    10 2 Отговор
    Най-накрая съм в САЩ! Ще готвя на дебелите американски пацули по 16 часа, 7 дена в седмицата и ще живея в мазе!
  • 21 не разбрали бе шорошче

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "АЛО РУСОФИЛИТЕ":

    Защото искал да си купи жилище в краварника .....В Китай били много скъпи . Сега ще го настанят под някой мост ..
  • 22 Петьо

    7 3 Отговор
    Китай има проблеми, за които никой не подозира. Тоталитарните режими винаги крият слабостите си. Финансите им са напудрени за пред света и не се знае колко голям е балона и кога ще каже бум. Китайците нямат достъп до ютюб и популярните световни социални мрежи и така не изтича информация за вътрешните проблеми. Който дръзне да излъжи системата и да извади нещо на светло, веднага бива открит и направен да изчезне. Абониран съм за канала на един южно африканец, бял, който е живял в Китай повече от 10 години, но впоследствие се махнал заради ежедневното нарушаване на човешките права, на което е ставал свидетел. Той има контакти в Китай, които му пращат клипове, а той ги публикува в ютюб. Бедна ви е фантазията какви мизерии се случват там. Проблемите на Запада са на показ - всеки човек качва свободно всичко, после медиите го подхващат и говорят само за това. В Китай е точно обратното - всичко се замита под килима и пред света се показва само лъскавото. Затова Запада всъщност е много по-добре, а Китай много по-зле от това, което си мислим.

    Коментиран от #29

  • 23 Аз съм веган

    6 5 Отговор
    Най-много емигранти в САЩ идват от кочината расия

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 и после не се чудете

    4 0 Отговор
    Защо на всяко кръстовище в градовете дори малките улички - стои полицейска кола .
  • 26 да бе

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Цялата Планета иска да се изнася в краварника . Ха ха ха , има ли толкова заблудени ?

    Коментиран от #30, #63

  • 27 Опорка

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "АЛО РУСОФИЛИТЕ":

    Кашата в жълтопаветната тиква: хем никой не иска в Русия, хем китайците я завладяват
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Петьо":

    Петьо, Петьо …. ютюбе викаш хахахаха ееех Петьо … иначе, не е зле да на имат нещо по въпроса за емиграцията на китайци от институтите в сащ обратно към Китай. Там ше им е болката на краварчетата. А спрат ли индийците да им вършат интелектуалната работа…майка плаче
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "да бе":

    Само вие копейките го бълнувате, така са ви го написала от пасьола, лежи в тинята и чакай да те освободят❗❗
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 мда

    3 2 Отговор
    Защо всички бягат към сащ и Европа как един не се обърка да избяга в русия, северна корея и други подобни без аналогови и благоденстващи държави.

    Коментиран от #34, #54

  • 33 рабира се бе писател

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аз съм веган":

    То за това Арабският е един от петте най-говорими езика в Съединените щати .
  • 34 не си ли го разбрал

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "мда":

    Защото там има държава и граници през които не можеш да се разхождаш като в бостан .

    Коментиран от #53

  • 35 Чета внимателно

    2 0 Отговор
    Този китаец имал кожа между панталона и глезена
    Ми те китайците сигурно имат кожа и между врата и яката
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БГцентар

    4 1 Отговор
    Най накрая съм под полата на сорос

    Коментиран от #51

  • 38 ха ха ха , а стига бе

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Какво ще допуснат и какво няма да допуснат си е в техните фантазии и в твоята също . Влака замина и няма връщане .

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "ха ха ха , а стига бе":

    Прав си, влака е заминал при крайцера и подводницата, герасимов и той е там, чакат ботокса с кабзон!

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 баба Ванга

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Гробар":

    Цялата ти рода ке си замине до края на годината . И ти ке пострадаш . С шепи ке ги ровиш .

    Коментиран от #55

  • 43 Чета внимателно

    0 0 Отговор
    Този китаец имал кожа между панталона и глезена
    Ми те китайците сигурно имат кожа и между врата и яката

    Коментиран от #47

  • 44 ха ха ха , верваш ли

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    Тая напреднала държава на "кормилото" - с 34 трилиона дългове . Тия са пълни просяци а искат да управляват света . Бе те отдавна са във фалит , крепи ги само оръжието .

    Коментиран от #50, #58, #59

  • 45 Наблюдател

    1 2 Отговор
    Как няма да избяга човек
    В Китай не може да си позволи да си купи апартамент в големите градове/така пише В статията/, докато в съединените щати ще му подарят такъв
  • 46 Жеко

    4 1 Отговор
    То па сякаш в България вече можеш да си купиш жилище в големите градове .
  • 47 И аз съм внимавам

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Чета внимателно":

    Всъщност се е скарал с татко си изгонили го от къщи и беж в Америка
  • 48 Защо не си в Сибир бе Гуо????

    1 0 Отговор
    Нали ще е ваш след време, а, вие, арабите и негрите бягате в Америка и Европа и мърсите цивилизованият свят.
  • 49 12345678

    2 0 Отговор
    Ооох, просълзих се ....

    Мислите ли, че някой се връзва на стил Раб дело?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ми тогава

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "БГцентар":

    Смучи.

    Коментиран от #74

  • 52 дядо поп

    2 0 Отговор
    Е , на сега ще цъфнеш , че и ще вържеш!
  • 53 Та нима

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "не си ли го разбрал":

    в С. Корея, Китай,РФ, Иран няма държава и граници ама нещо не вдяват пустите му емигранти. Вие им обяснявате колко е хубаво в тия страни и колко е зле в САЩ и ЕС обаче никой не ви чува, а и как като и вие за там драпате.
  • 54 В Русия след 90-та година

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "мда":

    Се избягали повече от 20 милиона души от бившите съюзни републики

    Коментиран от #61, #68

  • 55 Отец Дионисий

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "баба Ванга":

    Господ ще ви убие чадо продажно, такава ви е урисията.

    Коментиран от #57

  • 56 ха ха ха ...смешник

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Госあ":

    Ти колко долара имаш ? И за какво ми са - питам ? Нито заплатата ми е в долари , нито в магазина пазарувам с долари , нито сметките си плащам с долари ....

    Коментиран от #60

  • 57 шефа ти

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Отец Дионисий":

    Г о л да го б а р а ш отче .
  • 58 Даже според вестник Правда

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "ха ха ха , верваш ли":

    Доларът е фалирала още през 1951 година.
    Човек да се чуди как така още 1$ струва 10 000 копейки.
  • 59 Има доста

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "ха ха ха , верваш ли":

    такива държави - Гърция 173% от БВП, Италия 142%, Япония 242%, Бахрейн 120%, Венецуела 242%. Дългът на САЩ е 129% от БВП. За твое успокоение дългът на РФ е 17,2%, там цъфтят и вържат.

    Коментиран от #66

  • 60 Па ти и

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "ха ха ха ...смешник":

    Левове нямаш.Къде си тръгнал да пазаруваш?

    Коментиран от #62

  • 61 да , разбира се

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "В Русия след 90-та година":

    Русия са напуснали 3 милиона човека .
    А от България са напуснали също 3 милиона човека .
    Лошото е че това е 1/3 от населението ни и то все млади хора .
    Нали тук вече демокрация и мед тече от чешмата ?

    Коментиран от #67, #69

  • 62 скъсаняк

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Па ти и":

    Ти ако нямаш , мене не ме мисли . А и нали си много способен и оправен - върви да си изкараш в краварника .

    Коментиран от #76

  • 63 Цял свят бил с Русия

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "да бе":

    Ама Третият свят.И не баш целият.

    Коментиран от #71

  • 64 От село

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трифонов":

    Щото е далеч и струва скъпо да се върнеш. Друго си е да натовариш буса с дисагите и удома през цяла Европа.
  • 65 7777777777

    0 0 Отговор
    99999999
  • 66 и ти я дето ги изброи

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Има доста":

    Няма да ги връщат дълговете - така ли ? И са силни икономически ? Ей за това ще ревете един ден .

    Коментиран от #77

  • 67 Не само мед

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "да , разбира се":

    От топлия кран тече масло
  • 68 Това е безспорен

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "В Русия след 90-та година":

    Факт.
  • 69 Само в САЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "да , разбира се":

    има 5мил. руснаци, в ЕС има още толкова. Още 3-4 милиона има в Турция, Източна Европа(у нас са 400 000) в богатите арабски държави.

    Коментиран от #73

  • 70 Новина на часа

    2 1 Отговор
    В Русия са забранили книгите на Оскар Уайлд,Феодор Достоевски и Стивън Кинг.Иззети са от книжарниците.
  • 71 Саманта

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Цял свят бил с Русия":

    А с краварите не е даже и третия свят . Изритаха ги от вякъде . Даже атлантиците се изпокараха . Кой колко да плаща и кой кого да охранява . Украинците сега ще го разберат с всичките му подробности .
  • 72 Умен по цялата глава

    2 1 Отговор
    Китай са милиард и петстотин милиона...Как се изхранва тва нещо???Разбира се,че ще бягат,ама не в Русия...

    Коментиран от #75

  • 73 да бе соросче , разбира се

    2 2 Отговор

    До коментар #69 от "Само в САЩ":

    Всеки може да си направи справката за две минути .

    Коментиран от #83

  • 74 БГцентар

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ми тогава":

    Душкам и смуча...ох кеф
  • 75 умен и по двете глави

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "Умен по цялата глава":

    И краварите ще ги хранят , нали ?

    Коментиран от #78

  • 76 В България,страна от ЕС

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "скъсаняк":

    Изкарвам достатъчно.Горе-долу колкото изкарват на Запад.Ако имам нужда от повече,естествено,че ще отида да изкарам пари в краварника.

    Коментиран от #79

  • 77 Ами те затова

    5 1 Отговор

    До коментар #66 от "и ти я дето ги изброи":

    руснаците бягат към САЩ - да работят и да им намалят американския държавен дълг, все пак руският е само 17,5% . Най-навити са севернокорейците да ходят в САЩ, но не ги пуска дебелия Кимчо - кой щял да го угоява? Външният дълг на С. Корея е 0% от БВП, просто никой не им дава пари.

    Коментиран от #82

  • 78 Да обобщим

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "умен и по двете глави":

    Най-много путинофили има в Интернет.Навън сякаш са се изпарили.

    Коментиран от #80

  • 79 кажи бе музикант

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "В България,страна от ЕС":

    И как ги изкарваш като висиш цял ден тук ? Свириш на флейти нощем на магистралата .
  • 80 оле мале

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "Да обобщим":

    То и вас жълтопаветниците не ви виждам да скачате вече .
  • 81 Копейкин

    2 1 Отговор
    Тия китайци защо бегат в далечния САЩ рузия им е по близо.

    Коментиран от #85

  • 82 разбирач

    1 2 Отговор

    До коментар #77 от "Ами те затова":

    Не чувстваш ли вече че ставаш смешен ?

    Коментиран от #89

  • 83 Всеки може

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "да бе соросче , разбира се":

    да направи справката, но не всеки може после да лъже колко било хубаво в РФ, Китай, С. корея.

    Коментиран от #87

  • 84 ХАХАХА

    1 0 Отговор
    ХАХАХА при 1 малярд и 10 милиона историята но тези "хиляди " е като капка в морето .
  • 85 искат да видят

    3 1 Отговор

    До коментар #81 от "Копейкин":

    рекламата на Марлборо на живо . Да яхнат някой кон и да размахат ласото . И да си купят жилище в големия град !
    Обаче в повечето случаи карат такси и спят в багажника !
  • 86 Америка значи

    0 1 Отговор
    Свобода!

    Коментиран от #88

  • 87 и ти как разбра бе сори...

    1 2 Отговор

    До коментар #83 от "Всеки може":

    Бил си в Русия ?
    Американският журналист Джаксън Хинкъл посети Русия и се възхити на красотата на Москва, споделяйки впечатленията си от нея в блог .
    „Ако сравните Москва с Ню Йорк, Маями, Лос Анджелис, Лондон, тогава тук е просто прекрасно. Това е невероятно място.

    Първокласно обслужване, първокласна храна, първокласна инфраструктура. На улицата няма бездомни хора или наркомани, които се опитват да ви нападнат само за това, че дишате. Тук е много чисто", каза той.

    Коментиран от #91

  • 88 такае

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Америка значи":

    Там 17 служби слухтят за населението . И всеки ден се гърмят като на сватба .
  • 89 Защо да съм смешен?

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от "разбирач":

    Нима твърдиш, че руснаците и китайците от чиито държави ти се възхищаваш бягат в САЩ и ЕС за по-добър живот? Това което този китаец казва в статията е достатъчно красноречиво.
  • 90 Адам Смит

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Уса":

    Кой е номер 1 се вижда ясно от докладите на Международния валутен фонд, Световната банка и ООН. Странно, но няма разминавания за №1. Когато китаецът се установи в САЩ основните му усилия са не да плюе, а да доведе семейството си. Изглежда са по-прагматични от теб.
  • 91 Бил съм още

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "и ти как разбра бе сори...":

    в СССР през 1978г. и не бях дете. Бях и в Москва, Питер, но и на много други места. Само тоалетните им да видиш ти стига. Прав е човекът за Москва , но да беше пообиколил тази необятна страна само на 50 км. от столицата. То и който и да е да отиде в София на жълтите павета в луксозен хотел за една седмица ще говори за храната, културния живот, добре облечените хора и т.н.
  • 92 Така Така

    1 1 Отговор
    Е радвам се за този китаец ентусиаст. Сега е попаднал на правилното място. Скоро ще разбере, че тоталитаризма е по добър от измислената демокрация,но все пак не е най доброто решение за хората
  • 93 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Глупости на кг":

    Ако САЩ и Китай отворят взаимно границите си само за месец , САЩ ще станат 2 милиарда , а Китай колкото България !! И то щото тия 6 милиона са номенклатурата , дето знае , че ако иде в САЩ собствените им "сънародници" ще им видят сметката и то по особено болезнен начин много меко казано !!
  • 94 Блатен руски рай

    2 0 Отговор
    Как пък един не каза "най-накрая съм в Русия" ха ха ха
  • 95 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Глупости на кг":

    Кое е глупост бе охльов ? Мечтата на всеки руснак е да се махне от руския обор и да търси живот на запад и по специално в САЩ.Това важи и за китайците.
  • 96 Лелеее и що не отидат в съседната страна

    3 0 Отговор
    Чебурашколандия ами бегат на другия край на планетата🤣🤣🤣не са ли видели колко е приказно у северна корея матушка рус куба мозамбик венецуела
  • 97 Аспарух

    2 1 Отговор
    А бе защо всички искат да мигрират в САЩ и на Запад, а никой в Рашистан, С.Корея, Иран.
    Даже нашенските безродни русороби не мърда от сивите си панелки.Що ли?
  • 98 Факт

    1 0 Отговор
    И каква е тая граница където не се стреля по нелегалните.Какви са тия граничари.