Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 09:04 5 508 87

„Играчките“ на САЩ или как завладяваш, помагайки!

  • сащ-
  • украйна-
  • закон-
  • ленд лизинг-
  • помощ-
  • сенат-
  • републиканци-
  • война-
  • русия

Колко ще продължи войната в Украйна, ако Щатите и ЕС спрат доставките…

„Играчките“ на САЩ или как завладяваш, помагайки! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две години война в Украйна. Смърт, жертви, разбити съдби. От една страна случващото се изглежда като мъст, от другата – борба за националност. Зависи кой на коя страна е. Мирогледът е различен, но куршумите – и от едната страна, и от другата, са си куршуми. Покосяват, понякога раняват, но най-често убиват. Война е! Гледаме отстрани и разсъждаваме, но никой у нас не усеща ужаса на фронта, където се оцелява всеки ден. На фронта е едно. В другата част от Украйна животът си върви. Сирените за бойна тревога станаха ежедневие, всеки знае къде да се крие от бомби. Война се води с оръжие. Ако нямаш оръжие… С голи ръце и прашки в днешно време не става. Трябват куршуми и оръжия, които да ги изстрелват. От блицкрига Русия разбра, че бързо няма да стане. И се подготви за дълга война.
Авдеевка падна! Защо? Украинците признаха, че нямат боеприпаси. В същото време българските военни заводи бълват продукция. И въпреки че чухме как нито един български патрон не стига до Украйна, оказва се, че основно куршумите са наше производство. Не стигат директно – в бизнеса с оръжие има много пари, печалба. Всички по веригата са доволни. Но не за това ще стане въпрос. Куршумите са нужни, но ПВО е по-нужно. Това чухме да казва Зеленски в срещата с българския премиер Николай Денков. „Обичам подаръците, които получавам, но може ли подарък ПВО“, каза Зеленски.

Кой какви подаръци прави на Украйна
ЕС помага на Украйна, САЩ помага на Украйна, Канада помага на Украйна и т.н. Гласуват се пари, доставя се техника. Всичко необходимо, но как и дали на време. Това е интересното. В САЩ се разгоря дебат за новата помощ за Украйна. Сенатът се бави. Защо ли… И какво означава това. Регулярни доставки на оръжие укрепват отбранителната сила на Украйна. Пример е Авдеевка. Но какво прави САЩ.
Още от началото на конфликта сенатът взе решение и позволи на президента Джо Байдън да изпраща оръжия и друга помощ за отбрана на Украйна по опростена процедура, тъй като украинските военни доказаха, че могат да се преборят с окупаторите само ако имат необходимото оръжие, а не като участват чуждестранни военни. След това Пентагонът публикува първия списък на оръжията, които вече са пристигнали в Украйна, както и тези, които ще бъдат доставени.
Списъкът включва:
- Над 1400 зенитни системи "Стингър"
- Над 5000 противотанкови системи "Джевлин"
- Над 7000 други противотанкови системи
- Стотици тактически дронове "Суичблейд"
- Четири радара за проследяване на противоартилерийски и безпилотни въздушни системи
- Четири противоминометни радарни системи
- Бронирани високомобилни многоцелеви колесни превозни средства
- Над 50 милиона патрона
- 45 хиляди комплекта бронежилетки и каски
- Ракетни системи с лазерно насочване
- Безпилотни въздушни системи "Пума"
- Уреди за нощно виждане, термовизионни и комуникационни системи, оптика
- Търговски услуги за сателитни изображения.

И всичко това се случва по закона "Ленд-Лизинг"
Законът "Ленд-Лизинг" реално позволява американците да дават ПОД НАЕМ въоръжение, което страната получател ще изплаща по-късно. Смята се, че програмата, създадена през Втората световна война, е помогнала за обрат във войната, тъй като САЩ започват да пращат по-бързо оръжие на съюзниците. Разликата между оригиналния закон и днешния е, че тогава САЩ са участници във войната.

Програмата "Ленд-Лийз" (б.р.-"Заем-наем") е система за помощ, която Съединените американски щати предоставят безвъзмездно на съюзниците си по време на Втората световна война - боеприпаси, техника, храни, стратегически суровини и др.

Концепцията на "Заем-наем" дава на американския президент пълномощия да помага на всяка страна, ЧИЯТО ОТБРАНА СЕ СМЯТА ЗА ЖИЗНЕНОВАЖНА ЗА САЩ.
Законът за "Ленд-лийз" е приет от Конгреса на САЩ на 11 март 1941 година и предвижда, че доставените технически материали (автомобили, военна техника, оръжие, суровини и т.н.), унищожени, изгубени, но използвани по време на войната, не подлежат на заплащане (член 5).

Доставеното по "Заем-наем" имущество, което след края на войната е годно за употреба за граждански цели, да бъде заплатено напълно или частично на базата на предоставени от САЩ БЕЗЛИХВЕНИ КРЕДИТИ. Когато се налял над 200 млрд. долара общо до момента, примерно – последната помощ е за 50 млрд. долара, все милиарди ще останат като БЕЗЛИХВЕН КРЕДИТ. Кредитът се връща, нали така.

Какво чуваме от САЩ
Първо трябва да се погрижим за нуждите на Америка - Украйна ще е след това. Това заяви Майк Джонсън - един от най-важните политици в Републиканската партия в САЩ, на фона на продължаващия критичен недостиг на боеприпаси в украинската армия. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Джонсън добави, че продължава да дава приоритет на граничната сигурност на САЩ. "Ясно заявих на президента и на останалите присъстващи, че Камарата (на представителите) активно проучва всички възможни варианти. И ние ще се заемем с този въпрос своевременно. Но отново, първият приоритет за нашата страна е границата и нейната сигурност“, каза Джонсън.

Твърдолинейните републиканци не подкрепиха искането на Байдън за 60 милиарда долара спешна помощ за Украйна. Те са съгласни да я гласуват, но само след решаването на граничния проблем в САЩ.

Просто няма „безплатен обяд“
Ако се върнем на Авдеевка, какво излиза. Даваш оръжия на дадена страна, тя се сражава. Поддържаш доставката на оръжие, продължава да се сражава. Бавиш се с доставката на оръжие… Авдеевка пада. Защо се бавиш с доставката на оръжие, защото Сенатът се бави. Защо се бави Сенатът, защото така… Но това „така“ прави така, че Авдеевка пада. Колко е лесно да жонглираш с живота на някого, когато си го поставил в зависимост на… Сената. Дай, на – а следващото ще дойде, когато аз реша. Казано по друг начин – външна политика на Големия брат. А дали е Брат изобщо… Просто няма „безплатен обяд“. Ето това са „играчките“ на САЩ - или как завладяваш, помагайки! Колко ще продължи войната в Украйна, ако Щатите и ЕС спрат доставките…


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е!

    92 18 Отговор
    Колкото са повече загробените украйнци-фашисти палещи българското знаме, толкова по добре за света!

    Коментиран от #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 обединени чифутски щати

    94 10 Отговор
    сеят смърт по цялата планета
  • 4 От дълги години!

    73 17 Отговор
    Украйна е руска!

    Коментиран от #21

  • 5 ХУБАВО ДАВАТЕ

    69 11 Отговор
    АМА ДАЛИ ПУТИН ЩЕ ВИ ОСТАВИ НЕЩО И ДА СИ ВЪРНЕТЕ.......СЪМНЯВАМ СЕ....
  • 6 Аз съм веган

    15 71 Отговор
    Копейка се загрижила за Украйна. Няма такава шизофрения.

    Коментиран от #24, #47, #48

  • 7 Верно ли

    85 12 Отговор
    Голям брат, ама друг път! Големият брат в момента набива канчето на малкия, дето се е самозабравил! После, както досега в историята, като разберат укрите колко са прецакани, пак ще тичкат при руснаците.

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пророка

    45 6 Отговор
    ЕДНА СЕДМИЦА И КРАЙ НА ВОЙНАТА....
  • 10 !!!?

    18 72 Отговор
    САЩ, а и никоя западна страна, на никого не са казвали "голям брат", нито "малък брат" ! Братушкането е патент на русофилската диаспора и азиатско-арабския "мир" - там където режат глави с повод и без повод !!!?
  • 11 Няма две страни и друга гледна точка!

    16 66 Отговор
    Имперския нацизъм на Кремъл не е гледна точка!
    Невероятно нефелното четирихилядниче, дето и 1000 не взема каменов пак с някакви напъни за умност.. неуспешни!
  • 12 Питал съм ги, казаха, че са 100000

    10 50 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    не милиони, милиони били жертвите на татарско-московските жертви от 15. век насам!

    С куците ви лъжи и една цифра не успяхте да уцелите дроновете... нефелничета!

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ленд лийз

    79 3 Отговор
    А това оръжие, което се плаща предварително, но не се доставя никога, как се нарича? Сигурно шаран лийз.
  • 16 замислен

    90 16 Отговор
    Просто Украйна трябваше да спазва Минските споразумения, да не изпраща редовни войски срещу населението на "неправилно гласувалите" области за да ги превъзпитава и да заявява "ние подписахме ама не мислехме да ги спазваме, ние се готвихме за война. И най-важното да уважава "неукраинците" освен руснаци и много българи пострадаха от етнически гонения. Така нямаше да има ДНР, ЛНР и лошия чичко Путин нямаше да атакува Украйна. Много цивилни животи щяха да са спасени, а сега много убити, много ранени и няколко поколения украинци ще изплащат заеми.
  • 17 Перо

    62 7 Отговор
    А кой е длъжен да плаща за пълното въоръжение и техника на една многохилядна армия! Украйна ще запомни кога са допуснали извършването на военен преврат с конкретни и ненаказани виновници, провокирали войната и имената на чужденците, участващи в този пуч! Ще дойде време за съдебни процеси на ционисткия режим, след войната, преди възстановяването от разрухата!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хохо Бохо

    65 8 Отговор
    Краварите запалиха този конфликт за да работи оръжейната им промишленост. Помагат на 404 като изсипват тонове пари в техни оръжейни фирми. Умират украинци и украинци ще платят сметката.
  • 20 Хахахаха

    15 70 Отговор
    Ако Запада и САЩ спрат доставките, Украйна ще падне и в Украйна ще започне етническа чистка. Тези които не са съгласни с руското управление, ги изпращат в Сибир. Това се казва нацизъм и това са действията на русия в момента в окупираните територии. Думи изречени от самия медведев. Така, че за украинците втори начин освен победа, няма. Разбрахте ли сега защо воюват?

    Коментиран от #64

  • 21 Хахахаха

    15 40 Отговор

    До коментар #4 от "От дълги години!":

    Русия е монголска!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Реакция

    72 17 Отговор
    С подаръците продължава да се доказва, че единствена в света на Русия е отказана безопасността й.
    1. НАТО се приближава агресивно до Русия последните 30+ години, заплашваики я.
    2. САЩ има 800 бази по света, болшинството са насочени срещу Русия.
    3. На 17 февруари 2022 беше подписан догивор между Великобритания,Полша и Украйна, защита. Раполагане английски войски в Украйна
    4. На 19 февруари 2022 Зеленски заяви, че ще разработва/разполага ядерно оръжие. Това изказване било посрещнато с ръкопляскания.
    5. Минските съглашения не бяха спазени от Украйна. Те забраняваха да се разполагат 150-200 те хиляди украински войски на 70 км. от Русия. Според тях Украйна трябваше да прговаря за мир с Донецк и Луганск.
    6. Украинската АТО от 2014 стрелаха по собствените си граждани в Източна Украйна, убивайки цивилни, включително 350 деца. Запознай се с Алеята на Ангелите в Донецк.
    7. Виктория Нюланд призна директно, че има разположени биологически оръжия в Украйна
    8. САЩ и Англия насъскваха Украйна срещу руснаците от 30 години.

    Коментиран от #28, #33, #38

  • 24 Аз не съм веган

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "Аз съм веган":

    Аз не съм веган. но не знам какъв съм, или центаджия или неможач !!!

    Коментиран от #27

  • 25 ти да видиш

    32 3 Отговор
    определено факти сменят курса на вяъра…до сега им беше забранено да публикуват истини…
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Усс.ран русофил

    6 20 Отговор

    До коментар #23 от "Реакция":

    Аз съм силно възмутен!

    Коментиран от #31

  • 29 "Партенка"

    34 3 Отговор
    Пуснаха ни"партенка",че може да пратят нашите мъже и синове на фронта,за да сме "щастливи",когато обявят следващата много милионна помощ.Един вид като заплаха ни хвърлиха в очите,че видите ли,ако не даваме на другите достатъчно....Само дето,даже Президентът официално каза,че няма достатъчно КОЙ в Украйна да воюва.
  • 30 Изводите:

    38 6 Отговор
    Сащ подготвиха и запуснаха тази война
    00кра е просто страната жертва
    Особеното тука е, че те не могат да участват сами със самолетоносачи и авиация.
    Възможно е, но е лудост, ако си пуснат европейските "съюзници " да влязат с армия, те показаха вече, че нивото им на разбиране е колкото на укрите. Готови са да умрат за сащ, но вече самите сащ се изплашиха, понеже разбраха, че Русия не е като тях и запада. Тя НЕ лъже и е готова на всякакви сценарии. Даже и немците вече разбраха. С руснаци не могат да си пробутват тъпите шеги и лицемерие, двойни и тройни стандарти.
  • 31 Скоро

    12 6 Отговор

    До коментар #28 от "Усс.ран русофил":

    раждаш негърче от козите и ще си щастлив....
  • 32 ХаХа

    23 5 Отговор
    Заем-наем ма разбраха, че нема кой да плаща наема и заема нема кой да връща и и и ша трява да се печатат тапети. То на Русия не и пречи да ги чака да се набълвочат и да им пусне едно водородче 4-5 мегатона тъй за спорта.
  • 33 Хахахаха

    7 26 Отговор

    До коментар #23 от "Реакция":

    Мдааа. Много опорки, много нещо! А раша другар има най-големия ядрен арсенал в света! Защо толкова ги е страх от НАТО? И защо имат най-големия ядрен арсенал в света?
  • 34 Хахахаха

    6 28 Отговор

    До коментар #1 от "Време е!":

    Кои са украинските фашисти бе момко? Руснака Сирски и половината руснак Зеленски ли са украинските фашисти?

    Коментиран от #76

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тонката

    42 7 Отговор
    Украйна ще е поредната държава, която ще разбере по трудния начин, че да си приятел със САЩ е фатално за теб!
  • 37 Уса

    31 4 Отговор
    Това е западната система,която гласи "Ние ще ви помогнем",но на практика ви заробват.Вътре в сащ системата работи добре за хората,като всеки американец има право на личен банкрут и опрощаване на заемите частично или цялостно.За колониите обаче нито една западна система не работи,защото умишлено се пробутва без придружаващия пакет закони,които да защитават колонизираните граждани
  • 38 Уса

    9 4 Отговор

    До коментар #23 от "Реакция":

    Това го говорят украинците в сащ и събудиха американския народ,който ще си върне демокрацията преди изборите за президент
  • 39 Това е напрактика ленд-лийза

    9 0 Отговор
    "автомобили, военна техника, оръжие, суровини и т.н.), унищожени, изгубени, но използвани по време на войната, не подлежат на заплащане (член 5)"
  • 40 пържолка

    29 6 Отговор
    Я виж ти .Авдеевка падна защото не доставили на време на украинците . янките оръжие . Само не можах да разбера защо падна Мариупол , Бахмуд . Соледар . Маринка .... тогава имаше бол оръжие . Истината е една Запада е много слаб много хилав да противостои на Русия . Яка излагация .

    Коментиран от #56, #57

  • 41 мишо

    23 4 Отговор
    Докато съществува тая сган престъпна това Световно зло, тая Империя на лъжата , Империя на зелената хартия няма да има ни мир ни спокойствие на планетата. Руснаците са наивни и глупави тези престъпници имат над 700 военни бази въоръжете всичките терористически организации , групи (като хусите, талибаните ) които са професионалисти воюват от 1979 година насам с най- нови и съвременни оръжия и те ще принудят тая сг..ан тоя Световен тиранин , тоя окупатор или да напусне или да се само отбранява . Няма да е състояние на толкова места да се сражава и постоянно ще отслабне както някогашната Римска империя когато "варварските племена" я нападали постоянно . За да бъде унищожено това Световно зло , тая чума не трябва да е воюващата страна по силна от нея - има опасност човечеството да се самоунищожи-- а постоянни нападения на агресора във вое ните им бази.
  • 42 Иванов

    31 8 Отговор
    Не знам откъде е преписана статеята но е абсолютно неточна и противоречива.
    САЩ - Никога на никой нищо не са подарили.
    Запада продава на Украйна , а бедна и разпадаща се България ПОДАРЯВА.
    Сигурен съм че лудите пари от нашите "подаръци" влизат в нечий джоб .

    Коментиран от #53

  • 43 Руска пропаганда

    11 17 Отговор
    Хипотезата на тази "статия", е че ако САЩ не помагаше с "играчки" страните на които помага, щеше да са "свободни" или "по-добре", докато Медведев го каза напълно ясно: Украйна трябва да престане да съществува и нище ще направим каквото можем по въпроса.

    Путлер напълно сподели тези виждания, тъй че такава "хипотеза", може да измисли само някой руски пропагандист.

    Коментиран от #50

  • 44 Анджо

    2 20 Отговор
    Ето един долен и проклет русофил, който се слави със безмозъчните си расъждения.
    АМЕБИТЕ СА ПО полезни за човечествот отколкото един гаден путиннисък. Нищо, че са безмозъчни същества.

    Коментиран от #85

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мдаааа

    7 6 Отговор
    Това си Империите на злото. По цял свят САЩ и Русия правят войни. И едните и другите са една стока - ЗЛО. За тях няма приятели. Всичко е пари и подчинение. Сега и Китай влезе в играта. И нещата загрубяха. Индия скоро ще надигне и тя глава. Малките народи не ги чака нищо добро. А Европа е сбирщина от малки народи.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Батето

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аз съм веган":

    Кат си веган,я ж ми тревата.
  • 49 Софиянски

    2 17 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Кажи нещо за избитите племена в Сибир - или викаш в опорките от Кремъл пише че такова нещо няма.
  • 50 Тонката

    21 4 Отговор

    До коментар #43 от "Руска пропаганда":

    "Медведев го каза напълно ясно: Украйна трябва да престане да съществува...."

    Що? Блинкен не го ли каза същото?

    -Битката ще е до последния украинец!

    И Русия и САЩ са на едно мнение.....

    Коментиран от #54

  • 51 Почти

    3 12 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    A колко милиона са избити за завладяването на Сибир от 16ти век насам?
  • 52 ИНЖ1

    4 13 Отговор
    Добре де, през ПСВ, когато Русия ни напада, нашите деди бяло знаме ли е трябвало да развеят???? Те ни смятат за Задунаевска губерния, а вие им лъскате ботушите!?!?!
  • 53 опълченец

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "Иванов":

    Предполагам лъжеш срещу заплащане. България, това което подари, е 1% от това, което продаде. Воиенно- промишленият ни комплекс се скъса да работи на три смени от началото на конфликта. С подобни елементарни опорки нищо не постигате.

    Коментиран от #87

  • 54 Руска пропаганда

    4 10 Отговор

    До коментар #50 от "Тонката":

    Може да има "битка" само за независимостта и съществуването на Украйна, тъй че не, "САЩ и Русия " НЕ са "на едно мнение", защото Русия иска Украйна да спре да съществува.
  • 55 Гост

    6 0 Отговор
    Този метод е отдавна познат и се нарича " прегърни врага" .
  • 56 Киев

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "пържолка":

    За три дни.
  • 57 Кюфтенца

    1 11 Отговор

    До коментар #40 от "пържолка":

    За това ли до последно блатарите подло лъгаха че няма да нападат хахах щото са много уверени в силата си за това ли не взеха киев за 3 дня хахахах
  • 58 Джоб Майдън

    15 1 Отговор
    Значи изводът, който автора сам се е спрял да си напише е, че бизнесът на Щатите в тази война ще продължи докато не се прецени от мнозинството управляващи там, че вече не носи печалба.

    Вече им е станало ясно, че от Украйна ньма да получат нищо занапред, поради връщането й 35 години назад. Остава бизнесът вътре в Щатите. Крадат се пари от хазната (печатат се, т.е. написват се в сметките) за избрани “доставчици”. Америка ще плаща на собствената си опъжейна мафия на демократите. Докато не се съберат достатъчно недоволни, че не получават и те от тези кражби.

    Да живее демократичния капитализъм, неолиберализъм, корпоративен парламентаризъм, иначе най-обикновен фашизъм. Различни имена на една и съща власт.

    Коментиран от #60

  • 59 М инджев

    11 1 Отговор
    Репортер: може ли Украйна да победи без доставки на оръжие от САЩ?
    Бриджит Бринк: не мисля, че Украйна може да победи без тези доставки. Мисля, че с помощта от САЩ тя може да победи.
    От руското ръководство считат, че тъпченето с оръжие няма да помогне на Украйна да обърне хода на войната в своя полза, а само ще добави нови жертви в и без това изтощената украинска армия.
  • 60 опълченец

    2 12 Отговор

    До коментар #58 от "Джоб Майдън":

    Ако Русия не беше нападнала Украйна, нищо от това, което си написал, нямаше да се случи. Явно Русия и Америка "играят" в един отбор.
  • 61 незнайко

    17 1 Отговор
    Страхотна статия . В нея се казва точно това което представлява САЩ а именно как завладяваш, помагайки ! Украйна е РОБ доживот на САЩ, но още не са го разбрали !!!

    Коментиран от #63, #66, #68

  • 62 Белинг кат

    18 1 Отговор
    Джулиан Асандж го описа перфектно за Виетнам: Войната ще продължава докато може да се точи от бюджета на Щатите.

    Первез Мушараф беше казал, че ако в един ден американците разберат, че нямат печалба, то вечерта на същия ден се омитат без да платят.

    Иначе казано: Тежко им на приятелите на Америка, които не й носят печалба.
  • 63 Пикник на луната

    14 2 Отговор

    До коментар #61 от "незнайко":

    Хубавото за Украйна е, че ще бъде освободена от сатанистката прегръдка.

    За слугите на Америка обаче не се очертава нищо хубаво. Но пък няма да се мъчат дълго.
  • 64 .ма победа..

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хахахаха":

    НИКОГА НЯМА ДА ИМА!!!
  • 65 Историк

    2 17 Отговор
    САЩ обръщат хода на Втората световна война в полза на съюзниците срещу Хитлер не само финансово, с продоволствие и въоръжение, но и с реално участие във войната като с десанта в Нормандия съюзническите войски успяват да отблъснат противника. Този десант остава в историята като победата над Хитлер. Обаче тъй като у нас СССР е най-велик, той сам е победил Хитлер и е спасил света от фашизма,другите държави ги няма на картата и това до днес кънти в публичното пространство. Сега в САЩ републиканците на Тръмп пречат на помощта за Украйна. Тръмп тепърва ще бъде разкриван като агент на Путин, защото дори сега руснак с фалшива самоличност,внедрен в САЩ ,е свидетелствал с лъжливи показания
    срещу Хънтър Байдън ,но слава Богу е арестуван и ще бъде съден. Тръмп още като президент през 2017 г. спря военната помощ за Украйна и започна да изнудва Зеленски да разследва Хънтър Байдън. Тръмп винаги се е възхищавал публично на диктатора Путин и на приближения му диктатор Ким Чен Ун, даже го нарече гений,когато вероломно нападна Украйна. Тръмпистите републиканци обслужват Путин,не САЩ, така че коментарите срещу САЩ трябва да бъдат конкретни, а не общи. Освен това изборът на Тръмп за президент е вследствие на руската намеса в изборите, както и в БРЕКЗИТ, това е доказано. С един удар на хибридната руска война бяха ударени САЩ И ЕС, основните врагове на Путин, който не може да съществува без врагове. Лошото е, че това беше допуснато да се случи и сега целия свят е на военна н

    Коментиран от #67, #75

  • 66 Да те поправя

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "незнайко":

    Роб до смърт.
  • 67 Иво М инджев

    14 0 Отговор

    До коментар #65 от "Историк":

    Нграмотник,сега историк ли стана?!?

    Коментиран от #72

  • 68 Историк

    3 8 Отговор

    До коментар #61 от "незнайко":

    Украйна била "роб доживот" на САЩ, които й помагат да не бъде смазана като държава от руския фашизъм, но това да изчезне като държава било много добре за нея.

    Само болна психика може да "измисли" такава "логика"

    Коментиран от #71

  • 69 Артилерист

    14 3 Отговор
    Какво го усуква този...автор. В Истамбул страните постигнаха споразумение за прекратяване на конфликта още през март, но Байдън изпрати Джонсън и той каза на укровермахта да се бият. Какво сложно за разбиране има тук, че ако не бяха англосаксите ВОЙНА НЯМАШЕ ДА ИМА! Какво го усуква сега, че ако за Авдеевка укронацистите имали боеприпаси, нямало да я дадат, че ако американците били одобрили помощта, Авдеевка пак нямало да падне, че туй ти, онуй ти и тн...

    Коментиран от #70, #81

  • 70 Опълченец

    1 10 Отговор

    До коментар #69 от "Артилерист":

    ЗКПЧ, пак лъжеш и мажеш. В Истанбул преговорите бяха след началото на войната. Второ, пак изкривяваш ролята на Борис Джонсън. Лесно лепиш етикета "нацисти", но по партийните школи така ви учеха.
    Помниш ли условията за мир на Русия в Истанбул? Ти с плоските си опорки и Априлското въстание ще обезмислиш, че и Съединението на България.
  • 71 Историк

    3 7 Отговор

    До коментар #68 от "Историк":

    Ти май не слушаш твоя любим терорист Путин, който в публична реч каза ,че целта му е да няма държава Украйна. Или не му вярваш?
  • 72 Историк

    3 5 Отговор

    До коментар #67 от "Иво М инджев":

    Ти знаеш ли, че освен СССР и Русия има и други държави по света?

    Коментиран от #77

  • 73 Бг е отново робска земя

    6 0 Отговор
    Честито в пъти по зле от турско
  • 74 Наблюдател

    0 8 Отговор
    Калинчо, както и Миленчо са част от голямото путлераско лоби в редакцията на факти!
  • 75 Ти си

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "Историк":

    Историк, колкото аз съм доктор!!!
  • 76 А не мой така...

    10 2 Отговор

    До коментар #34 от "Хахахаха":

    ...те твърдят , че са окраинци ....и че Бандера и Шухевич са ангели небесни , и че SS е благотворителна организация .
  • 77 М инджев

    4 0 Отговор

    До коментар #72 от "Историк":

    Да , наричат се САЩ и всички останали.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Зеленски

    7 1 Отговор
    и екипът му (Ермак, Шмигаль , Буданов и прочее) излязоха с "оплакване", че руската пропаганда харчела огромно средства за да подкопае властта му. Руснаците, видите ли, щели да организират "Майдан 3". Пита се: какво му пречи и той да харчи? Алчността ли? Украинската пропаганда да не би да е слаба? Всички руски канали са забранени. Украинските "новини" ги показват на повече от половината и те се състоят предимно от анализи на разни бункерно експерти. Нито един руски сайт не може да се отвори без ви пи ен. В ютуб първото, което виждаш е украинска пропаганда. Наближава краят на мандата му, както и този на Байдън , но докато на последния му е на дъ..ртия какво ще стане защото за него всичко е олрайт, на Зеленски хич не му е до хумор. Преди 5 години едва сам не разпусна конституционния съд , а сега явно ще разчита на него за да се задържи още малко.. ще видим какво ще излезе.
  • 80 ТТТ

    3 3 Отговор
    Ако падне Украйна ние ще клечим в окопите.
  • 81 ТТТ

    7 0 Отговор

    До коментар #69 от "Артилерист":

    Пич как го измисли това укровермахта. Браво. Цар си.
  • 82 Макробиолог

    5 1 Отговор
    Безлихвен ами ,как не....първо--цените на това оръжие са така надути,че 10% оцеляло ще покрие реалната стойност на унищоженото...второ- и по важно--воюващият съюзник дори и при победа е с срината икономика,която ще бъде възстановена от кой?..пример--ВБ след ВСВ губи окончателно статута на империя,а долара става световна резервна валута.За Украйна кво да говорим.
  • 83 А за МИР нито дема от миротворците

    9 1 Отговор
    Оръжието е ВОЙНА(смърт), белият гълъб(знаме) е МИР!!!

    Жалостивият запад изпраща „хуманитарна“ помощ за Украйна и основно я тъпче с оръжие и боеприпаси т.е. смърт и разруха, а искат да спре войната!!!
    КОЙТО ИСКА МИР – НЕ ПРАЩА ОРЪЖИЕ!!!
    БЕЗБОЖНИЦИ!!!
    А най добрата и благородна миротворна помощ за Окрайна е изпращане на бели знаменца за спиране на тази братоубийствена война.

    Помощ е да помогнеш да спреш войната или при пожар да изгасиш огъня!
    През средновековието в повечето случаи са събирали пари и са откупвали града или са предавали съответният политик и са си запазвали имота и живота.
    А най добре беше тия дето му дърпат конците на зеленото ГНОМЧЕ да бяха го посъветвали за по малко жертви и разруха да направи най доброто да спре военните действия и НЕ съпротива, а да отиде на ПРЕГОВОРИ и МИР!
    Тази война или приключва със мирни преговори или със ядренна война.
    А иначе „ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО, НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО" … казва народа!!!
  • 84 дайте да дадем

    6 1 Отговор
    Мечтата на американските генерали е ...ядрена война в Европа! Така те ще запазят пълното си доминиращо господство и в икономическо и във военно отношение!
  • 85 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Анджо":

    Само ти имаш мозък...с една клетка!!
  • 86 Ха добър ви ден!

    9 1 Отговор
    Ама защо гледате Украйна? Не виждате ли случаят в България с така наречените "американски" ТЕЦ-ове, които бяха продадени още по времето на премиера Костов? Най-съпият ток за над 20 години с държавен ангажимент за изкупуването му. Сега купихме хвърчила 8 и полсе още 8, ще купуваме и друга техника за милиарди, тяхна фирма ще доставя горивото в АЕЦ Козлодуй, както и ще строи още два блока там и евентуално в Белене още два, които уж щяли да струват 14 милиарда долара единият, но бюджетът на еинствената АЕЦ, която престои да пуснат в експолоатация в САЩ надхвърли 35 милиарда долара. Имало и нтерес от американски компании да закупят Лукойл. Колко ще ни струва да преминем от руска енергийна зависимост към американска? Ами то май остава нашите политици под диктовката на САЩ зорлян да ни набутат във война с Русия и да ни мобилизират и изпратят на фронта, да ни лепнат и на нас един ленд лийз и ще има да се изплащаме на САЩ чак до по-следващия век.
  • 87 хитлер

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "опълченец":

    Да само че посредника е фирма на краварите и продаваме почти на себестойност а те печелят 3 пъти повече.