Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2024 06:00 3 338 43

"Вече нищо в Русия не е както преди": Олег Ролдугин пред ДВ

  • алексей навални-
  • навални-
  • олег ролдугин-
  • русия-
  • путин-
  • руснаци-
  • владимир путин

Страната днес е съвсем различна: не само политически и икономически, но и ментално

"Вече нищо в Русия не е както преди": Олег Ролдугин пред ДВ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Когато Путин говори на Петербургския икономически форум през 2022 година, той каза, че никога повече няма да бъде същото. Така и стана. Вече нищо в Русия не е както преди. Страната днес е съвсем различна, не само политически и икономически, но и ментално."

Така започна разговорът ни с Олег Ролдугин, главен редактор на "Собеседник" - един от малкото останали вестници в Русия, които излизат на хартия. "Собеседник" навърши 40 години на 23 февруари 2024. Изданието има и онлайн версия, която единствено препечатва публикациите от хартиената. Олег обяснява това така: "По този начин по-лесно можем да контролираме съдържанието, за да не допуснем някоя грешка и да бъдем посетени от правоохранителните органи."

Още новини от Украйна

И накрая остана надеждата

Седмица преди смъртта на Алексей Навални "Собеседник" излизат с първа страница, посветена изцяло на руския опозиционер, изпратен в наказателна колония зад Полярния кръг. Под снимките в публикацията има малък текст, който гласи: "... но надежда има". Олег се усмихва, когато го питам каква е надеждата: "Това е цитат от писмо на Навални, в което той казва, че мечтата му е да види Северното сияния. Предполагам, че не е успял, защото те едва ли са го извели на разходка в колонията, когато е имало Северно сияние. После загина."

След публикацията с лика на Навални една част от тиража на вестника е иззет, друга изчезва. Разпространителите са се уплашили, обяснява Олег. Според него "на властите не им хареса", но понеже всичко е било юридически издържано, те така и не идват в редакцията.

Питам Олег дали не го ли е било страх, че нещо може да му се случи. Прави дълга пауза и казва: "Е, то в Русия всеки ден може нещо да ти се случи. Сега се тревожим дали ще успеем да продължим да издаваме хартиения вестник заради реакцията на разпространителите. Ако няма кой да го разпространява, ще фалираме. Да, те няма да ни закрият, но ще трябва сами да го направим."

"Не сме сами"

Олег е сред хилядите на поклонението на Навални. Той счита, че властите, създавайки препятствия пред това гражданите да се простят с него, както е редно, са постигнали обратен ефект. "Хората не успяха да минат покрай ковчега му и не го видяха мъртъв. Ако го бяха видели в ковчега, щяха да се приберат отчаяни, но те видяха единствено, че сме много и вместо песимизъм, имаше въодушевление - не сме сами."

Според Олег със сигурност ще има репресии срещу тези, които са отишли на погребението. "Няма да се случат веднага, но след време. В Москва е пълно с камери, а и имаше много внедрени служители сред тълпата, които снимаха. Странно е, че обикновено, след като някой почине, той бива премахнат от "черните списъци", а Навални, дори и две седмици след смъртта му все още е в списъка на терористите и екстремистите. Така че проблемът би могъл да дойде от това, че някой е поднесъл дори цветя на гроба на "екстремист" и няма да се учудя, ако има репресии срещу тези, които носят цветя на гроба му. Не мисля обаче, че животът на семейството му е в опасност, поне засега. Всичко зависи от действията на съпругата му."

Руснаците вече не вярват, че мнението им има значение

Олег казва, че Русия се е променила ментално. Какво значи това? "През последните 15 години се създаде недоверие в собствените ни сили. Болшинството хора си мислят: Моята гледна точка няма значение. Няма значение дали ще участвам в митинги, ще пиша статии или ще гласувам. Нищо от това няма смисъл. Тук се е развил повсеместен фатализъм - каквото-такова. По-страшни от апатията обаче са агресията и ненавистта, които умишлено се създават в нашето общество. Не само през телевизиите, които денонощно говорят, че всички около нас са ни врагове, че трябва да се защитаваме от тези врагове, иначе те ще ни победят и нас няма да ни има.

Цялата политика на Путин и неговите чиновници се е прицелила в децата в училище и дори детски градини. Въпреки че у нас по Конституция е забранена политическата реч в училищата. Създават се детски организации, които формално са доброволни и в училищата в регионите, и тук в Москва. Записват децата в тези организации, под заплахата от репресии за родителите им. Те са нещо подобно на пионерските организации, но вместо да се пропагандират марксистки и ленинистки теории, сега на децата им се говори за някакви традиционни ценности, свързани с патриотизма, разбира се в контекста, в който в момента те се изповядват в Русия.

Най-често директорите и учителите провеждат тези "уроци", наречени "важните разговори". Това според мен е по-страшно от всякаква апатия, защото от апатията може да се събудиш, но от това? Как можеш да оттласнеш човек от ненавистта, която са му вменили като начин на живот? Това е много по-сложно от справянето с апатията."

От какво трябва да се пази България?

Как според Олег ще приключи войната и ще има ли нова мобилизация в Русия? "Войната ще приключи, когато бъдат изпълнени условията на Путин, а те са капитулация на Украйна. Въпросът е каква ще е тази капитулация, в какъв размер, къде ще минават границите и какви допълнителни условия ще има. Не мисля, че ще има нова мобилизация в Русия, защото са твърде много доброволците от регионите, които знаят, че, ако отидат на фронта, ще получават 10 пъти по-голяма заплата от тази, за която работят в родните си места. Така че според мен задължителна мобилизация не е необходима засега", отговаря журналистът.

Кои са най-големите рискове за България? "Най-голямата заплаха за вас би била да загубите тези демократични достижения, с които сте се сдобили досега. Злото настъпва незабележимо и плавно. Сега правиш една отстъпка, утре - втора, трета. И не забелязваш, че в един момент няма вече какво и накъде да отстъпваш. Ставаш заложник на тези, които са дошли на власт, налагат ти волята си и могат да те превърнат в слуга или… войник."

Автор: Николета Атанасова


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    45 39 Отговор
    Да, свърши тая, дето всеки си правеше каквото иска в Русия. Разните там душици, дето искат Русия да е полегнала на Запада, с в ужас и гледат да бягат.
    И това е добре - държавата се изчиства от въшките и кърлежите.

    Коментиран от #20, #38

  • 2 ХАХАХА

    33 14 Отговор
    Ролдугин и DW двете страни на една и съща монета .
  • 3 Родопа планина

    36 23 Отговор
    Този откри Топлата вода.Че кьде по света е КАКТО ПРЕДИ.Навсякаде му разкатаха майката на тоя свят.Набодаха 5 милиарда население това какво е това е ГЕНОЦИД вьв мирно време.и тепьрва това ще доведе до масово измиране на хора.И този ми говори как е билов Русия.Светв отива на гибел той за Русия се хванал.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Е къде

    17 14 Отговор
    Са коментариите от Драган Цанков? Платен агент? Кирчо и Кокорчо са му платили да плюе по Царя? Или някой от Козяк го е мотивирал?
  • 6 Намайкатифил

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Свободен":

    Мнсипрост
  • 7 Гого Лозански с папионката

    23 14 Отговор
    Не четох статийката, само заглавието, представих си как въпросният левент Олег е застанал твърдо пред ДВ (г-ца Дойчина Велева), а тя смирено на колене държи микрофона и нежно задава "правилните въпроси

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Полет над кукувиче гнездо

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Свободен":

    Под отчет водят такива като теб, в едни специализирани заведения. И предписват лекарства.

    Коментиран от #11

  • 10 Явно го бъркаш с интервютата

    8 17 Отговор

    До коментар #7 от "Гого Лозански с папионката":

    на Пу$ин! ,🤣🤣🤣
  • 11 От опит знаеш,

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Полет над кукувиче гнездо":

    куриловче! 🤣🤣🤣
  • 12 Не е като преди....

    19 20 Отговор
    И не трябва да бъде, и по лошо ще става, пълна изолация от нормалният свят, и всички руснаци в ЕС да бъдат депортирани обратно в путиновият рай.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дядо Йоцо гледа

    21 15 Отговор
    То и светът не е същия ,долара се оказа тоалетна хартия , а Златото се купува както никога досега !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Азиим

    6 2 Отговор
    Примери за демократични достижения ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Упсссссс

    20 12 Отговор
    Рев на предател....Секнаха му и на тоя парите от НПО-тата защото вече е чуждестранен агент-работещ против страната си.Рев който гали ушите ми...
  • 19 Така е

    17 11 Отговор
    вече не се съобразяват с запада и не подписват договори, които очевидно няма да бъдат спазени от запада, уж нямало да има нато след германия, уж мински договори и т.н. всичко нарушено, Русия да прави каквото иска, тръгнели някой срещу тях, червеното копче и точка!
  • 20 Хахахаха

    19 14 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Копейки, явно и вие сте ходили в руски детски училища. Промили са ви мозъка, че всички наоколо са врагове.

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЕВРОНЮЗ

    6 11 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, и в България вече нищо не е както преди.. Няколко реда по нагоре от вашета помия четем..... ЛЕКАРИ, МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ, ПЕРСОНАЛ БЯГАТ ОТ БОЛНИЦАТА В ЛОВЕЧ....... 💣💣💣💣атом, само атом да изчисти таз Европа от Американската чума.

    Коментиран от #32

  • 23 да живее братския руски народ

    7 6 Отговор
    вечния строител на комунизъма

    Коментиран от #31

  • 24 Ментално, руснаците искат

    7 4 Отговор
    комунизъм.

    Коментиран от #42

  • 25 Дойче веле 🚾

    5 8 Отговор
    Путин е велик

    Коментиран от #29

  • 26 Кой чиновник- идиот от Брюксел

    5 5 Отговор
    взе това путинофилско племе в ЕС и НАТО ?
  • 27 НИЩО НЕ Е

    9 5 Отговор
    КАКТО ПРЕДИ ПО СВЕТА ИЗОБЩО
    С АЛЧНОСТ И ВИСОКОМЕРИЕ ЗАПАДА БАВНО ПРОИГРАВА НАТРУПАНОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ ПРЕЦАКВАЙКИ СОБСТВЕНИТЕ СИ НАРОДИ
    НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ЧЕСТИТО
    СЕГА ОСВЕН ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ХРАНИТЕ МЕСТНИТЕ ДЕМБЕЛИ И КРАДЦИ
    ЧУЖДИТЕ ТАРИКАТИ ИНВЕСТИТОРИ
    ЧУЖДИТЕ МИГРАНТИ
    ЩЕ ТРЯБВА ДА ДАВАТЕ И КИНТИ ЗА ДЖЕПАНЕ
    АЙДЕ МЛЪКВАЙТЕ И ОБРЪЩАЙТЕ ДЖОБОВЕТЕ
    СЛАВА НА ТЪПУРИТЕ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 путин е най-великия

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "Дойче веле 🚾":

    сред монглоидните жужета в азиатските орди
  • 30 лиз ач евроатлантик

    4 2 Отговор
    Айде сега напишете какво е казал главния редактор на медуза,дождь,бесарабски фронт,фридом.укринформ и ще сте доста по убедителни в пропагандата

    Коментиран от #33

  • 31 Задунаец

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "да живее братския руски народ":

    Да живеят Корекомите!

    Коментиран от #36

  • 32 костя капейкин:

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "ЕВРОНЮЗ":

    Без Путин няма цивилизация! Хвърляйте бомбите!
  • 33 Главен редактор

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "лиз ач евроатлантик":

    Ние не можем без Путин! България не може без Путин!

    Коментиран от #34

  • 34 Алън Пугачов

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Главен редактор":

    Путин е един и Медведев е негов Пророк!
  • 35 Мнение

    5 3 Отговор
    ЕС също няма да бъде същият и ще се проведе, защото начало са военолюбци, които го тласкат към трета световна война,служейки на злите сили!
  • 36 да живее

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Задунаец":

    и братския севернокорейски народ
  • 37 да живее руската бомба

    4 2 Отговор
    най-хуманната бомба на света.
  • 38 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Такава държава Русия вече няма ?!
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор
    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички РУСНАЦИ-ПУТИНИСТИ, а за русофилиците ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се поотвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
    АКО русия претърпи фиаско в Украйна, както се очертава, за компенсация ще стовари десант на българското черноморие и ще ни завоюва...НАТО и ЕС ще си отдъхнат от проблемите си с "ТРОЯНСКИЯ КОН"...Лошото е, че същото ще се случи и ако Украйна падне, следващите сме ние, дори знам КОЙ ще е премиер, президентът е вече налице........... Спасението за България в този случай е полека-лека да демонтираме "ТРОЯНСКИЯ КОН", както започнахме с МОЧА...... Разбира се, премахването само на един паметник само по себе си не може да промени нищо, но е добро начало.

    Коментиран от #40

  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    До минусчиите:...Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ , НАТО и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ. Бъркаш фундаментално ако смяташ Путин за нормален...Виж му клипчетата в тубата. Израз на какво са клипчетата с Путин като "трапер", безстрашният Путин укротител на тигри, Путин "мъжагата", Путин хокейна звезда, а???? Това не е нормално поведение на 60-70 годишен мъж. Това е психически комплекс на "отхвърленият мъж"...Службите на шпионажа в СССР добре са го проучили и е вербуван от тях на базата на този комплекс...Лошото е, че сега комплексът му се апликира и в руските междудържавни отношения...
  • 41 ганю

    1 0 Отговор
    "Не сме сами" лозунга е от сардения и мафията
    поняли
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Аспарух

    1 0 Отговор
    Хубаво казано "Повсеместен фатализъм" в руския крепостен свят