Last news in Fakti

9 Март, 2024 16:00 3 385 47

Влакът Тръмп се движи към Белия дом

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • избори-
  • президент

Хората масово са недоволни от икономическата ситуация при Байдън, както и от безумната политика по отворени граници, която пълни Америка с милиони нелегални емигранти

Влакът Тръмп се движи към Белия дом - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Влакът на Доналд Тръмп стремглаво се е запътил към гара “Пенсилвания авеню” 1600. Белият дом очаква своя бивш обитател, който с всеки изминал ден изглежда, че става все по-вероятно отново да влезе в бившия си дом. Две важни новини от последните дни дават повод за оптимизъм от страна на всички онези от нас, които ценим свободата и бихме искали да видим втори мандат на президента Тръмп. Сценарий, за който както вече съм имал възможност да кажа от страниците на “Труд news”, става все по-реалистичен с всеки изминал ден. Въпреки всичките опити за политизиране на съдебната система, въпреки всички медийни истерии, въпреки всички абсурди, които виждаме напоследък.

Първият повод за оптимизъм дойде от Върховния съд. Той излезе с решение, в което никой от нас, които сме изкушени от конституционноправната наука, не се е съмнявал. Макар че телевизиите се скъсаха да канят всякакви врачки и гадатели, които не знам защо гледат на себе си като анализатори, които обясняваха, че Тръмп е приключен. Става дума, разбира се, за опитът на някои съдебни щатски чиновници в Колорадо, Мейн и Илинойс да “извадят” Тръмп служебно от надпреварата за Белия дом. Когато излязоха въпросните решения на съответните щатски съдилища, онези от нас, които познаваме институционалната рамка в Щатите, бяхме съвсем наясно, че това няма как да остане така. Но мнозина “разбирачи” побързаха да обяснят как Тръмп е загубил вече, край, защото няма да участва в изборите в три щата. Две неща трябва да се кажат по този въпрос.

Първо, разбира се, че Върховния съд няма да допусне отделните щати да решават кой може и кой не може да се кандидатира за федерален пост. Дори и човек да не е юрист, то няма житейска логика да може във федерация отделните щати да могат да “дисквалифицират” участник в изборен пост на федерално ниво. Ако се допусне такъв произвол, това е фактическо демонтиране на федералната власт, което няма как да се случи просто. Щатите имат правомощия само и единствено да организират изборния процес, но не могат да се разпореждат с правото на участие в изборите от това или онова лице. Затова и Върховният съд с пълно мнозинство от 9-0 гласа реши да отмени този тип съдийски активизъм, който иска по пътя на съдебната репресия да прекрои политическата карта на Щатите.

Второ, дори и по някаква неведома причина (антиправна по своята същност) това “служебно изваждане” от изборите да се беше случило, това нямаше да промени нищо. Щатите, които опитаха да премахнат Тръмп от бюлетината са дълбоко сини, тоест там традиоционно побеждават демократите. Американската изборна система не се базира на популярния вот, а на броя делегати, които всеки щат излъчва в Изборната колегия, а те (с изключение на Мейн и Небраска) се присъждат на победителя в съответния щат. Тъй като щатите, които опитаха да извадят Тръмп от надпреварата, така и така ще дадат делегатите си на демократите, то дали Тръмп ще участва в тяхната бюлетина или не, няма никакво значение. Това е ясна постановка, която се познава от всички, които имат поне базисна представа за електоралната система в САЩ. Но това няма значение така и иначе, защото нямаше как Върховния съд да допусне такъв произвол.

Това решение на Върховния съд беше едната причина за оптимизъм от последните дни. Другата са резултатите от т.нар. “Супер вторник”. Това е денят, в който около една трета от делегатите на съответните партии биват определени. С други думи, по време на “Супер вторника” се решава в голяма степен кой ще е най-вероятният номиниран от съответната партия за участие в националния вот през есента. При демократите няма изненади, Байдън, който участва в състезание с един кон, победи във вътрешния вот на този важен ден.

При републиканците също няма изненади, въпреки огромните напъни на вътрешната опозиция да изгради конкуренция на Тръмп. Президентът успя категорично да победи в 11 от 12-те вота по време на “Супер вторника” - републиканците в Алабама, Арканзас, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас и Вирджиния. Ники Хейли успя да вземе само силно либералния и малък щат Върмонт, който практически няма никакво значение за крайния резултат.

От всички проведени до момента първични избори Ники Хейли загуби абсолютно навсякъде, включително и в нейния роден щат Южна Каролина, където дори е била губернатор. Успя да спечели само във Върмонт и Окръг Колумбия, които са дълбоко сини. С други думи, въпреки огромните пари, давани от либералните донори, Ники Хейли следва бързичко да се оттегли от състезанието.

В следствие на резултата от “Супер вторника” и решението на Върховния съд, можем да констатираме, че Тръмп засилва щурма си към Белия дом. Президентът е почти подсигурил номинацията си, вътрешната опозиция е твърде аморфна, за да създаде пречки. Съдийският активизъм на някои политизирани съдии също е без значение, защото Америка все пак е правова държава и Върховния съд никога няма да допусне такъв волунтаризъм. Колкото и “обвинения” да се измагьосват от въздуха, това няма да постигне целта си. Тръмп няма да бъде изваден от състезанието по пътя на политизирането на част от съдебната система. Няма как да се допусне нещо такова. Така че бравурния, включително и по нашите ширини, ентусиазъм на анти-Тръмп говорителите, при всяко ново изфабрикувано дело срещу него, е ни повече, ни по-малко несериозен.

Отделно има и друго много важно нещо. В момента социологията показва, че във всички ключови щати тип “бойни полета”, които ще решат изборите в крайна сметка, Тръмп води над Байдън с няколко процентни пункта. Това е диаметрално противоположно на ситуацията преди 4 години, когато същата социология даваше преднина на Байдън, която в крайна сметка се материализира в изборния резултат.

Днес местата са разменени и Тръмп изглежда води устойчиво. Все пак е важно да се направи уговорката, че до деня на изборите има твърде много време и изненади не могат да бъдат изключени. Всичко е възможно да се случи, но към тази минута изглежда все по-вероятно Тръмп да успее да надделее в общите избори и да се върне в Белия дом победоносно. Хората масово изглеждат недоволни от икономическата ситуация в страната при Байдън, както и от безумната политика по отворени граници, която пълни Америка с милиони нелегални емигранти. Едно е сигурно - предстоят едни от най-важните избори в най-новата история на Америка.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълна пародия на държава

    46 9 Отговор
    Са САЩ с тези двамата Тръмп, Байдън изключителен резил са толкова и едните и другите шушумиги републиканци и демократи не им изнася да си сложат един читав Американец за президент на тази превъзнасяна кочина наречена с главни комплексирани букви САЩ
  • 2 За протокола

    51 7 Отговор
    Психиатърка, която е гледала речта на Джо Байдън в Конгреса, предполага, че американският президент е бил под въздействието на стимуланти.
    По-специално тя сравни темпото на речта на държавния глава - обикновено бавно, но този път "пламенно и ядосано". Тя посочи още, че този път Байдън често жестикулира с ръце, въпреки че обикновено се подпира на катедрата по време на речи.
    „Това са признаци, които са характерни за човек, който приема Adderall или друг амфетамин“, каза психиатърката Карол Либерман пред Washington Times."

    Коментиран от #4, #7

  • 3 ТаУмВзе

    11 35 Отговор
    Краварчето така или иначе е във 2ра Гражданска война де! Бай перука няма да го допуснат до белата колиба пак, което е повече от ясно. Пак ще се фалшифицират изборчетата и тва е.

    Коментиран от #12, #13

  • 4 Поредния

    9 24 Отговор

    До коментар #2 от "За протокола":

    Аре ве вие друго не можете ли да измисли те бе мой..как ще дадеш на 80 годишен човек амфетамини ти на коя планета живееш..тоя да не е от щурмоваците на СС

    Коментиран от #8

  • 5 Последния Софиянец

    44 12 Отговор
    Тръмп ще спаси света.
  • 6 Герен

    35 3 Отговор
    А EUTU И ОКРАНЯНОТУ У ЗАБВЕНИЕТУ.
    ТРЪМП Е БОГАТ БИЗНЕСМЕН(НЕ ЗНАЯ КОЛКО ПОРЯДЪЧЕН) НО СЪС СИГУРНОСТ
    Е ПО ДОБЪР ОТ ДЕМЕНТЕЧЪН.
  • 7 Зъл гений

    11 15 Отговор

    До коментар #2 от "За протокола":

    Ако беше казал че са му преляли кръв от пеленачета щях да ти сложа плюс като за достоверна информация

    Коментиран от #37

  • 8 Аве

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Поредния":

    Вие варненските гагаузчета сте големи професори, всичко знаете хахаха! Всичко, ще му дадат само и само да не пускат кокала, ако издържи добе, ако не издържи пак добре и в двата случая тези дето му дърпат конците печелят!

    Коментиран от #11

  • 9 Стар читател

    15 12 Отговор
    “Труд news”?? По-скоро “Fake news”.

    Коментиран от #14

  • 10 Българин

    28 3 Отговор
    Ще има Дебайданизация
  • 11 Поредния

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Аве":

    Солидна логика барт ми
    Обаче ако припадне в Конгреса много мастило после да знаеш
  • 12 платен коментар..

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Вович ше му помогне,красний хакер всегда готов..да му мисли бандеро-сглобкаджийската сган.
  • 13 ха ха

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Този път едва ли ще посмеят да фалшифицират изборите. Кликата в Давос е практически без подкрепа, но не е за подценяване. Змията хапе когато е притисната в ъгъла.
  • 14 Гост

    34 4 Отговор

    До коментар #9 от "Стар читател":

    Напълно вярно си е . Тръмп води във всички запитвания. Камала Харис се оказа слаб ръководител, тя управлява политиката, а Байдън е лице, само за пред камерите.
  • 15 един

    9 21 Отговор
    У нас "Тръмп Обществото" се разпадна,но май пак ще го събират!Ще има клипове с плакати като ония баби в Русия,"С теб сме Тръмп/Володя/"
  • 16 Боже, мили

    27 0 Отговор
    Щом има модерна политика, има ли политика - демоде?!
    Че и цял институт имало?!
    И с какво се занимават?
  • 17 Оранжевия влак

    8 22 Отговор
    Пуфпаф към съда
  • 18 Влакът Тръмп се движи към Белия дом

    21 2 Отговор
    Ракета Путин също
  • 19 АМИ И В АМЕРИКА

    29 2 Отговор
    ИМА НОРМАЛНИ РАБОТЕЩИ ХОРА
    ТА СТЪРГАНЕТО НА ОТРОВНАТА ПЛЕСЕН
    ДАЛИ ЩЕ Е ПП ДБ ДАЛИ ЩЕ Е БАЙДЪН И НЮЛАНД ДАЛИ ЩЕ Е МАКАРОН БЕРБОЛК ИЛИ УРСУЛА МАЙ ЗАПОЧНА
    И ТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСНАЦИТЕ
    АМИ ОСВЕН БЛАГОДАРЯ КВО ДА КАЖЕМ
  • 20 Чудо големо !

    22 5 Отговор
    Дали Бай Дончо или Бай Пън ,все тая ! Вовката се търкаля по пода в Кремъл от смях !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Факти

    6 23 Отговор
    От коя икономическа ситуацията не са доволни хората? 3,7% безработица, 3,1% инфлация и 3,2% ръст на икономиката. Като дръпнеш чертата получаваш най-добрите икономически показатели за последните 30 години и то в свят, където дори развитието държави ядат дървото в момента. Политиката на отворени врати има своя смисъл - САЩ трябва да увеличат населението си рязко през следващите десетилетия за да се конкурират с Китай и да са по-независими от него. И най-важното нещо - мигрантите по официална статистика извършват много по-рядко престъпления от американските граждани. Нелегалните мигранти пък извършват изобщо най-рядко престъпления. Можете да се сетите защо. Тези хора не искат да привличат внимание. Те всъщност помпат яко икономиката, защото работят яко за смешни пари. Видяхме какво стана с Англия като изгони мигрантите - цели сектори се сринаха, защото англичаните не искат да вършат тази работа за такива пари. Оказа се, че са си изгонили модерните роби и няма кой да им прибере реколтата. САЩ не са толкова глупави.

    Коментиран от #29, #35

  • 23 Демократ

    6 6 Отговор
    Идвай бай Тръмпе и почвай кривогледите китайски примати.
  • 24 Джоли Роджър☠☠☠

    21 2 Отговор
    И сте забравили да напишете,че този влак ще сгази и премаже в САЩ по света и в България либерастващата и шорошка лгбти глобалистка сг@н която цели да сменя пола на децата ни,да налага да ядем ГМО отрови ,бръмбари и да запали ядрена световна война.
  • 25 Анонимен

    22 2 Отговор
    От ноември месец, посолството на Козяк ще забрави рязко за Кирчо и Кокорчо, защото Тръмп не се интересува от подобни послушковци, подкрепящи Зеленски. Всичко, което направиха е в ущърб на България и остават само вредите за България и народа.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Наблюдател

    13 0 Отговор
    При всичкото написано дотук нека пак някой да каже че съединените щати
    са демократична държава
    Колко много хватки се прилагат за изваждане предварително от надпреварата на един или друг кандидат а историята помни дори убийства за тази цел
    Съединените щати има само две партии които излъчват кандидати
    По същество те водят една и съща политика за експанзионистизъм в целия свят
    Разликата е единствено в методите по които това да бъде постигнато
    България има над 300 партии и поне пет-шест кандидати за президент и от тази гледна точка я изглеждаме значително по демократично отколкото САЩ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДЕДО

    4 10 Отговор

    До коментар #22 от "Факти":

    Твоят пример с Англия е неуместен тъй като англичаните само преди няколко дни приеха програма с която целят в ускорени срокове да станат първа икономическа сила в целия свят

    Коментиран от #32, #43

  • 30 Факти проруски сайт

    12 7 Отговор
    Написъх нормален анализ и бях написъл USA. Веднага ме изтриха. Чао Факти!
  • 31 Додо

    20 1 Отговор
    С нетърпение очаквам нашите политици как за една нощ ще се окъпят в река Йордан и от отявлени демократи и байдъновци изведнъж ще станат републикански тръмболюбци.Ще бъде неповторимо шоу.

    Коментиран от #38

  • 32 Проблясък

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДЕДО":

    Питаха ли другарят Си? Имат ли одобрението на китайското посолство?Тия работи не стават така.
  • 33 Тоя дедо колко часа

    3 2 Отговор
    ще го държите тук във факти?

    Коментиран от #40

  • 34 Хихи. Голям циркаджилък

    18 0 Отговор
    Сега остава да се опитат да го утрепят бай Дончо. Там в САЩ имат много опит в тези работи. Дано има добра охрана, че там се стреля безразборно.
  • 35 Факт

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Факти":

    Цели поточни линии мога да заменя с роботи.Огромни фактори само с двама компютърджии и трима електричаря
  • 36 Хиларили

    13 0 Отговор
    И ние го чакаме с нетърпение.Да изрита памперса и глутницата от стари еврейки.
  • 37 ххх

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Зъл гений":

    не упреквайте човека, той цитира мнението на психиатърка, публикувано в американска медия.
  • 38 и какво

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "Додо":

    нашите мекерета бай Дончо Трампов дори няма да ги забележи, ще ги остави на грижите на начинаещи стажант-агенти под ръководството на някой помощник началник отдел. Не помните ли т.нар. "европейски лидери" как ги избутваше и местеше, всеки да си знае мястото.
  • 39 Тромпета го чака

    2 7 Отговор
    Сър бай Ставри.
  • 40 Дедо

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Тоя дедо колко часа":

    Колкото е необходимо до изборите поне
  • 41 дааа....и двамата са от БСП

    4 1 Отговор
    бесни страшни пенсии....ма като няма риба и раците са риба . Явно нормалните се свършиха ...
  • 42 ако бай Доню спечели

    8 2 Отговор
    бай дрън го чакат 180 години пандиз . Ама колкото изкара сей файда .
  • 43 интересно

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДЕДО":

    Като как англетата ще станат първа икономика като ги мързи да работят ? Англетата са бита карта . А иначе могат да приемат каквото си искат .

    Коментиран от #44

  • 44 И аз така мисля

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "интересно":

    Но те си го осигуряват като прогноза А като изпълнение знаем какво ще стане
  • 45 Автор

    3 0 Отговор
    Автора на тази статия абсолютен xyeяgeц.
  • 46 Сопола

    1 1 Отговор
    Тръмп трябва да спечели изборите, за да спре войната в Украйна, за чието продължаване интерес имат Сорос и Бай Дън!
  • 47 Дългият

    1 0 Отговор
    Тръмп сам го каза, че ще отиде в Белият дом за да каже на Байдън, "Джо, уволнен си"