Last news in Fakti

21 Януари, 2014 13:30 7 622 2

Антоний Гълъбов: АБВ свали маската на БСП

  • абв-
  • антоний гълъбов-
  • бсп-
  • анализ

Разцеплението в БСП ще доведе до нормализация на лявото политическо пространство, коментира Гълъбов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От Fakti.bg потърсихме мнението на социолога и политолог проф. Антоний Гълъбов относно процесите в лявото политическо пространство и неговата прогноза за ситуацията в страната и предстоящите евроизбори. 

Разцеплението в БСП до какво ще доведе според Вас? До отслабване на партията или до заздравяването й?

До нормализация на лявото политическо пространство. За съжаление този процес беше забавен умишлено твърде дълго, така че независимо от лидерските амбиции на различни политици в БСП, много отдавна е време да имаме нормално ляво политическо пространство. БСП продължава да бъде „болния човек“ на българската демокрация. Това е просто пропукване във фасадата на единната левица. Няма единна левица никъде по света и не би могло да има, защото разликите между комунисти и социалдемократи са много дълбоки.

Така че, това е по-скоро процес на нормализация. Разбира се, този процес ще бъде свързан с много напрежение в лявото политическо пространство. В това отношение нямам предвид това младо явление, а в по-голяма степен проектът на Татяна Дончева.

Показателно е, че АБВ свали маската на БСП.  Оказа се, че на равнище манталитет, 
реакцията спрямо АБВ е типично комунистическа. Инструментариумът, езикът, рефлексите на БСП - всички те продължават да са рефлексите на БКП.  Струва ми се, че част от избирателите на БСП ще бъдат толкова шокирани от реакцията на собсвената си партия, колкото и от решението на г-н Първанов да лансира друга листа за европейските избори.

Какво мислите, Първанов ще спечели или ще загуби от проекта АБВ?

Бъдещето на г-н Първанов никога не ме е интересувало, въпреки че съм изследвал политическия му път от 1995 г. до сега.  В крайна сметка, същественият въпрос е в това, че БСП ще загуби един мандат. Друга тема е доколко АБВ ще успее да спечели този мандат. Това, което се вижда по-ясно е, че БСП ще загуби един мандат.

Ще постигнат ли АБВ целите си на евроизборите?

Аз смятам, че целите им са малко по-далечни от евроизборите. Вероятно ще успеят да демонстрират някаква подкрепа, която предполагам, че предварително са преценили.
Със сигурност г-н Калфин е сериозна кандидатура. Не мога да се ангажирам с прогноза дали биха спечелили мандата.

Работи ли АБВ в услуга на ГЕРБ?

По принцип всяко разместване от мъртвата точка, в която седеше БСП толкова дълго време, работи в услуга на всички. Това че ГЕРБ се опита бързо да реагира и да насърчи противопоставянето в ляво, е партийна тактика. Аз не виждам връзка между АБВ и ГЕРБ, още по-малко пък някакъв заговор. Това е тактическо решение на БСП да стреля в една и съща посока и да подреди АБВ до ГЕРБ. Става дума за чиста спекулация, която ми се струва доста елементарна, но очевидно се инвестира много в нея.

Относно партия Атака, как мислите, тя ще загуби ли от последните събития около лидера й Волен Сидеров?

Ние сме на малко повече от 130 дни от евроизборите, така че ще бъдем свидетели на нови развития там. Не смятам, че свалянето на депутатския имунитет на Волен Сидеров ще бъде фактор по отношение на поведението на избирателите на Атака. Те се вълнуват от по-кратък хоризонт. Там предишните събития доста бързо биват заметени под килима, затова не очаквам случващото се около Волен Сидеров пряко да повлияе на представянето на Атака.  Партията ще изгради цялата си кампания върху това, върху търсенето на противопоставяне и върху скандализирането на действията на народните си представители.

Каква е Вашата прогноза за евроизборите?

Изглежда, че европейската десница ще спечели повече мандати в България, отколкото партията на европейските социалисти. Подобно развитие трайно ще дестабилизира управлението и едновременно с това, ще компрометира г-н Станишев като председател на европейската левица. Те ще загубят изборите в България и това е лош сигнал за бъдещите амбиции и кариерата на г-н Станишев в Брюксел. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    komuniagite se cepiat iako xaxa