Last news in Fakti

22 Март, 2024 17:05 5 129 44

Разглобените скандалджии отблъснаха гъбарите

  • продължаваме промяната-
  • демократична българия-
  • герб-
  • избори

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС остават по голо електорално ядро

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ниското драматургично ниво на скандалите в сглобката може и да не роди кабинет, но със сигурност ще донесе грижи на участниците в отблъскващия спектакъл, който наблюдаваме.

Както обикновено при задаващи се избори, всяка партия разчита като база на сигурния си електорат, а възможността да вземе и приличен пай от гласовете на лутащите се души - колебаещи се, пасивни "гъбари", разочаровани и отвратени, се смята не просто за бонус, а направо за джакпот и показател за висш пилотаж в предизборната борба.

Е, точно с изброените сегменти от широката ни общественост този път няма как да им се получи. Колективната излагация мина границите на допустимата публична неумност. Народняците от ГЕРБ и изучените градски хора тотално отблъснаха "изгубените" в търсенето на своя верен ход, спасител или поне на зачатъци на някаква различна надежда души.

Борисовата партия няма да добави нищо към наследството в урните от последния парламентарен вот. Добрата неновина за нея е, че твърдото гербаджийско избирателно ядро все още е относително здраво. Толкова, че да им свърши прилична работа. Дори се усещат зачатъци на носталгия по "златните години", в които Борисов возеше в джипа си по кални обекти и затънтени села свои министри, а усещането бе, че ги унижава и назидава умишлено.

"Но те правеха нещо, а сега един пирон не забива никой", биха казали "хейтърите". И те го казват. При това не класическите хейтъри от фейсбук, а т.нар. в миналото отпреди Прехода "обикновени трудови хора". "КрадЕха, ама строЕха". Всеки го е чувал, нали?!

При некоалиционните непартньори /б.а. дано този вариант ги устройва/ от "Продължаваме промяната-Демократична България" положението е по-лошо. След всичко все още случващо се и те няма как да добавят и гласец към бездруго изтънялата си подкрепа. Само едни избори ще покажат дали това е така, но няма никаква логика в обратното.

ПП-ДБ едва ли ще рискуват да се разделят и явят поотделно на вота. Градските десни знаят прекрасно, колко време след ерата "Костов" прекараха в критичната зона около 4-те процента. А когато шансът или нещастието им се усмихна - посрещна ги на прага на властта ханджията Бойко, гостеше ги, хвалеше ги и, "аху-иху и после тихо", както е казал Еврипид.

Групата около Христо Иванов и генерал Атанасов може да разчита на твърдия си електорат, сред който със сигурност ще има нараснал брой "нравствено омерзени и интелектуално погнусени" от взаимодействието със "селяните на Мутрата", но в средите им все още е силен условният рефлекс при задаващи се избори - "да не дойдат комунистите". Каквото и да означава това. вече никой не знае, но ги сплотява.

По-печално е положението при Промяната, където рискуват да се озоват там, където попадна предтечата на т.нар. жълтопаветие - "Реформаторския блок", след първата прото сглобка с Борисов през 2015 г.. В нищото. Тук рискът е да се попилее с лекота и така сладко спечеленото на местните избори в няколко големи области на страната. А после - естествен край.

Така и така споменахме за "комунистите", да маркираме и БСП. И там няма да получат нищо от пасивните отвратени. А при появяването на сцената на широко прокламирания и също толкова широко хипотетичен нов проект, нещата за Позитано могат да станат драматични. Даже със сигурност. И дори този нов, както се твърди - със сигурност ляв - проект, да не успее да стане някакъв солиден фактор, ще навреди достатъчно на БСП. Толкова, че дори да я изкара от парламентарната игра.

А без поява на нов проект, избирателната активност ще постигне нови печални низини, но това, разбира се, остава за статистиката и няма да трогне никого.

При ДПС, "Възраждане" и ИТН не се очакват сериозни размествания от последния вот, но те определено са в по-добрата сеирджийска позиция от сглобкаджиите, стига да не направят някаква дивотия, която да им разгони сигурните пиленца. Последното не важи за ДПС, където порцията от народа е ясна, със или без Пеевски на волана, докато партиите на Костадинов и Слави все пак трябва да внимават с мярата при по-крайните си изказвания, които са им запазена марка.

В заключение. Нови избори няма да добавят нищо към електоралната подкрепа на управляващите в оставка. Щетите са минимизирани при ГЕРБ-СДС, докато при ПП-ДБ се очаква по-осезаем отлив. Ако пък им щукне да се разделят, има огромен риск единият партньор да "овдовее".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьонси

    46 21 Отговор
    Негласуващите са и немислещи, нищо не може да ги отблъсне или привлече.

    Коментиран от #15, #38

  • 2 Гост

    53 8 Отговор
    Ще се разберат за КОКАЛА, ще изчакат сега събота и неделя, а в понеделник ще има нов"брак" и то само с една единствена цел:
    "за благото на България и на българския народ" 😅😂
    Споко, ще има брак, може да не е от най-спокойните, но ще им НАРЕДЯТ, да се гушнат, и цунк@т!
  • 3 9689

    31 9 Отговор
    Сега мутрата в лицето на Роско-костинбродския измамник ще организира избори.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 милен к@неф

    11 17 Отговор
    eva се за копейки
  • 6 Никой

    28 7 Отговор
    Променете абревиатурата ГЕРБ-СДС с ГЕРБ-ДПС и ще пасне идеално в политическия живот.
  • 7 Хи хи

    20 13 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Аз мисля , че Баце най много иска да има съдебна реформа , защото преди него ще тръгнат Киртак и Кукуряк ,Дай да се хванем на бас , ако не вярваш ! Помниш ли в предното правителство на ПП , всички закони които прокараха ги върна КС .Сега чакам КС какво ще каже за промените в конституцията , защото всички разбиращи от тази материя и съсловни организации ги съсипаха с критики. Един не се изказа в тяхна полза. Дано не съм прав , но едва ли !
  • 8 Някой

    30 5 Отговор
    Все повече си мисля, че една от целите на тази пароди, дето се разиграва през последните седмици, е да отврати колкото се може повече хора от изборите. Така че, съвсем малко хора да отидат да гласуват - предимно твърдите лекторати. Примерно, да има избирателна активност до 20%.
    Ах, колко сладко ще им бъде и на ПП-ДБ (дето правят ала бала с машините) и на ГЕРБ-ДПС (дето правят ала бала с хартиените бюлетини)... Така ще си натъкмят резултатите, че сват ще ни се завие!
    При голяма избирателна активност не могат да влияят на резултатите толкова значимо.

    Коментиран от #14

  • 9 Стилян

    24 9 Отговор
    Промяната с киро,асан гледат само да крадат.Мизерника Денков им прислугва.
  • 10 ВиК

    11 5 Отговор
    Нека си драскат анаЛлизаторчетата , нека си драскат . Водевилчето с крими елементи "Сгобка" отече в канала , просто - още не са дръпнали канапчето на казанчето с водата . А що става дума за участниците - едните оттичат в канала барабар със сглобката , а другите - ще дръпнат канапчето .
  • 11 Прост Селянин

    9 2 Отговор
    Милене ! Мене ме управляваха Юпита! Много ми ареса !:) Сега тия са млади , умни и красиви!:) Още повече ми ареса!:) А! Не ода за гъби!:) Яз , съм ловджия!:)
  • 12 нннн

    19 5 Отговор
    При ПП-ДБ може и двамата партньори да овдовеят.
  • 13 Сладуранка

    5 1 Отговор
    И аз много обичам цуни - гуни!:)
  • 14 Никой

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Можем.
  • 15 Гъбарка

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гьонси":

    Ти , че каеш ! Стига да ме привлечеш и веднага ще гласувам за теб!
  • 16 Кой Лъжеповече

    3 3 Отговор
    Кой от двамата казва - Аз като излъжа даже и господ ми вярва.
  • 17 Тома

    18 4 Отговор
    Гласевах за слави после за пп дб да стане промяна и да вкарат тиквата в затвора а те го изкъпаха и опраха.Сега ще гласувам за К...ми янко
  • 18 Лумпен

    8 7 Отговор
    Бойкот на изборите!
    Да не узаконяваме крадците !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 свиреп ОХЛЮВ

    9 2 Отговор
    Боклуци се карат с ПРестъпници , кой , колко и как да краде България !
  • 21 💠🔆♻️

    8 4 Отговор
    Ами дано ПП, ДБ и ГЕРБавите направят правителство че да им гледаме сеира още девет месеца, не ни трябва нито биг брадър, нито мастър шеф, нито там незнам какво си, тез бият “мас колчър” с двеста, затова чакаме с нетърпение следващото издание на ротацията.
    Са веднъж да направят новото старо правителство ще бъде емоционално кабаре и “хепанинг”.
  • 22 💠🔆♻️

    2 3 Отговор
    И да има избори, на избори нема да одим така или иначе но сеир ще гледаме така или иначе.
  • 23 Няма информация

    7 2 Отговор
    Защо не пише нищо за катастрофата с Асен Василев на магистралата.
  • 24 Оххххх

    4 4 Отговор
    Това само привърженик на Копейката го е писал.
  • 25 Мошеници !!!!!

    9 2 Отговор
    Мошеници !!! Мошеници !!!
    Измамници !!!! Измамници !!!!
    Крадци !!!! Крадци !!!!
    И големи крадци !!!!!!
  • 26 гражданин

    1 7 Отговор
    Днес, можехме да ядем жито. Разгеле, че на г-н Василев, му се е разминало. Питай патило, Кики, предупредиха ви. Бог да ви пази, млади хора. Байганю диктатура балкански шампион за убийства. Бъдете добри хора И него майка го е раждала Асен от Хасково
  • 27 Равновесие за разнообразие

    4 3 Отговор
    Видяхме най-големите патерици на ДПС, това са ГЕРБ и ППДБ. Дайте сега за разнообразие да гласуваме за по-малките им патерици Възраждане и ИТН. Доста по-разумни са от ГЕРБ и ППДБ. Плюс това ИТН малко дърпат към юропата, Възраждане малко дърпат към Русия и ще се уравновесяват
  • 28 българка

    5 1 Отговор
    Вони на поръчка по познатия от 20 години маниер на едни познати лица, които морят държавата и народа!
  • 29 И гъбар съм и рибар съм

    5 4 Отговор
    Аз предлагам да отидем този път на избори и да гласуваме за никому неизвестни и не участвали в политическия живот на България партий и проекти- така да заврем досегашните тунеядци под и около 4% бариера пък и най-сетне може и да видим истински политик, защото това още не се е случвало в историята на страната!
  • 30 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Миленчо за пореден път иска да демонстрира колко е умен, но за пореден път се получава посредствен и трудносмилаем пасквил на полуинтелигент смятащ се достоен за Пулицър.
  • 31 ПИРОН

    3 0 Отговор
    Най-добре е да има нови избори.
  • 32 Дама пика

    2 1 Отговор
    Тема за размисъл!
    Какво ще кажете, ако Б.Б. и Пеевски искат нарочно да предизвикат политическа криза в БГ, за да може да излезе Р. Радев на политическия терен. След едни избори тримката да управляват. Така нищо в БГ няма да се променя още 12 години. Дано да греша с тези размисли!
  • 33 Ще гласувам

    3 1 Отговор
    за Божков, зада свърши мръсната работа и да разчисти тези престъпници.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 КРОКОДИЛА

    2 0 Отговор
    КИРО КОНСКАТА МУТРА .........................
  • 36 ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ ОТ ГЕРБ - ДПС

    2 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ НАТО И ЕС, ИЗТОКА СИ ИМА РУСИЯ, ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА СПАСЯВАШЕ ГЕРБ - ДПС ОТ КРАЯ ИМ, СЕГА САМО ОТЛАГАТ КРАЯ, СЪС ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА ТЯХ - ПАНДЕЛАТА, КОНФИСКАЦИЯ ИЛИ НОТАРИУСА - СЪДБАТА МУ
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 виж кво гионси

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гьонси":

    негласуващите са много мислещи. чакат и ви кроят шапката. и когато се случи тва което е неизбежно, ще разбереш какъв велик народ живее тук
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Карл Маркс

    3 0 Отговор
    Буржоазията използува само думата демокрация за да заблуждава народите. Но тя винаги е класово понятие и тук става дума за капиталистическа демокрация. Тя защитава единствено и само интереса на едрия капитал, но не и интересите на служители, работници, селяни, пролетариат .
    Те отлично знаят че буржоазните партии няма да защитят интереса им и поради това въобще не гласуват
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 пак Иван

    0 0 Отговор
    "Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?"
    Прочетете, не че не сме го чели,чули,знаем досега, но едно повече вярно казано в момвнта на размисъла им как да сглобят.. Фрог нюз