Last news in Fakti

26 Март, 2024 16:00 4 063 44

Диана Дамянова: Днес ще трябва да си изям, или нарежа, или запаля дипломата

  • диана дамянова-
  • сглобка-
  • ротация-
  • пп-дб-
  • герб-
  • правителство-
  • коалиция

Преди 9 месеца бе направена политическа сделка, такава каквато се прави в целия цивилизован свят, когато гласовете за самостоятелно управление не стигат

Диана Дамянова: Днес ще трябва да си изям, или нарежа, или запаля дипломата - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес ще трябва да си изям, или нарежа, или запаля дипломата.

Най-добре – докторската, защото именно самочувствието ми на човек, който познава съвременната история ми даваше основание да повтарям, че това правителство ще си изкара целия мандат. Това коментира във "Фейсбук" Диана Дамянова

Защото въпреки огромните си съмнения в „чистите подбуди” на ГЕРБ и още по-големите си съмнения в стратегическите способности на ППДБ, аз бях убедена в тяхната обща мисия наречена България.

Преди 9 месеца бе направена политическа сделка, такава каквато се прави в целия цивилизован свят,

когато гласовете за самостоятелно управление не стигат. А те, все повече няма да стигат.

Вярвах, че това е сделка при която ГЕРБ /и ДПС/ постепенно и във времето отстъпват части от онази власт, която доведе до джуджета и нотариуси, до обръчи от фирми и политическа олигархия, до остър дефицит на справедливост и възмездие.

Знаех, че те няма да отстъпят цялата власт, че това ще процес при който смяната на закони и хора ще отнеме много и мъчително време.

Знаех, че в този процес ППДБ ще губят рейтинг поради ярките си антигерб декларации, които не изпълниха, но знаех че си струва цената.

Защото това щеше да е бавен процес на ПРОМЯНА, процес при който се влива нова и свежа кръв в управлението, създава се конкуренция по въпросите на почтеността и справедливостта, процес при който печелят добрите….

Но, добрите не приеха половината власт, не приеха че това ще е дълъг и труден процес, в който самите те ще изгорят.

Поискаха всичко и получиха нищо.

Нямаха нито стратегия нито тактика за дълга и изтощителна битка с бившето статукво.

Смятаха че ореолът им на „добри сили” им дава морално и материално основание да искат всичко и сега.

И получиха нищо, но завинаги.

Защото, за съжаление нито скоро ще се създаде друг „демократичен прозорец” през който да минат промените, нито занапред се очертават демократични коалиции, които да реализират написаната, макар и пълна със значителни глупости Конституция.

Не, нейните текстове ще останат на хартия, а ако някога отново в близките години се събере мнозинство, достатъчно за да продължи конституционната реформа, то е напълно възможно то просто да отмени тези промени.

Получи се така, защото политиката не е импровизация и „ИСКАМ, ИСКАМ, ИСКАМ” е сложна научно обоснована дейност, която не е започнала през 90-те години, когато са родени героите от промяната.

Политиката е изкуството да можеш да направиш възможното.

Знанието на историята и на истории не пречи, а помага за да се вземат правилни решения.

И накрая, ако българският гражданин чрез своя вот реши да възпроизведе отново подобна политическа картина, надявам се уроците да са научени.

Едва ли, но се надявам.

И затова никак не бих искала да бъда в обувките на този, който ще „прави” кампанията на добрите сили… защото понякога думите не стигат да за се формулират мислите.

И защото, който много пъти повтори лъжа, накрая става като лъжливото овчарче….

Пардон това не се изучава в Харвард.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 това

    52 9 Отговор
    трябва да се набие в кухите кратуни на "младите, умните и красивите" от Харвард

    Коментиран от #9

  • 3 Име

    33 20 Отговор
    Просто са мошеници, от ГЕРБ и това е за тях смъртоносно - те нямат професии, не умеят нищо, искат да са на сладка работа, нормално - бивши спортисти, с цялото уважение, но това е.

    Ще кретаме някоя и друга година - но аз мисля - че доста неща се промениха и - едва ли Бойко Борисов ще си върне властта, по-скоро ще е пародия, какво да се прави - нищо не става изведнъж.
  • 4 да, ама не

    36 13 Отговор
    Не е необходимо промяната да се осъществи от коалиция, нито пък статуквото да изгори промяната. Ако трябва пак излизаме на площада. Да му мислят тулупите...

    Коментиран от #38, #44

  • 5 много

    16 9 Отговор
    добре казано.
  • 6 Сила

    44 4 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Стрина Дина го яде на Тошко Тошев 1991 година... Прецака Кръстьо Петков и взе акций в МЕДИЯ Холдинг АД.... После Тошко я прецака и я изхвърли от борда, а тя отиде в Лукойл да яде там разни неща..... Та те така, това е "експерта " стрина Дина!
  • 7 хм, хм

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    ПР0СТАК си Делю.ПР0СТАК.
  • 8 виж ся како

    37 11 Отговор
    Дианче.....батьовото!!! Дипломата не я режи,,не я късай,,нито пали,,ами вземи я навий на масурче/рулце/..и си я заври ...знаеш къде ! И като си такъв голям психолог,,вземи та прочети какво казва вдин голям руски психолог..и политолог/ А.Дугин/... "На Запад имат дълбока държава. У нас има ..дълбок народ".Нали вдяваш какво ти казва човека..... Ако ли пък не..иди и се поучи...

    Коментиран от #16

  • 9 Виж кво

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "това":

    Иди при тулупа да ти набие каквото си избереш! Свободните хора мислят сами.
  • 10 ха ха

    12 9 Отговор
    ПП-ДБ е редно да си направят бърза смяна на ръководствата. Очевидно, стратегически се провалиха. При подобни провали ръководството отговаря. Ако, не искат да си изгубят избирателите, разбира се. Доверието преди всичко. Новото ръководство трябва да поеме нов по-консервативен курс и контакти с по-консервативни прозападни формации. По отношение на външните връзки ЕНП не е мястото, където ще се случи промяната. Ако не успеят да заявят, че пътят на реформите не минава през Герб и ДПС няма да постигнат нищо. Като начало, трябва самите те да се променят.

    Коментиран от #19

  • 11 кюмюра от Драгалевци

    39 4 Отговор
    "Но, добрите не приеха половината власт, не приеха че това ще е дълъг и труден процес"
    Кои са добрите , драга ми Дамянова ?
    Вие шегувате ли се ?

    Няма добри които не могат да променат конституцията виждайки че 240 днес са много , прекалено много , няма добри които днес се грижат повече за чужда държава от колкото за своята всъщност питам а знаят ли коя е своята , няма добри когато днес на улицата е толкова мрачно и пусто (може би при вас в София не така като в България ) НЯМА ДОБРИ има слагачество (подлоги ) , алчност и собствени интереси .

    Коментиран от #29

  • 12 Краката на кални бани

    34 1 Отговор
    Стрино
    стрино
    заради такива подобни на тебе
    стават такива пародии.
  • 13 Кратуни

    44 1 Отговор
    Боже, какви наивници се разхождат с разни дипломите и имат самочувствието да ръсят мозък наляво-надясно. Ако искаш си изяш дипломата, госппожо, но първо я дай на някой да акка на нея.
  • 14 Анджо

    26 4 Отговор
    Каква стана тя, че ние държим цялата власт и ще правим ротация без смяна на министри, е тогава кой ще иска да става премиер при положение че ти ставаш кукла на конци, какъвто беше Денков.
  • 15 Дядо Гого

    37 4 Отговор
    Тази наистина трябва да си изяде дипломата, но не заради провала на преговорите, а защото пледира, че тези престъпници (ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ) трябвало да останат на власт в името на България!!!! Аман от псевдо интелигенти с много букви пред името... Всичките сте за бунището!!!
  • 16 ха ха

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "виж ся како":

    Знам само, че там има дълбоки блата... и наивен народ. И пазете палестинците!
  • 17 Мъдрият

    27 6 Отговор
    Щом си разсъждавала и вярвала, че тия сглобени парвенюта ще направят мъдри реформи - късай всичките си дипломи и върви да пасеш овце!

    Може би там сред себеподобните си ще се справиш по-добре!
  • 18 Тая баба

    37 2 Отговор
    Не само че е глупава, ами и напомня на цялата държава за глупостта си.
  • 19 койчо от койнаре

    13 6 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    Ти са тях ли си се загрижил и за собствената си кожа ? Известно е че си почитател на Герб но вие никога няма да и да помиришете управление повече и сети се защо . Вие сте бита карта , т.е престъпници които стоят в следствения и чакат присъда . Всички вие вече си изиграхте картите и Костов и Тулупа и Парапета , бостана е обран , народа е "подстриган" до кокал , оставете държавата на мира вече .........
  • 20 Що е това?

    16 4 Отговор
    Гном - пенсионер с нова и свежа кръв. - Що е това?
  • 21 Читател

    7 2 Отговор
    Бон апети...!
  • 22 Тома

    21 5 Отговор
    Как може мафията и "борците против мафията" да управляват държавата.За това опаси си дипломата како
  • 23 ФЕЙК

    27 5 Отговор
    Този път и т.н. "партии" се изложиха, но най се изложиха КУМОВЕТЕ на сглобката от посолствоТО Мертен и Галя ! Дори те не успяха да се справят с ПРОСТАЩИНАТА на ламтящите за власт/пари пишман лидери !
  • 24 Орел

    24 2 Отговор
    Това показва, че такива експерти не живеят в реалния свят, а в измислен от тях или добре платен от други.
  • 25 Миле Китич

    22 2 Отговор
    "политическа сделка, такава каквато се прави в целия цивилизован свят", хехе, жената нещо се бъзика.
  • 26 Вергина

    13 3 Отговор
    България върви към хаос, дано поне е организиран, а не пълен.
  • 27 Герен

    19 0 Отговор
    И аз бях доста възмутен от твоите лакатдии. ДА ЗАПОЧВАЙ ДА ЯДЕШ НО ВЪВ ЕФИР. И МНОГО КАТО ТЕБ ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВЯТ. ХУБАВО Е,ЧЕ ТИ ПОНЕ СИ ПРИЗНАВАШ
  • 28 Факт

    23 3 Отговор
    Ми да, Дамянова, изгори си дипломата!
    На кои казваш добри сили!? На тея дето направиха "Ала бала" с изборите; дето назначават хора, в т.ч. и в службите след одобрение от Посолството; на тея, за които няма значение какво и дали губи страната ни, важното е да се налагат санкции на Русия; на тея дето се опитват да заличат историята ни; на тея дето назначеиха знайни и незнайни некадърни роднини и "баджанаци" на сладки държавни постове!? И още много примери в този дух могат да бъдат дадени! Така, че няма добри сили в българската политика, има само лапачи и продажници!
  • 29 Наистина странно

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "кюмюра от Драгалевци":

    Къде точно провидя госпожата " добри"?! Добри,в какво? Да казват на черното бяло, когато им е изгодно?
    Хмм, пременил се Илия, огледал се - пак в тия
  • 30 безпартиен

    5 0 Отговор
    Живеем в интересно време- ИМАМЕ РЕВОЛЮЦИОННА СИТУАЦИЯ НО НЯМАМЕ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ!!!!Нито един!!!!!А и как да има коато ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА!НА МЕРАКЛИИТЕ ЗА ВЛАСТ ПИСАЛКА НЯМА ДА ДАДАТ,А ЗА ОРЪЖИЕ ДОРИ НЕ ТРЯБВА ДА МИСЛЯТ!!!
  • 31 Защо

    7 1 Отговор
    Основната причина е че онези от запад изоставиха българите и се съюзиха с бандитски партии и правителства.Даваха им пари да ги крадат и за медиите да им пеят за тях.Па вземаха явни и скрите руски хора на служба в ЕС и НАТО.Нищо не инвестират.Знаят и къде са им крадените пари траят си щото и те са същите вероятно.Затова и този дебелия и другия надутия не им пука от нищо.А тези които уж се борят за реди в държавата са пълни инфантили.Трупат издънки а и нямат обучени хора с вид и да могат да говорят ясно и просто на народа.Май от изток произхождат всички и само занимават народа който малко се надигна.
  • 32 Анонимен

    2 2 Отговор
    Има малко по-високи оценки от Кулезич.
  • 33 Не дипломата ти е виновна.....

    5 3 Отговор
    Не дипломата ти е виновна..... А женската Самозаблуда и Самоувереност! Да ти се иска нещо е Едно! Да има обстоятелства за него Друго!
  • 34 Zлатев

    7 0 Отговор
    Браво! Добре защитена мафиотска теза. Тази по какво е доктор? Търся ветеринар.
  • 35 Нострадамус

    8 1 Отговор
    ДИЯНА НЕ СЕ ЯДОСВАЙ, ЗАЩОТО "НАКАЗАНИЕТО" Е БЛИЗО ВЕЧЕ - ДОГАН Е ЗЛЕ И АКО СЕ ОТЕГЛИ ОТ ПОЛИТИКАТА В ДПС ЩЕ НАСТЪПИ ХАОС, ЧА.ЛМИТЕ ЩЕ ИЗЯДАТ ПЕЕВСКИ, А БОЙКО СКОРОПОСТИЖНО ЩЕ ТРЯБВА ДА БЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО МНОГО БЪЛГАРИ Е ЗАТРИЛ И ФАЛИРАЛ С АЛЧНОСТТА СИ И БЕЗКРАЙНОТО СИ СЕБЕЛЮБИЕ, А СЛЕД ТОВА ОТ ГЕРБ НЯМА ДА ОСТАНЕ И СЯНКА!!!
    ТОГАВА ЩЕ ИМА ИСТИНСКИ СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ ЩЕ СЕ РЕФОРМИРАТ ЗА ДА СЛУЖАТ НА БЪЛГАРИЯ, А НЕ НА ОЛИГАРСИТЕ!!! ИМАЙ ТЪРПЕНИЕ!
  • 36 Ванга

    7 0 Отговор
    Ще ви кажа една голяма тайна - Бойко е плащал и на Меркел и на всички ръководили ЕС и ЕП да си затварят очите за кражбите му от еврофондовете и да подминават простотията му на банкянски селендур!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Старшината

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "да, ама не":

    Ако излезеш с Киро, ще изляза и аз...въоръжено. Време ни е за една гражданска.

    Коментиран от #39

  • 39 ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Старшината":

    Аз съм жена и старшинките нещо не ви разбирам. Но ще изляза и от никой не ми дреме. На тулупите съм им набрала отдавна, а те знаят защо.
  • 40 Живко Йорданов

    1 1 Отговор
    Нито ПП ДБ са добрите сили, нито пък ГЕРБ са толкова сатанинска партия, колкото я представя авторката! Да и в двете формации има хора които искат промяна, но и такива които защитават статуквото на посттоталитарната държава. Само че "Всичко тече, всичко се променя"! Та даже и Делян Пеевски стана демократ! Да, защото няма друг начин да оцелееш ако не се променяш! И с ГЕРБ се случва същото!Но пък ПП ДБ, просто се взеха много на сериозно, а всъщност СИ НАМАТ ХАБЕР ОТ ИЗКУСТВОТО НА ПОЛИТИКАТА! ГЕРБ каквито и да са, разполагат с опитни политици и ги направиха за смях! Тези момченца дошли от незнам къде от Запада, се държаха като сърдити дечица, които тропшат с крак и казват - "НЕ АЗ НАМА ДА ИГРАЯ С ТЕБЕ"! Да ама не (казваше Петко Бочаров - бог да го прости)! Така не се прави политика! Политиката е е изкуството на премерения компромис! Ако не можеш да правиш компромиси и тропаш с крак - мястото ти не е в Парламента! Най лошото е че в България коалиционната култура е много ниска у всички партии! И това е така защото това от гледна точка на психологията е характерна черта на българите - ДА НЕ ТЪРПЯТ ЧУЖДОТО МНЕНИЕ! Да много е комплексарско, но такава ни е нацията - комплексарска! Плурализма е напълно непозната дума на нашата политическа сцена! Някой от философите беше казал: " Не съм съгласен с твопето мнение, но ще направя всичко за да можеш да го изкажеш" - перефразирам. Ето тази максима трябва много обстойно да изучат нашите политици!

    Коментиран от #42, #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 напротив

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Живко Йорданов":

    "Сатанинска партия" им пасва идеално.
  • 43 И...

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Живко Йорданов":

    Политиката може да е изкуство, но парламента го редят хората. Служебното правителство да бъде така добро да си свърши работата по пресичане на търговията с гласове!
  • 44 Седемте % ако излязат на площада

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "да, ама не":

    ще трябва да изядат шамарите този път и да си научат мястото!!!