Last news in Fakti

28 Март, 2024 06:00 3 188 65

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

  • иран-
  • права на жените-
  • запад-
  • канада-
  • корупция-
  • есхаг галибаф

Така много деца на функционери от Иран са успявали да се установят в Канада с подкрепата на семействата си

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Есхаг Галибаф се опитва от пет години да емигрира в Канада. 36-годишният син на председателя на иранския парламент се опитва да получи разрешение за пребиваване в северноамериканската държава от 2019 година. Това показват документи, на които се натъква роденият в Иран журналист Камран Малекпур.

"Отдавна правя разследвания по темата за миграцията към Канада на иранци с връзки с Революционната градия и влиятелни функционери на Ислямската република", споделя той пред ДВ. "Благодарение на семейните и обществените си връзки с корумпираната система, която потиска населението, тези хора имат нужното образование и пари да заминат на Запад, за да се наслаждават на свободния живот там. В Канада има голяма иранска общност."

Случаят с Есхаг Галибаф е нагледен пример. Синът на председателя на парламента, който е бивш командир от Революционната гвардия, е израснал в един от луксозните квартали на Техеран и е учил в частно училище. Не е завършил с високи оценки, но въпреки това бил приет в частния университет "Азад". Получил е мястото благодарение на квотна система, според която функционерите и верните поддръжници на режима се ползват с привилегии.

Есхаг следвал не четири, а седем години, докато завърши. След това заминал за Австралия, където платил 300 000 долара за езиков курс и за да следва в университета в Мелбърн. По време на следването си купил две жилища там.

Обвиненията в корупция така и не са напълно разследвани

Бащата на Есхаг Галибаф определя себе си като "воин на Ислямската революция". Той е заемал редица важни постове - бил е начело на полицията в страната, както и кмет на Техеран. По това време, както показват разследванията на ирански журналисти, е купил много имоти на силно занижени цени, понякога дори наполовината. Освен това Галибаф-баща е налял значителни суми от държавната хазна във фондацията на съпругата си. Тя твърди, че оказва подкрепа на самотни майки или жени, които сами издържат семействата си. Конкретната дейност на фондацията обаче е трудно да бъде установена.

Заради близките му връзки с религиозния и политически водач на Ислямската република аятолах Али Хаменей обвиненията в корупция спрямо Галибаф така и не са били напълно разследвани. Журналистите, написали за тях, са получили присъди по обвинения в клевета.

Омраза срещу "западните ценности" и потискане на жените

Галибаф е председател на иранския парламент от 2020 година. Като всички други функционери на Ислямската република, той отхвърля ценностите на западните свободни демократични държави и поддържа утвърждаването на шариата и ислямските норми.

Сред тях са законите, които превръщат жените в безгласни букви. Според тези закони жените нямат право да взимат и най-важните решения в живота си самостоятелно. Дали да следват, да пътуват, да работят или пък за кого да се омъжат - всичко това трябва да бъде разрешено от мъжете в семейството. А който се противопостави, става жертва на жестоки репресии, както при протестите "Жена, живот, свобода" след смъртта на Джина Махса Амини.

След разкритията, направени от Камран Малекпур по случая Галибаф, в Канада бяха стартирани две петиции, които призовават правителството да не дава виза на сина на бившия върховен главнокомандващ на Революционната гвардия. И те се увенчаха с успех - искането на Галибаф бе отхвърлено от канадския министър на миграцията. Той подчерта, че иранският режим е участвал в терористични атаки и систематично нарушава човешките права, а Канада е на страната на иранския народ.

Предимствата на живота в свободния свят

За Малекпур случаят с Галибаф е прецедент. Досега винаги се е твърдяло, че децата не носят отговорност за делата на родителите си. Така много деца на функционери от Ислямската република са успявали да се установят в Канада с подкрепата на семействата си и впоследствие са помагали и на родителите си да се насладят на предимствата на живота в свободния свят.

Като например Мортеза Талайе, бивш шеф на полицията в Техеран. В края на 2022 година, по време на бруталното потушаване на протестите в Иран, Талайе отива на посещение на дъщеря си в Канада и там е видян в компанията на млада дама в спортен екип в едно фитнес студио. По време на своя мандат като полицейски шеф в Техеран той е отговарял за арестите на жени, които не носят хиджаб. След разпространението на кадрите от фитнес студиото обаче той реагира с видеообръщение, в което заяви, че не дължи никому обяснения за личния си живот.

Автор: Шабнам фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Говорит Москва

    54 12 Отговор
    Другари, като нашите, руските и т.н.
  • 2 Фен

    31 44 Отговор
    Ами те не се борят срещу Запада (САЩ). Борят се за независимост от него. Просто той иска петрола им, и не иска да бъдат силни и независими. Нито Иран, нито който и да е друг.

    Коментиран от #12, #61

  • 3 Ивелин Михайлов

    25 49 Отговор
    Аз никога няма да пратя децата си в западните джендърски вузове

    Коментиран от #65

  • 4 Българин

    25 18 Отговор
    Всичките ми деца учат на изток 😉 в Сингапур
  • 5 Американофил

    20 32 Отговор
    Моят син учи ракетостроене в Ленинград! Разработва стелт хиперзвукова ракета Аметист с която да бомбардира София и централата на ппдебъ
  • 6 Доказателствата в

    57 7 Отговор
    Бсп, до един громят запада от трибуната, а децата им там учат, работят, живеят. Нинова и поредица
  • 7 Учител

    21 29 Отговор
    Харвард е на последно място по свобода на словото от всички университети в топ 1000
  • 8 Исторически парк

    43 3 Отговор
    Нинова прати сина си на запад с един джендър, а той се върна с 3 различни джендъра
  • 9 Така са те диктаторите,

    39 4 Отговор
    За другите не може, за тях може
  • 10 Ами

    46 13 Отговор
    всичката злоба ,завист и алчност на българина идва от комунистическата дресировка! Така са го дресирали, комунетата! За това и тази държавица вече 35 години е на командно дишане! От прикрити зад високопарни идеали двуличници какво да очакваш! Те нямат реалистично очовечено мислене! За тях съществуват само крайности! А всяка крайност е вредна.......
  • 11 ТЕЗИ КАТО НАШИТЕ

    34 3 Отговор
    БСП дрогари....
  • 12 ЩО БЕ

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Иран изнася петрол на Запад....получава милиарди долари и евра....

    Коментиран от #16

  • 13 НИНОВА

    27 3 Отговор
    За пример......
  • 14 Наблюдател

    24 2 Отговор
    Нищо ново под слънцето .
  • 15 Голям зор

    8 4 Отговор
    Необясним факт
  • 16 Фен

    15 18 Отговор

    До коментар #12 от "ЩО БЕ":

    Изнася, щото е силен и независим. От Сирия, САЩ директно си го крадат. И от Ирак, ама от там все по-малко им се получава. А Либия, защо ли я разсипаха!?🤔

    Коментиран от #17, #21, #57

  • 17 СТИГА БЕ.....

    22 8 Отговор

    До коментар #16 от "Фен":

    Що ли Сирия и Либия не се оплакват че им крадат петрола....само БСП дрогарите насаждат тази мисъл....

    Коментиран от #20

  • 18 ОТРОЧЕТАТА НА БСП ДРОГАРИТЕ

    31 2 Отговор
    Масово на запад учат и живеят.....
  • 19 Механик

    14 21 Отговор
    Престанете с тая мнтра, дето всеки иска да бяга на запад. Това определено не е така.
    Да, има много мераклии, но това далеч не се отнася до голямата част от хората.
    Какво да търсим там? Араби, макдоналдси, китайски стоки, пластмасови домати, мръсен въздух, големи данъци.... ми то това си го имаме и тука.

    Коментиран от #27

  • 20 Фен

    11 17 Отговор

    До коментар #17 от "СТИГА БЕ.....":

    От Либия, не остана кой да се оплаче. В Сирия, Асад не спира да се оплаква, ама ООН и нашите медии не гледат натам, та няма как да чуеш.

    Коментиран от #23, #50

  • 21 ЛИБИЯ...ГРАЖДАНСКА ВОЙНА

    15 5 Отговор

    До коментар #16 от "Фен":

    Клаха се помежду си, докато Кадафито не го гръмнаха в една крайпътна канавка.

    Коментиран от #26

  • 22 ВСИЧКО КРАСИВО НА ЗАПАД

    15 16 Отговор
    Е ПОСТИГНАТО С КОЛОНИАЛНИ ГРАБЕЖ ВИЖ СИРИЯ ИРАК... ЗАБИВАТ СИ СОНДИТЕ И ОКРАДЪТ ВИЖ БЪЛГАРИЯ 40Г. ПО 25 ТОНА СЯКА ГОДИНА СЕ ИЗНАСЯТ НА ЦЕНАТА НА ДВЕ ФЕРАРИТА..... ЕТО ТОВА НЕ ИЗКАТ РЪЦНАЦИТЕ НЕ ИЗКАТ ДА СА ПОРЕДНАТА КОЛОНИЯ ИЗТОЧВАНА ПО ИРАКСКИ ТЕРТИП.

    Коментиран от #25

  • 23 ЩО БЕ.....

    17 5 Отговор

    До коментар #20 от "Фен":

    Сирия не е ли бастион на Путин.....Садад и Путин...вечна дружба....от какво се оплакват...

    Коментиран от #29, #44

  • 24 007

    11 5 Отговор
    Така е защото са изтъкани от лъжи и корупция!!! Трябва по някакъв начин да държат зомбитата в подчинение и страх!!! Запада им е удобно платили!!!🇧🇬🇰🇷🇺🇲🇪🇺🇬🇧🇯🇵🇺🇦🇧🇬
  • 25 КВО 25 ТОНА СЕ ИЗНАСЯ

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "ВСИЧКО КРАСИВО НА ЗАПАД":

    От България, че не се разбра.....другари възрожденци...

    Коментиран от #58

  • 26 Фен

    9 9 Отговор

    До коментар #21 от "ЛИБИЯ...ГРАЖДАНСКА ВОЙНА":

    Така казаха по БТВ. А всъщност, Хилъри насъска Блеар и Саркози, и те се направиха на мъже, и опраскаха Кадафи. Който, преди да го убият, им каза: Без мен, Европа ще почернее! Дали не стана!?🤔

    Коментиран от #30, #33

  • 27 СРАВНЯВАМЕ С ТИЯ

    19 5 Отговор

    До коментар #19 от "Механик":

    Дето "бягат"в ...Русия.......1 към 10 000 в полза на бягащите на Запад....що ли?????
  • 28 А защо

    13 4 Отговор
    е така? Защото господата комунисти както и другарите капиталисти, само парите са основният им интерес! Всичко друго за тях е маловажно! За това и не ги интересува съдбата на другите хора! Мислят единствено и само за себе си! Другото е камуфлаж, бате!

    Коментиран от #32

  • 29 Фен

    6 10 Отговор

    До коментар #23 от "ЩО БЕ.....":

    Така е, ако не беше Путин, Сирия щеше да е територия, като Либия, Афганистан и т.н.

    Коментиран от #31, #35

  • 30 СТИГА БЕ......

    10 4 Отговор

    До коментар #26 от "Фен":

    Преди запада да бомбандира Либия, там се трепаха за власт племената....масово се избиваха по между си.....а че се отразяваше от бТВ....вярно е.....и либийците сами си гръмнаха Кадафито.....

    Коментиран от #38

  • 31 ТОГАВА ЩО ВИКАШ

    7 5 Отговор

    До коментар #29 от "Фен":

    Че сирийците се оплакват че САЩ ИМ КРАДЕ ПЕТРОЛА.....

    Коментиран от #36

  • 32 ОТ ОТЯВЛЕНИ КОМУНИСТИ

    16 0 Отговор

    До коментар #28 от "А защо":

    Станали върли капиталисти.......примери безброй.....
  • 33 ВЪЗРОЖДЕНСКИ ДРОГАР

    14 4 Отговор

    До коментар #26 от "Фен":

    Сега като вземем мандата за правителство, ша пратим и нашите деца в "загниващия" Запад.

    Коментиран от #39

  • 34 Факти

    4 15 Отговор
    "Добрият" запад плюе "лошата" Русия , но това не и пречи да ползва ресурсите и ! ! !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Фен

    7 4 Отговор

    До коментар #31 от "ТОГАВА ЩО ВИКАШ":

    Ми виж на картата. Коя част от Сирия държи Асад, и коя част САЩ. И къде е петрола.
  • 37 Димитър

    3 3 Отговор
    Е, аз съм се преборил... дали от хубаво съм дошъл тук? Що не пишете за причината,е как да напишете... няма да има грантове.
  • 38 Фен

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "СТИГА БЕ......":

    Ако не го бяха бомбардирали, Кадафи лесно щеше да се справи с шайката наемници, пратени да му правят цветна революция.
  • 39 Фен

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "ВЪЗРОЖДЕНСКИ ДРОГАР":

    От ПосолствоТО няма да ви дадат да направите правителство, не се пали.

    Коментиран от #42

  • 40 Кирил

    12 4 Отговор
    И при нас русофилите правят така....тия дето са излъгали другите и имат пари.
  • 41 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    4 2 Отговор
    А ПО-ВЕЧЕТО ЕУРОАТЛАНТИЦИ ЗАВЪРШИЛИ У СССР-ТО
  • 42 Възможно е

    6 4 Отговор

    До коментар #39 от "Фен":

    Ти вземи да звъннеш на Севда и си координирайте позициите! Уж си тиквен симпатизант, а хулиш запада! В момента сте евроатлантици,да знаеш!

    Коментиран от #48

  • 43 Край

    9 9 Отговор
    Това че Западът е богат не го прави добър. Западът е богат защото е обрал и в момента обира останалия свят.

    Коментиран от #46

  • 44 Аре плитко-умник

    6 8 Отговор

    До коментар #23 от "ЩО БЕ.....":

    Сичко тре да ти се обяснява, кво се правиш на ударен?
    Либия беше просперираща държава и я разрушиха. Сега е гнездо на терористи, гражданска война и има 2-3 правителства.
    Абе Сирия петролните кладенци са окупирани от американците, които крадат петрола.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 БайБоцимир

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Край":

    Да бе, канадците са взели всичко на бедняците и сега си живеят добре от техните ресурси.
  • 47 Иван

    9 3 Отговор
    Също като при нас. Руските мекерета се борят срещу еврото, а обръщат копейките в долари и евро.

    Коментиран от #51

  • 48 Фен

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "Възможно е":

    Ами ако не е тиквата, е Кирчо. Избирай.
  • 49 Над 50% от преподаварютелите

    3 3 Отговор
    в американските и канадски университети са китайци и руснаци
  • 50 Хахахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Фен":

    Копейка, САЩ е една от държавите с най-голям добив на петрол! Даже изнасят много. Защо им е сирийския?

    Коментиран от #52

  • 51 Уроде паветен

    5 8 Отговор

    До коментар #47 от "Иван":

    При комунизма 1 лв бе по скъп от долар
    под черта на лева пишеше...обезпечен с активите на БНБ
    Сегашните левове,евро и долари нямат гаранция. и се печатат на конвейер.
  • 52 Ъхъ

    5 7 Отговор

    До коментар #50 от "Хахахаха":

    Питай ги защо обявяват за терористи само държави с петрол.
    Тъпак като шефа си Про100 Киро си
  • 53 Гост

    3 2 Отговор
    Навсякъде вредните отпадъци правят едно и също - и тука са същите, и в самая магучая, и в африканските скотобойни. Ама те не са виновни, че папката и лъжат, ами народите, дето ги търпят, въпреки че могат да ги закачат по един отпадък на няколко стълба едновременно...
  • 54 00001

    1 1 Отговор
    В България има много Западняци/Американци, всеки един Българин е Западняк/Американц които търси възможност да се изнесе от България в Запада.
  • 55 Гражданин

    7 2 Отговор
    Всички деца, жени, любовници на руската олигархия и по-висши чиновници живеят на запад, и никой не ще в болшевишкия рай!
  • 56 Повишена трудност

    4 2 Отговор
    Харесването на Западния икономически просперитет (който в момента бавно умира), не означава харесването на Западната хищна колониална политика, грабеща земи, разпалваща войни, глад, мизерия и геноцид по света. Когато мигранти дойдат в страната ви, те идват с надежда за по добър живот, а не защото харесват външната ви политика! Очевидно, тази разлика убягва на "анализаторите" с очевиден уклон от ДВ.
  • 57 Лондон

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Фен":

    Ти си един зомбиран и недорасъл болшевик, в същото време и неграмотно човече!!!
    На Саудитска Арабия , на ОАЕ , някой краде ли им петрола , Арамсо е 100% държавна компания , като преди около година пуснаха 10% от акциите си на борсата!!!
    Катар например , даде на концесия най-голямото си газово находище !!!
    Дори тя няма нито финансовия , нито инженерния потенциял , да го разработи сама!!!
    Ватенките , пък ги подариха тези находища на крадливата лайка около Путлер!!!
    Петрола , това не е стока в магазина да е откраднеш , това са милярди инвстици и огромен риск , преди да започнеш експлоатация!!!
    А технологията , финансовия ресурс и инженернив потенциял , го притежават само 3 страни в света и миризливите ватенки, kaкто и чалмите , не са от тях!!!
  • 58 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "КВО 25 ТОНА СЕ ИЗНАСЯ":

    За златната руда, бе умен. Но там не е само злато, има и др. елементи, в пъти по - скъпи от златото. Изнася се и какво ли не още от БГ. И това, че си цъкаш плюсчета и на другите минусчета, не прави лъжата истина. Но щом ти носи някакво удоволетворение, давай. Няма да станеш по - богат и веУик. Колкото до термина "другарю", използван като нарицание сред жълтопаветковците, е обръщение сред талмудистите, вашите господари, при контактуването им помежду им. Въвежда го при комунистите, основателят на комунизма и теорията му Кашел Мордохай Леви, по известен като Карл Маркс. Син на равин. За целта е взимал текстове от талмуда, кабала и ги каращисвал по свое усмотрение, и ги е допълвал със свои виждания по въпроса. Така че не трябва да сте толкова против творенията на господарите си. Но това в тик ток не го пише.
  • 59 Миии

    5 0 Отговор
    Борят се срещу "лошия" Изток, а вземат ресурси, продукти и образована евтина работна ръка от там
  • 60 Хората имат различни

    2 0 Отговор
    мотиви. Едни бягат по политически причини, други в търсене на поминък, трети в търсене на нещо различно от урбанистично клише с изобилие от супери и бензинджийници без кино и свестна книжарница. А и Западът е шегаджия, той предложи на Изтока неща, които сам не прилага върху себе си.

    Коментиран от #62

  • 61 Ако се преборят

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    за независимост на кого ще си продават петрола? На С.Корея, на РФ или на Саудитска Арабия. Да не би да го подаряват на Запада, всички арабски държави тънат в охолство от този петрол, ето Венецуела е независима с най-големите залежи на нефт и "цъфтят и вържат".
  • 62 Глупости пишеш,

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Хората имат различни":

    искат да живеят с висок стандарт, да хойкат по мъже/жени, да се обличат по вкуса си, алкохол, наркотици, социални кухни, помощи.Тия богаташки деца просто виждат хубавата страна на живота и си живеят за кеф с парите на тати който изтезава и изнасилва жените в Иран за това, че не носят хиджаб. Още по-голямо лицемерие проявяват децата на Путин и тия около него които са същите.
  • 63 Шорошка опорка

    2 0 Отговор
    Колониалистите бяха по-богати от колониите, но фалират
  • 64 Объркано Атлантиче

    3 0 Отговор
    А знаете ли защо е така?
    Кратко и ясно обяснено.
    Катрин Остин Фитс:

    „Ако погледнете хората, които управляват, те са робовладелци. Те практикуват робство; те вярват в робството. Робството е най-печелившият бизнес досега в човешката история на планетата.“
    „Тези момчета могат да печатат пари. Те не се нуждаят от вашите пари. Те искат вашата земя, искат вашето злато и искат вашите деца. Това са истинските активи, които преследват.“

    Катрин Остин Фитс е американски инвестиционен банкер и бивш държавен служител, служил по време на президентството на Джордж Х. У. Буш като помощник-министър на САЩ по жилищното строителство и градоустройството Развитие за жилищно строителство.
  • 65 Гарван

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ивелин Михайлов":

    Мечтаеш си да ги пратиш да учат в Москва и да станат част от ФСБ?