Last news in Fakti

1 Април, 2024 16:00 2 370 32

Проф. Михаил Константинов: Националните катастрофи на България

  • българия-
  • национални катастрофи-
  • михаил константинов

Характеристика на абсолютната национална катастрофа е изчезването на държавата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Що е това „национални катастрофи“? Според българската „Уикипедия“, национални катастрофи е сборно понятие за изключително неблагоприятните последици от мирните договори след три от войните, които България води през първата половина на 20 век.

Поне 99 от 100 българи, които се интересуват от история, са убедени, че България е преживяла няколко такива катастрофи. Или поне две. Или пък три. За такива се смятат договорите след Междусъюзническата война (Букурещ, 1913г.) и след Първата световна война (Ньой, 1919). За трета национална катастрофа някои приемат договора след Втората световна война (Париж, 1947). Но дали трагичните за България и за света събития през периодите 1912-1919 г. и 1941-1945 г. наистина са довели до национални катастрофи за страната ни? Въпросът най-малкото е дискусионен. Според мен, след основаването си през 1885 г. България не е преживявала национални катастрофи! Същевременно през този период други държави и империи преживяха национални катастрофи, а някои просто изчезнаха от картата на света. Ще докажа това, може би шокиращо твърдение, математически.

По-долу ще приема, че най-важната характеристика на една национална катастрофа е загубата на важни и/или големи територии. А характеристика на абсолютната национална катастрофа е… изчезването на държавата. Загубата на хора и ресурси също е елемент на националната катастрофа, но тя е с по-малко значение от загубата на територия. Изобщо, една държава не е само територия, но държава без територия няма. Нещо като здравето: то не е всичко, но без него всичко е нищо. Този фундаментален геополитически принцип винаги е управлявал света. Управлява го и сега, чрез войната в Европа. Ще го управлява и след Голямата (Третата световна?) война, която неумолимо наднича през конфликтните разломи в геополитическата структура на света.

Най-новата българска държава се ражда през 1885 г. след Съединението на Княжество България (с територия 64 хил. кв. км. и население 2 милиона) и Източна Румелия (с територия 33 хил. кв. км. и население 0,8 милиона) и последвалата го победоносна Българо-сръбска война. Тази година предстои да честваме 139-годишнината на нова България. През 1908 г. официално е обявена независимостта на новата държава, която вече се нарича Царство България. Територията на България към 1885 г. е 97 хил. кв. км., а населението тогава е 2,8 милиона. Нека запомним тези числа.

Днес България се простира на 111 хил. кв. км. и има население 6,5 милиона. Какво означава това? Това означава, че за 139 години територията на страната се е увеличила с 15%, а населението е нараснало с над 130%. Така за целия период на съществуването си новата българска държава не е загубила, а е спечелила територия! Същевременно населението се е увеличило почти два пъти и половина. Тук има и още нещо. Българските граждани по света днес са общо 8,2 милиона. Тук под български гражданин разбирам точно това – гражданин на Република България, т.е. човек с ЕГН и с постоянен адрес в България.

Национални катастрофи ли са това? Според някои, това са национални катастрофи. Според мен не са. Абсолютни национални катастрофи след Първата световна война претърпяха четири империи, които просто изчезнаха от картата на света. След Втората световна война изчезна Британската империя, а след 1991 г. изчезна и Съветската империя. През периода, когато българската територия нарасна със „скромните“ 15%, други държави изчезнаха, или загубиха повече от половината си територия. Ето това са истински национални катастрофи. Това нашето през последните 139 години не е национална катастрофа. Не изглежда да е и някакъв грандиозен успех. Или може би е?

Ако приемем, че България е основана през 681 г., то оттогава досега, за тези 1343 години, наистина сме преживели две национални катастрофи. През 1018 г. загива Първото българско царство, а през 1396 г. загива и Второто. Ето това са били национални катастрофи! Но и тези катастрофи сме ги преодолели. Днес в Европа има 50 държави. Само две от тях са запазили името си през последните 14 века. Другата е Франция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 24 Отговор
    Шепа платени Соросоиди ни водят към Четвърта Национална катастрофа.

    Коментиран от #6, #10, #12, #14

  • 2 Жалки продажни копейки 🤪🤡

    19 6 Отговор
    Има ли някой който да не вярва на професора 🎃?
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Всички от "Аз съм npocт и вие сте npocти, затова се разбираме" са впрегнати от ГЕРБ-ДПС мафията.
  • 3 Този е

    19 12 Отговор
    Алкохолика, направен от Тиквата професор за вярна служба.
  • 4 провинциалист

    12 6 Отговор
    Атлантутите ще отменят нациите като изкуствено въведено през 19-ти век понятие и вече няма да има национални катастрофи.
  • 5 Кадир

    15 8 Отговор
    Този пръдльо до кога ще го пробутвате? Аман от натегачи и лизачи за пачки. Личи си, че идват избори.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Коментар

    20 6 Отговор
    Тоя боклук го псуват когато си покаже носа на площад Хелзинки. Само умрелите избиратели на ГЕРБ са му приятели. Апартаментчето му е от Мартин Божанов
  • 8 УРА,,УРА

    15 6 Отговор
    На този дъртак от години не му чета простотиите.
  • 9 Професора щом незачита

    7 12 Отговор
    Санстефанска България отвоювана съвместно с руските войски и българските местни осигурили обоза и логистиката на руснаците и че на берлинския конгрес 1879 не е имало български и руски преговарящи
    И че България губи най голямата територия с несметни богатства ползваща кирилица и сега се бута в ЕС
    където на всеки 100 км е друга държава с друг език
    Значи не може да интегрира и диференцира географски
  • 10 Вече сме в четвърта национална

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Катастрофа ще разделят България на четри по една телевизия дават температурите на българия разделена на четри

    Коментиран от #11, #15

  • 11 ха ха

    4 12 Отговор

    До коментар #10 от "Вече сме в четвърта национална":

    Сакън! Населението ще трябва да учи умножение...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван Вазов

    4 12 Отговор
    Идиотизъм!
  • 14 Не, бе

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Криптофашистите ни водят към такава вече 35 години. Но през цялото време твърдят, че ни спасяват.
  • 15 ъхъ

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Вече сме в четвърта национална":

    А на баба ти хвърчилото ги замерва като метеорологичен балон.
  • 16 между другото

    12 13 Отговор
    Тоя грозник не беше ли математик? Къде се вре в историята?
  • 17 МЪРШШШШШ

    4 14 Отговор
    БЕ!!!
  • 18 Някой

    8 16 Отговор
    По Санстефанският мирен договор сме били над 170 000 кв. км. Сега сме 111 000 някъде. Тогава ни разбива основно Австроунгария. От преди ПСВ се правят глупости и междусъюзническата война са я започнали нашите, от което естествено други се възползват и се оказваме във война с всичките ни съседи. Губим 11 278кв. км. Плащаме и милиарди златни франка обезщетения. Същите са искали да ги съдят и затова привържениците на италианският фашизъм правят преврат 1923, месец след избори спечели от земеделците с 52%. Това се води началото на монархофашизма в България. Така че да, национални катастрофи са, със загубени територии и вкарване на грешната страна в световни войни. За ВСВ дори Франция е искала първоначално от нас обезщетение от 45 милиарда златни франка ли бе. И Чехословакия е искала. Но после отпада. Райха ни завлича с десетки милиарда лева, където тук са ползвали неща безплатно, основно по спогодбата Нойбахер. В Париж 1947г ни връщат с граници от преди войната за нас, с от 1941г.
  • 19 Ариел

    7 7 Отговор
    Югославия също изчезна. Сърбия претърпя национална катастрофа като изгуби и Косово.
  • 20 С това просто племе

    5 6 Отговор
    си е истинска национална катастрофа!
    Вижте само коментарите!

    Коментиран от #23

  • 21 Сандо

    2 1 Отговор
    Помните ли,че преди двайсетина години БНТ направи някакво състезание за измерване на КИ на българите.Задаваха се въпроси и зрителите можеха да отговарят в реално време чрез СМС-и,а в студиото участваха отбори от различни професии и индивидуални участници.Та този професор беше индивидуален участник и зае,ако не греша,трето място с незадоволителния за неговия статус от 123 точки при максимум от 150.Впрочем тогава участваха и журналисти и веднага си пролича какво ни чака по отношение нивото на СМИ.А ако не греша първо място зае отбора на таксиметровите шофьори.А колкото до професора - препоръчвам на по-любопитните да проследят развитието на ръководената от него "Информационни системи".
  • 22 бай Даньо

    3 6 Отговор
    Много ама много сме далеч от национална катастрофа днес! България НИКОГА не била по добре икономически, НИКОГА! За територията професора го е обяснил . За национална катастрофа днес в реално време гледайте арменците, още има да патят завалиите ...
  • 23 ха ха ха

    0 7 Отговор

    До коментар #20 от "С това просто племе":

    Върви в Русия, там са се събрали умниците като теб!
  • 24 Уточнение

    5 2 Отговор
    Българската държавност е прекъсвана три пъти - през 1018г. през 1396г. и през 2007г, когато ключови държавно-властнически компетенции бяха отдадени на наднационалната организация ЕС. От 2007 насам България не е суверенна държава, а де факто административна област в политическата организация ЕС. Каква по-голяма катастрофа от тази.
  • 25 Разбира се

    7 3 Отговор
    Последната национална катастрофа е когато България отново загуби своята независимост. Преди повече от 15 години.
  • 26 Б.Б

    8 0 Отговор
    Последната национална катастрофа е идването на Б. Борисов на власт ! (не съм чел статията и коментарите, няма никакъв смисъл)!
  • 27 Име

    3 1 Отговор
    Управлението на ГЕРБ и лично всякаквата роля на Бойко Борисов е - Национална катастрофа, но - ние сме свикнали - както казва автора.

    Изобщо - упражнението - беше на Цветелина Бориславова - ние забравихме този хубав и изтънчен женски профил.

    Ами първо - 100 лева пенсия - сега е 300, това ако не е концлагер.

    Сбогом ГЕРБ, бяхте за 1-2 години успешни - 2010-2011.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 "ВРАГ НА НАРОДА"

    1 1 Отговор
    С БЪЛГАРИЯ ,КОЯТО ИМПЕРИЯ СЕ Е ЗАХВАНАЛА, Е ИЗЧЕЗНАЛА (ВИЗАНТИЯ, ОСМАНСКА, СЪВЕТСКА...) ИДЕ РЕД НА $ащ(нато)!
    КАТО РБ( РОМ$КИ БУЛГАРИ$ТАН) НАИСТИНА НЯМА ТАКАВА "държава"!
    ВРЕМЕ Е , КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПРИЖИВЕ ДА СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК НА БАЙ ГАНЬО В БАНКЯ!
  • 30 Мнение

    3 0 Отговор
    Този е професор по водопади. Един заядлив и крив старец
  • 31 Винаги цафара или тромбЕ

    4 0 Отговор
    Историята не е като математиката . Там няма формална логика и някой път 2+2 е равно на три, а други път е равно на пет. При гърци,сърби и румънци през 20-ти век сборът повечето пъти е 5, а при нас винаги 3 ,даже 2. Тоя пъ рдухел да си гледа работата.
  • 32 Баце Бистришкият тигър

    2 0 Отговор
    Мишо, нема ли да броиме?