Last news in Fakti

3 Април, 2024 06:00 2 003 14

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

  • имамоглу-
  • екрем имамоглу-
  • реджеп ердоган-
  • ердоган-
  • турция-
  • местни избори-
  • анкара-
  • истанбул-
  • ататюрк-
  • опозиция

Партията на Ердоган загуби по драматичен начин местните избори в Турция

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Видя се ясно - управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган загуби местните избори от от социалдемократическата Републиканска народна партия (РНП). РНП отбеляза един от най-големите си успехи в последните десетилетия, като спечели в петте най-големи града на страната, включително в бивши бастиони на ПСР. Опозицията получи 37,76 процента, а ПСР - 35,48, като така за първи път става втора политическа сила в страната.

Особено впечатляваща бе победата в Истанбул на досегашния кмет Имамоглу, който срази опонента си от ПСР Но много хора в Истанбул и другаде в страната гласуваха не толкова за РНП, колкото срещу ПСР, отбелязва в коментар за АРД Уве Люб. Доказателство за това са загубите на ПСР в десния партиен спектър за сметка на ислямистки сили като Новата партия на благоденствието.

Икономическото положение е катастрофално

Към това се прибавя недоволството на много хора в Турция от тяхното икономическо положение. Икономиката принципно расте, но хората от ден на ден губят покупателната си способност и на все повече турци им се налага да се ограничават. В особено тежко положение са пенсионерите, някои от които вече изобщо не могат да живеят с пенсиите си и съответно вече няма как да са на страната на Ердоган. А след преизбирането му миналата година нещата не само не се подобриха, а дори се влошиха, припомня АРД.

Пред ДВ експертът по турските въпроси Салим Чевик от германската фондация "Наука и политика" изтъква, че именно напрегнатата икономическа ситуация е била решаваща за слабите резултати на ПСР. Експертът припомня, че за изборите преди година Ердоган направи много подаръци - на пенсионерите, на хората с ниски доходи и на икономиката. "Заради празните държавни каси сега обаче това не бе възможно и така се стигна до поражението", допълва експертът.

АРД изтъква, че президентът е залагал изключително много на изборите в Истанбул - участвал е толкова активно в предизборната кампания, като че ли е ставало дума за самия него. А издигнатият от него кандидат Мурат Курум не можа или пък изобщо не е било предвидено да излезе от сянката на Ердоган, пише още в коментара си Уве Люб.

Какво ще е бъдещето на Ердоган

Сега турският президент възнамерява заедно с партията си да анализира, осмисли и отстрани допуснатите грешки. Той има време за целта до 2028 година, когато в Турция предстоят следващите редовни избори - парламентарни и президентски.

Самият Ердоган не може да се яви на следващите избори - няма право по конституция. Преди изборите се спекулираше, че в случай на победа на ПСР поне в Истанбул, президентът би могъл да предизвика промяна в Конституцията, която би му позволила да се кандидатира още веднъж. След поражението обаче това не изглежда възможно - и това е добре, отбелязва АРД. Тъй като промяна в Конституцията, която да позволи на Ердоган да получи още един мандат, вероятно би превърнала Турция в автокрация, подобна на Русия. Някои избиратели вероятно са отчели тази перспектива, когато са отишли до урните.

Краят на Ердоган и ПСР? Далеч не.

Който и да е водещият кандидат на ПСР през 2028 година, опозиционната РНП вече своя идеален претендент в лицето на кмета Имамоглу. Той е близък до народа, брилянтен оратор, вярващ мюсюлманин, което му печели и гласовете на религиозно-консервативните. И още нещо - той нееднократно се е противопоставял на ПСР и всеки път е печелил.

Опозицията обаче не може да разчита на гарантирана победа на следващите избори, изтъква Уве Люб в коментара си за АРД. Защото макар ПСР да е претърпяла тежко поражение, то всъщност не променя нищо спрямо властовите съотношения в страната - президентът продължава да се казва Ердоган и той непременно ще използва времето до следващите избори.

Политологът Емре Ердоган от университета "Бигли" на свой ред споделя пред ДВ, че резултатите от местните избори не са непременно началото на края за ПСР. Управляващата партия все още разполага с множество кметски позиции, а Ердоган има време до 2028 да консолидира базата си.

Автор: Елмаз Топчу


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган е професионалист и не е глупав

    8 1 Отговор
    Много преди изборите си каза, че след тези избори се пенсионира.

    Коментиран от #13

  • 2 Турчин

    7 6 Отговор
    Край на ерата Ердоган. Ще има огромен късмет ако не сподели съдбата на Николае Чаушеско.
    Бай,бай Ердоган.....

    Коментиран от #5

  • 3 Анонимен

    3 6 Отговор
    Да го махат няма да се напикава
  • 4 Путинофил

    2 2 Отговор
    Ердо е наш човек - путинофил.
  • 5 Българските турци

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Турчин":

    Фантазия е с кметове и махленски мухтари да се "изчегъртва" Ердоган от политическата сцена на Турция ?!...С покушения не успяха , с Пуч и с танкове и Ф-16 не стана , та с мухтарите ли мислите ще правят революцията ?...Никой не може лесно да разгадае политическата и икономическата логика на "простия" но прагматичен и опитен турски избирател !... Замислете се , как така една опозиция в нокаут, с мозъчно сътресение и вътрешни конфликти , и със силно политическо разстройство , изведнъж печели срещу най ярката и силна предизборна кампания водена от един вече 70 годишен Ердоган?!?... И кажете сега , кое е Демокрация и кое е Диктатура ?!?...Що за птица е Ердоган ?!...Диктатор ли е или е изкусен политически еквилибрист ?!... До месец май 2028 година имате възможност да разтягате на воля локуми и да дъвчете гнили дъвки за диктатори !!!
    Настоящата конституция на Република Турция дава възможност за още един (трети) мандат на президента Ердоган , при условие , че меджлисът вземе решение за предсрочни избори или правителството да се саморазпусне и предизвика предсрочни избори , преди да изтече вторият му мандат !...Някои си правят илюзия , че Турция се връща върху релсите на стария си коловоз , че посоката на вятъра се променя !...Никой обаче не вижда колко старателно и професиално , Реджеп Тайип Ердоган полага основата на стратегията си за придобиване и на третия си мандат при условие , че не успее да промени до 2028 година настоящата конституция на Турция !!!
  • 6 Трезвен анализ

    3 1 Отговор
    Резултатите са ясни, детайлите, не НРП спечели с кандидати в повечето градове бивши кметове или кандидати за кметове от партията на Ердоган, просто самите избори съвпаднаха с периода на обновление на кадрите при Ердо, тези които отпаднаха от палубата се приключиха към НРП , а и бяха разпознаваеми и отделно икономическата криза си каза думата. Но въпреки това само с 2 процента, което само по себе си е само сигнал , да видим Ердоган как ще го отиграе , а за следващите президентски избори двама фаворити на ердоган единият Хасан Фидан, другият Ибрахим Калъп, за опозицията ясно Имаможлу

    Коментиран от #8

  • 7 Да живее Екрем

    5 0 Отговор
    Грузинския фюрер ердоан или как туркие беше превърната в бунище
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 реконструкция 8

    5 2 Отговор
    Защо един обикновен турски гражданин да прави руска пропаганда ?!...Какви облаги може да очаква от това ?!... Всичко е само един искрен анализ върху ситуацията и скромен опит за изразяване на собственно мнение !?... Задавайте си прости въпроси и се помъчете да си отговорите честно на тях...без да филофобствате и ще видите че с логични мисли са мнозинството от жителите на планетата !... Защо западът и Сащ крепят Украйна ?...Защо Велика икономика не може да си плаща дълговeте ?...От какво има нужда Сащ за да си запази икономическата, финансовата и военната си хегемония над света ?... И тъй нататък и тъй нататък...питайте и търсете честни отговори !...
  • 10 реконструкция 8

    4 2 Отговор
    Колко политици с топки има днес на световната политическа арена ?...Защо само на Ердоган му рисуват топките и ги лансират пред световното общественно мнение ?...Каква беше целта...а какъв ефект направиха набръчканите му сушени смокини от корицата на „Шарли Ебдо“ ?!... Диктатор ли е Ердоган или е един жалък ислямист ?... Какво виждат поотделно евроатлантиците , гърците и българите в лицето на Ердоган ?... Защо само Аскерът може да патрулира невъоръжен по улиците в Косово ?... Все въпроси с въпросителни !!!

    Коментиран от #12

  • 11 ЕРДОГАН НЯМА ДИПЛОМА

    3 0 Отговор
    Не е завършил университет,а по Конституцията за да станеш президент ти трябва диплома.Ето защо се стигна до това икономическо затруднение на държавата.През първите му 10 години се изпълняваше програмата на IMF и затова положението в икономиката беше в добро положение ,но на следващите етапи всичко се обърна в друга посока,и Ердоган си показа истинското лице,работи с некомпетентни хора които го обградиха и така започна икономическия срив.Ако имаше нужното образование,интелигентност тези хора не биха стигнали до него.Ето сега вече два месеца лакея мехмет шимшек чака пред кабинета на г-жа Кристалина Георгиева за помощ от IMF.А за бъдещето ,знайте че никой не е незаменим ,погледнете гробищата ,пълни са с НЕЗАМЕНИМИ.В историята ще бъде личност която е нанесла най много мъки на народа си.Като пиша народ в това число не вписвам %5 нагли крадци които заедно с Ердоган изсмукаха държавата.но знайте че 24 часа в политиката са много време,така че ръководството на държавата не може да се ръководи от некадърни неуки хара.
    .
  • 12 Той е типичен

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "реконструкция 8":

    ИСЛЯМОФАШИСТ
  • 13 Щастливец

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган е професионалист и не е глупав":

    И ти му повярва !!!!!😅🤣😂
    Видял ли си куче да остави кокал?
  • 14 ерми

    2 0 Отговор
    Ако не пукне пак както преди ще променят закона за Изборите и ще кандидатства отново. Турция не може да се спаси от него -поне за сега единственият начин е неговата смърт или болест иначе не.