8 Февруари, 2014 12:13 1 549 0

Мажоритарният вот е кошмарът за всички партийци

  • иван сотиров-
  • мажоритарен вот-
  • референдум-
  • въпрос

Не е изключено да има и втора подписка за референдум за изборите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Целта на въпросите, формулирани за референдума от държавния глава Росен Плевнелиев, е отново да се избяга от основния и важен въпрос – да бъде ли изцяло мажоритарен вотът?

Това обяви по БНТ бившият син депутат Иван Сотиров.

От 25 години съм в политиката и това е най-кошмарният въпрос за всички партийци. Чисто мажоритарният вот ще лиши централите и ръководствата да пренареждат листите с послушни и угодни лица.

Пропорционалната система не позволява истински авторитети, експерти и личности да стигнат до парламента, посочи Иван Сотиров. Той подчерта, че десетки хиляди души подкрепят идеята за 100% мажоритарен вот, в социалните мрежи има многочислени групи с подобни искания, но те остават нечути.

Според него със сега стартиралата подписка за референдум се цели да се прокара някаква смесена система – мажоритарно с пропорционално гласуване. Сотиров съобщи, че ще направят опит за разговор с инициативния комитет на проф. Георги Близнашки и преподавателите от Софийския университет, но не е изключено да се появи и втора паралелна подписка за референдум, с различна редакция на въпросите.

Това няма да е най-добрият вариант, но след като не искат да бъдат чути всички идеи в обществото ще има и втора подписка за  референдум, категоричен е Сотиров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА