Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Май, 2024 14:37, обновена 24 Май, 2024 23:09 8 476 56

Харков - новият Кьонигсберг?

  • русия-
  • украйна-
  • харков
Харков - новият Кьонигсберг? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Украинският казус“ днес представлява интерес за европейската общественост по две направления. Първият – новата „линия Мажино” край Харков, рекламирана като непревземаема, се оказа мит. Вместо „драконови зъби“ под формата на стоманобетонни конструкции и минни полета с максимална плътност, по пътя на руската армия се срещат само гори и равнини.

Авторитетната агенция Associated Press цитира офицер от украинските въоръжени сили близо до Харков: „Тиловите отбранителни линии, предназначени да им осигуряват прикритие, практически не съществуват“. А редица сериозни украински сайтове настояват, че милиардите долари, отпуснати за отбраната на Харков (вторият по големина град в Украйна!), просто са били откраднати чрез корупционни схеми.

Още новини от Украйна

Второто направление е, че приетият наскоро закон за мобилизацията демонстрира упоритото нежелание на украинците да отидат на фронта. Улиците на украинските градове са пусти, като по време на сиеста в Испания, а социалните мрежи са пълни с видеозаписи на битки между потенциални наборници и военни патрули.

Очевидно има връзка между двете направления. Виждайки огромна дупка в отбраната на Харков, гражданите на Украйна не са готови да станат пушечно месо. Тук, според мен, имаше прекъсване на обществено-държавния консенсус, който се състоеше в една проста формула: ние сме готови да се борим за страната си, която от своя страна ни пази. Ако държавата не осигури защитата на гражданите с всички сили (както се случи в посока Харков), тогава какъв е смисълът да умираш за родината си, която всъщност те предаде? Нека подчертая, че не говорим за военно-политическа ситуация, когато дадена държава не може да се защити поради икономическа дестабилизация и просто бедност. Напротив – САЩ отпуснаха прилични пари на Киев (2 млрд. EUR!) за конкретна цел - защитата на граничния с Русия Харков, но резултатът беше незначителен.

Европейските медии вече открито пишат за това, че в Украйна се е развило „мащабно социално отхвърляне на армията“. Например, испанският вестник El País, чиито журналисти участваха в акция за разкриване на укриващи се от военна служба в Сумска област (този регион, подобно на Харковския, също граничи с Русия). Симптоматично е, че военният патрул забрани на европейски журналисти да снимат „в случай на конфликт с цивилен“. Свобода на словото? Не, не сме чували.

В същото време военните комисари се оплакаха на El País, че дори по пътищата успяват да издадат малък брой призовки поради факта, че хората в каналите за телеграми разпространяват информация за местоположението на такива патрули, „и мъжете изчезват“. Социалните мрежи пишат за масовата мобилизация на шофьори на камиони, които работят специално в посока Харков, което означава, че доставките на храна за Харков, където живеят 1,5 милиона души, ще бъдат намалени до минимум.

Харков - новият Кьонигсберг?
Документ за строителството на фортификационни съоръжения в Харковска област

Отделна е историята с украинските военнопленници, наборни от тези места. През пролетта в Харков се проведоха поредица от митинги, на които съпруги на войници питаха официален Киев: защо в списъците за размяна влизат само военнослужещи от части като „Азов“, които на Запад се считат за крайно националистически, а обикновените войници от въоръжените сили на Украйна, призовани от региони, граничещи с Русия, нямат шанс да попаднат в списъците за обмен. „Що се отнася до обикновените войници от въоръжените сили на Украйна, Зеленски и неговите съучастници просто не се интересуват от съдбата им“, отбелязва Първи телеграм канал Харков.

По този начин тактическата идея на екипа на Владимир Зеленски да изостави североизточната част на страната (Харковска и Сумска област) става все по-очевидна, тъй като тази територия е геополитически „програмирана“ за загуба. И ако е така, тогава защо да инвестираме в тези земи и тези хора?

Между другото, Хитлер имаше приблизително същата логика, когато през пролетта на 1945 г. Източна Прусия със столицата Кьонигсберг всъщност се предаде на Сталин (по това време този регион също беше съседен на Русия, представлявана от Съветския съюз). Очевидно в Третия райх не е имало корупция, но след като Червената армия напредна далеч през територията за броени дни и като цяло превзе Кьонигсберг за три дни, Източна Прусия се възприемаше в Берлин като „отрязано парче хляб“. Съдейки по мемоарите, Хитлер не прости на прусаците за тяхното „страхливост“, като осъди коменданта на крепостта Кьонигсберг на смърт задочно.

Историята често се повтаря...

Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    112 4 Отговор
    Дето викаше бати Арнолд за Украйна: "Украйна не може да е нацистка, президента и е евреин!" хах

    Коментиран от #3, #45

  • 2 ТаУмВзе

    77 6 Отговор
    Уау! Смислена статия бре! Яко Корупция има и при руснаците де. Светци на Война нема!

    Коментиран от #12

  • 3 Руски Историк

    110 10 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Реално всички прикриват че Адолф реално е от еврейски произход. Демек историята се повтаря

    Коментиран от #13

  • 4 Гхйклллл

    53 6 Отговор
    Кьониксберг е превзет чак в самия край на войната.

    Коментиран от #26

  • 5 БСП за България и Радев

    92 21 Отговор
    Колективния нациски Запад трябва да изпрати пушечно месо. Вече успешно денацифицирана стотици франсета на ден. Да заповядат англетата, испанците и чехите

    Коментиран от #47

  • 6 среднощен

    97 6 Отговор
    "..."Що се отнася до обикновените войници от въоръжените сили на Украйна, Зеленски и неговите съучастници просто не се интересуват от съдбата им“, отбелязва Първи телеграм канал Харков..";

    Без коментар...
  • 7 Бай той Толстой

    79 11 Отговор
    Чакаме линията Мажино около Мажино.Скоро ще ви потрябва.
  • 8 Град Козлодуй

    48 4 Отговор
    Войните са Кървав Бизнес
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да да

    44 5 Отговор
    А Зелента банда,не Народа!.....
  • 11 Сандо

    31 20 Отговор
    Трябва да имаш голям проблем в главата си,за да сравняваш по какъвто и да е повод Харков с Кьонигсберг.
  • 12 Сандо

    75 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Корупция има навсякъде,и дори в Китай,където за такова нещо ги разстрелват.В америката си измислиха законния лобизъм,който се ползва от целия свят,вкл. и от нашенци.За върховете пък на ЕС има легенди.А за нашата не се говори,защото се води "истинска" война срещу нея и никой не издава военни тайни.
  • 13 Реалист

    55 9 Отговор

    До коментар #3 от "Руски Историк":

    Хаха щом Лавров каже, че Хитлер е имал еврейски произход, значи е истина. Историята се пише от ръцете на победителите. Така че, сори Майкъл. Адолф е евреин, като Зеленски

    Коментиран от #30

  • 14 Никой

    17 47 Отговор
    ФАКТИ БГ. Рупор на руската пропаганда в България. Малцина тук ще хванат оръжие ,която и да е чужда държава да ни нападне. За армията , забравете. Те там са за заплати.
  • 15 Калпазанин

    64 8 Отговор
    Истината е тслвс каквато е, укрите разбраха по трудния начин че бяха прекарани от един евреин, да влязат във война с по големия си батко, леле полека и на запад ще разберете кое е черно и кое бяло, апропо зеления евреин скоро ще увосне на някой стълб и всички от този така наречен батальон азов
  • 16 име

    70 6 Отговор
    Сьонингсберг не съществува. Има Калининград, ако визирате него, Харков няма общо, защото няма да е анклав/ексклав, а ще бъде директно част от Русия.

    Коментиран от #42

  • 17 Аналитик

    33 4 Отговор
    То и ние така.Киро и П.К.П,Асен и Делян първо...и ний след тях
  • 18 НАБЛЮДАТЕЛ

    10 70 Отговор
    Ta това човече от това си вади хляба, и то добре на руска територия. След войната руснаците ще върнат заграбеното от Сталин. Сахалин на японците, Карелия на финландците и Кьонигсберг на Германия. Иначе никой няма да им смъкне санкциите, а това ги обрича на лаптежний придатък на технологичния свят и първо на Китай. Та може да си дрънкате колкото си искате / или за колкото ви плащат/, Но икономиката е наука и който не го е разбрал го очаква голямата мизерия

    Коментиран от #25, #54

  • 19 Прокурор

    41 4 Отговор
    Щом според укрите Харков е новия Кьонисберг, то Белгород би трябвало да е новия Ленинград, обстрелван 900 дни от хитлеристите!
  • 20 В.В.П.

    60 6 Отговор
    Харков ги затягат яко ..Да бяга бандеровцуте.Другите ще живеят .Пропагандата на Албиона не помага ..И Харков е част от Руска империя ,временно попаднал при тъпото хахлю..Но всичко си идва на място.
  • 21 В.В.П.

    50 6 Отговор
    Чувал съм за Калининград,за Кьониг,Нищо..Окропите трябваше да върнат заграбената от СССР земя ,без излишни вълнения . и всичко щеше да бъде ок...Сега НЕе ОК .Хиччч тц.тц.
  • 22 В.В.П.

    35 3 Отговор
    ЕС ,спешно раздава паспорти на Окропите ,избягали от режима на Зелю..Правят му сечено на артиста ..Интриганти .
  • 23 РУСИЯ ЩЕ ОСВОБОДИ ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ

    47 4 Отговор
    НА НОВОРУСИЯ ! УКРАЙНА НЕ СЪЩЕСТВУВА В КНИГАТА ДВАНАДЕСЕТТЕ СТОЛА" !,,

    Коментиран от #31

  • 24 Ами

    48 2 Отговор
    То зеления спечели изборите с обещанието за мирно разрешаване на проблемите с русия.вместо това започна целеносачено да се готви за война, не изпълни минските споразумения,напусна преговорите в Турция под натиска на Англия...за какво да умираш за такива
  • 25 т-п козяк мечтател

    19 2 Отговор

    До коментар #18 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Ще, ще, ще, ще и се събуди щото ти стана хладно от мокрите чаршафи.
  • 26 Порно

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гхйклллл":

    Кьонигсберг е превзет февруари 1945 след кървав щурм, ако бяха продължили да го обсаждат, щяха сами да се предадат най късно след две седмици, свършвали са храната и боеприпасите. Но на север от тях остава Курланската група войски, която е по добре запасена, и се предава няколко дни след капитулацията на Германия. Тъй като това е било част от прибалтийските републики, руснаците решават просто да ги блокират. Но за Кьонигсберг не са искали да рискуват някой английски кораб да бъде пуснат от германците в пристанището, да приеме капитулацията и морската им пехота да заеме позиции между германци и руснаци.
  • 27 Няма как

    22 2 Отговор
    Кьониксберг да казвате че е Харков. Кьоник е защитаван като за последно от немците. Четири дни иванушките денонощно атакуват от всички страни докато финално на 9 април фрицовете приключват. Има места като грата примерно където боя е бил за всеки вагон. А по време на обсадата в небето над града загива един от топ асовете на Германия с над 260 победи.
  • 28 Някой

    34 3 Отговор
    Цитат:
    „Азов“, които на Запад се считат за крайно националистически
    Не и на запад си ги водят нео-нацисти. Виждал съм дори на сайта на конгреса: АЗОВ и други нео-наци военни или нео-наци АЗОВ батальон. Само се оправдаваха, че в АЗОВ само 20% били нео-нацисти.
  • 29 Дсса

    35 1 Отговор
    "Второто направление е, че приетият наскоро закон за мобилизацията демонстрира упоритото нежелание на украинците да отидат на фронта".

    Което оцначава само едно: за огромната част от украинците, не Украйна е родина.

    Коментиран от #50

  • 30 Сандо

    19 3 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Преди Лавров това е казано и доказано от мнозина,ама вие,козячетата,четете само Путин,Лавров,Медведев и Зеленски.
  • 31 Сесесере

    8 18 Отговор

    До коментар #23 от "РУСИЯ ЩЕ ОСВОБОДИ ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ":

    И Македония не е съществувала ама предполагам трябва да благодарим и за това на долновидните комундета водени от живата мумия Ленин
  • 32 ХАХАХА

    28 4 Отговор
    Руските войски е б ...... майката на осрайнинатй и НАТО ! Какъв кеф.Хитрата сврака с двата крака. Абе палячото днес го няма ревейки ,виеики, заплашвайки, просеики..ХАХАХА
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сатана Z

    23 5 Отговор
    Много от вас ще забележат 100%на прилика между Германската и Украинска пропаганда:

    "Циркуляр на германското правителство, изпратен до редакторите на всички големи вестници, 26.10.44 г.:

    „В коментарите, които дават воля на чувствата на германския народ при вида на ужасните престъпления, трябва специално да се подчертае, че на първо място обикновените немски работници и селяни бяха зверски разкъсани на парчета от съветските убийци... Това е много Важно е посланието за ужасните болшевишки зверства в Източна Прусия да бъде представено възможно най-разбираемо и коментирано с изключителна острота... Не само нашето имущество и подслонът ни ще станат жертва на агресивната кампания на болшевизма... Систематичните брутални убийства на всеки германец ще превърне Германия в едно голямо гробище."

    Йозеф Гьобелс

    Коментиран от #44

  • 36 Ццц

    25 1 Отговор
    Къде е оня кукумицин дето все пише как се възхищава на Зеленски какъв борец за свобода бил и какви слова изказвал? Да си копне главобола и тука под тази статия, която изненадва с обективност. Оня главния редактор Гламев спи ли. От къде на къде някой ще казва истината? Не е атлантически така?
  • 37 Име

    30 2 Отговор
    В случая Харков не може да се нарече град с украинско население!
  • 38 Българин

    6 26 Отговор
    За сетен път разбирам,че ,,факти" е руски сайт,а в него бъка от червени гниди.
  • 39 Гориил

    34 2 Отговор
    Град Харков чака руски освободители. Това се характеризира с презрителното отношение на жителите към украинските войници, игнорирайки полицията и неподчинението на градските власти.
  • 40 Иван

    12 1 Отговор
    Да те облекат в униформа и да дадат някакво желязо - това съм го "ял" в казармата, офицерите си стоят на "топло", пушат си, аз обикалям "караул", ако сега е 02:12, то примерно, аз обикалям по "просека", много ясно си спомням - това е казармата.

    Наистина осъзнавам - да има военна служба, обаче - може ли без.

    Да "шибаш" караул през 2 дни - нека да не е така.
  • 41 Андрей Исмагамбетов

    2 9 Отговор
    Псевдоним на ФСБ!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Инж

    3 18 Отговор
    Аналогия с ВСВ е несъстоятелна. РФ е агресорът.
  • 44 Нее бъркаш тотално

    2 22 Отговор

    До коментар #35 от "Сатана Z":

    Съветската пропаганда е едно към едно с фашистката.Великия Путин копира Хитлер в най малките детайли
    В момента истинските фашисти са в Москва
    И преди и сега цивилизования свят не желае да се меси.Но и това ще се промени отново .Историята се повтаря
    Разликата сега е че,нациста е съветски
    Дребното с токчетата иска да командори света

    Коментиран от #46

  • 45 нпо агент

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Корупция е двигател на прогреса. Корумпираните приближават края на войната, добродетел е. Крадеш пари ,значи не стигат средства за войната, няма оръжие, сядаш и преговаряш. Крадци са за мир. Да живее корупция !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Тази Срутена барака лие Харков!

    10 0 Отговор
    Сменете с нещо с по градски фасон, това е някакъв навес!! Или напишете една табела ХАРКОВ и Зеленски да се снима пред нея, в поза Напалеон!?
  • 49 Биите

    9 0 Отговор
    Братя по целият агресивен ,фашизиран свят ,зад Вас са миролюбивият свят !!!
  • 50 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Дсса":

    На теб като България ти е родина, ти ще отидеш ли да воюваш с Русия, ако те накара киро тъпото?
  • 51 хихи

    5 0 Отговор
    17 юли 1944 Москва
    80години по-късно
    Историята често се повтаря...
  • 52 ПЕНКО

    8 2 Отговор
    ХАРКОВ НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕВЗЕТ И ОКУПИРАН ---ЩЕ БАДЕ ОБГРАДЕН И ИЗОЛИРАН --- И РФ ЩЕ МУ ДОСТАВЯ ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 53 Сатана Z

    7 0 Отговор
    "На една от стените на града имаше надпис: „Слабата руска крепост Севастопол издържа 250 дни и Кьонигсберг никога няма да бъде предаден“. В резултат на това щурмът на укрепения град Кьонигсберг отне 81 часа."
    Та ,те такива ми ти работи.
  • 54 пояснение

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    И Хитлер е имал гениални инженери , икономика , наука ! (Не , че другите са нямали) Обаче като е нямало какво да сложи в в резервоарите на своите машини , щото една война пресушава морета от суровини . Какво повече може да стори , освен да се гътне в трапа , заедно с мечтите си .
  • 55 фасони

    2 0 Отговор
    Мажеха ,като френките Мажино го гледаха и гащи-долу и раус....А и Макарона какво ще каже...
  • 56 абе Донкерк

    2 0 Отговор
    голямото плувате по английски стил-жабарски...