Last news in Fakti

31 Май, 2024 10:04 1 660 46

ПП-ДБ трябва да приемат, че във войната за българската демокрация, най-важният въпрос е този за съюзниците

  • илиян василев-
  • пп-дб-
  • война-
  • демокрация-
  • съюзници

Борисов успя до такава степен да промотира ГЕРБ като "демократична" и "европейска сила", че на практика блокира всякаква алтернатива във властта. Като удари и извади Реформаторския блок от Народното събрание и го маргинализира, и сега се опитва да направи същото с ППДБ

 ПП-ДБ трябва да приемат, че във войната за българската демокрация, най-важният въпрос е този за съюзниците - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още от началото на прехода стратегията на задкулисието бе фокусирана върху отстрелването на ярки и независими фигури от демократичните сили, които им знаеха "спатиите" и можеха да им създадат реални проблеми. На второ място си поставиха задача да унищожат ОДС, с дискредитация на лидерите, с интриги, компромати от всякакъв вид. Унищожиха духа на съпричастие, на заедност в ОДС, след това убиха и "тялото" - обединението на демократичните сили. Кампанията от дезинформация/много по-страшна от руската/ бе съпроводена от прокси атаки отвътре през погледа на екстремните претенции за святост, винаги завършващи със заключението - "всички са маскари" с подтекст, защо да сменяме сегашните маскари. Разпалваха запалянковските страсти - "кой е по десен", "кой е по-антикомунисти", "кой е по-западен", докато тези етикети нямаха никакво отношение към реалните процеси на кражби, пленяване на държавата и срив на морал и ценности..
В допълнение, оставиха пистите на патриотизма и социалните теми извън зоната на приоритет на демократичното развитие. Защото това било или "лява" политика, като че ли демокрация може да има без левица, или без патриотични сили. Това работеше, защото държавата уж нямаше ресурси, с които да прави истински патриотизъм, силна армия, но вместо това намериха пари за силна жандармерия и служби на повикване. Благодарение на последните години тази тенденция се промени и през бюджета на ППДБ успяха да намалят убийствените разлики в доходи и вдигнаха минималните равнища, т.е. олевяха, което е позитивно. Но забравиха патриотизма.
Тези, които критикуват, че повишаването на пенсиите и заплатите в държавната администрация не отговаряло на либералният ортодокс пропускат първия урок в политиката - и най-либералната политика може да успее само в общества в които неравенствата са под контрол. Иначе да чакаш "спънатия" пазар да ги изравни ще докара популисти, които се хранят от бедността и от зависимостта на широката социална база - беден народ лесно се управлява. ГЕРБ и ДПС стъпват именно върху бедността за да разширят мрежите си от зависимости, през които управляват.
Борисов успя до такава степен да промотира ГЕРБ като "демократична" и "европейска сила", че на практика блокира всякаква алтернатива във властта. Като удари и извади Реформаторския блок от Народното събрание и го маргинализира, и сега се опитва да направи същото с ППДБ. Няма какво да му се сърдим - това му е мисията, за това са го поставили начело още преди близо 20 години. Знаете кой го извади от нищото го направи главен секретар.
За това първа задача и преди, и особено след изборите на ППДБ и на всички, които се припознават като сили на анти-статуквото е да намерят възможно най-инклузивният формат за взаимодействие, както помежду си, така и с гражданското общество и особено с отказалите се да гласуват.
Нека го кажа "право куме в очи" - съдбата на демокрацията е по-важна от егото на когото и да било. И за да няма претенции, кой по, по най ще предложа, преди да търсят път за коалиции в Парламента, да намерят пътя към Голямата Коалиция на Анти-Статуквото, като преди това сложат в джоба си различията и претенциите си към "другите" и преди да искат да дадат. В тази работа постовете не са важни, а крайния резултат. Имам конкретни идеи за това как да се обединят всички тези сили. И нула претенции за нищо като пост или власт.
И да, някои ще трябва да си приберат егото, защото ако се гледат самомненията по време на тази кампания, да се чудиш защо не сме изпреварили САЩ и Германия по демокрация и пазарна икономика. Трябват биткаджии, такива които носят много товар и издържат, но в същото време спазват дисциплина, не претендират, че слънцето изгрява заради тях и най-важното умеят да слушат другите. Тоест без минимално ниво на самокритичност обединение не става.
Вярвам, че има надежда.
За това преди тези избори пак ще кажа - гласувайте за ППДБ - това е единствения практичен начин да съхраним максимално шансовете за Промяна, защото преди да правим каквото и да било след изборите, сега трябва да гласуваме за да имаме максимално силно парламентарно представителство за битката след изборите, която ще бъде още по-важна. Само парламентарно представените сили имат достъп до медии, до инструментите за контрол на властта, до информация.
Но за това пък ППДБ трябва да приемат, че сами няма да се справят и ще трябва преди да променят света ще трябва да докажат, че могат да променят себе си и да приемат, че във войната за българската демокрация, най-важният въпрос е въпросът за съюзниците. За да бъдем атлантици и европейци, първо трябва да сменим модела и отстраним паразитите и мимикриращите корупционери.

Коментарът е публикуван на Фейсбук страницата на автора


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    29 1 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ ВАЖНИ СА СЪЮЗНИЦИТЕ МРЪСНИ ПРЕДАТЕЛИ
  • 2 Пич

    29 5 Отговор
    Съюз между ПП и ДБ със техните избиратели е като съюз между египетски мумии !!! На тях първо им вадят мозъка !!!
  • 3 е то работиха с него , плащаха , снимаха

    20 2 Отговор
    се с него , оплакваха го , хвалеха го . Съюзника зелиски на ПП обаче не е печеливш и благонадежден .
  • 4 Последния Софиянец

    16 7 Отговор
    В съюз с феодалните партии ДПС и ГЕРБ ли ще правят демокрация?
  • 5 Последния Софиянец

    28 7 Отговор
    Кирчо имаше уникалния шанс да бъде партньора на генерал Румен Радев в управлението, но реши да ламти за КЕШ заедно с Кокорчо, който и 10 милиарда да открадне, пак му е малко. Жалко. Сега тия 4-мата са трагикомична картинка
  • 6 Селянин

    17 9 Отговор
    Гласувайте за Сглобки и за награда и във ВОЙНА ще ви вкарат, а те ще изчезнат по незнайни острови!

    Умен народ - силна държава!
    Унил народ - никой не уважава!

    Време е за Възраждане!!!
  • 7 да де

    16 4 Отговор
    На фотото гн.ма на столче ли е стъпил та стърчи над масата?
  • 8 Поправка

    16 2 Отговор
    ПП-ДБ трябва да приемат, че във войната за пътните убийства, най-важният въпрос е този за осъдените
  • 9 Продължаваме Промяната

    2 18 Отговор
    До всички форумни драскачи: В завладяната държава е трудно. Трябва да станеш като противника ти, да крадеш дори, ако се налага, за да спечелиш доверието му и тогава, като си го успял, да нанесеш решителен удар

    Коментиран от #22

  • 10 провинциалист

    17 6 Отговор
    Отдавна трябваше демократичният режим да се обяви за престъпен.
  • 11 123456

    13 3 Отговор
    Да подпишем за КЕША !
  • 12 Във войната не за демокрация

    9 5 Отговор
    а за Капиталистическа демокрация най важни са интересите на едрия капитал.Интересите на работници,селяни,пардон фермери, пролетариат и голтаци не се защитават от капиталистическите партии.Затова 70% не гласуват.
    Буржоазната пропаганда умишлено употребява думата демокрация самостоятелно за да заблуждава народите.А тя винаги е класово понятие
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 12345678

    15 3 Отговор
    Трябвали биткаджии- то не е за смях, но си представих мила родна картинка , на ринга в единия ъгъл на едно краче подскачат киро и компания, в другия ъгъл в очакване боко и шиши, подът леко е поддал, но да не мислите, че има нещо общо с килограмите , не, просто оттичат в канала ....

    Оххх, майко .....
  • 15 Мнение

    16 3 Отговор
    У..дливи същества, марш в кауша където ви е мястото!
    По гнусна био маса от ппдб не е имало в политическия живот на България!
    Дори тиквата и шиши не изглеждат толкова гнусни колкото ппдб!

    Време е отговорните за съсипването на страната ни да бъдат поставени на топло за много дълго (според заслугите си)!!!

    Коментиран от #36

  • 16 Сандо

    12 3 Отговор
    На асенчо копчетата му не могат да издържат на напъна,на който са подложени.
  • 17 нннн

    13 4 Отговор
    ППДБ трябва да приемат ролята на извънпарламентарна сила.
  • 18 ДЕМОКРАЦИЯТА

    13 3 Отговор
    е само лозунг и оправдание зад който се вършат най-престъпните процеси срещу човечеството.
  • 19 Българин

    4 11 Отговор
    България принадлежи на ДпС! Те са политическото крило на ДС, което наследи властта на БКП. Така че, който иска да участва във властта, трябва да служи непоколебимо на ДПС! Това са аксиоми! Ако в ппдб не ги разбират, това само показва, колко са тъпи!
  • 20 ШАРЛАТАНИ !!!

    13 3 Отговор
    Ндаа ... "мнение" /всъщност предизборна пропаганда/ ... на Илиян Василев ?! Сълзи и с@п@ли за "демократичните" ОДС /всъщност сбирток от партийки - лешояди/ и препратка към ... сегашните "демократи" - ПП/ДБ , които /нека се посмеем/ ... били дискредитирани , ама не от себе си /в смисъл - лидерите си/ , ами от ГЕРБ и ДПС ???!!! Все едно ГЕРБ и ДПС накараха Коки да ни зарови в милиардни безсмислени заеми , все едно те накараха Кики да лъже с всяка своя дума , да обещава ... въздушни мостове , магистрали , тунели , заводи и пр. , все едно те накараха Ленчето и Колката да фалшифицират куп официални документи , все дно те махнаха ЕДИН" парапет , все едно те дадоха на пуделчето Тоби пачки с Евра , все едно те накараха ШАРЛАТАНИТЕ да правят заверки /надлежно записани/ за това - КАК ДА ОВЛАДЕЯТ КЕША , СЛУЖБИТЕ , СЪДА и ПРОКУРАТУРАТА и още много , много , много ???!!! Смешник е автора , ако смята че всичко това е забравено и че някой пак ще се хване на голата им кука !
  • 21 Евроатлантик

    3 8 Отговор
    Аз, ще гласувам за СДС ! Кой не скача е червен!

    Коментиран от #26

  • 22 Борисов

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Продължаваме Промяната":

    Сигурен ли че аз пръв няма да ти нанеса решителният удар?!:)
  • 23 БЕЗ КОМЕНТАР

    9 2 Отговор
    Малко от биографията на видният "демократ и дипломат" Илиян Драганов Василев - от 1981 г. - платен , нещатен сътрудник /т.е. доносник/ на 1-ви отдел на СГУ/ДС , от 1988 г, щатен /секретен/ сътрудник на ВГУ - ДС !!! Без коментар , нали ?
  • 24 шарлатани..

    7 2 Отговор
    Пиандурски генерал с торбички под очите,ристо гушата с турското кафе при шишо..а пък тия двамката киро киртаков и кокорчо изодьзадьзевски,още праать маанеета на мустаката лена- дето вече две години ги уреди във властта с фалшиви подписи.
  • 25 Тоя верно е гном

    4 2 Отговор
    А аз си мислех, че е поне метър и шейсе.
    Поне може да преминава лесно през огради и дупки като до пращат на разузнавателни мисии.
  • 26 честито

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Евроатлантик":

    Първи го поеми по мераклийски и програмата си знае.
  • 27 само питам

    5 2 Отговор
    тия от пп дб не бяха ли комунистически издънки и дс христа маика бивша комуниска танасчо комунистически прокурор рашков комунистически следовател кмета на софия партизанско отроче синове на скочили от самолет в движение в канада и още и още десницата в софия гласува за тях големи демократи са софиянци евала на вас
  • 28 Мия

    5 1 Отговор
    те ще се избият направоо за кокала. Аз нз защо не се правят боеве, както едно време в Рим.хахахах
  • 29 Ами да

    7 0 Отговор
    Да, ама ППДБ се оказаха политически глупаци! Нямам особена надежда, че са в състояние да променят нещо! Връщаме се 15 години назад! Докато гражданското общество не изгони партийните върхушки от държавните власти, все така ще е!
  • 30 111111

    5 1 Отговор
    Ти да видиш!!!
    Ти да видиш: "Още от началото на прехода стратегията на задкулисието бе фокусирана върху отстрелването на ЯРКИ и НЕЗАВИСИМИ фигури от демократичните сили, които им знаеха "спатиите" и можеха да им създадат реални проблеми. "

    Акцентирам "ЯРКИ и НЕЗАВИСИМИ фигури"!

    Точно толкова ярки и толкова независими - независими и ярки като Канадеца и Кокорчо. Едно към едно.

    Илиян Василев пък е най-яркия и на-независим анализатор. И истински баш демократ.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Милена

    3 0 Отговор
    Откъде толкова акъл
  • 33 Верно ли

    6 1 Отговор
    Хахах, изпълзя поредният пребоядисан евроатлантик! Илианчо, Илианчо, пепедебилите трябва да приемат, че отекоха в канала, особено след записчетата, на които ясно се чува как се точат да делкат държавата с Бойко и да отстранят Президента, защото "само той можел да го свали" (по думите на Кокорчо). Хубавото, че покрай тях ще отече и Мравояда, въпреки, че двете Шишита него си го кътат, че им върши добра работа!
  • 34 Джон

    5 1 Отговор
    "Войната за бг демокрация" включва ли излагането на бг населението на ядрен риск от действията на политическата върхушка да възложи на непостроилата нито една АЕЦ Уестингхаус да зарежда с неясно ядрено гориво. Американски сенатори от десетилетие забраняват чрез бг подлогите си Русия да прави планови профилактики на централата. Същите сенатори искат реактори те от АЕЦ Белене да бъдат подарени на укрофашистите...
  • 35 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    Мафиййоооо,защо си тъй разединена,ууж генезиса и един и същ ,а отделните крила все делят мегдан,излагат сее.Толковва са хиперактивни и безпрепятствено подтискат народа,сега пък се делят на тъмносини и светлосини,хардлайнери и леберали.
  • 36 Стършел

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    Нещо много си се запенил! Най-вероятно са ти спрели някои благинки дадени от шиши и баце! А може и да си от коцетата, те също много се пенят.
  • 37 граф Монте Кристо

    2 0 Отговор
    Ето пак любимата дъвка--демокрацията,чак война водят,глупости на търкалета!
  • 38 Фибата

    2 1 Отговор
    Защо на Борисов му се получава, а на такива "от висшата лига", като Илиян Василев" - не? Да отговоря или сами ще се досетите?!

    Коментиран от #39

  • 39 Стършел

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Фибата":

    Досещаме се-много добре е захранил рибата др. борисчук! Я и от джипката що стръв хвърлЯ човеко! И той се се хвали, че много раздал (ама не от джоба си). С чужда пита помен прави!

    Коментиран от #40

  • 40 Фибата

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Стършел":

    Умен и красив? Или е по-зле?!
  • 41 Марта

    3 1 Отговор
    ПП и ДБ са готови да се съюзят и с дявола стига да влязат в парламента
  • 42 Ний ша Ва упрайм

    1 2 Отговор
    тия приключиха с "промяната" посолството да търси други! Разконспирирахме ги!
  • 43 Васил

    1 1 Отговор
    Основно трябва да приемат, че хората вече изобщо не ги искат!
  • 44 Хубава статийка

    0 1 Отговор
    Само дето автора не каза най важното!!! Кои са тези от АНТИ СТАТУКВО??? с които да си взаимодействат ПП ДБ....Дали са БСП?? Или може би копейкин?? А може би Левите на Ванчето. зад коиято стоят само русороби ??? Или наркотизираните чалгари ?? Абсолютна бутафория е тази статийка стил кгб..
  • 45 Живка

    0 0 Отговор
    Според мен ПП ще загубят много от това обединение. Все пак тях ги подкрепиха хората, които повярваха на Христо Иванов и после като го видяха колко е продажен се разочароваха от него. С това обединение, ПП ще отблъснат не малка част от своите привърженици.
  • 46 Ясен

    0 0 Отговор
    ПП-ДБ трябва да приемат, че са пътници и на изборите ги очаква сигурен провал.