21 Юни, 2024 13:00 2 339 13

Иван Бакалов: Замириса ли на избори наесен?

  • избори-
  • борисов-
  • итн

Кратка хронология за изборите ни от 2013 година до днес

Иван Бакалов: Замириса ли на избори наесен? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко хроника дотук:

През 2013 Борисов победи на избори с 4% преднина пред БСП. Имаше 97 депутати, останалите в парламента бяха БСП 84, ДПС 36, Атака 23. Насипното дясно изпадна от парламента с разни коалиции. Борисов демонстративно върна мандата на Плевнелиев още докато го взимаше.

БСП и ДПС имаха 120 депутати общо. ГЕРБ напусна парламента. За да гласуват правителство, трябваше кворум от 121. Осигури го лично Волен Сидеров, като влезе единствен от „Атака“ в залата и не гласува.

Правителството и новото мнозинство си забиха веднага пирон в ковчега, като назначиха Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
Започнаха тримесечни протестни демонстрации, въпреки че Пеевски подаде оставка ден по-късно. Градската десница и гербаджиите протестираха заедно, волно или неволно. Наричаха правителството национал-социалистическо, заради Волен, който в предишния парламент подкрепи с гласуване на цялата си група правителството на Борисов.

Лютви Местан (тогава лидер на ДПС) пи кафе с Борисов в Кърджали и отидохме на избори.

Дойде Борисов 2 с патерици от насипното дясно. На изборите 2017 патериците изпаднаха от парламента.

При Борисов 3 патериците бяха от ВМРО-НФСБ-Атака (и Марешки, като на тъпан малката пръчка). Пак протести, но Борисов 3 не подаде оставка. Патериците отново изпаднаха на следващите избори.

След изборите април 2021 никой не искаше да става патерица на Борисов. На следващите избори през юли избирателят даде шанс на ИТН, видя в тази партия инструмента за отстраняване на Борисов. ИТН спечели с малко и не можа да направи правителство, не на последно място поради егото на Слави Трифонов.

На изборите през ноември 2021 г. избирателят се насочи към новата партия ПП и тя победи – 67 депутати срещу 59 на ГЕРБ. ПП успя да сформира първото правителство без Борисов, четворна коалиция между трудни съперници. Слави Трифонов го развали и изпадна от следващия парламент.

В поредицата от избори Борисов нито веднъж не можа да състави правителство, през 2023 подкрепи втория мандат на ПП-ДБ, и поради външен натиск. ПП-ДБ понесе последствията от участието на Борисов и се сви до 38 депутати.

И сега?

Слави Трифонов се заканва да подкрепи само „експертно“ правителство с трети мандат, негов.

„Възраждане“ се заканва да подкрепи само правителство с техен си мандат.

Борисов се заканва да има правителство само с първи мандат, негов премиер и трите най-важни министерства. И Рая шеф на парламента, никой друг.

Замириса на нови избори наесен.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее...

    7 33 Отговор
    Ще му се на пияндето! Всъщност, правителството на ГЕРБ, ДПС и ИТН ще изкара пълен мандат!

    Коментиран от #9

  • 2 анон

    8 3 Отговор
    замириса на руска сарма за ойрогоите :)))
  • 3 гражданин

    25 4 Отговор
    ВСИЧКО ЩЕ МИРИШЕ ДОКАТО ТОЗ НА СНИМКАТА Е НА СВОБОДА !!!
  • 4 Бакалов, що не ти стиска да кажеш,

    21 3 Отговор
    че патерицата на ДПС - т.нар ИТН, на практика чрез третият мандат ще постави тотално изперкалия ББ в много срамна позиция. Да участва в правителство на ДПС и ИТН.
    Сам се вкара в този капан, защото той не взема самостоятелни решения, а го командва директно един от най-известните политици в момента. На къса верижка!
  • 5 ГАЛЮ

    24 5 Отговор
    Изборите на есен или рано напролет са в кърпа вързани. Никой не иска Борисов и ГЕРБ, дори и тези общински и държавни чиновници са гласували по принуждение и с отвращение единствено заради заплатката си. Каквито е коалиции да правят с намесата е без намесата на Галя от посолството ГЕРБ си отиват. ДПС са етнически и купен вот мак. 25 - 30 депутата.при едни нови избори.
  • 6 Нови

    17 0 Отговор
    неизбежни избори , наесен с песен !
  • 7 Артилерист

    20 3 Отговор
    Американците хич не ги интересува докога колонията им България ще си играе на избори и колко ще пропада и обеднява. За тях е важно победителите на изборите, ако ще и само 10% да са гласували, да са техни марионетки и да дават милиарди-от заеми-за американски оръжия и "МОДЕРНИЗАЗИЯ" на Българската армия...
  • 8 ИНЖ1

    10 16 Отговор
    Кукловодите от Москва ще решават каква конфигурация между прокситата им(ГРОБ, ДПС, БСП, ИТН, Изр. и Вел.) ще реализират. За съжаление само ППДБ е пробългарска политическа сила.
  • 9 Така ли

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Еее...":

    Искаш ли да се обзаложим?
  • 10 Веселяка

    2 10 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 11 ДО ИВАН БАКАЛОВ

    13 2 Отговор
    ГОСПОДИН БАКАЛОВ НЕ СМЕ ОТ ЕДНА ПАРТИЯ НО БАРЦЕЛОНСКИЯ НАКРАЯ ЩЕ СЕ НАЙГРАЕ ДА СЕ ГОТВИ ШИШИ МЕНТОВ.
  • 12 хммм

    4 1 Отговор
    Направо засмърдя.
  • 13 бъдещ писател

    5 0 Отговор
    Лицето от фотографията защо е още на свобода ?