Last news in Fakti

24 Юни, 2024 16:01 1 531 15

Няма сянка под "Кривата круша"!

  • конституция-
  • герб-
  • бкп

Партията на Борисов фактически замести БКП. В името на "стабилността" писателите на Избирателния закон намериха начин да предпазят "доминиращата" партия от сменяемостта, за която всички нормални граждани копнеят, чрез парламентарни избори с Един тур!

Няма сянка под "Кривата круша"! - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кривата круша до която стигна политическата върхушка се нарича "Конституция"! Написана "на колено" от кадри на ЦК на БКП за да превърне политическата /еднопартийна/ власт в икономическа, тя съдържа няколко спирачки. Най-фаталната от тях е Избирателната система. Започвам от очевадната доминираща позиция на Герб.

Партията на Борисов фактически замести БКП. В името на "стабилността" писателите на Избирателния закон намериха начин да предпазят "доминиращата" партия от сменяемостта, за която всички нормални граждани копнеят, чрез парламентарни избори с Един тур! Защо бе джанъм, нали сте професори, академици, публикували дебели книги и пътували в чужбина.

Чели сте и сте писали достатъчно, но бъкел не обелвате пред факта, че президентските и местните избори са с два тура, а парламентарните с един?!

Толкова ли е трудно, да пренапишете избирателния закон с една малка поправка - народа да гласува на Два тура, вместо да ходи пет пъти годишно на избори? Това може би според някои - нищо няма да промени, защото Герб пак ще спечели!

Да, това е така, ще спечели, но без да преговаря и пазарува патерици! Ще спечели и ще носи сама цялата отговорност без сглобки и договорки, които да ѝ позволяват да хвърля вината за провала на ортаците си. В същото време останалите партии, не само ще критикуват действията на управляващите, а ще стегнат редиците си в истинска опозиция, с убедителна програма, която да бъде алтернатива на Герб.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма и да

    7 0 Отговор
    има, щот е крива...
  • 2 без имена

    5 5 Отговор
    чеков взе поредният чек. честитутка.
  • 3 ИНЖ1

    11 1 Отговор
    Всичко е в ръцете на Избирателя!!! Каквито и хитроумни идеи да измисляме - хората трбва да гласуват и да имат визия в главата си за бъдещето на Бг.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анджо

    3 2 Отговор
    Ама тоя какви ги е написал не мога да повярвам. Да беше написал ,къде има парламентарни избори в два тура.

    Коментиран от #7

  • 6 я па тоа

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Kaпитализъм...":

    Ти по изцапан няма как да станеш, станал си символ на мръсотията. От самото ти изказване се вижда чак от баира.
  • 7 Айде бе

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анджо":

    Да си чувал нещо за мажоритарни избори в два тура?

    "Мажоритарната избирателна система е избирателна система, при която кандидатите трябва да получат мнозинството от гласовете, за да бъдат избрани. Всички еднолични органи на власт (президент, кмет) се избират посредством тази система, но мажоритарно гласуване би могло да бъде проведено и за парламентарни избори."

    Не е срамно да не знаеш. срамно е да не искаш да се научиш!

    Коментиран от #10

  • 8 Тъп но упорит

    7 2 Отговор
    6 пъти настъпвам мотиката, защото милиционерите от ДС написаха тази Конституция!
  • 9 ТЪМНА СТАИЧКА

    3 2 Отговор
    РЕШЕНИЕТО Е ...
    ЗАПЛАТЕНИ ИЗБОРИ..
    ГЛАСУВАШ И КОМИСИЯТА
    ТИ ДАВА ВАУЧЕР С ФИКСИРАНА СУМА....
    ПРАГ ЗА ВЛИЗАНЕ В ПАРЛАМЕНТА...5 % ....
  • 10 Анджо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Айде бе":

    Кажи ми каде има парламентарни избори в два тура.

    Коментиран от #12

  • 11 Айде

    3 2 Отговор
    Глупости! Не партийните вождове трябва да управляват, а гражданското общество директно! И истинско разделение на властите в държавата! Партиите се провалят непрекъснато от 35 години, но още се държим за тях! Стига вече!
  • 12 Край

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Анджо":

    Ами Франция бе господине. Франция избира депутатите си мажоритарно в 2 тура.
  • 13 Сандо

    0 2 Отговор
    Чеков пак се изака върху нещо,което му е съвсем непознато.Чеков,какво ЦК на БКП бълнуваш на стари години,събуди се,БКП беше убита преди 35 години от своите!Дори отрочетата на отрочетата на върхушката и не знаят нищо за тази партия.
  • 14 Тикви под крушата

    0 1 Отговор
    Още когато чехлю банев беше президент, имаше референдум, иницииран от ИТН, когато още нямаха партия. Парламентът отказа да се съобрази с резултатите от референдума.
  • 15 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Конституцията на РБ може и да има някои недостатъци, но отвратителното е , че и това което е написано , не се спазва !! И то от кого ? Член 58 , ал 1 е категоричен....., НО за ГРАЖДАНИТЕ !?
    Партийните избраници в Парламента най-вероятно не са "граждани" на РБ. Или не се имат за такива, след като положат клетва и седнат на депутатските банки. Превърнаха Конституцията със завидното съдействие на скъпо платените конституционни съдии в булеварден пасквил , който всеки гений на Правото / като Хр.Иванов например/ може да ремонтира, по собственото си усмотрение !?
    И едно от недомислията на законодателите е Изборния кодекс с единствената цел, отново и отново същите / с малки изменения/ алчни некадърници да са там, в Парламента !? Не за друго - бюджета е тяхната "каса" и вече 34 години непрекъснато налагат разпоредби в ущърб на собствения си народ и държава !! Ако не е така – защо сме на този хал, за присмех на всички в ЕС ???
    Малцина са тези, които имат ясна цел за развитието и просперитета на България и нейния народ. По-горе г-н Б.Чеков критикува "изборния процес", но той е "изгнил плод на Изборния кодекс !! Какво има толкова за умуване и разтягане на локуми ..................