Last news in Fakti

4 Юли, 2024 23:00 1 555 34

Виктор Орбан – слуга на двама господари

  • унгария-
  • украйна-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • виктор орбан

Унгарският премиер за първи път от началото на войната на Русия срещу Украйна пристигна на втори юли в Киев и веднага предложи на украинците едностранно да прекратят огъня

Виктор Орбан – слуга на двама господари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приятел на Путин и ръководител на държавата, която председателства ЕС: унгарският премиер Виктор Орбан се опитва да угоди „и на нашите, и на вашите“, пише в коментара си Иван Преображенски.

Унгарският премиер Виктор Орбан за първи път от началото на войната на Русия срещу Украйна пристигна на втори юли в Киев и веднага предложи на украинците едностранно да прекратят огъня – за да могат да започнат преговори за мир със страната агресор Русия. Разбира се, че получи отказ. Като при това Москва не крие, че следи неговата активност внимателно. С какво се обяснява тя – дали само с това, че ден преди визитата на Орбан Унгария пое председателството на ЕС?

Не за първи път е в Киев

Правителственият ръководител на Унгария е посещавал за последен път Украйна в далечната 2015 година, когато се е срещал с Петро Порошенко, а преди това – през 2012-а за среща с Виктор Янукович. Този украински президент, съдейки по политиката на самия Орбан, му е бил много по-близък и разбираем, отколкото Володимир Зеленски, с когото му се наложи да води преговори този път. Подобно на Орбан, Янукович също се бе ориентирал към сътрудничество с Русия. И него, както и унгарския премиер, го обвиняваха, че се опитва да превърне страната си в мафиотска държава. Янукович не успя и сега живее във вилата си в Русия, охраняван от путинските спецслужби.

За разлика от него Орбан все така е на власт в Унгария. Сега държавата му пое и председателството на ЕС, а самият премиер изглежда иска едновременно да седне на два стола: да остане приятел на Владимир Путин и да бъде алтернативен лидер на ЕС. Въпреки цялата алтернативност на унгарската външна и вътрешна политика спрямо общите ценности и курса на ЕС обаче тези две роли се различават твърде много. И опитът на Орбан да ги съвмести напомня за психиатричната диагноза, наречена раздвоение на личността.

Кремълски дивиденти за Унгария

Предложението на Виктор Орбан първо да се прекрати огънят, а след това да започнат преговори очевидно е неприемливо за Украйна. Володимир Зеленски дори не каза лично нищо по този въпрос, макар неговите подчинени ясно да заявиха, че в Киев отхвърлят тази идея. И е ясно защо: към Путин няма никакво доверие и дори да става дума за примирие (нещо, което Орбан не може да гарантира, а и не се е опитвал да дава такива обещания), то така или иначе би означавало успех за Русия, а не за Украйна, тъй като би дало на Кремъл възможност да запази окупираните територии и да се подготви за нов натиск. В сегашната ситуация за Киев прекратяването на огъня по-скоро би могло до бъде сравнено просто с капитулация.

Впрочем, Орбан не се разстрои от отказа. Докато беше в Украйна, неговият външен министър Петер Сиярто се чуваше постоянно с руския си колега Лавров – така че унгарците в реално време са информирали Кремъл за това как Орбан в Киев фактически защитава интересите на Москва. Основното – демонстрацията на добри намерения по отношение на Русия се състоя, и Унгария може да разчита на дивиденти от страна на Кремъл.

Дневният ред на унгарското председателство на ЕС

Към хронологията на външната политика на Унгария в последните трябва да се добави и изразеното в навечерието на визитата намерение за създаване на нова дяснопопулистка фракция „Патриоти за Европа“ заедно с чешкия експремиер и популист Андрей Бабиш и с Австрийската партия на свободата. Тя няма как да бъде създадена веднага – има нужда от депутати от още най-малко четири държави от ЕС. Но заявката е отчетлива: Унгария председателства ЕС за шест месеца, а премиерът ѝ претендира за ролята на лидер на „алтернативна“ или – както би предпочел да я нарече той - „патриотична“ Европа. При това една Европа, която (в контекста на войната в Украйна) иска да си уреди отношенията с Кремъл.

В дневния ред на унгарското председателство на ЕС има и друга важна точка – миграционната политика. В това отношение политиката си в посока затягане преразглеждат даже Франция и Германия – т.е. Орбан като цяло е в ритъм. Но за разлика от лидерите на демократичните страни, унгарският авторитарен управник може да си позволи да говори и най-нетолерантни неща по отношение на мигрантите, което и прави.

Орбан: лошото момче на Европа

Всъщност опитът на Орбан да седне на два стола – като приятел на Путин и като европейски алтернативен „патриот“ - може да се разглежда и като отговор на мълчалива молба на част от европейските страни. На тях им е трудно да се занимават с популярните сред избирателите, но неприемливи за елита нетолерантни миграционни мерки. Освен това, някои европейски политици биха искали Украйна да започне преговори с Русия, но те не са ѝ го предложили, разбирайки предварително причините за отказа.

И в този момент изведнъж изскача Орбан, който е готов лично да се заеме с тези сложни теми. Той вероятно предполага, че така укрепва репутацията си, а другите европейски лидери просто изчакват: ако успее, няма да възразят – нито в областта на миграционната политика, нито по отношение на преговорите на Украйна с Русия, те просто ще се присъединят. А и да се провали Орбан, не е фатално. Вероятно е този провал да бъде толкова голям, че властта в самата Унгария да се смени и автократите в ЕС да станат с един по-малко.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост 2

    39 7 Отговор
    Слугите сте само соросите
  • 2 Да бе

    29 6 Отговор
    А зеленски на колко господари е слуга? Пропуснато е в статията...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Само да питам

    28 5 Отговор
    Слугата на Козяк Христо Иванов защо избяга от България?
  • 5 Фен

    27 5 Отговор
    Орбан е слуга на народа си. Отиде при зеленичкият, за да защити унгарското население там. А ние пращаме оръжие, с което трепят българи. Ние сме слуги на Сорос. Както и ДВ.
  • 6 Истински ДЪРЖАВНИК,

    23 6 Отговор
    който прави най-доброто за народа и държавата си. Дай Боже и ние да се сдобием с един "Орбан", ама надали...
  • 7 Пешо

    22 2 Отговор
    Борисов и Пеевски, слуги на 3-4-5 господари …
    Продали са ни няколко пъти …
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    13 4 Отговор
    ХИЧ НЕ СА СЛУГИ НА ДВАМА ГОСПОДАРИ КАТО НЕГО
    ....
    ОРБАН ИСКА ОБРАТНО УНГАРСКАТА ТИМИШОАРА
    И УНГАРСКОТО ЗАДКАРПАТИТЕ
    ЕРДОГАН ИСКА ТРАКИЯ, ИДЛИБ В СИРИЯ ИРАКСКИ КЮРДИСТАН
    АЛИЕВ ИСКА АРМЕНИЯ
    НАТАНЯХУ ИСКА ПАЛЕСТИНА
    КЛАУС ИСКА МОЖЕ МОЛДОВА
    АЛ ДЖОЛАНИ ИСКА КОСОВО
    .....
    КОГА НИЕ ЩЕ СИ ПОИСКАМЕ ОКУПУРАНАТА ОТ МАМАЛИГИТЕ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА
    КАТО НОРМАЛНИ МЪЖЕ ?

    Коментиран от #26

  • 10 Мите

    3 3 Отговор
    Мокрите сънища на либерал-геювитИ!
  • 11 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    7 3 Отговор
    ПОЛИТИКА Е ВСЪЩНОСТ СВОДНИК
    .....
    ВЪПРОСА Е ДАЛИ СВОДНИКА РАБОТИ ЗА НАРОДА СИ ИЛИ ЗА ОПГ-ТА :)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тонката

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен-_ Язовец":

    "Щом публикува и работи за DW значи е пропагандист на Сорос.нята."

    Ооооо......Я му виж публикациите? Простотия след простотия....🤣
  • 17 Никой не обича

    5 8 Отговор
    двуличните боклуци.

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 отстрани

    9 4 Отговор
    Орбан не е слуга. Той се грижи за Своя народ. Това са вашите владетели (всички и винаги) слуги на един господар.
  • 20 САМО ПОПИТАМ

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Никой не обича":

    ти ли си боклук7
  • 21 Хайли лайкли

    7 4 Отговор
    Не се заблуждавайте, Орбан е човек на Папата и на Тръмп, а Тръмп пък е производна на еврейското лоби в Ню Йорк . Те са по-малкото зло, но само за момента!
    Руснаците има само два съюзника - армията и флота!
  • 22 Калпазанин

    4 3 Отговор
    ДЗ а че сте нагли и лицемерни знаем ма то без да споменем и долни със заглавията и палмите си свикнахме ние ядем слама. Какво ли как няма опл@@@@ човек който е само и само слуга на мнозинството на народа си, и вашето време наближава, Ердоган ви изтрита Путин също сега трябва и Орбан да направи същото та и на вас да започне света да отеснява
  • 23 Уса

    8 2 Отговор
    Вие сте слугите на сорос а Орбан прави,което е правилно
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Чочо

    8 2 Отговор
    Много добре прави.
    Така се защитават държавни интереси,а не като си подлагаш задните части на всеки желаещ да те оножди!!!!
  • 26 Коста

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Утри към 10 събахлян
  • 27 Коста

    5 1 Отговор
    Благодаря на ДВ, че отново ни показа "Правилният" начин на мисленье
  • 28 Слуги на кого?

    4 1 Отговор
    Е поне са честни и наричат нещата с истински имена , че сме им слуги !
    Слугинаж е новата демокрация!
  • 29 Християнка

    6 1 Отговор
    Какви два стола,какво психиатрично разстройство,какви пет лева?!Уговаря ги да спрат огъня,да спрат да се избиват и да започнат да се договарят.По- добре с години да се точат преговори,отколкото още смърт и разрушения.
  • 30 Факти

    3 8 Отговор
    Орбан е най-обикновен страхливец, навел глава пред масовия убиец Путин. Също така не му стиска да извади Унгария от ЕС. Унгария за пръв път е на дъното по реално потребление на глава население и измества България от последното място. Случайност? Не мисля.

    Коментиран от #34

  • 31 Факти

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "Сащ са Злото":

    14 000 бяха общо жертвите за 8 години в Донбас - 6 500 сепаратисти, 4 500 ВСУ и 3 000 цивилни, които не бяха само рускоговорещи. Путин убива по 14 000 руснака за 2 седмици. Вече е убил 600 000 руснака. Това е все едно у вас да се завъдят хлебарки и ти да решиш проблема като залееш всичко с бензин и драснеш клечката докато цялото ти семейство е вътре. Много умно, нали? Това е, което прави великия стратег Путин. Но какво му пука на него за руснаците, които избива. Важното е да се чувства велик и да пренарежда световния ред. Нищо, че ефектът е обратен и Русия отива все по-назад.

    Коментиран от #33

  • 32 Бай той Толстой

    4 0 Отговор
    И кой е тоя Преображенски 🤗?Къде ги намирате тия суяци?!
  • 33 Бай той Толстой

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Факти":

    Бегай бе,шушляк.
  • 34 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Факти":

    За съжаление България е на последно място вЕД и с най- нисък стандарт. Така се и цитира за България- страната с най- нисък стандарт в зЕвропа. Колкото за Унгария то тя е пред Гърция, Словакия и Полша.