29 Юли, 2024 19:01 5 413 45

Доган търси подкрепа от Турция. Ще има ли правителство "Радев-Доган-Борисов-Слави"?

  • трети мандат-
  • доган-
  • бойко борисов-
  • слави трифонов

Официалните и несъществени разговори за съставяне на правителство с третия мандат ще се провеждат пред медиите - запълване на ефирно време и старт на предизборната кампания

Доган търси подкрепа от Турция. Ще има ли правителство "Радев-Доган-Борисов-Слави"? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Румен Радев очаквано връчи третият проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ" (ИТН). В мрежата вече се шегуват и бабуват кой този път ще бъде кандидатът за премиер на "Шоуто" - "шнорхел", "плагиат" или направо някоя "копринка". Сайтът "Родопи 24" цитира Джевдет Чакъров, който от няколко дни е в Турция. На софра в Бурса казал: "Шефа и Слави могат да организират необходимата подкрепа за правителство с третия мандат. Шансът е 50 процента. Ако не успеем с кабинета, спешно свикваме заседание на Централния съвет". "Слави" е Трифонов, а "Шефа" няма кой друг да е, освен Ахмед Доган. Очаква се и от президенството да ударят стабилно рамо за редовно правителство, като се има предвид, че след решението на Конституционния съд Румен Радев повече няма да може да си назначава служебни кабинети, а ИТН засега са единствената му възможност за излаз към реалната власт.

Официалните и несъществени разговори за съставяне на правителство с третия мандат ще се провеждат пред медиите - запълване на ефирно време и старт на предизборната кампания. Тошко Йорданов вече обяви, че така ще покажат на гласоподавателите кои не искат правителство и хвърлят държавата в избори. Задкулисните (същинските) разговори за разпределяне на порциите (по Доган), които са най-важната част за формиране на един кабинет, ще са без съмнение на четири очи и ушенца.

Със сигурност с положително кликване за съставянето на редовно правителство са разпокъсаната БСП, която при следващи избори и при евентуално по-висока избирателна активност може да остане извън парламента. Не случайно след като организираха преврат в партията, въпреки че по документи Корнелия Нинова все още се води неин председател, те се предлагат като проститутки на всички, които могат по някакъв начин да им удължат пребиваването в 50-то Народно събрание, или осигурят ресурс за предизборна кампания. Подават ръце към ГЕРБ и Борисов, към Румен Радев, към "мумиите" в лявото пространство, към Пеевски, към ИТН, към ДПС-Доган, търсейки панацея за задълбочаващата се агония в Столетницата.

ГЕРБ и Бойко Борисов вече многократно заявиха, че след първия мандат формирането на правителство в този парламент става невъзможно и няма да участват с подкрепа за друг кабинет. Същата заявка даде и председателят на ДПС Делян Пеевски, който поиска бързо насрочване на дата за предсрочни парламентарни избори.

Още повече, като се имат предвид сблъсъка в ДПС по оста "Пеевски-Доган", влиянието на Пеевски в ПГ на ГЕРБ, конфронтацията между Радев и Пеевски, а също така близостта на ИТН от една страна с Доган, а от друга - с Радев, шансът за подкрепа на правителство с третия мандат остава извън границите на хипотетичната вероятност.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) веднъж вече бяха жестоко попарени от ИТН, които им свалиха правителството под давлението на "Пътя на копринката", така че едва ли биха се предложили в услуга точно на тях за излъчване на кабинет с трети мандат. Така те ще претърпят допълнителни репутационни щети на предсрочните парламентарни избори, особено при факта, че ИТН биха получили подкрепа от ДПС-Доган, от БСП и евентуално от част от независимите депутати на разпадналата се парламентарна група на "Величие".

Разбира се, има и друга хипотеза, която е много малко вероятна за реализиране, защото Бойко Борисов едва ли ще посмее да влезе в челен сблъсък с Делян Пеевски, като подкрепи третия мандат, особено ако няма пълен контрол над цялата парламентарна група на ГЕРБ и след като първият мандат за излъчване на правителство бе провален с приятелска помощ от Ахмед Доган, който нареди на депутатите си да не подкрепят правителството на Борисов, с което даде огромна глътка въздух на лидера на ГЕРБ. Ако предположим, че все пак Борисов предприеме този опасен за него ход, то тогава той ще разчита и на гласовете на "Възраждане", които в публичното пространство са свързвани именно с ГЕРБ и отскоро ежедневно артикулират срещу Пеевски. Така зад правителство с третия мандат ще застане част от ПГ на ГЕРБ, част от ПГ на БСП, "Възраждане", ДПС-Доган, независими народни представители от разпадналата се група на "Величие" и ИТН, а кабинетът ще бъде "Радев-Доган-Борисов-Слави", с разпределяне на порции между участващите. Разбира се, ако парламентарната аритметика е на тяхна страна.

ДПС-Доган търси подкрепа от Турция и работи за правителство с третия мандат, като се подготвя и за предсрочни избори, но след свикване на Националния съвет на ДПС и смяна на ръководството на партията

"Шефа и Слави могат да организират необходимата подкрепа за правителство с третия мандат. Шансът е 50 процента. Ако не успеем с кабинета, спешно свикваме заседание на Централния съвет".

Това обяснява на софра снощи в Бурса съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. Като Шефа той визира Ахмед Доган, а Слави е лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов, пишат Родопи24, разказва Faktor.bg

В ресторант в „столицата на изселниците“ Чакъров е с председателя на бурсенската организация „Бальоч“ Емин Балкан, хората от екипа на домакина – Айхан Ъшък и Садък Йълмаз, бившия депутат от опозицията в Меджлиса Юксел Юзкан. Шестият човек на масата е шофьорът на Чакъров.
Съпредседателят на ДПС е от 3 дни в Бурса, за да търси подкрепа. Той не е бил за толкова дълъг период в турски град дори по време на предизборната кампания, за която той персонално отговаряше в южната съседка.

За мен е много важно почетният председател Ахмед Доган да получи послание за подкрепа от Турция, за да започне промени в ръководните органи на ДПС, отбелязва още на софрата Чакъров. Завчера той и евродепутатът Илхан Кючюк участваха в конгреса на Конфедерацията на румелийските балкански турци, но сред гостите и седящи на първия ред бяха и зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид и зам.-председателят на ПГ на ДПС Байрам Байрам.Вчера пък Емин Балкан организира среща на Чакъров с изселнически организации, но от поканените 8 землячески структури, на поканата се отзова само една.

Политическите турболенции в България заемат своя връх и като че ли вече са на финалната права. Предстои да разберем: чие лоби в ДПС ще надделее - това на Доган, или това на Пеевски; кой ще държи печата на партията и ще реди следващите депутатски листи в Движението; ще стане ли явна коалицията "Радев-Доган-Борисов-Слави" и ще се стигне ли до разцепление в ПГ на ГЕРБ; ще заеме ли прокуратурата страна в политическите и партийни борби, или фракциите на Задкулисието ще се помирят, пред угрозата да стигнат до самоунищожение? И все пак трябва да се има предвид, че досега Делян Пеевски няма изгубена битка, а път за връщане назад - няма.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    15 7 Отговор
    Никой не го интересува.
  • 2 Тук само еврейския боклук

    16 3 Отговор
    "Не,честния ционист" може да даде компетентно мнение.
  • 3 Последния Софиянец

    9 15 Отговор
    Ердоган в реч каза че ще помогне на поробените турци в Западна Тракия.

    Коментиран от #7, #8, #43

  • 4 Бозовият

    11 1 Отговор
    Повтаряш се! Не си интересен!
  • 5 Мишел

    32 10 Отговор
    23-мата депутати от парламентарната група на ДПС с председател Делян Пеевски няма дори да отидат на преговори с ИТН.Но 22-мата отцепили се верни на Доган ще подкрепят правителство с мандата на ИТН. Трифонов е създаден от Доган ,не от Пеевски.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не го слушай

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    И той като тебе само се изхвърля. И ти каза че си дал на персонала пари, ама персонала каза че си скъперник и само си бла-бла. Че и Ердоган е така.
  • 8 да де

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Западна Тракия е в Гърция и понеже и двамата ни комшии са ни съюзници се чудя на кой ли ще помагаме .
  • 9 Историк

    27 16 Отговор
    Не, няма да има, защото ИТН е руска партийка създадена СПЕЦИАЛНО за да дава властта в ръцете на Радев.

    След една седмица циркове ще му върнат мандата.

    Запишете си тази прогноза.
  • 10 Снимката на

    19 7 Отговор
    статията е Супер!
  • 11 АЙДЕ

    13 17 Отговор
    ШИШИ,НИЕ СМЕ ЗА ТЕБ
  • 12 Гост

    14 8 Отговор
    Не бе плужак, ще си ама на борисов и пеевски во главе с главчев. Направено възможно от некадърните ппдб.
  • 13 Ами

    15 2 Отговор
    То въпроса сега не е с кого, а без кого е възможно да се състви првителство.
  • 14 !!!

    38 8 Отговор
    Мръсна чалгарска сбирщина! позор за България!
  • 15 Град Козлодуй

    34 11 Отговор
    Слави Трифонов е Подлога на Мафията и ДПС

    Коментиран от #17

  • 16 Истанбулски

    13 7 Отговор
    Никой 5 рубли, или лири не дава за Доган в Турция, нито Ердоган, нито изселническите Организации. Автора на статията не е в час. ДБ ще подкрепят проекта на доган-Радев славейчу. ПП ще е златният пармак. Ще има правителство без подкрепа на ГЕРБ и Пеевски за няколко месеца, после славейчу няма да види парламент и пал ще пее чалги
  • 17 Любопитен

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Град Козлодуй":

    Събуди ли се мойто момче?
  • 18 Данко Харсъзина

    9 13 Отговор
    Тиквата ще ги преметне всички. Както винаги до сега.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 089954

    25 1 Отговор
    Мдааа , а в Румъния поне от 10 години са по затворите .
  • 21 6432

    7 2 Отговор
    Ха милувки, ха целувки сладки! Чиста стока, работа за кеф!
  • 22 позор!

    14 10 Отговор
    И какво се оказа в крайна сметка?! Че и Зеленият чорап - националният предател от село Славяново, и мутрата от СИК, престъпник от подземния свят, магистрален бандит, собственик на фабрика за незаконни цигари и трафикант на жива плът и амфетамини, и Сакатото нищожество от Учиндол, което нищожество носи цялата вина за безпрецедентната политическа криза, защото точно учиндолският инвалид, по заповед от сараите и Банкя свали работещо правителство, та се оказа, че всички тези агент Сава ги държи на къса каишка, барабар с пРезидента на Решегников! Не, вековната ни и велика някога държава не пони по-голям позор!

    Коментиран от #44

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Малко на

    10 2 Отговор
    фейк бие статията, но да не забравяме че доганчо е проклятие за България!
  • 26 дедо..

    7 13 Отговор
    Важното е кокорчо,мустакатката и тъпь киро да ги нема..
  • 27 Пян_Гъ

    10 1 Отговор
    Много злоба се лее във форума. Не е добре за вас, не за друг. Сега сериозно: това,че толкова надценявате Доган, говори доста за вас... Скоро ще рухнат Тези дълго изграждани митове.
  • 28 Край Босфора шум се вдига

    11 0 Отговор
    Ама нищо няма да излезе.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 бай Даньо

    10 0 Отговор
    Пълни глупости!
  • 34 Красимир Петров

    8 4 Отговор
    Тази фантазия от ППДБ ли ви я описаха
  • 35 Историк

    10 1 Отговор
    Тази статия да не е писал Изкуствен интелек!? Много е зле.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тредстоун

    8 0 Отговор
    Глупости не ми се четат , лошотго на тия латерни с тия писквили че изчезват като п..... я ,след като метнят кофите с помия , всяка мишка взеда разбира от политика ... , смешници неадекватни
  • 38 граф Монте Кристо

    4 0 Отговор
    Не ще и лаф,че намирисва на нещо подобно,някакси витае във въздуха.Безпринципната колаборация е логична,а каква е ролята и целта на Турция ,въпреки разцеплението в дпс,парадоксално турската дипломация може би вижда шанс да се вклини в българската политика като нож в масло.Какво ще им попречи да засилят попълзновенията си за възстановяване на Румелийския вилает,след като българските партии са неспособни да управляват,тогава Турция в лицето на дпс ще им назначи и правителство и цялата останала администрация.
  • 39 Демократ

    8 3 Отговор
    До какво падение докара България мафията, чалга простакът Тошко африкански да сформира" експертно правителство" от експерти като него. Самият факт,че това се случва и то не за първи път с тази поредна ДС партия, доказва колко сме зле и колко трагично злепоставена е България, щом тези игри със съдбата на българите нямат край. СРАМ И ПОЗОР! БОГ ДА НИ ПАЗИ!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гласуващ ДПС

    3 1 Отговор
    Бг-стан васалски на султана Ердоган 🇹🇷
  • 42 Факт

    4 2 Отговор
    Борисов ще предпочете избори.
  • 43 Ердоган,

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    планинския евреин няма думата,разбираш ли шопска салато! Хазарите от Израил и 404 ще му спретнат майдан,скоро. От всичките михлюзи само Шиши е в час с тектоничните процеси,които ще се случат скоро...
  • 44 Еййй Киро

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "позор!":

    Знаем че си нервен когато не си на власт .
    А и Лена не те сафери вече .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.