10 Август, 2024 13:00 3 668 117

Деян Колев: Без Платон, антични философи, НПО-та и либерали в училище!

  • закон-
  • нетрадиционна сексуална ориентация-
  • център амалипе-
  • деян николов

Всъщност ние сме най-негативни в целия Европейски съюз

Деян Колев: Без Платон, антични философи, НПО-та и либерали в училище! - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като ученик бях запален за изучаването на философия от диалозите на Платон. Особено въздействие ми оказаха диалозите "Федон", "Федър" и "Пир", в които Платон (през устата на своя учител Сократ) аргументира безсмъртието на душата и говори за любовта. Нормално е – мнозина тийнейджъри се питат дали душата ни е безсмъртна и всички ги вълнува любовта. Тогава възприемах като любопитна колоритна подробност това, че Платон възпява любовта като чувството на по-възрастния към по-младия мъж и навсякъде говори за любовта, която е еднополова. Хареса ми речта на Аристофан, който разказва, че в миналото имало три пола – мъже, жени и андрогини (мъжежени), които Зевс разделил на две и затова хората и до ден днешен се търсят, за да възстановят старото единство

Това пише Деян Николов за "Център Амалипе".

Честно казано нищо от тези великолепни произведения (повтаряни и преповтаряни през следващите столетия и изучавани в школи и университети през всички епохи) не ме е подтикнало да бъда ЛГБТ и едва ли щях да се замисля върху тази им страна, ако не беше приетата от Народното събрание промяна в Закона за предучилищното и училищното образование от 07.08. 2024г.

Ударно, за един ден на първо и второ четене, народните представители защитиха „християнското семейство“ и „традиционните ценности“ като забраниха в училище “извършване на пропаганда, популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с нетрадиционна хомосексуална ориентация и/или определяне на половата идентичност, различна от биологичната.” Бях шокиран не толкова от това, че заедно Възраждане, БСП и ДПС в партньорство с останалите партии решиха да защитават нещо, което никой не напада – като не могат да направят правителство за пореден път, явно искат да покажат, че все пак ходят на работа (и то каква работа…). Но съм силно притеснен, че Платон и цялата антична философия (до Аврелий Августин) вече трябва да бъдат изхвърлени от учебната програма – каква еднополова любов, какви андрогини/трети пол!!!

Всичко това е сериозна заплаха към християнското семейство и традиционните ценности! Странно е, че дори през Средновековието Платон и Аристотел са били изучавани и са били водещите философи, вместо да бъдат публично заклеймени, а книгите им да бъдат изгорени. Крайно време е българските народни представители да направят това, което „царе, папи ,патриарси“ не са се досетили да сторят през светлите Средни векове.

Извън иронията и сарказма (трудно е да се пише сериозно за законодателния акт от 07.08.2024 г.) искам да подчертая три тревожни тенденции, за които решението от вчера е ясен индикатор:

България и Европа: все по-отдалечаващи се

Проучването на Евробарометър „Дискриминацията в ЕС“ от 2023г. (както и предходното изследване от 2019г.) ясно очертава сериозна разлика между България и Румъния от една страна, и останалите европейски държави по отношение на почти всички нагласи относно „различните“, толерантността и образователните програми. Множество въпроси показват готовността на европейските граждани да приемат/ да не приемат в учебните програми да се разглеждат теми като расизма, Холокоста, ромската история и култура, полът (тази страшна дума „gender“, която европейците предпочитат пред другата дума “sex”) , и ред други.

По всички тези въпроси България и Румъния се очертават като „най-консервативните“ и най-съпротивляващи се на въвеждането такива уроци. Разликата е единствено в това, че тенденциите в двете държави са различни: между 2019 и 2023г. в България се наблюдава леко приближаване към нагласите на другите европейци (макар разликата да остава твърде съществена), а в Румъния – по-скоро има влошаване. Така например 85% от гражданите на ЕС са съгласни в училище да се изучава историята на Холокоста и антисемитизма, докато в България този процент е 61, а в Румъния – едва 52 процента. Средно за ЕС 73% от гражданите са съгласни в училище децата да имат уроци относно ромската култура и история, докато в България тази идея се споделя едва от 48% (45% са против), а в Румъния – 51% приемат възможността.

Всъщност ние сме най-негативни в целия Европейски съюз, макар че при нас има подобрение от 4%, докато при съседите влошаването е от цели 8%. Особено очевидно е различието спрямо възможността в училище да има уроци за сексуалната ориентация. Средно за ЕС 71% са съгласни в училище учениците да говорят и да учат и за това – без да се притесняват, че тези теми биха застрашили традиционните ценности и християнското семейство. В България 34% от гражданите през 2023г. са изразили съгласие срещу 68% несъгласие. В сравнение с 2019г. делът на съгласните е намалял с 4%, а на несъгласните се е увеличил с 8%. Вероятно цялата истерия около т.нар. „Истанбулска конвенция“ е довела до това влошаване на одобрението. Единствено Румъния е още по-консервативна от нас – там съгласните с идеята сексуалната ориентация да се дискутира в училище са 31%, което е намаление с цели 16%в сравнение с 2019г. Несъгласните са 63%, което е увеличение с 16%.

Не е трудно да се прогнозира какви ще бъдат резултатите от следващо проучване, особено относно съгласните да се изучава в училище сексуалната ориентация и роли. Всъщност след 07.08. този въпрос в България изобщо не бива да бъде задаван – вече е противозаконно в училище да има такива уроци…

Решението на Народното Събрание ще повлияе негативно на всички други въпроси, свързани с учебната програма и с толерантността. Убеден съм, че все повече ще са несъгласните в училище да се учи за расизма, Холокоста, приноса на ромите в националната и европейската история и култура…Най-вероятно повечето от народните представители дори не са се замисляли върху това как още повече отдалечават България от средните за ЕС нагласи. Тревожно е, че заедно със съседите от Румъния ние все повече се отдалечаваме от останалите европейци. Дори държави като Унгария, Словакия, Полша, в които също наблюдаваме „консервативна вълна“ не са така далече от средните за ЕС показатели. Дали не сме забравили, че Европейският съюз не е само общ пазар и споделено икономическо пространство, но и споделени ценности?

Ролята на неправителствените организации в образованието

Почти всички са наясно, че решението на Народното Събрание да приеме ударно този закон е пряко свързано със страха от влиянието на неправителствените организации. Това е едно от най-смешните и абсурдните неща около приемането на закона. Всъщност ролята на НПО в България е значително по-маловажна в сравнение с повечето от държавите в западната част на ЕС. Ако в други държави НПО получават сериозно финансиране от съответния държавен бюджет и имат институционализирана роля, вкл. в образованието (на тях е делегирано да организират извънучилищни дейности и ред други), то в България ситуацията е съвсем различна. От години държавният бюджет планира да разпредели 1 млн. лв за проекти на неправителствени организации и все не успява да го направи, поради невъзможността да стартира Съвета за развитие на гражданското общество (тази невъзможност също се дължи на липсата на политическа воля от управляващите). А относно влиянието на неправителствени организации в предучилищното и училищното образование – то е резултат най-вече от усилията на самите организации и готовността на училища и детски градини да приложат иновации в партньорство с организациите. През юли един от народните представители на Възраждане внесе парламентарно питане относно договорите, които структурите на МОН са сключили с неправителствени организации. От отговора на Министър Цоков става видно, че голямата част от НПО работят в сравнително ограничен брой образователни институции. Изключение правят “Амалипе”, “Заедно в час” и няколко други организации, като стойността на договорите в повечето случай е 0 лв. Т.е., организациите в повечето случаи са донори на училищата или нямат финансови отношения с тях.

Важно е да подчертаем, че автономията на училища и ДГ да партнират с граждански сдружения и читалища е ключова възможност, която “отваря” системата за въвеждането на иновативно съдържание и преди всичко на иновативни подходи за работа с учениците и с родителите, както и за допълнително обучение на учителите. Не е случайно, че именно тези училища и ДГ постигат успехи и са склонни към иновации. Много е вероятно след промяната в ЗПУО от 07.08.2024 г. тази автономия да бъде силно редуцирана и училищата/ДГ да имат допълнителни притеснения за подобни партньорства и образователни иновации.

“Колективната лудост” в преследването на “възгледи и идеи”

Знам, че понастоящем е меко казано “странно” да се говори за европейски и демократични ценности и принципи, а правещите го рискуват да изглеждат като “извън настоящия тренд”. Но дори и това само по себе си е много тревожно. Времената, в които се прави законодателство срещу “идеи и възгледи” винаги са били не-демократични. И държавите с такова законодателство също са далеч от демокрацията – Русия, Иран, много държави от “глобалния юг”, наскоро към тях се присъедини и Грузия…

За мен е тревожно, че текстовете, с които бе допълнен ЗПУО, бяха предлагани и отхвърлени поне 3 или 4 пъти от предходните състави на Народното събрание. Сега бяха приети в рамките на един ден, без сериозно публично обсъждане и с интересен политически “консенсус”, при оглушителното мълчание/отсъствие от Пленарната зала на народни представители, определящи се като “про-европейци”. Сякаш политическата класа е обхваната от “колективна лудост” и никой не вижда/не смее експлицитно да изкаже не-демократичния характер на приетите текстове в най-важния образователен закон. Някак странно това изглежда, като тревожното за Германия и Европа десетилетие на 30-те години на XX век. В една от чудесните книги на Георги Бърдаров „Absolvo te“ единият от главните герои д-р Теодор Шпенглер обяснява, че неговият голям грях е мълчанието през най-тревожните събития. Не бива да мълчим, дори когато е вероятно да не бъдем чути и дори когато “идеи и възгледи” могат да ни поставят “извън закона”!


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    116 14 Отговор
    Тъпак, ай по добре Питагор да изучават учениците.

    Коментиран от #13

  • 2 Тъпак

    106 10 Отговор
    Що не си вземеш андрогини за 100 години.
    И ми се струва, че николов е от организация, която вече 30 години краде парите за интеграция на ромите! Седнал акъл да ръси!

    Коментиран от #66

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БЪЛГАРИН 🇧🇬

    113 12 Отговор
    Автора е написал КУП ГЛУПОСТИ, защитавайки ПЕЕЕЕР@СИТЕ.
    Само да го светна, че Русия и Китай са много по-демократични, и там извращения като у нас НЯМА.

    Коментиран от #31

  • 5 Демокрит

    47 4 Отговор

    До коментар #3 от "Демократ":

    На демократите ридината им е на М им П.
  • 6 Деянчо, аз съм завършил философия,

    100 5 Отговор
    а ти се един неграмотник, дето нищо не си разбрал от Платон. Поне си трай, всяко подобно на твоето невежество може да предизвика само присмех!

    Коментиран от #39

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анонимен

    94 3 Отговор
    Много хубави думи да се аргументира нещо противно. Децата са любопитни и лесно се манипулират. Готови са да експериментират с неща дори и да нямат естествено влечение към това. Като станат пълнолетни да решават какви искат да бъдат ,мъж, жена,андрогини и т.н. Напълно подкрепям забраната за пропаганда.
  • 9 Владо

    84 3 Отговор
    Грозно е като гледаш как лишеният от приходи представител на НПО-та се вайка за на морала на закона поставил го на място. Децата не бива да бъдат стока и обект на хищни интереси за разните НПО-та. Когато станат пълнолетни сами ще могат да преценят и имат свободата да го направят !

    Коментиран от #96, #97

  • 10 Марко

    78 2 Отговор
    Този самонабедил се за експерт по Платон ЛГБТИ++++интелектуалец така и не си е спомнил какво точно е "платоническа" любов.
    Забавно!

    Коментиран от #100

  • 11 Леле лельо

    75 4 Отговор
    Кой забранява антична философия, кой спира нпо? Забрана на пропагандирането на нетрадиционна сексуалност В УЧИЛИЩАТА нито отменя, някои дискриминира ученици. Доколко текстът на закона е прецизен е друг въпрос, но децата винаги ще имат нужда да бъдат пазени от извращения, аморалност и себепогубване именно заради неоформната физика , психика и емоционалност. В цивилизованото обществото е така-ценностите се пазят и подкрепят, за са се избегне упадъкът
  • 12 Гатьо старшината

    42 3 Отговор
    По-добре не учете хлапетата на ромска култура че без ток ще стоим като съберат жиците за бакър
  • 13 За какво им е Питагор?

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Като отидат в некой бар може да забият я мъж, я жена, я нещо средно и в тия случаи Платон ще им помогне.
    Няма да тръгнат да решават задачи в бара.
    От друга страна с Питагор може по-лесно д стане приказката с атомните инженери от Сирия и Судан.

    Коментиран от #81

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Всички

    53 2 Отговор
    Булки оревахте медии и екрани! Няма да ви мине ни номера, ни пропагандата! Не и в България!
  • 16 Брей, изкараха ги всичките

    49 3 Отговор
    зорозоиди на амбразурата.
    Такава организация и БКП-то нямаше.
  • 17 Истерията

    53 3 Отговор
    е много голяма. Това затвърдява усещането, че законът е много добър, необходим и полезен.
  • 18 Майко мила

    65 2 Отговор
    Българите са Реалисти, здраво стъпили на земята, практични и разумни. Да им се лепят етикети, да се обявяват за негативни, расисти, нетолерантни и т.н. е незряло и инфантилно. И още по-омерзително е, когато с тези етикети се прикриват финансови и античовешки интереси.
    Да набърка Платон в секса, може само ЕнтелЕгенция, формирана в отсъствието на елементарна мозъчна дейност.
  • 19 Умнико,

    42 1 Отговор
    та на колко години казваш беше като ги чете диалозите "Федон", "Федър" и "Пир" ?
  • 20 12340

    30 2 Отговор
    Кой, с извинение, е автора?

    Коментиран от #28

  • 21 Мда

    55 2 Отговор
    Деян Николов незнам кой си, но…
    Задължително в училище философия, религия, Вазов, Ботев,Йовков, Талев и без ЛГТБ пропаганда и Господинов с бозата.
    Не пипайте децата!
    Искам Белогъзова при Лора Крумова да доведе сина си и пред цяла България да му изнесе лекция за това как може да стане момиче. А Лорчето да доведе децата си!
    Много ще ми е интересно на живо със собствените си деца, да ги видим пръдлите!

    Коментиран от #75

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 И още

    44 3 Отговор
    Ако приемем закона за чуждестранните агенти, американския демократичен закон, пак ли ще ни обясняват, че е на Путин. Виж Грузия.
  • 24 ТаУмВзе

    33 3 Отговор
    Що се дава трибуна на некви Улави, да се изрезват във защита на други Улави е по интересно!
  • 25 Човек

    51 1 Отговор
    Когато чете глупостите на този лъжепророк остава с убеждението, че философията на Платон се свежда до секса и половете. Това е умишлено въвеждане в заблуждение. Разбира се, никой не е забранил и няма да забранява Платон и Аристотел.
    Не е ясно кой се вързва на подобни елементарни внушения...

    Коментиран от #45

  • 26 Евроатлантик

    54 4 Отговор
    Българи, забелязвате ли как се активизираха тези измекяри, които са на заплата към нпо-та. Явно са получили заповед. Жалки и гнусни твари!
  • 27 Анонимен

    47 1 Отговор
    Явно с този закон беше скандализирана част от нашето общество, тези със скандално мислене и поведение. Голям вой срещу защитата на нормалното в обществото. Значи законът е много необходим!
  • 28 Вероятно

    30 5 Отговор

    До коментар #20 от "12340":

    Някакъв бутон на НПО, финансирано я от ЕС институциите, я от Америка за България... Дори не е интересно вече...
  • 29 Ъъъъъ

    28 0 Отговор
    Някой успя ли да ги преброи, колко са публикациите на тази тема от сутринта? До 9ч. бяха три броя.
  • 30 Хахахаха

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "Демократ":

    Педофили вият на умряло!!!😂😂😋 Путин им е забранил да доближават българските училища!!😂😂😂😂😂Мъка, мъка!
  • 31 Каркоров

    10 17 Отговор

    До коментар #4 от "БЪЛГАРИН 🇧🇬":

    У масква нету такива исвращения ,толка голи мъжки вечеринки
  • 32 Леля Гошо

    49 5 Отговор
    Почти всички българи одобряват закона. Интересно защо обаче се публикуват само материали на разни разбирачи, които се опитват да ни внушат че сме диви, изостанали, тъпи, прости, балканци, диваци и всичко друго, само не и евроатлантици?
  • 33 Хаха

    25 0 Отговор
    Всичките еничари са активирани като по команда. Отпуските са отменени до второ нареждане....
  • 34 Жалки полезни иgиoти 🤪🤡

    11 18 Отговор
    Разведени и не съградили семейство се борят за Семейни ценности ???!!!
    Шварек го издигнали за знаме против "нетрадиционна сексуалност", каквото и да значи това. Не може ли да намерят някой хетеросексуален да я води тая тъna пропаганда, а точно шварек ?!
    Хетеросексуален е колкото Джамбазки и Контера, нещо като онзи унгарски ултраконсерватор, изловен в мъжка оргия.
    Къде са семействата на шварек и контера ? Колко деца са изгледали ?
    Такива, които не са отгледали поне две-три деца, ще се борят с демографския проблем ???!!!
    Босове на мафиотските кланове ГЕРБ-ДПС ще борят корупцията ...
    Ваксинираните са антиваксъри ...
    Konaнap водач на "най-българската" партия "Възраждане" ...
    Защо се оставяте такива шмекери да ви водят за носа ?!
  • 35 DW смърди

    41 0 Отговор
    "приноса на ромите в националната и европейската история и култура"

    Молим? Какво каза?
    Какъв точно е този принос?
    В историята са известни с това, че са помагали на башибозука, в културата с Азис.
    Циганите (роми по вашему) с много малки изключения са абсолютно безполезни паразити.
    Вземете си пропагандата и си я носете на друго място, тук не върви!!!
  • 36 Точен

    32 4 Отговор
    Браво на Костадинов и Възраждане! Не на ненормалността!

    Коментиран от #79

  • 37 Терминал 2

    13 18 Отговор
    България по начало е тотално изостанала във всички сфери, де да беше само това.Тези промени в закона бяха въведени нарочно, за да се говори за тях, а не за съществените неща-бедност, корупция, липса на справедливост, липса на правов ред, цяла серия от отвратителни неща, заради които хората не искат да гласуват и-ако имат възможност- биха си стегнали куфарите и право към Терминал 2.
  • 38 Цомчю

    4 14 Отговор
    Ще им ги наплюя на тез от нпеотата САЩ ,руските петоколонници са друга работа
  • 39 Дада

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "Деянчо, аз съм завършил философия,":

    Няма вина Деян Николов, всичко около цитата е манипулация и постна пропаганда.
    Заблудата е в публикацията и в амалипето като автор.
    Пазете умовете си чисти, пропагандата трови по всякакъв начин.
  • 40 Щастливеца

    11 23 Отговор
    Ганьо не познава собствените си писатели и учени, вие искате да знае за Платон и Аристотел! Той даже не е чувал за тях, макар,че Аристотел е роден на 315 км от София.Ганьо го интелесува гроздова, салата, респ. туршия, псувни, одумване на чуждите, хвалене, ровене в прахоляка, затваряне на буркани и др. "културни" дейности. Пък вие сте тръгнали да го култивирате чрез древногръцките философи......Няма никакъв смисъл.

    Коментиран от #113

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хохохо

    23 3 Отговор
    Като не ти харесва бягай в еврогейските щати да изучават децата ти "ромска история и култура" ква култура те език нямат .болни мозъци подплатени от чужбина с някой лев предатели
  • 43 Ха ха ха а така

    23 4 Отговор
    Платените либералистични , пропагандисти са изкарани на амбразурата , да вият ден и нощ против защитата на нормалните хетеросексуални хора и нормалното християнско семейство
  • 44 Факт

    17 0 Отговор
    Някои хора се откриват. Но не е ясно, какво пречи на ученика да си изучава Платон и в училище Философията да бъде извън контекста на гей браковете. Макар да е малко съмнително при положение че се преподават адаптирани за малоумни произведения
  • 45 Олимпиада

    30 1 Отговор

    До коментар #25 от "Човек":

    Така е. Платон и Аристотел са известни с едни от най-истинските философски творения, те са оказали най-голямо влияние на всички сфери на обществото за векове напред. Не са известни с горните извращения, това е посегателство срещу самите тях.Аристотел е бил напълно нормален, женил се е три пъти, умира на 64 години, роден в Стагира, днешна Олимпиада, където много българи ходят на почивка, в началото на третия ръкав на Халкидическия полуостров.Защо му цапат името така ? Това са извращения и мръсотии на разни джендъри.
  • 46 Сандо

    30 1 Отговор
    Поредният евроатлантик,за който вратата е заключена,а той се опитва да влезе през прозореца.Абе забранете ги тия НПО-та,поне малко да се прочисти България!
  • 47 Политкоретен

    28 2 Отговор
    Хм... авторът не е съвсем точен. Платон пише изрично за учителя си Сократ, че винаги е бил морално чист човек: никога не правел секс с учениците си, не искал заплащане и услуги, за разлика от другите философи по това време. А легендата за хората, които някога били цялостни и безполови, но после били разделени на мъже и жени, се тълкува по съвсем различен начин - няма общо с лгбт.
  • 48 Дедовия

    22 5 Отговор
    Хайде няма нужда от Платон и неговото учение. Не трябва да се набиват в главите на младите тези учения, нека ги изучават там където им е необходимо. Първо ние сме ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ и християнското учение трябва да се Въведе още от детските градини, поне до 12г възраст. Сигурен съм, че набиваният ни в главите комунистически атеизъм не доведе до нищо добро за младите. Вижте насилието, психическият и физически тормоз в семействата и при несемейните млади хора!!!. Кой е причина за това???. НПО - вън от България!!!. Нямаме нужда от тях, заедно с всички секти и организации развращаващи младото поколение. Необходимо е Православната Църква да се намеси.
  • 49 Фбн

    17 0 Отговор
    Кой е този кълвач ?
  • 50 Факт

    4 0 Отговор
    На превала е страхотно. Макар да мина група тулупи на батерии.
  • 51 ДЕЯНЕ ДЕЯНЕ

    17 0 Отговор
    ДА ТЕ ШИБ@ КОЙ ТЕ ХВАНЕ.ПОРЕДНИЯ ГЛУПЧО КОЙТО ИСКА ДА СЕ ПРОИЗВЕДЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ. ДЕЯН НИКОЛОВ НЕКОГА ХОДИЛ СИ НА ЦЪРКВА?
  • 52 Тъй Тъй

    22 0 Отговор
    Впечатляващо е колко долнопробви индивиди, платени и жалки, по команда взеха да плюят по защитата на българското семейство и дълбоките ни християнски устои . Крайна време е да започнем да се прочистваме от такива индивиди .....
  • 53 Лорда

    9 1 Отговор
    Батце! Имам анален разширител с лика на Путин. Много се продава на Запад.
  • 54 Авторчето в главната роля

    18 0 Отговор
    На филма"За няколко цент@ повече"
  • 55 ЕвроАтнатическа проказа

    20 5 Отговор
    Леле, колко много педофили осветли тоя закон.

    Място не могат да си намерят..
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 малко фктиййййй

    13 3 Отговор
    Платени драскачи на гнус ,колкото щеш , и не си струва и да ги четеш .

    Коментиран от #62

  • 58 Тъпотията и тя си е вид талант

    23 2 Отговор
    Бая се иска да сътвориш такъв пасквил,непонятен даже за деянчо.Пиша с малки букви името ,понеже е много малък човек,направо ситен.
  • 59 Ха ха ха

    22 3 Отговор
    Поредният мазен,ЕНтелектуален, евролиберален п......раст и неговият философски бълвоч във вид жалба за младост.От врат. Разпълзяха се като гнездо на пепелянка.

    Коментиран от #65

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 вредни са такива като тоя

    16 3 Отговор
    Слобоблудствата и изкривяването на действителността , говорят че евролибералистичноизкриваните долни либерасти , са вредни за всяка една страна , и трябва скоростно да бъдат отстранени .
  • 62 Мнение

    4 12 Отговор

    До коментар #57 от "малко фктиййййй":

    За примитивния човек културата е гнус,просветата тъмнина,а толерантността, ерес!

    Коментиран от #84, #101

  • 63 Комп

    10 0 Отговор
    По-добре мълчи и не давай акъли!
  • 64 Платон

    4 0 Отговор
    Черен път който не знам на къде води. Седнал съм под едно дърво. Я Мине кола на десенина минути. Гората шуми.
  • 65 Мнение

    11 2 Отговор

    До коментар #59 от "Ха ха ха":

    Мили боже,защо си създал толкова неразумни юроди сред българското племе?
  • 66 Всъщност става дума за ДАМЯН Николов

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тъпак":

    от “Амалипе”. А Деян Николов е достоен мъж и не се занимава с глупости.
  • 67 ЕвроАтнатическа проказа

    27 3 Отговор
    И защо педофила ми дава пример с гърците, които са си такива-обратни още от древността??
    Ние не сме гърци!

    По същата логика може да даде пример с някой народ из Африка или Азия, в който е на почит човекоядството, или содомията.

    В нашата хилядолетна история - обичаи, вяра, култура НИКОГА не сме имали подобни наклонности.
    Народите са различни, със собствената си специфичност, за това през вековете са се отделили в отделни общности/държави.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Минувач

    7 17 Отговор
    Това е част от третото "освобождение" или по-точно русификация на България, започнала с цара и НДСВ, продължила със Станишев и развила се при Бойко Тръбата. Не им дреме за сексуалната ориентация, просто искат да контролират и разделят общественото мнение и да саботират българската държава. Затова най-големите "мъже" са БСП и Възраждане.
  • 70 Макробиолог

    14 6 Отговор
    Съвременната западна демокрация е несъмнено стъпила връз постиженията на древните грци. Някак се забравя че за да имат време да си пускат бели или черни камичета по разни въпроси на античния форум ,древните грци са ползвали роби които да им работят.Друга важна традиция и дори въпрос на престиж е било стремежа да си уредиш детенцето да при някой дрът философ педофил,който покрай науките да го челастри с цел правилно полово възпитание.И всичко това са исторически факти.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 дори не чета

    15 1 Отговор
    Авторът ми е изключително противен.
  • 73 Платон

    30 0 Отговор
    Ми е приятел, НО Истината ми е по-скъпа. Това познато ли ти е, словоблудецо? До утре да го извърташ, НЯМА да тровите децата в училище!
  • 74 ЕвроАтнатическа проказа

    26 1 Отговор
    Защо трябва да се изучава Холокоста и антисемитизма тук и в други страни ??
    Това трябва да си го учат в Германия и Израел?

    В ЕС да не би да учат за турското робство, или геноцида на англичаните към индийците и др....?!

    Коментиран от #80

  • 75 Не пожелавай зло на българите

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мда":

    Виждам, че не знаеш българският преводач на Гьобелс и Х.

    Коментиран от #83

  • 76 Опълченец

    19 1 Отговор
    Може да сме всякакви, но в традиционните български семейства няма място за педофили, хомосексуалисти и други извратеняци. Това няма да се промени, независимо че се набутахме в ЕС и срещу помощи (разграбвани от престъпната управляваща клика) искат да ни промият мозъците
  • 77 ха ха

    14 2 Отговор
    Смешен плач! Давоските ме.. керета ще донесат от 100 кладенеца вода за да покажат, че путински не са демократични.
    А, защо махнахме Робинзон от училище? Да махнем Индивидуализма, Просвещението и Ренесанса за да сложим в центъра на културата седемцветната дъга ли? Щото дъгата и НПО-тата използват същите похвати като путлеризма - нагнетяват общественото недоволство за социални проблеми докато деиндустирализират Запада, обират данъкоплатците, вкарват в дълг поколения наред, подменят населението, изтриват средната класа и сеят бедност. Всичко това е със същата цел като копоите на Путин, Си и аятоласите - повсеместно подчинение! Защо не започнем да изучаваме в училище как властта да бъде направена отговорна пред гласоподавателя?... Примерно...
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 няма да се оправите

    5 16 Отговор

    До коментар #36 от "Точен":

    Браво за какво?
    Проблемите свързани с лгбт по света нямат нищо общо с родното училище! Забранява се какво и по какъв повод?
    Този закон обижда 100 000 души свързани със системата на образовнаието и поражда неоснователни съмнения в родителите.
    Нашето училище е може би най-косервативното в Европа.
    За какво му е този закон?

    Този псевдо закон е един законодателен цирей, нправен да впечарлява вечно пияни полиидиоти без 2 неврона в междоуушията по повод изборите. След година ще си говорим, че е пълна безсмислица, но целта е краткосрочна, нали?
  • 80 ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #74 от "ЕвроАтнатическа проказа":

    Това се нарича индоктринация... За холокоста и турското робство имам предвид. Иначе, проказата е в главата...
  • 81 Госあ

    18 0 Отговор

    До коментар #13 от "За какво им е Питагор?":

    Уроди неземни. Който иска да чете Платон, който иска да чете Ницше или Русо. Подрастващите са неизградени и трябва да изучават това фундаментални неща. 2-1=1, а не на 0, както ми разтега лакърдии Платон. Математика на любовта, айде първо математиката и полово свързаното унаследяване на Морган и законите на Мендел да научат ! Точно затова ги натискат децата, да им промиват мозъците, защото не са изградени като фундамент ! Затова нападнаха и спорта - защото има мъже/жени и летва с точно определена височина, щанга с точно определена тежест и т.н. !
  • 82 Грантаджиев соросоид

    26 0 Отговор
    Жален соросоиден квич и типичният им когнитивен дисонанс. Платон бил писал за трети пол, ти да видиш. Протестират срещу нещо, дето уж го нямало. Като го няма какъв ви е проблема със закона? И докога НПО ще вербуват директори и учители, в пряк конфликт на интереси прокарвайки вредни антидържавни интереси?
    Трябва закон за чуждестранните агенти като в САЩ, Русия, Унгария и Грузия. Те тогава на тая статия ще пише - платена от Америка за България, Отровено Общество и БХК.
  • 83 Мда

    16 0 Отговор

    До коментар #75 от "Не пожелавай зло на българите":

    Зло на нормалните и отрудени българи никога , но на платените пръдли и пръдльовци от дедо Шорос и Америка за България да им се връща всичко това за което реват по мисирка тв’
    И пак не пипайте децата!
    И не закачайте славяните, ще изгорите!
    Капиш !
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Кривак

    13 0 Отговор
    Соросовата метазтаза,да се забрани!Либералите вън от пропагандната машина.
  • 86 жендарите

    4 6 Отговор
    вият като еvaни руслямци
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Професор

    20 2 Отговор
    Николов, чакай да ти задам няколко въпроса, че ми набъбна езикът докато ти четох излиянията. 1) От цялата философия на Платон ти си запомнил за момчетата, дето обслужвали по традиция възрастни мъже. Защо така селективно? 2) Замислял ли си се какво се случи с това "общество" на Платон, с тези му "традиции" и цялата му останала "философия"? 3) Защо вие, либералчетата, иззехте от библиотеките и изгорихте комедията на Аристофан "Жените в Народното Събрание"? Та, да ти отговоря, понеже знам, че ще си затраеш. 1) Защото това и само това те е интересувало. С този си интерес, създаде ли успешно семейство, Николов? Възпита ли добри деца? 2) Изчезна. Цялата му цивилизация изчезна. Самозатри се, може би именно заради подобни "традиции", какво ще кажеш? И, в тази връзка, щом всичките тези "философии" водят до обществено затриване, трябва ли да са ни за пример и подражание? 3) Защото вие, либералчетата, знаете по-добре какво да четат плебеите -- Платон ДА, защото е андрогенен, Аристофан НЕ, защото е мисогенен. Велики сте, Николов! В-Е-Л-И-К-И !

    Коментиран от #104

  • 89 Хахаха

    17 2 Отговор
    Следващото НС трябва да плиеме Закон за лобизма, копиран мотамо от САЩ.
    А, да видим тогаз НПО-тата как ще реват, че бил вреден?
  • 90 Юуп

    8 2 Отговор
    Жендерете на соап
  • 91 Перверзник

    12 2 Отговор
    Едно са произведенията на литературата, философията, "Декамерон" на Бокачо и Платон, те са свидетелства, че такова явление съществува като изключение от правилото, а не са пропаганда, която да има за цел 50+% от децата да пробват и да славят отклонението. Ясно? Правете разлика!
  • 92 За протокола

    10 4 Отговор
    Лелееее, що дращене, що нещо.
    Нека децата първо научат важните неща за семейството, рода, живота, традициите и т.н. и чак после да стигнат до Платон. А и да не стигнат, няма да свърши света. И без това мястото му не е нито в началното, нито в средното училище,
  • 93 Факт

    11 1 Отговор
    Още една тухла в стената,още един кандидат за Евровизия.Нямате спиране,бе!
  • 94 Така обяснявали

    12 0 Отговор
    Деянчо чел-недочел, чул-недочул щото не е учил по Тошово време древногръцка литература и митология. Андрогините са първите хора с по две глави и четири крака и ръце,които боговете разделили на две. Обаче дори Зевс явно не е бил по-могъщ от природата и двуполови продължили да се появяват. Тогава измислили мита за Хермафродит дете на Хермес и Афродита, което дете боговете слялии с една нимфа.Така гърците без да изпадат в истерии обяснявали девиациите.
  • 95 Уса

    17 2 Отговор
    Евгени Минчев беше при Карбовски и добре ви нареди всички ЛГБТИ соросоидни боклуци.Правите се на умни и по-висши от божите създания,но разрушихте моста,който на времето геовете с много труд и доверие бяха изградили с нормалните хетеросексуални.Сегашното ЛГБТИ е подслонило над 140 вида психично болни полови разновидности плюс педофилите,които на времето гонехме и ритахме по парковете и градинките и пак ще ви гоним и ритаме
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Ганийски нидерландец

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Владо":

    МAнДхAл ли бе да го опишеш тоя Амалипенския Николов. За това ще му припомня защо на Балканите е така и на никой не му дреме за неговите европейски %: "Възпитай детето с оглед на предстоящия му път; то няма да се отклони от него, когато остарее." (Притчи 22:6)
  • 98 юрист

    8 1 Отговор
    В момента антиджендъризмът, която по същество е правилна и естествена доктрина, се използва от статуквото, от държавата, за да отклони вниманието на народните маси от важните неща: мизерията-духовна и материална в страната, разпад на държавността, грандиозна корупция, инспирирана от същата тази държава, замърсена околна среда, вредна храна, която се предлага в магазините, скъпотия, лошо административно обслужване, господство на монополите в тока, водата, телекомуникациите и какво ли не още. Фактически държавата има интерес от такъв спор, да се дърли народът, за да не мисли за вината на самата държава относно беднотията на обикновения човек.Джендъризмът идва дюшеш за статуквото, даже е възможно такива пасквили като горния нарочно да са поръчани от хората с власт и пари..
  • 99 Значи ли

    10 1 Отговор
    Повечето митове почиват на нещо реално случвало се . И сега се раждат деца с две глави в едно тяло, с повече крайници или две сърца, тоест девиации е имало,има и ще има, нооо значи ли това, че девиацията може да се превърне в правило и закон дори политкоректниците да ни нахлузят такъв закон.
  • 100 Ха ха ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Марко":

    Този Деянчу забрави да спомене, че по времето на тези философи, благородните младежи е трябвало задължително да има, благороден настойник, който ги е обучавал на различните правила в живота, обществото, блоаородни маниери, изтънченост и не само на това . . ., но и мъжка любов и ласка. Не случайно майката на Александър Македонски прави забележка на синът си, че обръща повече внимание на приятеля си Телемах, отколкото на съпругата си. Те в такова направление е дълбоката горест на Деянчу, великият "ценител" на древните философи.
  • 101 ФАКТ

    12 0 Отговор

    До коментар #62 от "Мнение":

    Толерантността в зверилника е равносилна на самоубийство.
    Николай Хайтов
  • 102 защо

    10 2 Отговор
    "Честно казано нищо от тези великолепни произведения (повтаряни и преповтаряни през следващите столетия и изучавани в школи и университети през всички епохи) не ме е подтикнало да бъда ЛГБТ "

    Скъпи ни Денчо, никога не е късно да станеш за резил. Дерзай.
  • 103 Кроки

    8 0 Отговор
    Разбрах драматизма на гледната точка, но не знам защо се сетих за думите на един наш актьор:"Вървя си аз по улицата и някакъв ми подвиква: "Ей, пе.ал", аз отговарям:"Да?" и оттогава никой не се е занимавал със сексуалната ми ориентация". Интересно някой дали ще нададе вой за хората, чието село изгоря от случайните пожари? Или поне дмс...
  • 104 Мнение

    2 2 Отговор

    До коментар #88 от "Професор":

    И ти си една професор,майка плаче,грамофон свири!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Я пак помисли

    8 0 Отговор
    Сега какво точно иска да каже?Няма връзка между античността и джендър идеологията в днешно време?Нека види детските книжки за обработка съзнанието на малолетни и непълнолетни.И то едните са за деца до 5 г,а другите до 10 г. и т.н.системно и последователно.Изобщо не става дума за толерантност ,а психична обработка за да станат пълноправни джендъри ,да им се внушава че това е нормално и по нормално отколкото биологичното и традиционното.Целите са други ,защото държавните програми за смяна на пола преди 14 и преди 16 г.целят това поколение да не може да се възпроизвежда и помислете защо ?

    Коментиран от #110

  • 108 някой

    9 1 Отговор
    Николов, в демокрацията решенията се вземат от мнозинството!
    Нормалните българи все още сме мнозинство.Точка!
  • 109 Демократ

    1 7 Отговор

    До коментар #106 от "Злогош":

    КГБ се казва сега ФСБ, както нашето ДС се казва ДАНС и любимия ти Путин е офицер от тази зловеща служба. Много сте неграмотни чугунените глави в мерака си да оправдавате всичко, което се върши в Кремъл.

    Коментиран от #112

  • 110 За съжаление

    4 0 Отговор

    До коментар #107 от "Я пак помисли":

    Толерантните изобщо не мислят, че има и други хора ( много), които не мислят като тях( извратено).
    Изцяло ви подкрепям!
  • 111 ганев

    2 0 Отговор
    НА ТУЙ...ВЕЧЕ И ДОКТОРИ...И ПРОФЕСОРИ НЕ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ...МЕДИЦИНСКИ УВРЕДЕН ..ПЛОД...НААААА....ПРАСЕТАТА
  • 112 ганев

    4 1 Отговор

    До коментар #109 от "Демократ":

    НЯМАШ..ПРАВО НА КОМЕНТАР...МИРИШЕ ТИ УСТАТА....АБЕ МИЙТЕ ГИ ТЕЗИ ЗЪБИ
  • 113 Наистина

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Щастливеца":

    Мммм да. За 35 години настина израстната функционални неграмотници и мизантропи като теб... ,а и самоуверени шушумиги като Деян Николов. Познавачи на древногръцката философия и митология го направиха за смях.
  • 114 И как

    4 0 Отговор
    точно е завършила римската цивилизация ,кой си спомня за нея ?Защо ако е била "напреднала" и с разкрепостените нрави се е сгромолясала ?Как е било в Османската империя ,хареми ,султани ?Сега защо няма хареми в Турция?То няма и султани ,но какъв е днешния морал ,семейството ?Вярно домашното насилие не е преодоляно в много държави ,но точно джендър идеологията няма да го промени ,а едно прилично общо възпитание по подходящ за децата начин ,защото детството е важно.А не джендър идеологията да се прикрива с насилие над жени ,защото има съвсем други цели,които са зловещи.
  • 115 А50

    4 0 Отговор
    След 35г демокрация и платонизация няма ученици, деца и млади хоора в селата и малките градове този седнал да ни преподава Платон. Ами който иска може сам да си го прочете, нали тъй другаре нпошници. Изхвърлиха цялата руска култура и автори , но седнали да се вайкат за некакви безмислени философи на Садом и Гомор. В България направо съсипаха елитни техникуми с много добра подготовка на бъдещи специалисти, а тоа седнал за Платон да риве. Ами да го добавят като незадължително изучаване и всеки сам да си преценя, нали тъй другаре нпошници
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.