13 Август, 2024 08:57 2 654 7

Иван Анчев пред ФАКТИ: Тръмп-Ди Ванс са като баща и син, влизането на Уолц в щаба на Харис цели отваряне

  • иван-
  • анчев-
  • сащ-
  • тръмп-
  • доналд-
  • камала-
  • харис-
  • уолц-
  • избори-
  • ди ванс

Всичко ще бъде решено от няколко от така наречените колебаещи се щати, които са предмет на интереси и от двата щаба, казва съпредседателят на Атлантическия съвет на България

Иван Анчев пред ФАКТИ: Тръмп-Ди Ванс са като баща и син, влизането на Уолц в щаба на Харис цели отваряне - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предстоящите телевизионни дебати между кандидатите за президент на САЩ Камала Харис и Доналд Тръмп са водеща тема в целия свят. Но е и факт, че Камала Харис отне концентрацията на Тръмп, а социологическите проучвания отчитат възход за нея. Камала Харис определи за свой вицепрезидент Тим Уолц. Какво да очакваме от Тръмп – Ди Ванс и Харис – Уолц… Пред ФАКТИ говори Иван Анчев, съпредседател на Атлантическия съвет на България.

- Г-н Анчев, четири месеца преди изборите в САЩ Джо Байдън се оттегли. Сам ли го направи, или го оттеглиха?
- Джо Байдън е дългогодишен политик с висока отговорност към своята държава, така че е възможно това да е негово решение, но не бива да се изключва и опцията за определен натиск от страна на водещи фигури в Демократическата партия. През последните месеци наистина се получаваше едно чувство, че може би няма да му стигнат силите за втория мандат като лидер на САЩ и свободния свят. В този аспект хора като Нанси Пелоси, както и други водещи лидери в Демократическата партия - няма как да пропуснем и реакцията на холивудската звезда Джордж Клуни, казаха това, което хората в Демократическата партия мислят като демократически организъм.

- Много анализатори споделиха, че Барак Обама е „натиснал“ донори, които дават много пари за кампанията на демократите по принцип, да спрат. Без милиони долари за кампания избори в САЩ са невъзможни. Хора с влияние в демократическата партия ли „дръпнаха спирачката“ на Байдън?
- Кампанията за президентски избори в САЩ често надвишава и милиард долара като фондонабиране, така че донорството е изключително важно. Вижте,

Вашингтон е един специален организъм, който крие собствени политически потайности

и те понякога са непредвидими и не стават известни на широката публика. Разбра се, че Мишел Обама е обмисляла своята кандидатурата.

- Фак е, че хората я приемат много добре…
- Мишел Обама имаше своята много видима роля като Първа дама, което - в крайна сметка, е различно от това да бъдеш президент на САЩ като отговорност. Като президент на САЩ отговорностите са в пъти по-високи, световните дела са в пъти по-отговорни, ако ги сравним със задачите на една Първа дама, които се свеждат най-вече в сферата на хуманитарни дейности, културни дейности, социални дейности и т.н. Да си Първа дама е едно, а да си президент на САЩ - съвсем друго. Разбра се също, че семейство Обама нямат апетити към президентската институция. И, да, появиха се такива информации, че Барак Обама е работил така, че да се повлияе на решението на президента Байдън. Но, вижте, Байдън е високо отговорен политик. Той има над 50 години роля в обществени и политически дела. За мен не може да се говори само за натиск върху него за оттеглянето, защото той взе едно правилно политическо решение за американското общество.

- „Спасителен пояс“ за демократите ли е Камала Харис, или смятате, че има реални шансове срещу Тръмп?
- Тук вече можем да говорим за „вълната“ Харис, която се вижда в онази част от американското общество, което подкрепя Демократическата партия. Подкрепата за нея расте и това се вижда в едно от последните изследвания, които бяха направени в щата Джорджия. Докато кандидат на демократите бе Джо Байдън, Доналд Тръмп водеше с 8%. Сега, когато Камал Халис се появи на политическата сцена, преднината на Тръмп спадна на 2%. Интересното за този щат е това, че президентът, който е печелил Джорджия във времето, е Джими Картър, който е бил губернатор на щата Джорджия преди това. Това са едни тенденции, които не бива да се пренебрегват. Трудно е в момента да се направят прогнози кой от двамата кандидати - Тръмп или Харис, ще бъде по-добре приет. Факт е обаче, че до момента – и след атентата особено, кампанията на Тръмп вървеше с по-голяма скорост, с по-големи темпове и се носеше на крилете на предизвестената победа. Но сега има вече значителни тенденции, че това не е толкова предизвестена битка, а е възможно и Камала Харис да бъде крайният победител. Изследванията на обществените нагласи са безспорен барометър, защото 320-милиона Америка е разделена. Знае се кои щати са републикански, кои са на Демократическата партия. И всичко ще бъде решено от няколко от така наречените колебаещи се щати, които са предмет на интереси и от двата щаба.
В същото време тази събота излезе изследване на Ню Йорк Таймс, че

Камала Харис води на Тръмп с почти четири процента в три ключови щата - Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.

Така че динамиката сред електората към момента е изключително висока и е твърде вероятно крайният победител да бъде обявен с фотофиниш.

- Тръмп-Ди Ванс срещу Харис-Уолц. Коя двойка изглежда по-убедителна?
- Тръмп - Ди Ванс са като баща и син. Те имат абсолютно еднакъв политически профил, изпращат едни и същи политически послания. Влизането на Уолц в щаба на Харис и изобщо в кампанията на Демократическата партия се стреми да направи максимално широко отваряне сред американското общество. Харис няма американски корени, защото родителите ѝ са емигранти, а Уолц е типичният американец. Когато се запознах с неговата биография, пред мен изплува един образ буквално на типичния американец. Ангажиран с обществена дейност, треньор по футбол или в някакъв друг вид спорт, силно ангажиран към образователната система, която е изключително важна тема в американското общество. И това е така, защото лидерите, директорите на образователните окръзи се избират пряко от народа. И всичко това, което е основната част от американското общество, прави огромна разлика с политическия елит във Вашингтон. А разликата е още по-характерна, когато говорим за Средния Запад - населените щати, които са най-американската част от Америка. Аз съм бил там четири години като генерален консул и точно с отговорност за Средния Запад. Там всичко е съвсем различно, там обществените настроения са съвсем различни, ако ги сравняваме с двата бряга, там е едноетажната Америка, която има своите ценности, там хората са различни от тези в мегаполисите като Ню Йорк, Лос Анджелис и Сан Франциско. Да, избирането на Ди Ванс като човек от Средния Запад не трябва да се изключва – той е от Охайо, и това също е цел на екипа на Тръмп. Но избирането на Уолц за вицепрезидент в щаба на Харис може би точно това цели - да се обгрижат тези колебаещи се гласове в колебаещите се щати и това да бъде в полза за Демократическата партия.

- Прокурор Харис срещу обвиняемия Тръмп, но в битката за президентския стол в САЩ. Що за сблъсък е това?
- Навремето наричаха Роналд Рейгън блестящият комуникатор. Аз определям днес Доналд Тръмп като блестящият манипулатор, но в добрия смисъл на думата. Подчертавам това. Тръмп има огромен медиен рефлекс, има медиен опит не само от своите шоута…

- И това го видяхме по време на атентата…
- Да, той е забележителен в това отношение. Няма какво да се говори. Тръмп - от политологична гледна точка, е абсолютен еталон в политическия маркетинг. Просто друг такъв човек в последните години не съм виждал. Да, всеки от тези, които поемат някаква политическа отговорност, малко или много е школуван, шлайфан как да се усмихва, как да гали деца по главите и т.н. Но това, което наблюдаваме при Тръмп - не визирам само четирите години на президентстването, когато той бе в ежедневна, ежечасова война с неговите опоненти, е нещо много различно. Тръмп и по време на президентстването на Байдън показа, че има забележителен рефлекс. Както казахте, дори в такъв момент, в който той се размина буквално на сантиметри със смъртта, да излезе с високо вдигнат юмрук и да скандира: „Борба, борба, борба…“ Това е нещо, което просто го получаваш от Господ.

Така че на прокурор Харис ще ѝ бъде трудно срещу манипулатора Тръмп.

И ще повторя, че като използвам думата манипулатор, визирам добрия смисъл на думата. В тази битка има и нещо друго, което прави Тръмп много особен. Както вече знаем, има цяло нарицателно име Тръмпизъм в САЩ. Това е както в Южна Америка, когато говорим за политиката през 70-те години на Хуан Перон и Перонизма. В САЩ нямаме Бушисти или Клинтънисти, въпреки че президентът Буш-баща беше един прекрасен президент. Но Тръмписти има. И това е точно поради тази обществено-политическа харизма, която има Тръмп, която той носи след себе си за една огромна част от американското общество. Разбира се, именно това е и една от причините от другата част от обществото да е безкрайно мразен. Видяхме това и в опита за атентат. Това, че беше неуспешен, е късмет за Тръмп, но самото действие трябва да бъде безспорно заклеймено, защото такъв тип насилие - срещу когото и да било, не трябва да има. Видяхме, че ФБР говори за втори опит за атентат срещу Тръмп. Така че Тръмп в момента е между осанна и разпни го. От едната страна са тези, които го харесват, а от другата тези, в които провокира неистова омраза, генерирана в последните осем години.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Иван Анчев е първият задграничен представител на МВР в САЩ.
През 2005 г. открива офиса на министерството към посолството ни във Вашингтон.
От 2012 до 2016 г. е задграничен представител на МВР за САЩ, Канада и Мексико.
Работил е с всички основни федерални и щатски правоохранителни служби.
Завършил е Академията на ФБР в Куонтико (Вирджиния) през 2000 г.
От 2016 до 2020 г. е генерален консул на България в Чикаго.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    11 1 Отговор
    иванчо изпила ти е чавка акъла деменцията с висока отговорност към държавата си е голям смях та той не помни какво е вечерял. натириха го като мръсно коте защото ще загуби а това не е удобно за военнолюбците кравари.
  • 2 Факт

    3 0 Отговор
    Всяко чудо за три дни!
  • 3 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ванИ венчА--- Г Ъ ЗО Л ИЗЕЦ ХРАБЪР / ЗА НЯКОЛКО " ДИМОКРАТИЧНИ" ДОЛАРА В ПОВЕЧЕ / !?!?!?!?
  • 4 Тръмпизмът

    2 0 Отговор
    Предизвиква либерастите в Европа да
    изТРЪМПнат

    Коментиран от #5

  • 5 Донал

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмпизмът":

    Се надява да спечели изборите на той оценява възможностите на демократите за фалсифициране
  • 6 Има ли значение

    1 1 Отговор
    Кой ще спечели изборите
    Разбира се че няма
    Който и да ги спечели ще работи за доминацията на щатите в света

    Коментиран от #7

  • 7 САЩ не са

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Има ли значение":

    Демократична държава
    Там има една партия с двама
    Кандидати
    Разликата между тях е само тази че според за детайлите които определят Как да се наложи американският чадър над целия свят