15 Август, 2024 09:36 3 533 27

САМО във ФАКТИ: Какво съдържа сигналът за обществената поръчка, която разследва Европейската прокуратура за Чирен

  • чирен-
  • разширение-
  • газ-
  • улгатрансгаз-
  • газохранилище-
  • европейски прокурор-
  • проверка

Разширението на газохранилището – просто става въпрос за едни 100 млн. лева

САМО във ФАКТИ: Какво съдържа сигналът за обществената поръчка, която разследва Европейската прокуратура за Чирен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейската прокуратура влезе в сградата на "Булгартрансгаз" преди дни, след като полицията осигури достъп до помещенията на държавния газов оператор. Причината е сигнал за нередности в изпълнението на проект, финансиран безвъзмездно от Европейската комисия. Проверка е имало и в други дружества, свързани с разширението на газохранилището в Чирен.

Влизането на хората на Кьовеши се случва дни преди визитата на турската компания БОТАШ за преговори с "Булгаргаз" за промяна на неизгодния за българското дружество договор за газови капацитети в Турция.

Като основни причини за акцията на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз" се сочат разширението на газохранилището в "Чирен" и сделката на "Булгаргаз" с турската компания БОТАШ.

Но какво излиза в „спящята“ ни държава
Както се вижда от факсимилето, сигналът на Българския енергиен и минен форум е подаден у нас на 14 ФЕВРУАРИ 2024 година до президента Румен Радев, Министерството на енергетиката, Народното събрание, Министерството на финансите. Днес е 15 август… Какво чакаха българските институции, какво умуваха. И понеже Европейската прокуратура се намеси, изведнъж и от немай къде всички институции се раздвижиха. А от 14 февруари до днес „спаха“. Защо „спаха“, защо бездействаха, защо пак Европа трябва да ни казва и показва „гнилите ябълки“ в клетата ни държавица.

Факти разполага със сигнала, който е адресиран до всички водещи институции в страната, във връзка да разширението газохранилището в Чирен.

Ето и пълният текст:
СИГНАЛ

ОТНОСНО: ВИСОК РИСК ЗА ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ - Компрометиране на проекта за разширение на ПГХ "Чирен", енергийната сигурност и основателни предположения за корупция.

УВАЖАЕМИ Г-Н РАДЕВ, Българският енергиен и минен форум (БЕМФ) е най-голямата НПО, работеща в обществена полза, която винаги е предлагала на вниманието на Правителството и на обществото сигнали и аргументирани предложения за преразглеждане на погрешни политики и съмнителни сделки в енергетиката. Членове и сътрудници на БЕМФ са авторитетни енергетици и професионалисти от отрасъла, които са заемали отговорни постове в него.
Поводът за този наш сигнал е тревогата ни, свързана със сериозните опасности, надвиснали над ПГХ"Чирен" за неговото технологично компрометиране поради непрофесионалните и съмнителни действия на ръководството на „Булгартрансгаз" ЕАД. Значението на ПГХ "Чирен" едва ли се нуждае от представяне - тази тема се дискутира от десетилетия, както и въпросът за неговото разширение и модернизация. През последните две десетилетия в тази посока бяха предприети редица успешни действия, резултатите от които доведоха до създаване на концептуален модел - основа за реализиране на цялостен проект за модернизация и разширение. За съжаление, обаче, някои фундаментални проблеми, свързани и предхождащи реализацията на такъв проект, все още не са решени (главно поради ниската херметичност на добивно-нагнетателните сондажи), което представлява висок риск, паралелно с неубедителните професионални качества на неговите изпълнители, избрани на последния търг за изпълнение на проекта. Без да отчита риска от тези фундаментални проблеми, ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД обяви обществена поръчка (ОП) за "Устройствено планиране, изработване на инвестиционен проект, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на всички етапи към обект: „Разширение на капацитета на „ПГХ Чирен" сондажен фонд".

Основният обем от дейности е свързан със сондирането 10 (десет) експлоатационни наклонено-насочени сондажи и 3 наблюдателни (вертикални) за срок от 600 календарни дни.

След проведен търг и отказ на спечелилия търга ДЗЗД "Чирен Дрилинг 2022", гр. Козлодуй, да подпише съответния договор, за изпълнител на ОП е определен ДЗЗД "Екзало Дрилинг Чирен", гр. София, с участници "Главболгарстрой" АД, "Главболгарстрой Интернешънъл" АД и "Газ Проджект Девелопмънт" ЕООД, на цена от 221 221 200 лева без ДДС.

Важно за отбелязване е, че и двамата участници в процедурата нямат експертиза по организиране и изпълнение на сондажи за нефт и природен газ особено при съществуващите условия в ПГХ "Чирен". Предвид това те декларират като подизпълнители опитни чуждестранни сондажни фирми с национален и международен опит.

При провеждане на конкурса за ОП и след нейното възлагане, обаче, "Екзало Дрилинг Чирен" неколкократно сменя сондажния подизпълнител с фирми със спорен професионален опит при сондиране на наклонено- насочени сондажи в условия на дефицит на пластово налягане, какъвто е случаят с ПГХ "Чирен".

На 06.04.2023 г. между "Булгартрансгаз" ЕАД (възложител) и ДЗЗД "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен" (Изпълнител) е подписан Договор № 6004 за изпълнение на ОП "Устройствено планиране, изработване на инвестиционен проект, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на всички етапи към обект: Разширение на капацитета на ПГХ Чирен" сондажен фонд"

Независимо от изискванията на техническите условия по ОП, Изпълнителят предприема целенасочени действия за промяна на условията за реализация на ОП и по-конкретно замяна на планираните 10 наклонено-насочени сондажи с 10 вертикални сондажа, въпреки доказаната неефективност на предлагания подход.

За Изпълнителя икономическият ефект от предлаганата промяна на типа сондажи е по-ниски разходи за сондирането им в размер на 80-90 млн. лв. (стойността на наклонено-насочен сондаж е с около 40% по-високо от тази на вертикален сондаж).

За Възложителя няма позитивен икономически ефект, а тежки технико-икономически последствия в т.ч. компрометиране на ПГХ "Чирен". Изготвеният доклад за предлаганата подмяна е предмет на вътрешен одит в "Булгартрансгаз", възложен от изп. директор на дружеството. Заключенията от същия са скандални и би следвано да са предмет на прокурорско разследване поради пълното бездействие (или мълчаливо съдействие) на ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД към действията на Изпълнителя. Вместо да предприеме съответните действия за защита интересите на Възложителя, ръководството на дружеството прави опит за дискредитация на свои експерти, работещи по проекта, в т.ч. и вътрешния одитор.

Въпреки горните констатации Изпълнителят в допълнение предлага промяна и на конструкцията на сондажите от "тежка" (по-дълбоки обсадни и цялостни експлоатационни колони) на "лека" (по-плитки обсадни колони и по-интервални експлоатационни колони, като в продуктивния интервал е сегментна и с намален диаметър). Изключително рисково при газови сондажи в сложни геотехнически условия.

За Изпълнителя икономическият ефект от предлаганата промяна на конструкцията на сондажите е по-ниски разходи за сондиране и оборудване на сондажите в размер на 10-15 млн. лв. (по-ниски разходи при сондиране на отвори с малки диаметри и по-къси обсадни колони). За Възложителя няма позитивен икономически ефект, а тежки технико-икономически последствия в т.ч. компрометиране на ПГХ "Чирен".

В резюме, технико-икономическият ефект от предлаганите фундаментални промени в концептуалния проект за разширение на ПГХ "Чирен" дават възможност на Изпълнителя:
- да преодолее липсата на опит и експертиза за сондиране на наклонено-насочени сондажи
- да получи неправомерно около 100 млн. лева

За Възложителят остават всички разходи, рискове и тежки технико-икономически проблеми, свързани с бъдещата експлоатация на ПГХ "Чирен" и със сигурност неговото компрометиране.

С оглед гореизложеното експертите на БЕМФ основателно предполагат наличие на корупционна практика във въпросната обществена поръчка, чието изпълнение с избраната организация поражда и сериозни рискове за енергийната сигурност на страната. Анализирайки състоянието на проблема, експертният екип на БЕМФ, извършил анализа на действията и обстоятелствата по организиране и изпълнение на обществената поръчка, предлага:
- изпълнението на обществената поръчка да бъде прекратено незабавно, като бъдат отчетени забележките и препоръките от доклада на вътрешния одитор;
- обществената поръчка да бъде обявена повторно при обявените технически условия и реализирана след ревизия на херметичността на съществуващите сондажи, тяхната рехабилитация или ликвидиране.;
- за действията на ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД във вреда на дружеството и енергийната сигурност на държавата бъде сезирана Прокуратурата на Р. България, както и Европейската прокуратура поради съфинансиране на проекта и с европейски средства.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИЗВЪНРЕДНО

    3 6 Отговор
    САМО ВЪВ ФЕК.АЛ БГ.
  • 3 Въпросче

    16 14 Отговор
    Кьовеши защо не разследва мръсния договор за милиарди на българските натовци с турската Боташ ? Американските "партньори" ли не ѝ разрешават ?

    Коментиран от #12

  • 4 Денис

    21 0 Отговор
    Е трябва да откраднем 100 милиона ,а след нас потоп!!
  • 5 ЦИРКаджии

    12 0 Отговор
    А Вие къде спахте досега?
  • 6 УВАЖАЕМИ Г-Н РАДЕВ,

    24 9 Отговор
    Ти си национален предател!
  • 7 Реалист

    11 16 Отговор
    Тая Кьовеши е човек на ционисти и работи по поръчка. Ако не беше евтиния газ от Боташ сега щяхте да сте по улиците на протести.

    Коментиран от #9

  • 8 Как е станало

    13 0 Отговор
    Я виж тия как добре си раздават пари после реват че булгаргаз фалирал
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хахаха хахаха

    10 8 Отговор
    Газта от Боташ пречи на Козяк да си продават скъпия втечнен
  • 11 България 🇧🇬

    8 6 Отговор
    Защото чичо Сорос е казал, че газта от турците е скъпа и ние трябва да вярваме ли?
  • 12 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Въпросче":

    Защото не й е работа, този договор не е с европейско финансиране. Той си е чиста корупция, финансирана с нашите си данъци.
  • 13 Само питам

    9 4 Отговор
    Е като е толкова скъпа тази газ защо КЕВАР я намали 3 пъти след като свърши скъпата американска?
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор
    Ехооо, проблемът пак е,
    ЧЕ ПОРЪЧКАТА СЕ ПЕЧЕЛИ
    ОТ НИЩО НЕРАЗБИРАЩИ И БЕЗ ТЕХНИКА ‼️
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 0 Отговор
    Помните ли как фирма създадена месец по-рано и с ДВАДЕСЕТ работници с 10 лопати и 2 ръчни колички печелеше търгове за милиони по строежа на магистрали у нас 🤔
  • 16 Истината

    6 5 Отговор
    Тая Кьовеши излезе по корумпирана от всичките ни политици взети заедно!
    Дела срещу световна крадла №1 Урсула кога ще има?
    Не че ако има дела ще има ефект - пример: заместничката на Урсула Ева Кайли я хванаха с куфари с пари от подкупи, осъдиха я условно, не и взеха парите, а сега е в Европарламента.
  • 17 Хахаха

    9 2 Отговор
    Като кажат "дойде Кьовеши" и идиотите си мислят, че бог е слязъл от небето:))) За 5 години в Брюксел Кьовеши и за 5 стотинки не е свършила.
  • 18 Стара чанта

    7 1 Отговор
    Булгартрансг.з ! Това говори всичко . За цялата система, ,,бизнесмени", ,,индустриалци", политически ,,елити", съдебна система, полиция, военни, администрации... Всичко, за каквото се сетите ! Прогнила и корумпирана до КРАЙНОСТ държавна структура. Трите последни буквички ! Това е държавицата ни ! И за младите - бягайте на вън, навреме си оправяйте бъдещето - тук го НЯМАТЕ ! Освен ако не се приобщите към бандитите и Далавераджиите.

    Коментиран от #27

  • 19 каброн

    5 0 Отговор
    "А от 14 февруари до днес „спаха“. Защо „спаха“, защо бездействаха, защо пак Европа трябва да ни казва и показва „гнилите ябълки“ в клетата ни държавица"

    Никой не спи, ами всички са се наредили на опашка и си чакат рушвета.
  • 20 акудйй

    3 0 Отговор
    саботажа в чирен е най-големият атентат след падането на комунизма в България. само възхода на малцинствата е по-голям.....благодаря за което накремъл и дпс
  • 21 Шопар

    2 0 Отговор
    Прасето има намеса, това е срещу Тиквата и Сокола!
  • 22 Алоу

    5 0 Отговор
    Алоу, Румен Радев е министърът, не президентът, какво се случва с факти.бг???
  • 23 Индианец

    2 0 Отговор
    От известно време, много се страхувам, че партиино-системната некадърност и корупция,ще гръмнат АЕЦ Козлодуй
  • 24 6566

    2 0 Отговор
    Интересо къде видяхте в писмото президента ??? Само президента ли се казва Румен Радев ??? Много сте некадърни ДОПИСНИЦИ ей.
  • 25 Демократ

    1 3 Отговор
    В България за съжаление власт имат руските агенти, които съсипаха държавата, за да обслужват Кремъл и собствените си интереси. Енергетиката е изцяло подчинена на Путин, който така владее икономиката и парите на народа.Това е война, която главно Русия води срещу умовете и сърцата на всички български граждани и особено на хората в енергетиката и армията. Информационна война с всички средства, без оглед на закон, морал, без пестене на ресурси и технологии, с купуване на хора или с евтино промиване на мозъците им на всички нива – експерти, политици, военни, служби за сигурност, академични, културни и медийни дейци и контролни организации, цели политически партии. Война дори с взривове и отровителства… Това прави Путин с България, а путиноробите летят лигите си от любов към него и се наричат патриоти.
  • 26 Тома

    5 0 Отговор
    100 милиона тука 150 милиона при вълка и още много по 100 а българите си пасат и блеят
  • 27 И "навън"

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Стара чанта":

    като избягат, ще ги посрещнат с цветя и банани. Навън вече е много зле.