22 Август, 2024 16:00 3 071 53

Антоний Тодоров: Тържество на мракобесието и невежеството в България

  • проф. антоний тодоров-
  • тържество-
  • мракобесие-
  • невежество-
  • българия

Тиранията на мнозинството може бързо да промени едно демократично управление в прикрит тоталитаризъм

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В една знаменита книга, посветена на американската демокрация и публикувана през 1835 г. французинът Алексис дьо Токвил посвещава една глава от нея на тиранията на мнозинството. Той обяснява тази тирания като най-голямата опасност за демократичното управление, но е чут много по-късно.

Това пише в блога си проф. Антоний Тодоров.

Чувам днес често, дори от образовани хора, че има „тирания на малцинствата“, такива като ромите, ЛГБТИ хората, наркоманите и всякакви други „маргинали“, че „източват социалните фондове“, че „налагат на другите разбиранията си“, че „живеят на гърба на другите“, накратко – паразити, излишни хора. Но обичайно споделящите такива разбирания забравят, много удобно, че единственото малцинство, което е способно да упражнява тирания, защото има необходимите ресурси, са свръхбогатите. Но това е подробност.

Мнозинството, винаги когато се чувства уплашено, неспособно да реши съществени социални проблеми, недоволно от ситуация, която не може да промени и пред която се чувства безсилно (между другото, защото не е достатъчно храбро, за да мисли и да действа), намира малцинство (едно от многото в обществата), което да бъде сочено с пръст като виновно за бедите му и да бъде тормозено, за да се вдъхва кураж на иначе безсилното мнозинство.

Тиранията на мнозинството може бързо да промени едно демократично управление в прикрит тоталитаризъм, където нито една различаваща се от масовите нагласи идея не може да бъде изказана или чута. А тези масови нагласи най-често са и масови предразсъдъци – убеждения, за които не се питаме, откъде сме ги взели, от кого сме ги приели, защо са наши убеждения, приели сме ги на сляпо, без да се питаме. Защото това е по-лесно и ни спестява нуждата от мислене.

Някога римските императори като Тиберий са гонели и убивали юдеите, но и първите християни. Те са били виновни, че не искат да приемат вярванията на мнозинството. После малцинството става мнозинство (включително по повелята на императора) и започва да гони еретиците, онези, които имат различно разбиране за християнството от онова, което постановяват овластените прелати. Така и до днес отлъчват „еретиците“, били те религиозни или светски.

Светата Инквизиция се е специализирала в разобличаването и наказанието на еретиците, които са били приемливи само мъртви. И до ден днешен това име на тогавашната папска следствена служба се е превърнало в синоним на изтезанията и нечовешкото отношение към себеподобните. Сред еретиците особено място заемат „вещиците“ – някой беше успял да преброи приблизителния брой на жените, изгорени на кладата за това – стотици хиляди в Европа. Това също трябва да впишем в „европейската идентичност“.

В по-ново време, но основаващо се на стари предразсъдъци, ролята на жертвено малцинство поемат евреите. Един пропаганден нацистки филм ги уподобява, наред с душевно болните и инвалидите, на паразитите в обществото, които изсмукват жизнените му сили и му пречат да се развива. Тази пропаганда предшества следващата степен на тормоз – „кристалната нощ“, когато нацистите правят погром на еврейските магазини, ресторанти, кантори. Върхът на това, което започва само като пропаганда обаче предстои – концентрационните лагери през Втората световна война, снабдени с газови камери за по-бързото и по-ефикасното „окончателно решение“, термин от нацисткото оправдание на това гигантско престъпление.

Днес отново имаме набедени за несгодите малцинства, които винаги в крайна сметка са беззащитни и винаги са малцинства. Ромите, класически, откакто са уседнали и не носят в градовете една различна и шарена култура, са прицел на всички крайно-десни националисти. И те са набедени „паразити“, защото не работят, а получават социални помощи. Но недоволните от това никога не се питат, а как и защо се е стигнало дотам, че в едно сравнително богато общество може да има толкова много „социално слаби“ и то най-вече сред ромите. Простите обяснения са обичайно расистки – на ромите се приписват най-лошите характеристики на човеците.

Или имигрантите, които непременно ще са натоварени с най-лошите очаквания: те ще грабят, ще насилват, ще живеят на гърба на обикновените хора. Това се отнася дори до бежанците, които бягат от ужасите на някоя гражданска война и търсят спасение в един мирен свят. И с удивление се сблъскват с омраза и неприемане. Включително в България, където самозвани „граничари“ ще ги ловят по шубраците и ще ги тормозят всячески. Противно на надеждата, която четем в Търновската конституция: „Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория.“ (чл. 61)

Но напоследък едно много удобно за тормоз малцинство са ЛГБТИ хората. Обявени за „хора на греха“ от църквата (интересно, не са обявени за хора на греха олигарсите, изсмукващи общото богатство, нито призоваващите за саморазправа крайно-десни националисти). Обвинени, че организирали Прайд, че подтиквали другите да бъдат като тях и какви ли не още грехове. Последният парламент, който отново ще бъде кратък, намери за най-належащо да приеме през 2024 г. промени в закона за образованието, който забранява „извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и или определяне на полова идентичност, различна от биологичната“.

Законът ще предвиди и санкции за учителите, дръзнали да „популяризират“ идеи и възгледи за полови идентичности, различни от биологичните. Следващата стъпка, вероятно, ще бъде забраната да се преподава еволюционната теория на Дарвин. Но пък децата ще научат в очакваните задължителни часове по вероучение, че хората сме създадени по образ и подобие на Бога (макар мъж и жена, та се чудя, от кой пол е Бог), но сме заченати в грях. Ах този секс, пак се оказа грях?! Но после ще има и списък със забранените книги, които са дръзнали да оспорят това, а след забраната и аутодафета по площадите, където ще ги горим, за да не развращават младите.

Горко им на учителите в България, ако се изправят пред необходимостта да обяснят на учениците нещо, което Ботев е написал в „Смешен плач“:

„Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба. „И свободата ще има свойте езуити“, казва Гейне.

Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската – за да оплаче други столици, други варварства и страдания, кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит – звяр или риба?… И ще бъде ден – ден първий.“

Тук има три капана. Първият, ама защо „комунистите са мъченици“? Не попада ли текстът под ударите на закона, който дефинира комунизма като престъпен? Вторият капан е, кой е този Гейне и защо Ботев не пише Хайне? Да не говорим за това, кои и какви пък са тези „езуити“? Но третият капан ще вкара учителя, който и да е той, направо в разпоредбите на новия закон, защото ще трябва да обясни, що е това хермафродит. Бедни ми, бедни ми български учители!

Няма съмнение, че законът ще насърчи единствено и само тормоза, нищо друго. Ще насърчи насилието срещу онези, които английският език нарича „странни“ (queer). Ще насърчи приемането на още и още забрани в сфери, където след толкова много политически борби забраните са били ограничени. Ще въведе наказания и наказания, един чудесен нов свят, бленуван от онези, които наивно смятат, че тези наказания никога няма да ги застигнат.

Добре дошли в НРБ, но не онази, народната, а бъдещата Наказателна република България!

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    75 8 Отговор
    Грантаджий Тодоров
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бен Ходжа

    89 6 Отговор
    И този професор лъже. Никой не е криминализирал различната сексуална ориентация, просто пропагандата в нейна полза е изключена от българските училища - и така трябва.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 много мизерници има

    69 4 Отговор
    Този професор да си хвърли титлата в канала !!!

    Коментиран от #14, #39

  • 6 Опитай нещо друго!

    59 2 Отговор
    За да си политолог и анализатор се иска логика, а в тази кевинмертеноугодна тирада, това е повече от дефицит!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 доста

    46 3 Отговор
    обширни но и доста жалки размишления колко си професор и как си станал такъв това е друг въпрос
    когато набедените за елит в една държава а всъщност душегубки и мижитурки тръгнат срещу народа си
    нищо хубаво не чака тази държава
  • 10 Има думи които

    38 2 Отговор
    от прекалена толерантност са забравени в българския език. Само на думата "мързел" има много синоними което означава, че това човешко качество е било силно разпространено - ленив, лентяй, безделник, мързеливец, мързелан, безделен, бавен, нехаен, хайлазин, разхайлазен, отпуснат, щенив, бездеен, муден. Да не търсим синоними на порочен, крадлив. Доста хора с подобни качества сега са на социални помощи на гърба на все по-малкото работливи и стават все повече. Това явление тръгна от запад и сега се чудят как да внесат хора които да работят, а иронията е, че и нововнесените също увисват на социал.
  • 11 Мда

    58 7 Отговор
    Професоре остави нашите деца в средновековието. Е виж децата Белогъзова, Киро Идиота, Мирчев тях поведи към светлото джендърско бъдеще.
    И като погледнеш професорите виждаш защо децата са неграмотни, професоре!
    Позор за българското образование сте и сервитьори в евтини кръчми!!!
  • 12 Браво👏... Супер!

    10 14 Отговор

    До коментар #2 от "Карагьоз":

    Пасваш идеално в нашият форум за душевно болни.

    Коментиран от #21, #22

  • 13 Калашников

    48 4 Отговор
    Абе полово неориентиран индивид......,или каквото си там извънземно -като не ти изнася този закон,който даже доста се забави.....просто хващай куфара и беж у Западно-Демократичната Слободия.Айде стига лицемерен рев и сополи.....,почвате да ставате досадни
  • 14 Много да...

    11 13 Отговор

    До коментар #5 от "много мизерници има":

    Ти водиш колоната с жълтата фланелка.
  • 15 чичо Адик

    27 3 Отговор
    хубаво ви лекуваше
  • 16 Ако

    38 5 Отговор
    не друго, поне лъснаха всичките лапачи на грантове, не че и преди не ги познавахме по политическите им позиции и пряко лобиране за всякакви ненормалности.
  • 17 Генерал 🇧🇬

    45 3 Отговор
    Опа, още един педофил на амбразурата!

    Най-простичко казано – демокрацията е влacт нa мнoзинcтвoтo нaд мaлцинcтвoтo. Стане ли обратното, влacт нa мaлцинcтвoтo над мнозинството, това е ДИКТАТУРА.
    За сега няма по-добро управление, колкото и да разтягате тия локуми.

    И друго – за разлика от циганското малцинство ЛГТБ е идеологизирано малцинство. Пример – джендър идеологията, която е ИДЕОЛОГИЯ, а Биологията (мъжки/женски пол) е НАУКА.
  • 18 Дивергент

    28 2 Отговор
    ,,че единственото малцинство,което е способно да упражнява тирания,защото има необходимите ресурси ,са свръхбогатите."Ерго - всички сценарии ,разделящи хората на ,,малцинства" се вписват в един единствен сценарий,целящ да опази тиранията на свръхбогатото малцинство.
  • 19 Горките български деца!

    33 2 Отговор
    Стига сте се обвинявали на тоталитаристи и на нам какви си. Мислете и за здравето на децата. Или за вас това е без значение. Важното е да се вземат едни пари. (Я прочетете фейлетона на Ботев за кир Михалаки!)
  • 20 Да бе

    35 5 Отговор
    Поредният хленчещ педофил! На такива като тебе Антония , са им наливали разтопено олово отзаДи, по време на средновековието!
  • 21 Карагьоз

    2 12 Отговор

    До коментар #12 от "Браво👏... Супер!":

    Не съм болен нито пък душевно дори ,просто ТО МАЛИ МУ , КОСАТА МИ Е ДЪЛГА и ми служи за добър преводач по чуждите държави
  • 22 Карагьоз

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "Браво👏... Супер!":

    ....а края на месеца Алкохолиците искат да ме пускат за Путана
  • 23 Списъкът на Шиндлер не е Домова книга

    32 4 Отговор
    Първо, кога демокрацията престана да е власт на мнозинството и по смисъл представителна и пряка?

    Второ, къде в Конституцията на България или в законите на страната пише, че ние се намираме в "либерална демокрация"?

    Трето, когато залепиш за съществителното демокрация прилагателното либерална това означава ли, че няма никаква друга демокрация, освен либерална, което пък означава, че има леви либерали, център либерали и "десни" либерали, а всички останали са фашисти?

    Четвърто, либерализмът /една дълбоко противоречива идеология, между другото/ в този случай играе ли ролята на нещо основополагащо, квази религия, която не може да се коментира?

    Пето, ако борбата срещу речта на омразата е символ верую на либералната демокрация, какво я различава от политкоректния фундаментализъм?


    Шесто, кой направи от Хартата за правата на човека "човешки права", в множествено число, за да прескочи липсващите по дефолт колективни права?

    Седмо, защо за по-старото поколение диктатурата на пролетариата до 1989 г. за последните 35 години се трансформира в будещата естествено отвращение диктатура на малцинствата, а милионери у нас са предимно леви партийци и либерални посредници?

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Анджо

    0 4 Отговор
    Какво лошо пиша.
  • 27 яяя-ууу

    23 2 Отговор
    Днес отново имаме набедени за несгодите малцинства, които винаги в крайна сметка са беззащитни и винаги са малцинства. Ромите, класически, откакто са уседнали и не носят в градовете една различна и шарена култура, КАКВА КУЛТУРА БЕ, МЪРЗИ ДА СЕ КЪПЯТ, МЪРЗИ ДА РАБОТЯТ, МЪРЗИ ГИ ДА У,ЧАТ МЪРЗИ ГИ ДАГЛЕДАТ. ДА, ВИНОВНИ СА! Я се разходи из някоя мааала и ще ти мине евроатлантическия бяс да ги защитаваш, нещастнико
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 чуждестарнен агент Антоний

    18 2 Отговор
    Кажи от кое антибългарско НПО захлебваш, българормазец?
  • 31 Жълтопаветен канибал

    20 2 Отговор
    Всичките извратеняци НПОчници ревнаха в хор в защита на педофили и правото на травестити да могат да влизат в детски градини и училища. Това са врагове на нормалните хора.
  • 32 ДрБр

    14 3 Отговор
    Абе като чуеш АнтониЙ, ЕвгениЙ и тем подобни имена и ти се прииска да е:биЙш, да е:биЙш!
  • 33 12345

    15 4 Отговор
    На 100 % този се е сдобил с професура чрез поза "партер"
  • 34 Коцето

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Карагьоз":

    Ти там ли си регистриран, брато?

    Коментиран от #36

  • 35 Радио Елто

    3 8 Отговор

    До коментар #28 от "Карагьоз":

    Господинът е Напълно правТроле

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дааааааам

    12 3 Отговор
    Поредният субект с титла пред името се опитва да ни натресе либерастия и лгбти отрови, катозапочва от инквизицията, синоним на запада през средновековието, но чудно защо забравя да спомене кой и какъв е този който измисля и я въвежда - Торквемада, покръстен евреин. Защо ли? Всеки да си прави изводите. После гоненията на евреи, "роми", разните така наречени малцинства, е как къде ходи врана е все о..с ...а? И отношението на всички е едно и също. Е не може ти да си все "прав", а другите, са ти все "виновни". Когато двама и повече хора кажат едно и също нещо за тебе, ти трябва сериозно да се замислиш. И ще завърша с великия, наш писател Н. Хайтов : - Толерантността в зверилника и равносилна на самоубийство. Горният пасквил е отрова, пусната през прозореца на Овертон.
  • 38 Карагьоз

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Радио Елто":

    Не ти пожелавам и месец от мъката която съм преживял да я изпиташ и ТИ
  • 39 Ха ха ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "много мизерници има":

    "Този професор да си хвърли титлата в канала !!!"
    Невъзможно. Той точно от там я е измъкнал и си я е прикачил.
  • 40 Факт

    5 0 Отговор
    Да бъдат така добри първо да криминализират и да наказват съответно всички форми на физическо, психическо насилие на полова основа между мъже и жени. Като опрат до частните случаи, да заповядат!
  • 41 Анджо

    11 2 Отговор
    Българина не иска да се преподава на деца тази сексуалност. На тоя какво да му напиша, че децата сами разбират за какво става дума. Пълно е с информация. През комунизма сме учили биология за устройството на човешкият организъм и чак 7 за 8 клас учехме за устройството на мъжкия женски организъм. Слаба статия и тоя мисли да меша различни области в науката, за да ни докаже , че не сме прави. Не знам тоя от каква демокрация разбира, но тука става дума че народа не иска. Не съм чул до сега Българите да са посегнали на някое малцинство.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 хахаха

    10 1 Отговор
    другарЮ Тодорофф, доколкото съм учил, демокрацията е управление на МНОЗИНСТВОТО. Когато МАЛЦИНСТВОТО управлява - това е диктатура.....

    Коментиран от #50

  • 44 Айде

    5 0 Отговор
    Сега авторът може да продължи с анализа и описанието на тиранията на малцинството! Може да ползва като пример нашата псевдо демокрация и властта на непредставителните ни партии с техните несменяеми върхушки!
  • 45 Голяма

    4 0 Отговор
    Тъпня
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Славейко

    1 3 Отговор
    Подкрепа за варненските учители подписали подписката!
  • 48 Славейко

    0 7 Отговор
    Става въпрос за Хуманизъм и Цивилизованост! Никой не иска от децата ви да сменят сексуалната си ориентация, а да имат толерантно отношение към хората с различна ориентация за да не се повтаря историята от втората световна война с евреите или чернокожите в америка в други времена.

    Коментиран от #49

  • 49 фактите

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Славейко":

    Хората с различна ориентация да си траят и никой няма да ги закача. А сега не стига, че са НЕНОРМАЛНИ, защото не са нормални БЕЗСПОРНО, ами са изпълзели като въшка на чело! Те са агресивни, а ние не сме длъжни да приемаме, че някой си има трети крак или две глави, айде холан. В цирка ви е мястото.
  • 50 Тъй направи Модернизмът

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "хахаха":

    Всички революции от английската до руските революции са дело на агресивни но врещящи малцинства лъжещи хо рата ,че те са народът. Социалните инженери са най-отвратителните кръволоци - Инквизицията е осъдила хиляди, а революциите са избили десетки милиони , пък войните през Ренесанса,Просвещението и Индистриализма са затрили над 100-200 милиона.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 глупости

    2 0 Отговор
    В мозъка на този бушуват някякви бури. От какъв зор въобще трябва да се повдига въпроса за различната сексуална ориентация на децата. Те не могат ли да се определят сами, че някаква учителка ще ги насочва?
    И въобще каква е тази КуКу статия и какъв е този бъркач.
    Проблемът е основно в това че някой се опитва да институционализира половете. Следващата стъпка ще бъде да се напише план колко жени трябва да забременеят тази петилетка в България, а след това ще им подберат и подходящ генетичен материал. Както правят с овците в кошарите.