27 Август, 2024 21:01 1 643 54

Размита отговорност и ново овластяване на Радев

  • веселин стойнев-
  • румен радев-
  • димитър главчев-
  • българия-
  • служебно правителство-
  • мвр-
  • дпс-
  • герб-
  • възраждане-
  • избори-
  • политика-
  • радев

В сегашната криза професионалното и политическото начало в управлението взеха да се размиват и да си сменят местата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

В политическата криза професионалното и политическото начало в управлението взеха да се размиват и да си сменят местата. Служебното правителство по идея е непартийно и техническо, т.е. съставено e от експерти, които често идват от съответните ведомства. Така е и в кабинетите "Главчев" при повечето министерства. Министри са довчерашни шефове на дирекции или зам.-министри, изкачили се професионално в кариерата. С изключение на вътрешното министерство, което наследи министър от редовен кабинет.

Калин Стоянов, който, макар и да произхожда от професионалните среди във ведомството, се превърна в политическа фигура - с претенциите си да остане на поста и в следващо служебно правителство, с незаконните политически протести на служители на МВР в негова подкрепа, с провала на кандидат служебния премиер Кожарева, неуспяла да го смени, и с поканването му от Делян Пеевски да оглави изборна листа на негова партия.

С този политически товар новият вътрешен министър Атанас Илков, досегашен директор на националната полиция, ще бъде под дебелото подозрение, че отново е политическа фигура, със същата зависимост от Пеевски.

Силовите ведомства не бива да се оглавяват от вътрешни хора

Силовите ведомства не бива дори и при служебни правителства да излъчват действащи свои кадри на министерски постове, което е напълно нормално във финансовото министерство, транспорта, земеделието и пр. Те не трябва да се оглавяват от дошли директно от системата фигури заради демократичната нужда от цивилен контрол над тях и това следва да важи и за служебните, неполитически правителства. Начело на силовите ведомства при служебни правителства трябва да са хора, които отдавна не работят в системата, или които са професионалисти, дошли от други сфери, включително от неправителствени организации. Така е сега в министерството на отбраната - Атанас Запрянов е професионален военен, генерал, който обаче от 2010 е пенсиониран и работи като съветник на министъра и после неколкократно като зам.-министър.

В случая с МВР подобна фигура можеше да бъде отдавна напуснал системата професионалист, бивш зам.-министър, юрист или представител на гражданския сектор, дори бивш вътрешен министър, управлявал при партия, която отдавна не е парламентарна или вече не съществува. Но не и човек от системата, което заличава разликата с професионалното ръководство на ведомството. Неслучайно по времето на Калин Стоянов най-висшата професионална длъжност в МВР - главният секретар, бе напълно обезличена. Отделно, че така всеки професионалист от МВР на висша позиция, щом заеме поста министър, прекратява преждевременно професионалната си кариера.

Ново овластяване на Румен Радев

Шестата поправка в конституцията ограничи властта на президента, който управляваше еднолично с низ от служебни правителства. При възобновяването на политическата криза обаче се наблюдава ново овластяване на Румен Радев.

Идеята на поправката за споделена отговорност между парламента и президента при назначаването на служебен кабинет при второто правителство на Главчев доведе до по-силни позиции на държавния глава, отколкото при първото. Тогава той само спря назначението на политическа фигура от ГЕРБ за външен министър (Даниел Митов), сега заради вътрешния министър предотврати мандата на Горица Кожарева, която отказа да смени Калин Стоянов. Нещо повече, Радев вече наложи и смяната на транспортния министър Гвоздейков.

"Главчев"-2 – плод на разнопосочна политическа воля

Можем оптимистично да допуснем, че конституционният взаимен контрол и баланс между властите започва да набира практика и в променената уредба на основния закон спрямо служебния кабинет. Защото вече не само президентът, но и парламентарните партии имат роля при съставянето на служебно правителство, макар и тя да не е ясно дефинирана. Но е политическа, затова експертното правителство, което по предназначение е надпартийно, по генезис е плод на разнопосочна политическа воля.

Политическата отговорност за служебния кабинет по конституция остава недокрай ясна, въпреки че финално е в ръцете на президента, който обаче е ограничен в избора си от списък, който на всичкото отгоре е непопълнен и в добавка се скъсява с отказите на потенциално номинирани за премиер. А партиите имат право на "съвещателен глас", но не и да носят отговорността на едно парламентарно мнозинство или малцинство като при редовен кабинет. Така в случая с вътрешния министър ПП-ДБ зачеркнаха Калин Стоянов, но ДПС-Пеевски надделя негов наследник да е Атанас Илков, вместо предпочитания от ГЕРБ бивш шеф на пожарната Николай Николов. Президентът записа точки пред публиката с финалното решение за отстраняването на Калин Стоянов, но остана неясно как се е съгласил Илков да поеме поста, имал ли е възможност да откаже и тази номинация и дали не я е "изтъргувал" срещу замяната на транспортния министър Гвоздейков.

Прикрита деполитизация на следващ редовен кабинет

И ако при кризата служебното управление се политизира, превръщайки професионалното начало в прикрито политическо, то следващото редовно управление може да се деполитизира, превръщайки политическото начало в псевдо професионално. Защото партиите не са преодолели антагонизмите помежду си и никоя не си позволява да говори открито за следизборни коалиции. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов огласи идея за "правителство на споделената отговорност", а съпредседателят на ПП Кирил Петков – за равно отдалечен от партиите премиер ала Марио Драги в Италия. Това означава, че ще се търси програмно, експертно правителство с непълна и недокрай ясна политическа отговорност. А крехката стабилност на подобен редовен кабинет отваря врати за участие в него и на президента, като важен политически фактор в един нестабилен парламент – отново без явна (и не дължима) политическа отговорност.

Докато партиите и техните избиратели не намерят почва за съставяне на стабилно коалиционно управление или някоя сама не спечели абсолютно мнозинство, ще залагаме на квази експертни управления с размита политическа отговорност.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И размита

    9 1 Отговор
    не е , а пълна безотговорност !

    Коментиран от #14

  • 2 СВИЛЕН

    5 10 Отговор
    ТУЙ РАБОТИ ДРУГАРЯ УЖ РАДЕВ ДА ПРАВИ НИЩО ТАКА Е ПО ЕФЕКТИВНО И КАЧЕСТВЕНО ВСИЧКИ В МЪГЛАТА ГРУПОВО
  • 3 СВИЛЕН

    4 10 Отговор
    ТУЙ РАБОТИ ДРУГАРЯ УЖ РАДЕВ ДА ПРАВИ НИЩО ТАКА Е ПО ЕФЕКТИВНО И КАЧЕСТВЕНО ВСИЧКИ В МЪГЛАТА ГРУПОВО
  • 4 Град Симитли

    16 4 Отговор
    С какво е "овластен" Радев?!
    ... С Главчев/Бою/?!
    ... като бързаш да напишеш статия. за.,, дв,,, излиза бъркоч!
  • 5 ббони

    13 6 Отговор
    Как пък все Раде изкаарват виновен за всичките беди на некадърните политици, които един свестен редовен кабинет не могат да съставят! тоя Стойнев напоследък е все по телевизиите, анализира Радев, политиката, Украйна, Путин, а бе всезнайко.

    Коментиран от #35

  • 6 гражданин

    12 1 Отговор
    Силовите министерства винаги са били под шапката на двете мафиотски .расета които разсипаха държавата и народа !

    Коментиран от #18, #31

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 АнтиКомунист

    10 10 Отговор
    на фатмака никакви правомощия не трябва да се дават, само декоративно присъствие за тоя руски агент .......

    Коментиран от #36, #47

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Айде

    7 0 Отговор
    Стига с тия партии! Демокрация е необходима на България! Партиите доказаха, че не стават! Образованото гражданско общество трябва да управлява! Да избира депутати директно, както и областни прокурори, съдии и полицейски началници!

    Коментиран от #13, #19, #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ОВЧО

    2 1 Отговор
    АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА НАЗНАЧИ ВСИЧКИ ДС ПРЕСТЪПНИЦИ И ДА ГИ ВКАРА В МИНИСТЕРСТВАТА Е ТОГАВА ЧУЧЕЛОТО РАДЕВ ША Я ВТАСА
  • 13 ЮРИ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Айде":

    ПРАВИЛНО МНЕНИЕ НАРОДА ГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТ А НЕ ДУПЕДАВЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ДС МИЛИЦИЯТА И РАЗНИТЕ ИЗМИСЛЕНИ ИДИОТИ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АНТОН

    4 3 Отговор
    РУСКИ ГЛАВОЧ БЪЛГАРСКИ ТИКВОЧ . ЩО Е ТО РАДЕВ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АНТОН

    4 2 Отговор
    С ГЛАВЕН ГЕРОЙ ШИЗОФРЕНИКА РАДЕВ АЛА БАЛАТА В МЪГЛАТА

    Коментиран от #22

  • 18 ганю

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "гражданин":

    Вие ще излезете от Европа
    бою и домуза ще ги одерем живи като кучета

    Коментиран от #26, #30, #34, #39

  • 19 ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Айде":

    партиите са ГНИЛОЧ отдавна
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 време е да изхвърлим боклука

    0 1 Отговор
    Колко трябва да си нагъл и безочлив за да говориш за размита отговорност и овластяване от страна на Президента при условие, че точно тези, които така пламенно се опитваш да защитиш(а именно некадърните жълтопаветници) в сглобка с уж "омразните" им Герб и ДПС са виновни за цялата законодателна каша, която сътвориха с промените в Конституцията с една единствена цел - да се ограничат правомощията на сегашния Президент!
  • 24 Диана

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Айде":

    Демокрация трябва да има безусловно, но трябва да управляват законите, не хората с техните симпатии и антипатии, с техните интереси и страсти, с техните желания и знания...Трябва да има обективност и справедливост
    защото там живее Истината и само така можем да продължим напред..
    Начело на всичко трябва да стоят компетентни таланти, въоръжени със знания и закони - неуважението към таланта е неуважение към Бога и е показател за корупция защото без съмнение талантът би се справил най- добре...Много са важни какви точно ще бъдат законите, дали ще допускат различни тълкувания, дали ще осигуряват прогрес или ще пречат на развитието...Не може някой да управлява обществото просто защото е негов ред или защото отдавна не е управлявал - както днес иска БСП / те сега да поуправлявали малко, значи/! Не може некадърни администратори да управляват развитието на обществото! Администрирането на политиката трябва да се наказва от закона - човек не е буква, а божие творение и свободата му трябва да е гарантирана ако тя не вреди на друг човек...Нужна е друга култура, други критерия, отношения, разбирания и като начало старото , вече мъртво време на БСП трябва да си отиде...БСП вън от политиката с всичките им Радевци, Петковци, Трифоновци и т.н. и т.н. - все радетели на старото време...

    Коментиран от #37

  • 25 КОЧО

    1 0 Отговор
    НАПРАВО РАДЕВ НИ НАХАКА В МЪГЛАТА СЕЛСКА
  • 26 ЯНИ

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "ганю":

    СБЪРКАН
  • 27 ОВЧО

    1 0 Отговор
    РАДЕВ СА ОПЛЕТЕ В СОБСТВЕНИТЕ СИ МРЕЖИ ТОВА Е ЛОГИКАТА
  • 28 СВИЛЕН

    1 0 Отговор
    РАДЕВ СВОБОДЕН СТИЛ ПЛУВАНЕ В БАТАКА МАЙ МУ ХАРЕСВА ДЖАМБУРКАНЕТО
  • 29 КИРИЛ

    1 0 Отговор
    В МЪГЛАТА Е НАЙ ДОБРЕ НИ ЧУЛ НИ ВИДЯЛ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТРИКОВЕ ЦИРКАДЖИЙСКИ ГОЛЯМ ЖОНГЛЬОР Е БАТИ РАДЕВ ЦИРКАНДЖИЛЪКА ГО ВЛАДЕЕ ДО СЪВЪРШЕНСТВО
  • 30 ОВЧО

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "ганю":

    ВАМПИРИТЕ СЕ ЗАДЕЙСТВАХА ТАЛЪСЪМИТЕ СЪЩО
  • 31 СВИЛЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "гражданин":

    РАДЕВ Е ОТ БАНДАТА НА НЕ БЪЛГАРИТЕ ЗМЕЙ ЧЕРВЕН ОТРОВЕН
  • 32 АНТОН

    0 0 Отговор
    А ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА РАДЕВ ИЛИ ЧЕРВЕНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ БСП
  • 33 ГЕОРГИ

    1 0 Отговор
    РАДЕВ ЗАВЪРТЯ ПАК ЛАЙНОБЪРКАЧКАТА АФЕРИМ ЕФЕНДИ БРАВОС
  • 34 АНТОН

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "ганю":

    С ДИАГНОЗА ДИАГНОСТИЦИРАН ША ДА Е
  • 35 ЮРИ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ббони":

    МИ ТОЙ И РАДЕВ СИ Е СБЪРКАН ТОТАЛНО
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ДИНКО

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Диана":

    ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ ЗА НАРОДА А ЗА ИЗМИСЛЕНИТЕ ЗАБРАВА И ПРОКЛЯТИЕ
  • 38 КИРИЛ

    1 0 Отговор
    АЛА БАЛАНИЦА РАДЕВ ПАК С ГОЛЯМАТА ЛЪЖИЦА
  • 39 ОВЧО

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ганю":

    МИ ТИ ДЕ СИ СЕГА МАЙ СИ У АФРРИКА ИЛИ НЕ ЗНАЙШ КЪДЕ СИ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 КИРИЛ

    1 0 Отговор
    ПОЗДРАВ ЗА РУГАЧИТЕ ОТ ГР СЕЛО ПРОСТТО ЯМБОЛ
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 СВИЛЕН

    0 0 Отговор
    РАДЕВ Е ОТ БАНДАТА НА НЕ БЪЛГАРИТЕ ЗМЕЙ ЧЕРВЕН ОТРОВЕН
  • 44 СВИЛЕН

    0 0 Отговор
    ГЛОБАЛНО РАДЕВ НЕ Е ФАКТОР САМО ПЕЧЕЛИ ВРЕМЕ
  • 45 КИРИЛ

    1 0 Отговор
    НЕМАМ ДУМИ И СЛОВОРЕД
  • 46 КИРИЛ7843

    1 0 Отговор
    ФАТКИ И ЧАЛЪМИ В СТИЛ РАДЕВ
  • 47 989

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "АнтиКомунист":

    НАНАЙ НА ТОЗ ЗМЕЙ И МЕТЛА ДА ХВЪРЧИ ДА НЕ МУ СЕ ДАВА
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 КОЙЧО

    1 0 Отговор
    БГ БОКЛУКЧАРНИК СВИНАРНИК КОЧИНА

    Коментиран от #51, #52

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 КИРИЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "КОЙЧО":

    РАДЕВ ФАЛШИВ ЗМЕЙ НЕЩАСТЕН СЕЛСКИ
  • 53 МИНЧО3580

    1 0 Отговор
    ПО ГОЛЯМ ЦАРВУЛ СЕЛСКИ КАТО РАДЕВ КАТО ПРЕЗИДЕНТ БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛА ХА ЧЕСТИТО СЕЛЯНДУРИ ПРОСТИ
  • 54 МИНЧО3580

    1 0 Отговор
    ПО ГОЛЯМ ЦАРВУЛ СЕЛСКИ КАТО РАДЕВ КАТО ПРЕЗИДЕНТ БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛА ХА ЧЕСТИТО СЕЛЯНДУРИ ПРОСТИ