27 Септември, 2024 23:01 1 213 7

Нова държава в Европа: кои са бекташите?

  • бекташи-
  • държава-
  • албания-
  • европа-
  • мюсюлмани-
  • история-
  • ислям-
  • малцинство-
  • оон-
  • еди рама-
  • религия

Албанският премиер обяви, че иска да даде на бекташкия орден собствена държава по подобие на Ватикана в Рим

Нова държава в Европа: кои са бекташите? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Не всички можем да правим велики неща, но можем да правим малки неща с голяма любов", с тези думи на Майка Тереза албанският премиер Еди Рама обяви намерението си да основе суверенна държава за бекташкия орден в Тирана.

Пред ООН Рама обясни, че суверенният анклав, който ще се създаде по примера на Ватикана, ще бъде "нов център на толерантност и мирния съвместен живот". Бекташкият орден е създаден през 13 век - по време на Османската империя, а седалището му е в Албания от 1929 г. Албанските власти планират да превърнат 27 акра земя в източната част на Тирана в микродържава, наречена Суверенна държава на ордена Бекташи, която ще има собствени граници, паспорти и администрация.

Решението е изненадващо

За лидера на бекташите Едмонд Брахимай, който е известен на последователите си като Баба Монди, това е "изключителна инициатива", която ще даде началото на нова ера за световната религиозна толерантност и насърчаване на мира. "Орденът Бекташи, който е известен с посланието си за мир, толерантност и религиозна хармония, ще получи суверенитет, подобен на този на Ватикана, което ще ни позволи да управляваме автономно от религиозна и административна гледна точка", се казва в изявление на бекташите.

Както често се случва в Албания, обществеността беше в пълна неведение за детайлите около плана на Рама. За повечето от тях решението беше неочаквано. Бешник Синани, научен сътрудник в Центъра за мюсюлманско богословие към Тюбингенския университет и съосновател на базирания в Тирана институт "Конак", казва, че идеята е "безпрецедентен случай на съвременно религиозно инженерство". "Понастоящем албанското правителство не е предложило нито един убедителен аргумент, който да оправдае подобна стъпка", смята експертът.

Ще промени ли решението религиозният баланс в Албания?

Алберт Ракипи, председател на Албанския институт за международни изследвания, казва, че това не е просто случайно, по която правителството трябва да вземе решение. Според него редица важни аспекти, свързани с външния суверенитет, все още предстои да бъдат изяснени. "Не става дума за създаване на държава в класическия смисъл на думата - с определено население, с определена територия, със съответните институции като армия, полиция, бюрокрация, съдилища, данъчна служба и други детайли, свързани с вътрешния суверенитет", казва той.

Според албанската конституция "Република Албания е единна и неделима държава". За да се промени това, ще е необходимо изменение на конституцията, което ще трябва да бъде одобрено с мнозинство от 94 гласа или две трети от всички депутати в парламента.

Албания отдавна се смята за страна на религиозна хармония и толерантност. Джамиите и църквите често се намират в непосредствена близост една до друга, а смесените бракове са добре приети в албанското общество. Според преброяването от 2023 г. около 50% от 2,4 милиона жители на Албания са мюсюлмани. Повечето от тях са сунити, като около 10% от мюсюлманите принадлежат към общността бекташи. По-голямата част от останалото население са римокатолици и православни християни.

Ракипи не смята, че новият план ще окаже неблагоприятно въздействие върху религиозния баланс в Албания, тъй като общността на бекташите в миналото е служила като мост на единството и сътрудничеството между мюсюлмани и християни. "Смятам, че това е добра инициатива, особено за насърчаване на толерантността, културата на сътрудничество и съжителство, в контекста на драматични събития като конфликта в Близкия изток", казва той.

Според критиците това е "опасен прецедент"

За разлика от Ракипи, Асоциацията на мюсюлманската общност в Албания казва, че намира решението за "опасен прецедент" и набляга на това, че тя единствена представлява официално исляма в Албания. "Тази инициатива, за която ние научихме от медиите, не е била обсъдена с религиозните общности, които имат и своя собствена институция за подобни случаи - Междурелигиозния съвет на Албания".

Бешник Синани смята, че планът ще повлияе на отношенията между религиите в Албания, тъй като според него в момента в страната няма ситуация, която да оправдава подобно решение. "Затова твърдението, че тази предполагаема държава на бекташите ще повлияе положително на климата на толерантност в региона, е неоснователно", казва той. "Ако бъде реализирана, тя вероятно ще наруши историческите договорености за отношенията между религията и държавата в Албания."

Редица експерти се опасяват, че този ход може да доведе до обявяването на страната за "ислямска държава". Алберт Ракипи не смята, че има такава опасност. "Не всички държави, чието население е мюсюлманско, са ислямски. В една ислямска държава организиращата идеология за държавата е религията - в този случай ислямът. В повечето случаи той служи и като организираща идеология на обществото."

Синани припомня, че Албания е била в центъра на редица политически напрежения, свързани с религиозни въпроси. "Албания в момента е домакин на организация, преди обявявана за терористична от САЩ - "Муджахидините на иранския народ", която цели свалянето на на иранското правителство. Тя е приела на членове на Движението на Гюлен, което се счита за терористична организация в Турция, и на бивши затворници от Гуантанамо, които правителството на САЩ не може да изпрати в родните им страни."

Моментът и мотивите за плана на Рама са неизвестни и остават много въпроси. Световният бекташийски орден настоява, че въпреки скептицизма "новата държава няма да има друга цел освен духовно лидерство".

Автор: Елона Елези


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 помакашите

    5 10 Отговор
    са предатели. или целуваш кръста или отиваш в азия
  • 2 ТаУмВзе

    3 6 Отговор
    Във Корана ясно си пише, че Европа няма да падне от меч де. Натам ислямистите имат повече Права и кинти от Жендърите. ХАХАХАХХА
  • 3 Сатана Z

    5 4 Отговор
    Нас държа ,че от Лондон са подшушнали на Еди какво да дърдори в ООНто.
  • 4 Отец Чапаев

    5 1 Отговор
    Ние пък си имаме държава на Богаташкия орден.
  • 5 Анонимен

    1 2 Отговор
    Запада иска работна ръка,а не празни приказки. А Албанците в Лондон са с фирми и са бизнесмени,но работи по 18 часа заедно с работниците и е ценен за казанлъшка ромка,а той е завършил Лондонски университет. За тях няма етноси ,а само да си работливи банковата ви сметка са е като на Пеевски и Борисов за индийците,са номер едно по трудолюбие. Пачки пачки на ден вадят. Няма място за седене,добре хората са си живяли на село,защо Живков ги е накарал да идат в града . Нищо не става,ако не си кален,ако си без занаят или като Павел от игри на волята все го бутат навсякъде,вместо да вземе и слага плочки в София. Мюсюлманите не се огъват и така те ще купят и Пеевски и Борисов след време.пеевски бива ли го за нещо.живи и здрави да са готова ловците ,затова се бият в НС и няма кой да ги узъпти,а и ББ истаря и не дава на хората от герб да говорят хаха
  • 6 Гражданин

    1 0 Отговор
    Борисов,нали си номер едно. Я кажи, колко са помаците в Албания ,колко, българите са едно две села.Интересно ни е,а политиката не ни вълнува.Навренето са живяли повече от 150,200 г, турци помаци и българи, през турско
  • 7 1111

    0 2 Отговор
    Българките си лягат Пеевски с Корана и го целуват. Свърши татовото бреме . Християните са стари и като умрат ще останете с Бойко двамцата да си харчите откраднатото