14 Октомври, 2024 17:33 906 29

Западът се страхува от ядрена сделка между Техеран и Москва

  • русия-
  • иран-
  • израел-
  • владимир путин-
  • масуд пезешкиан-
  • аятолах али хаменей

Припокриващите се интереси в областта на сигурността между Русия и Иран на двустранно ниво сега имат регионални и глобални последици

Западът се страхува от ядрена сделка между Техеран и Москва  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В замяна на доставката на балистични ракети споделя ли Русия ядрени тайни с Техеран, за да му помогне да финализира военната си програма?, пита в статия за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Във всеки случай точно от това се опасяват американските и английските лидери, които се срещнаха във Вашингтон миналия петък, според британски източници, цитирани от "Гардиън". Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, отправи същото предупреждение три дни по-рано. "Русия споделя технологии, които Иран търси. Това е двупосочна улица, включително по ядрени въпроси, както и космическа информация." Подозренията обаче не са нови. Русия вече достави на Техеран противовъздушни ракети С-300, предназначени, наред с други неща, за защита на иранските ядрени съоръжения. Миналия месец Сергей Шойгу, секретар на руския Съвет за сигурност, близък до Владимир Путин, посети Техеран, за да консолидира военното партньорство между двете страни. Лошата новина за Запада е че, Иран, който развива военната си програма от 2002 г., вече е на ядрения праг, а споразумението, подписано през 2015 г., JCPOA, е мъртво и погребано. "Развитието на иранската балистична програма, което стана очевидно с доставката на ракети на Русия, прави нещата още по-сложни", признава високопоставен дипломат. Това беше основната слабост на иранската ядрена програма. Но тя би могла да е в процес на попълване. По същия начин знанията на Русия и приносът на нейните специалисти биха позволили на Иран да ускори процеса на производство на ядрени оръжия.

Нова геополитическа реалност

Това движение, макар и тревожно, едва ли е изненадващо. От февруари 2022 г. войната в Украйна обедини двамата партньори. Иран достави на Русия дронове "Шахед" и помогна за изграждането на фабрика за дронове край Москва. А според американското разузнаване първата партида високоскоростни ирански балистични ракети Fath-360 с обсег на действие 120 км е била наскоро доставена в Русия. Реалността на съюза между Москва и Техеран отдавна се отричаше от западни експерти и дипломати, които подчертаваха относителната добра воля и сътрудничество на Русия със западните страни за спиране на ядрения напредък на Иран в рамките на JCPOA, преди Доналд Тръмп едностранно да се оттегли от него. Въпреки войната в Украйна, Джо Байдън все още разчиташе през лятото на 2022 г., на подкрепата на Русия, за да възобнови споразумението. Но това беше направено за да си затворим очите за новата геополитическа реалност, която сега обхваща целия регион. Все по-зависим от Иран, за да може да продължи войната си в Украйна, Кремъл очевидно е променил позицията си по отношение на иранската ядрена мощ и се е отказал от оказването на натиск. След войната в Украйна, терористичните атаки на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г. също изиграха роля за активизирането на антизападния лагер. "Оста на катаклизмите", образувана от Русия, Китай, Иран и Северна Корея, все повече се обединява срещу Запада и открито заявява желанието си да промени международния ред, оформен от Съединените щати след Втората световна война. "Вярваме, че ерата на глобално господство на определени сили, включително Съединените щати, приключи", каза иранският президент Масуд Пезешкян в кулоарите на срещата си със Сергей Шойгу през август.

Ядрената реализация на Иран

Припокриващите се интереси в областта на сигурността между Иран и Русия на двустранно ниво сега имат регионални и глобални последици. Усилията за детонация вече не щадят ядрената енергия. След Техеран, където се срещна с новия президент, Сергей Шойгу беше приет от Ким Чен-ун, за да циментира "стратегическото партньорство" с ядрената Северна Корея. Западните дипломати, които са посветили част от кариерата си на безкрайни преговори, опитвайки се да забавят развитието на иранската ядрена програма, все още не са признали публично това. Но скоро ще бъде твърде късно да се предотврати ядрената реализация на Иран. Толкова близо до целта, Иран вече няма интерес да преговаря. Тъй като заплахата от пожар в Близкия изток е надвиснала, той може да заложи на бъдещ ядрен статут, за да даде на съюзниците си в региона, по-специално на Хамас и Хизбулла, защитен чадър.

Историята на последните военни интервенции, било то в Ирак, Либия или Украйна, която не беше защитена от меморандума от Будапеща (1994 г.), който трябваше да гарантира нейната сигурност в замяна на отказ от ядрени оръжия, припомни уязвимостта на неядрените страни. Отслабващото влияние на американската дипломация на международната сцена преди всеки президентски избори, войната в Газа, както и вътрешните проблеми на големите европейски демокрации несъмнено дават на Иран ново пространство да прокара своето предимство.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    8 0 Отговор
    Воината е Кървав Бизнес
  • 2 Българин

    4 11 Отговор
    Хаяско се моли за ракети и дронове
  • 3 Българин

    3 11 Отговор
    Джуджи много го закъса
  • 4 Сорос за васссс гои

    4 1 Отговор
    пита в статия за ИЗРАЕЛСКИЯ всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.
  • 5 Сорос

    0 2 Отговор
    Без анти-семитизъм, гои!
  • 6 2222

    1 15 Отговор
    Първо ще гръмне пейджъра на аятолаха, а после и на Путин. Това е, Израел не прощава на враговете си.

    Коментиран от #10

  • 7 Кремък

    15 1 Отговор
    Иранците извършиха успешен опит миналата седмица.Само Индия отрази събитието.Другите странно мълчат?!
  • 8 Израел е пътник

    14 1 Отговор
    Путлер ще даде атом на Иран и със западния еврейски режим е свършено. Край на еврейската "демокрация" и "избори" на еврейски подлоги
  • 9 горски

    18 1 Отговор
    Врага на моя е враг,е мой приятел.....
    Ако САЩ не си създаваше проблеми с Русия,Иран нямаше да е толкова силен.
    Сега Русия и Иран и Северна Корея вече са фактор в политиката,.С участието на Китай вече имаме доминанта....

    Коментиран от #14

  • 10 Калоян

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "2222":

    Много са се опитвали с Владимир Владимирович.Засега само са успели да му пр....цнат на шмайз ера.
  • 11 456

    14 2 Отговор
    От цялата статия се разбира, че Запада е в ужас от съюза Иран, Русия и най-вече, че няма да могат да си правят каквото си искат с Иран.Ще трябва да скърцат със зъби
  • 12 Факт

    15 1 Отговор
    Това изглежда логичен отговор на въоръжаването до зъби на Украйна, Полша, Норвегия и Балтийските държави.
  • 13 Има за какво да се страхува Запада

    2 11 Отговор
    Съглашение между хора с мозъчен дефицит е винаги опасен.
    За справка - кремълското жуже.

    Коментиран от #17

  • 14 Дон Калверо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "горски":

    Точно с такова заключение е и Докладът на Петоъгълната къща към правителството им.
    Превод на основни заключения от Доклада може да се видят в канала на украинската блогерка Диана Панченко с 1,7 млн абонати.
  • 15 Истината:

    16 0 Отговор
    Западът НЕ се страхува от ядрена сделка между Вашингтон и Тел Авив.
    Тя е хуманна!
    Но Западът страшно много се страхува от ядрена сделка между Техеран и Москва!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 @@@

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "Има за какво да се страхува Запада":

    Съглашение между хора с мозъчен дефицит и деменцит е винаги опасен.
    За справка - ЗеленотоНаркоманче и БайДанчоДеменциона!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ми то.....

    9 1 Отговор
    Евреите май ще си местят държавата на друго място ......тука щото нещо не ги искат като комший !!!! Само остава англичаните отново да кажат къде ще е това островче ......далече от близкия изток !!!!!
  • 21 Запада умре !!!!!!

    7 4 Отговор
    Да живее изтока !!!!!
  • 22 🤧🇧🇬❗️Тъпамяу😻Соц - ка Агенция

    7 2 Отговор
    Алооу, някой ще отбележи ли че Департаментите на Войната на Русия и Китай имат Среща на Най Високо Равнище? Днес.
    Алооу НАТО/ОТАН, “мотан” чуваме ли се❓🤣😻😂
  • 23 Ми то.....

    0 1 Отговор
    Евреите май ще си местят държавата на друго място ......тука щото нещо не ги искат като комший !!!! Само остава англичаните отново да кажат къде ще е това островче ......далече от близкия изток !!!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Четиво за комсомолчета

    0 0 Отговор
    Англо-съветското споразумение е военен съюз, сключен на 12 юли 1941 година между Великобритания и Съветския съюз,Месец по-късно двете страни окупират Иран, за да подсигурят Персийския коридор за доставки от западните Съюзници към Съветския съюз,През пролетта на 1942 година Англо-съветското споразумение е заменено от по-подробния Англо-съветски договор за не нападение
  • 26 Тошко укр@ински

    2 0 Отговор
    На кой му пука запада какво искал и от какво се страхувал???
    Който го го е страх от мечки не ходи в гората. Стойте си в евро-халифата и обгрижвайте новите ,,инженери,,и ,,лекари,,
    Грозните евро-жени са най-доволни
  • 27 .....

    0 0 Отговор
    .....
  • 28 Бах

    1 0 Отговор
    Значи Израел може а Иран не може да има ядрени оръжия , как така .
    Израелският режим избива наред ие благословен.
  • 29 Марио Кемпес

    0 0 Отговор
    Ами на руснаците им бяха причинени пре-достатъчно тревоги от запада, който ги постави пред избора или да позволят да им бъде опрянл ядрено дуло в слепоочието от територията на ycpaйнa , от където могат да ги изпепелят за под 10 Мин (без възможност за отговор), или да тръгнат да мрат на война, за да предотвратят този сценарий. Сега от Kpeмaл намериха сполучлив начин да върнат жеста и те да причинят малко тревоги на "доброжелателите" си , нищо неестествено ме се е случило : "каквото повикало, това се ..."