Last news in Fakti

18 Юни, 2014 16:28 1 790 0

Темиртай Избастин: Евразийска интеграция вече е марка

  • темиртай избастин-
  • казахстан-
  • евразийски икономически съюз

Президентът Нурсултан Назарбаев е бащата на Евразийския икономически съюз

Темиртай Избастин: Евразийска интеграция вече е марка - 1
Снимка: Посолство на Казахстан
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Идеята за създаване на Евразийския икономически съюз беше лансирана преди 20 години от президента Нурсултан Назарбаев. Годините показаха не само визионерско виждане, но и колко тя е актуална.

Това заяви посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин пред учени, експерти и представители на медиите. Той участва в кръгла маса, посветена на създаването на Евразийския икономически съюз, в Съюза на българските журналисти.

За пръв път идеята за необходимостта от създаване на Евразийския съюз издигна президента на нашата страна Нурсултан Назарбаев през 1994 г., изказвайки се в Московския държавен университет „Ломоносов“. На 10 октомври 2000 г. по негова инициатива именно в Астана бе подписан Договор за създаване на Евразийската икономическа общност.

Идеята, навремето неразбрана и недооценена от повечето политици в ОНД, сега е популярна както в бизнес средите, така и на обществено-хуманитарно ниво. Днес понятието „евразийска интеграция“ е марка, която активно се използва от политици, икономисти, журналисти, общественици, припомни Темиртай Избастин.

Според него това се дължи на факта, че идеята черпи сила от общата история, икономическото допълване между страните, тясната връзка между културите и стремежите на хората и народите в тях. В същото време ние няма да загърбваме нашите добри отношения с Китай и Европейския съюз, отбеляза казахстанският посланик. В икономически план ние можем да станем мост, съединяващ динамичните икономики на Европейския съюз, Източна, Югоизточна и Южна Азия. Темиртай Избастин отбеляза добрите връзки на Казахстан с Европейската банка за развитие, така и с Ислямската банка за развитие.

Новият съюз е естествено продължение на Митническия съюз, съставен от трите страни. Освен свободната търговия той координира финансовите системи на страните и регулира промишлената и селскостопанската им политика наред с трудовия пазар и тяхната транспортна система.

Трите държави, влизащи в новия съюз, имат заедно население от над 170 милиона души и брутен вътрешен продукт от близо 2,7 трилиона долара, припомни Темиртай Избастин.

По оценките на експертите, създавайки Евразийски съюз, до 2030 г. трите страни ще получат допълнителен ръст на БВП в 25%, или повече от $600 млрд. .

Според посланика на Казахстан, основно предимство от новото икономическо обединение може да се очаква в сектора на добив на петрол, което ще е от полза за икономиките на Казахстан и Русия, които са производителки на черното злато. Пазарът на добив на петрол предстои напълно да бъде интегриран до 2025 г. в общото пространство. До 2019 г. подобна стъпка трябва да бъде предприета и за електропреносните системи на Беларус, Русия и Казахстан. До 2016 г. по инициатива на Казахстан трябва да се изработи методика за подкрепа на селското стопанство, отбеляза Темиртай Избастин.Той отбеляза и усилията на Казахстан за изработването на единна стратегия за развитието на сектора на автомобилните превози. В момента правителството в Астана полага усилия за модернизирането на транспортната си инфраструктура, за да продължи да бъде коридор между Изтока и Запада, посочи Темиртай Избастин.

Икономическата интеграция значително ще засили икономическите възможности на всички държави. Модернизацията на икономиките на страните участнички ще способства за ръста на благосъстоянието на населението, но и не трябва да се забравя, че това ще доведе до повишаване на конкурентоспособността. Не на последно място остават и новите инвестиционни възможности. Очевидно е, че пазарът с голямо население, богати природни ресурси и добре подготвени кадри не може да не заинтересува инвеститорите, очаква Темиртай Избастин.

Курсът има за основа икономическия прагматизъм и решенията ще бъдат въз основа на повишаване на конкурентноспособността, развитието на високите технологии, зелената икономика и зелена енергетика.

Темиртай Избастин посочи, че първоначално преди 20 години Украйна активно е участвала в изграждането на Евроазийския съюз, но около 2008 г. се е въздържала да продължи към Митническия съюз. В момента Киев е наблюдател. В момента Армения изпълнява всички условия за влизане в съюза. Киргизстан също подаде заявка, но трябва да извърви нужните стъпки преди да стане член. Китай и Индия вече се интересуват да участват като наблюдатели в Евроазийския икономически съюз.

Българските предприемачи проявяват активност и искат да присъстват на пазара на Казахстан дори и под формата на смесени предприятия, отбеляза Темиртай Избастин. Според него може да се почерпи от опита на България в селското стопанство, високите технологии и оборудването на месната индустрия.

Новият съюз облекчава бизнеса в правеното на бизнес като в момента се пресича само една граница. От това трябва да се възползват талантливите български инженери и да използват своя талант за изграждането на предприятия и индустрии в Казахстан.

Имаме добър инвестиционен климат за привличане на инвестиции, похвали се посланикът на Казахстан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА