10 Юни, 2019 17:10 36 231 38

За 50 млн. Ветко продаде хотел "Виктория Палас"

  • ветко арабаджиев-
  • виктория палас-
  • разпродажба

Купувач е фирма "С.Б. Роял Хотелс"

За 50 млн. Ветко продаде хотел "Виктория Палас" - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разпродажба на хотелския си бизнес е започнал обвиненият в пране на пари и данъчни престъпления бизнесмен Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". Първият изтъргуван обект от олигарха е петзвездният "Виктория Палас" в Слънчев бряг. Платената цена е над 50 млн. лева, а купувачът е свързван от хора в подземния свят с бивши босове от СИК.

Това разкрива в. „България днес“.

Свръхлуксозният хотел, изтъргуван от Ветко, е разположен на броени метри от плажа в северната част на курорта. Дълги години елитният комплекс е сочен за перла в империята на Арабаджиев. По документи собственик на хотела е фирма "Виктория груп корпорейшън", а управители са служители на Ветко. Самата фирма собственик от своя страна е притежание на офшорка от Сейшелските острови. Подобна схема се прилага и при останалите десетина хотела и вилни селища, за който олигархът се хвали, че са негови. Така формално името на Арабаджиев не присъства като собственик, макар в свои интервюта да се обявява като такъв. Преди седмици от прокуратурата се похвалиха, че открити документи директно свързват Арабаджиев като собственик на офшорките му зад хотелиерската империя. Това според магистрати позволява на държавата да поиска конфискация.

Докато властите се наканят да действат, хора на арестувания Ветко Арабаджиев успяват да ги изпреварят. Така на 17 май тази година без много шум е изтъргуван първият заплашен от отнемане хотел. Според документите по сделката цената на петзвездния "Виктория Палас" е 50 363 345 лева. Веднага след сделката името на "Виктория Палас" е премахнато от туристическия сайт, рекламиращ хотелите на Ветко Арабаджиев. Вместо това оферти за настаняване започва да предлага новият бос.

Купувач е фирма "С.Б. Роял Хотелс". Неин едноличен собственик е 28-годишният Мартин Маринов. Младият туристически бос живее в София и според запознати е забелязван да посещава елитен жилищен комплекс. Неофициално собствеността му се свързва с някогашни силови босове. Любопитно е, че извадилата над 50 млн. лева за "Виктория Палас" "С.Б. Роял Хотелс" няма особено успешна бизнес история. Това според финансисти прави изплащането на заема за покупката на хотела доста сложно. Освен ако не разчита на помощ или подкрепа от близки на собственика, които предпочитат да останат в сянка.

Офшорки формално държат хотелската империя на Ветко Арабаджиев

Дружеството е създадено през 2017 г. с капитал от 10 хил. лв. Същата година то няма никаква дейност. Следващата година фирмата започва усилена дейност в Слънчев бряг. За отрицателно време новоизлюпеният 28-годишен бизнесмен поема управлението на два други хотела - "Златна перла" и "Синя перла". Хора от подземния свят свързват тяхната собственост с хора от бившата групировка СИК.

Официално собственик на хотел "Златна перла" е фирма "Ка Ел Проджект Сървисис". Неин основен акционер е офшорката "Самак инвестмънт". Името на чуждото дружество нашумя преди няколко години, покрай скандал за скрито легализиране на десетки милиони, свързан с братя Маргини. По случая започна и разследване от прокуратурата, чиито резултати не са обявени официално до момента. В медийни публикации се твърдеше, че схемата е реализирана от няколко офшорки, а техни движещи лица и представители у нас са преподаватели от Стопанска академия в Свищов.

Името на офшорката "Самак инвестмънт" изскача и около собствеността на другия хотел, управляван от наследника на Ветко. През 2008 г. босът на купилата "Виктория Палас" фирма "С.Б. Роял Хотелс" поема управлението и на хотел "Синя перла". Той е вдигнат върху терена на бившата сикаджийска дискотека "Калигула". Към днешна дата собственик на хотел "Синя перла" е фирма "Юнивърс къмпани", която е създадена от сочената за близка до Маргините офшорка "Самак инвестмънт".

Наркомани и клошари в ДДС схемите на олигарха

В мащабна схема за данъчни измами изскача фирмата, собственик на продадения от Ветко хотел "Виктория груп корпорейшън". Според прокуратурата дружеството е успяло да източи над 9 млн. лева ДДС. Схемата е реализирана чрез верига от 38 кухи дружества. Като техни собственици са вписани наркомани и клошари. В замяна на платените им на ръка по стотина лева несретниците давали името си под наем. Като управители и собственици на фирмите те подписват фалшиви документи за сделки с фирми на Арабаджиеви. Самата афера е дирижирана от счетоводителките на олигарха Елена Караянева и Ромелия Кирилова. Двете дами също са обвинени заедно с Арабаджиеви. При разглеждане на мерките им за неотклонение стана ясно, че Караянева и Кирилова чинно и регулярно са докладвали на Ветко и съпругата му Маринела за събраните пари от източени данъци.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вагабонто

    62 1 Отговор
    Как счетоводители бре? Счетоводителят не може да краде! Съвременните счетоводители са само регистратори и администратори на документи срещу някакъв хонорар и то повече от скромен. Ако тези личности са вършели наистина такава дейност то следва да бъдат наричани ментоводители и като съучастници да са вземали и някакъв процент.
  • 2 М даааа

    115 3 Отговор
    Вместо да му го конфискуват, защото е с крадени пари, го оставиха да си го продаде и да смота парите. БРАВА на защитниците на народа.
  • 3 герберче

    116 5 Отговор
    Смях в залата. Няма кой да му блокира сметките. Един познат ми каза, че цялата дандания е Тиквата да направи Пашата собственик на "Маринела" и не му повярвах, а то се оказало...

    Коментиран от #33

  • 4 Комисар Рекс

    72 5 Отговор
    ДП постепенно в съдружие с ББ взимат парите на олигарсите и ги преразпределят към фондове в Катар, Дубай и други страни от Персийския залив, където са сигурни, че няма да бъдат проследени. Тиквата удари първо Ганчев, после други подобни субекти, като сега дойде време на най-сладкото - туристическия бранш. Да се готвят и казината на човека лото - Черепа.
  • 5 Гьона.

    60 0 Отговор
    Мафия .
  • 6 гост

    93 0 Отговор
    Е.аси БГ-то! А купувача 28 годишен! А него няма ли да го разследват?

    Коментиран от #7

  • 7 Станьо

    73 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ти не четеш ли , човек на маргините , а баце на кой беше охрана , а .???
  • 8 Гестапо

    71 5 Отговор
    Публичен разстрел за всеки, който притежава над 10 млн. в тази загубена "държава" !!!
  • 9 Vanio

    55 0 Отговор
    Разплащането започна. Явно Вълчо е разбрал че е настъпило време за разплата.
  • 10 СссереМ

    3 51 Отговор
    Всяка година август почиваме там,дано новият собственик не влоши обслужването,което по принцип е на ниво.

    Коментиран от #14, #15

  • 11 Котьо

    34 1 Отговор
    Колко пък да е сложно да му запорират имотите??? Но като никой няма интерес и нехае за държавата, като не смее да си изпълни дори задълженията по длъжностна характеристика било от страх или просто защото няма да облажи нищо...
    иначе - държавата прибра ли си 10те милиона ДДС от сделката ??? Питам и отговор не искам , че го знам - не е ....
  • 12 xxxl

    65 1 Отговор
    Ветко ще го ушушкат същото ще направят и с Миню Стайков, винпрома му ще го конфискуват кпконпита и чсита ще го продадат евтинко на някой друг олигарх от кръга СИК-Домусчиев-Пеевски. Баневи също ще ги одрусат яко, докато не им вземат всичко няма да ги пуснат от арестите. Така работи държавата за определени хора знаете КОИ.
  • 13 Гешев

    33 1 Отговор
    Маргините му откраднали "Виктория Палас"...
    Колко още чакат на опашка да "купуват"?
  • 14 аве СерсеМ

    32 2 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    Е нали разбра, кой е новия собственик, така че оплаквания директно, към любимия ти Вожд ! ....и не забравяй да му посвириш на кавала на бис !
  • 15 Гендо

    24 3 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    Обслужването във, Виктория Палас беше на ниво от 2003 до към 2012 след това, рязко избягаха клиентите.
  • 16 месара

    17 4 Отговор
    продал си го е на себе си!
  • 17 Бат Вал

    32 2 Отговор
    Някой притиска олигарсите, за да им вземе бизнесите! Обаче хич, ама хич не знам кой е... :))))))
  • 18 gnida

    18 2 Отговор
    Нещата в държавата не вървят на добре .....
  • 19 Гост

    16 0 Отговор
    И елените ги взеха маргините.Догодина нелегалните уж таксита изчезват от
    там.
  • 20 На Ветко десния ташак

    26 0 Отговор
    Докато разни бивши шофьори и ДС офицери се правят на олигарси и Държавата е безсилна няма шанс да се оправиме!
  • 21 животновъд

    19 1 Отговор
    Всичкото е една огромна ПУНТА МАРА. Не се ли споменава твърде често името на СИК? И защо ли?
  • 22 Бг чудеса

    19 2 Отговор
    Един човек да притежава 100-200 милиона в българия,за какво говориме,абсурд на абсурдите!
  • 23 Стани да си легнеш

    32 0 Отговор
    А на 28 годишния купувач всичко му е ОК, извадил е 50 мил. е така ,еб..ти и държавата, вземат от един престъпник и дават право на друг да го купи.
  • 24 Nikolov

    20 2 Отговор
    Тука Нещата седят леко като с Алексей Петров. Удряме те, взимаме ти бизнеса за без пари и после те оставям на мира. Тиквите на Тиквата ще намажат. Подобна беше ситуацията ЛевИнс.
  • 25 Песимист

    31 1 Отговор
    От статията се разбира, че почти всички големи активи на държавата са в ръцете на мутрите, а ние чакаме да се оправим. Вече и господ не може да помогне.
  • 26 Възмутен

    9 0 Отговор
    И Ветко ще познае истината и истината ще го направи свободен....
  • 27 Баце

    12 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Платената цена е над 50 млн. лева, а купувачът е свързван от хора в подземния свят с бивши босове от СИК.
    Е не му ли стига на Боса от СИК къща в Барцелона и остров в Гърция та сега и Хотел на Слънчака или се връща в младите години и иска да Се "бие за паркоместа?"
  • 28 Пешо

    7 2 Отговор
    Връщаме се към мутренските времена.
  • 29 Колю Матрицата

    13 0 Отговор
    ДС да си прибират келнерите и мутрите и да се изнасят от България.
  • 30 Townboy

    9 1 Отговор
    Събира пари да плати на Боко да го пусне.
  • 31 Пешо от панелката

    12 0 Отговор
    Ветко има избор, да го продаде на правилния човек, или държавата да му го конфискува и да го продаде на правилния човек, и в двата случая на безценица. Ветко се проявява като отборен играч и избира първия вариант за да отърве панделата, честито на печелившите
  • 32 Ники

    3 0 Отговор
    Маргините го взеха тоя хотел ... кво толко има да го напишете .. това не е някаква тайна ... смисъл ... всичко се продава и купува никой нищо не краде ... просто Ветко като не може да управлява ... е по добре да продава иначе ... става мн по сложно и ще го крадат ...
  • 33 Ветото

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "герберче":

    Много бърза асковския каун да забогате е не Можа с грипа сега с хотели
  • 34 хъм

    5 0 Отговор
    той е обвинен в данъчни престъпления и пране на пари и продава , е данъчните не са ли му направили запор на имуществото ????намирисва тази работа от затвора под натиск продава на кого???
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мал шанс!

    1 0 Отговор
    ВЕТКОВИЯТ "ВИКТОРИЯ ПАЛАС" ПРЕМИНАВА В РЪЦЕТЕ НА "СБ - РОЯЛ ХОТЕЛС"! С Б - "СОФИЯНСКИ - БОЖКОВ". ПРИ СЛЕДВАЩОТО ПРЕВЪРТАНЕ ПАРИТЕ СТАВАТ КАТО МИНАТИ С " ПЕРВОЛ"! МУ, ХА, ХА! ГОРСКИЯТ БИРНИК ПАК СИ ЗАТВОРИ ОЧИТЕ!
  • 37 ВЕТКО МЕТКО ЕФ БЕТКО

    0 0 Отговор
    Ей, съсипаха я тая държава, пробиха я цялата. Ама май всичко тръгна от великата октомврийска революция, а?
  • 38 Е Димитрова

    0 0 Отговор
    Искам съвет от някой , който е бил на Елените в х-л Атриум. Той е собственост на Арабаджиеви, а сега какво става, ако искам да си купя апартамент там. Цените са сравнително добри, но миналата 20 г. обслужващия персонал е бил под всякакво ниво? Кой го е купил, знае ли някой?