Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 08:17 8 384 51

Кой и защо нападна и преби оперен певец в София

  • димитър русев-
  • побой-
  • оперен певец

Това се случило малко след полунощ на 8 август

Кой и защо нападна и преби оперен певец в София - 1
Снимка: Нова ТВ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Тежък криминален случай в столичния квартал „Белите брези” силно разбуни духовете в социалните мрежи в края на лятото. 51-годишният бивш оперен певец в Софийската опера - Димитър Русев загуби зрението си и ослепя напълно, след като беше зверски пребит малко след полунощ на 8 август пред блока в който живее, докато пеел химна и рецитирал Ботев.

През следващите дни медиите отразиха случая, излъчиха разказа на пострадалия и неговите роднини. Извършителят на зверския побой обаче остана неизвестен. Кой е той и защо извърши това зверство – разследване на Васил Иванов за "Нова телевизия".

Димитър Русев е възпитаник на Френската гимназия. След това учи философия и оперно пеене. Години наред е в състава на Софийската опера и оперетата. Животът му не е лесен. В казармата отключва психично разстройство. Преди 3 години, докато се разхожда, е пребит в градинка кв. „Княжево” от агресивни наркомани, известни на полицията. От побоя губи напълно зрението на едното си око. Изпада в депресия, губи съня си, единствено пеенето го успокоява. Около 1 през нощта на 8 август не може да заспи и излиза пред блока. Изпява химна, рецитира Ботев. Ненадейно, без всякакво предупреждение, срещу него изскача висок здрав мъж, който без да продума и дума му нанася силни юмручни удари в лицето. Един от тях буквално прави здравото му око, това с което вижда, на пихтия. Опитите на светилата в офталмологията да го излекуват са безнадеждни.

Така Димитър остава напълно сляп. По ирония на съдбата, родителите му са очни лекари. Баща му е помогнал на хиляди хора да прогледнат, но за сина си не може да направи нищо.

Във фаталната нощ Димитър опитва да избяга. Повален е на земята и безмилостно ритан още минута-две.

След като по балконите започват да излизат хора, чули виковете за помощ, нападателят си тръгва и остава неизвестен. Когато седмица по-късно случаят разбунва духовете в социалните мрежи и след това медиите масово го отразяват, биячът продължава да е неизвестен, макар случилото се да е на метри от охранителна камера и макар свидетел на боя да го е разпознал.

Тодор Симеонов е домоуправителят на входа на отсрещната кооперация. Вход, намиращ се на 10 метра от мястото на побоя. Домоуправителят е на балкона, когато биячът излиза от неговия вход, отива към Димитър и го започва да го бие. Веднага го разпознава - живеещият във входа от 10 години Велизар Маринов.

Екип на NOVA направи справка. Оказа се, че разпознатият от домоуправителя като бияч на Димитър – Велизар Маринов, е познат на полицията. Има и присъда от 2010 година за побой и нанасяне на средна телесна повреда. Домоуправителят сподели, че преди време сам е бил потърпевш от юмруците на Маринов само защото е поставил бележка на таблото, че не е плащал входни такси за 60 месеца.

Две седмици след зверския побой над Димитър и след като в социални мрежи и медии се вдигна шум, от полицията се активизираха. Взеха записа от охранителната камера на мястото на побоя, разпитаха свидетелите, в това число и домоуправителя, проведоха и други полицейски мероприятия. След това Велизар Маринов бе арестуван. Срещу него бяха събрани достатъчно доказателства и му беше повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда, за което наказанието е от 3 до 10 години затвор. Съдът пък му наложи мярка „домашен арест”. По негово искане изтърпява домашния си арест в апартамент в друг квартал.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    29 98 Отговор
    Е той какво очаква като крещи пред блока в 2 през нощта.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Порно

    20 54 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Да , и аз това се запитах. Не, че оправдавам побойника , но явно и пострадалия е чепат характер , мислещ само за себе си. Като го успокоява пеенето , да си направи звукоизолирана стая. Лесно е - троен пакет на прозорците и кори за яйца , залепени за стените и тавана. Но друго си е да тормозиш цял 0лок.

    Коментиран от #15

  • 5 един от многото

    19 51 Отговор
    Като е оперен певец да пее в операта , а не да реве като магаре посред нощите! Понякога парсата на уличните певци и рецитатори е такава!

    Коментиран от #26

  • 6 Мутрите са господарите на тази...

    72 6 Отговор
    Сбирщина,която някога беше държава!Жабата Желю Желев освободи от затвора всички убийци,изнасилвачи,педофили и черни субекти и ги даде в ръцете на Толупите които се възползваха от тази паплач.Не смъртно наказание,а топлене на клада ,от петдесет сантиметра разстояние трябва за изродите..
    .

    Коментиран от #33

  • 7 Отвратен

    67 3 Отговор
    Никой няма право да посяга на човек, в Белите държави досега този примат щеше да бъде с ефективна присъда. Даваха го сутринта по нова тв, тотален деградирал бо@лук.

    Коментиран от #50

  • 8 Тираджия

    26 27 Отговор
    Ами трябвало е да бъде преместен някъде, където няма да пречи на хората да спят! Не може в един през ноща някой да ми се дире пред прозореца а аз на сутринта да се кача на камиона, като не съм мигнал цяла нощ!
  • 9 Гост

    76 8 Отговор
    Да го е ударил един път два пати,ама да то пребие така зверски този е пълен комплексар и боклу:к
  • 10 бай Киро

    19 37 Отговор
    Вината не е на човека които го е пребил.Според мен това е съвсем адекватна реакция ако някой се пропее(хеле пък бивш оперен певец) пред прозореца ти в 1 часа след полунощ и изплаши до смърт децата ти,разбуди те по никое време и прочее нежелани ефекти.Няма значение дали е пял химна или арията на "фигаро" от "севилския бръснар",ефекта е все един и същ по това време от денонощието.Виновнците ги търсете в напълно унищожената ни психиатрична помощ през 32 годишния процес на дива чифутодемокрастията.Тия които е трябвало да се погрижат този инцидент да не са случи,са именно здравните власти или по скоро липсата на такива.А за да девалвира здравната система,освен сурията соросоиди управлявали територията по време на чифутския преход, виновни са олигофрените избиратели чието число по обясними причини се сви под 30% от населението

    Коментиран от #16, #37

  • 11 ТаУмВзе

    34 0 Отговор
    Чалгата, като ментално оръжие, до това води. И по зле ще става.
  • 12 селим бей

    36 0 Отговор
    то е ясно, че и пострадалия и този които го е "пострадал" не не ги "слуша" главата,но къде са хората белите престилки които е трябвало да ги лекуват?
  • 13 Doni Brasko

    48 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сър":

    Хубаво е да четеш по-внимателно. Човекът е с психично заболяване. А иначе очаквам да звънне на 112 и да дойдат правоохранителните органи. Но затова трябва мозък, трябва да имаш и състрадание, което на неандерталците им липсва.

    Коментиран от #27

  • 14 ppp

    37 1 Отговор
    Има полиция за тая работа с пеенето! Не с бой.
  • 15 адса

    33 1 Отговор

    До коментар #4 от "Порно":

    Има си органи на реда, които трябва да си поемат случая, за това им плащат!
    Човекът е имал психични проблеми, но може да е имал и пистолет, тогава дали ще е уместно да се саморазправяш?

    Коментиран от #40

  • 16 адас

    37 2 Отговор

    До коментар #10 от "бай Киро":

    Всеки си намира майстора, това не ти е джунгла да биеш! Не може да се раздава правосъдие, защото боят води до тежки последици, зависи на кой ще попаднеш!
    Вината е точно на бияча!
    Примерно някой може да реши, че и ти не го кефиш и да ти строши главата, какво ще кажеш?
  • 17 Гост

    5 22 Отговор
    И в обобщен текст. Излязал през нощта да пее пред блока и някой го бушонирал. Подозирам че не е само една нощ пеенето а било системно.
  • 18 Софиянчето

    22 4 Отговор
    В София дойдоха и качествени хора,но дойдоха и много примати и неандерталци.Може да избягаш от селото,но то от тебе не
  • 19 Мутроландия

    25 1 Отговор
    домашен арест ли, тоя изруд трябва да гние в затвора доживот !!!
  • 20 Певеца е пял редовно след полунощ, като

    10 28 Отговор
    Сее прибирал от Запой! Има хора на работа на другия ден а този е спял до обяд!! Явно с Думи нее могло да бъде убеден, чее време за сън! Не муе за първи път да събужда квартала!! Кой гое на бил е без значение, заслужил сие боя, няма какво даго оплаквате!!

    Коментиран от #23

  • 21 Отровното трио

    6 12 Отговор
    Малко му е било. Тоя е отявлен гербераст. Всички 600 хиляди такива ги очаква тази съдба
  • 22 Джинс

    25 1 Отговор
    Не е редно да бъде съсипан нечий живот, само за това, че човекът е събудил някого посред нощ, което очевидно е сторил заради психичното си заболяване. Агресията не е решение.
  • 23 4896

    36 2 Отговор

    До коментар #20 от "Певеца е пял редовно след полунощ, като":

    Тъпанар това не е бой!!! Човека остава сляп за цял живот! Това е зверство! Да ходи тоя нещастник да се бие с Пулев, не с този психично болен човек.
  • 24 мечо

    7 2 Отговор
    а полюсаити берътъ гъби
  • 25 ИВАН

    25 0 Отговор
    Лудите виждат повече, човека е пеел белким някой се събуди и нещата които са развалени от години, да се оправят, може би така е протестирал срещу всички несгоди в този свят, ама нашия човек го пребива, и след това му дават домашен арест, та да му мине присъдата у дома - тарикати
  • 26 Директора

    32 2 Отговор

    До коментар #5 от "един от многото":

    И за това трябва да го пребият и да ослепее ли?
    Какви хора живеят сред нас само?!?
  • 27 Сър

    5 20 Отговор

    До коментар #13 от "Doni Brasko":

    Никой не идва като позвъниш на 112, затова и резултатите ще са такива. Аман от въшкари дето си мислят, че света се върти около тях. Пийте си хапчетата и няма да ви бият.

    Коментиран от #32

  • 28 Гената

    22 5 Отговор
    Защо бе, Велизаре, защо бе, Маринов ? Толкова гербери има за бой ти пребиваш сиромаха и то докато пее химна на страната ? Ма ти да не си от бандата на Стъки, когото Бою пищман каратиста подкокоросваше преди изборите да нахълтва в МС начело на бандата си от биячи ?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Уважаеми

    7 2 Отговор
    Къде е държавата в случая. Психично болен редовно не спи и пее посреднощ. Колкото и да е добър човека и да не е виновен за състоянието си, като няма държава местното население взема само инициативата за справяне с проблема и когато държавата е абдикирала от налагане на качествени възпитателни, образователни и правни мерки, населението прилага законите на естествения подбор или на джунглата. Най силния излиза и го пребива. Сърдете се на който искате, но това е тъжната истина и затова така се решават проблеми с шофиране и паркиране, на опашки в болници и магазини и между съседски скандали. Или ще се промени смисъла на държавното управление или ще имаме голям процент криминално проявени граждани на фона на масова емиграция от потърпевши.

    Коментиран от #31

  • 31 Съдията Дред

    13 0 Отговор

    До коментар #30 от "Уважаеми":

    Да, много психично болни стават жертва на липсата на лечение, или невинни стават жертва на психично болни по същата причина.
  • 32 добродетел

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "Сър":

    Искринно ти жела същата съдба или пък да бипнеш на грешната кола и да получиш съшото ... тогава ще разбереш кой е празната глава!
  • 33 ей каскет

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мутрите са господарите на тази...":

    Точно по болшевишко време се утвърди този диктат на пролетариата. Точно тогава селяните плъзнаха навсякъде и почнаха да колят и бесят. България преди 1944 е възпитана държава, на хора с обноски, а вие, шумкари я съсипахте!
  • 34 селтак

    2 8 Отговор
    Ми опердашили са го, щото не могат да се наситат на песните му!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 мечо

    3 0 Отговор
    тус пу гулиам приматъ и ут винкилити
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гошо

    1 1 Отговор
    Модераторетигонабия кривотогърло допъпа!
  • 39 мамун

    8 0 Отговор
    явно нападателя е куку ру-ку вафла чудна
    я му извадете едното око и го дайте на човека
    за да види какво е сторил
    да си пее на воля ама денем и дето требе
    Соломон
  • 40 dad

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "адса":

    Ако го подпочнеш с един добър юмрук в лицето, което според статията се е случило, и Джет Ли с 2 пистолета да е пак ще си го угасиш и можеш да си го биеш колкото ти душа иска или позволява.
  • 41 хахо

    0 6 Отговор
    Много ми е интересно, сега дали продължава да пее а?.
  • 42 Джуманджи

    8 1 Отговор
    А ако не беше оперен певец, а бивша кука - настоящ охранител със служебния си пистолет и на ония му е истинало мястото и лежи под камък в гробищата вместо домашен арест, какво прави тогаз бияча - бели му се яайце на Великден, ядем жито и ходим бавно - това ще стане, ама защо да е така не сме в Джунглата и пистолетите не са толкова скъпи да не говорим за мунициите.
  • 43 васик атанасова

    9 0 Отговор
    то си личе че човека не е добре
    ама да го осакатиш и това не го разбирам
    явно на онзи му е дотегнало и се взел насериозно
    ама лепни му едни шамар не да го осакатиш
    лошо е това
    това показва че нашата държава е на дъното
    няма провосъдие няма човещина
  • 44 мис Ирка

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Извършителят на зверския побой обаче остана неизвестен."
    Извършителят ... "Вeлизaр Мaринoв бe aрecтувaн. Cрeщу нeгo бяхa cъбрaни дocтaтъчнo дoкaзaтeлcтвa и му бeшe пoвдигнaтo oбвинeниe зa нaнacянe нa тeжкa тeлecнa пoврeдa, зa кoeтo нaкaзaниeтo e oт 3 дo 10 гoдини зaтвoр."
    Кое е вярното?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Непримирима

    3 0 Отговор
    Да не стигаш до ,услугите,на полицията!Повечето от тях за заплатата и привилегиите,които имат,а не в служба на гражданите.
  • 49 Жулио Кюри

    2 0 Отговор
    Защото Велизар е долна мръсна подлога на куките от 6-РПУ ходи и пее по подобие на опонента си но не на сцена и не поради психична обремененост, а за облаги.
  • 50 Ооо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Отвратен":

    вече няма бели държави
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.