Last news in Fakti

23 Януари, 2023 07:30 4 590 3

Искат промяна в управленската структура на БЕХ в противовес с Плана за възстановяване и изискванията на ЕК

  • български енергиен холдинг-
  • андрей живков-
  • иво тодоров-
  • съвет на директорите

Първото искане за вписване на Андрей Живков, за втори изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на БЕХ, второто е за вписването на Иво Тодоров като член на Съвета на директорите

Искат промяна в управленската структура на БЕХ в противовес с Плана за възстановяване и изискванията на ЕК - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

По данни на източник от Агенция по вписванията в петък 20 януари в 18.00 ч са били входирани две искания за промяна в управленската структура на Българския Енергиен Холдинг. Първото искане за вписване на Андрей Живков, за втори изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на БЕХ . Същия е бивш служебен министър на енергетиката и съветник на Александър Николов - министър на енергетиката от правителство на Кирил Петков която длъжност заема и към момента.

Второто искане е за вписването на Иво Тодоров като член на Съвета на директорите на БЕХ . Същия е дългогодишен служител на Фонд Земеделие , главен експерт от дирекция договаряне по ППМРСР.

Предложените от министъра на енергетиката Росен Христов нови промени и лица / протоколите могат да се видят в търговския регистър заявени за вписване от адвокат Велислав Йонев упълномощен от сегашния изп. Директор на БЕХ/ се извършват в противовес с Плана за възстановяване и изискванията на Европейската Комисия за конкурсно начало за назначения на лица на публични длъжности.

Андрей Живков и Иво Тодоров са предложени в момент когато БЕХ провежда конкурси за избор на членове на Съвета на Директорите и Надзорни те съвети на дъщерните си дружества но същите не присъстват в протоколите за участници в конкурсите.

Поражда се въпроса дали съветниците на министър Росен Христов на трудов договор и от бизнес средите не бързат с оглед на съставяне на ново служебно правителство и предстоящи избори.

За пореден път ще предстой на новия служебен кабинет и на Президентската администрация да дават обяснения в Европейската Комисия за неспазване на европейските правила на Плана за възстановяване.

Не на последно място Андрей Живков дължи обяснения дали е предлагал като съветник на министър Александър Николов назначаването на Ангел Янков за заместник председател на борда на БЕХ през 2021г който към момента на подаване на декларацията за конфликт на интереси е работил за газовото дружество на ОМV Petroleum-Румъния .


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъртост и простота

    13 1 Отговор
    В 1243 епизод, мафията дели баницата
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 безпартиен

    6 0 Отговор
    Когато пишете за назначен един или друг на държавна "хранилка",напишете и за какво заплащане става въпрос!Тогава наистина ще станете журналисти!Точна и пълна информация за едно или друго лице изисква и малко повече труд!А ние като истински данъкоплатци искаме да знаем не само имената,но и образованието,квалификацията,и за какви пари става въпрос-месечно,годишно,премии,бонуси!Нагледахме се на деца и внуци на бивши управляващи наредени на държавната баница!!!