Last news in Fakti

19 Юли, 2014 07:00 4 043 2

Можем ли да постигнем щастие чрез йога?

  • йога-
  • любов попова-
  • щастие

В забързания ритъм, по който се впуска денят, остават почти незабелязани едни от най-важните неща за всеки от нас - движение, правилно хранене, пълноценен сън и повече смях

Можем ли да постигнем щастие чрез йога? - 1
Снимка: MassageYogaWellness

В забързаното ежедневие ни остава все по-малко време за спорт. Можем ли обаче да подобрим физическото си състояние, отделяйки само два часа седмично? Можем ли да подобрим съня си, душевното спокойствие и дишане, отдавайки се на едно древно учение? Отговор дава инструкторът по йога Любов Попова, която в интервю специално за Факти.бг споделя колко е важно да се движим, да се храним правилно и да се смеем по-често.

Йога е пътят, по който опознаваме себе си. Тя помага да създадем силна връзка с тялото и ума си – да постигнем равновесие на физическо, умствено и духовно ниво.

- От колко години се занимаваш и преподаваш йога? Как реши да започнеш?
- Практикувам йога от няколко години. В началото започнах с желание да разширя физическите си възможности. Това беше и причината да избера по-динамичен комплекс йога. След известно време започнах да усещам какво стои зад движенията и се появи желание да споделям наученото. Така около преди две години започнах да преподавам.

- Преди два месеца проучване на Европейската комисия потвърди обезпокоителната тенденция, че българинът не спортува. Според проучването 78% от българите не спортуват. Каква е причината – нямаме време, или нямаме желание?
- Ежедневните задължения към работа, семейство, отговорности понякога не дават възможност човек да обръща достатъчно внимание на тялото си. В забързания ритъм, по който се впуска денят, остават почти незабелязани едни от най-важните неща за всеки от нас - а именно движение, правилно хранене, пълноценен сън и повече смях.

- Може ли йога да се окаже ключът към решението? Защо да изберем именно йогата, ако искаме да подобрим здравословното си състояние?
- Йога е един прекрасен начин за обновяване на връзката с тялото. Тя прави тялото силно, гъвкаво и здраво, развива баланс, подобрява дишането и създава една нова представа за това как можем да живеем. Начинът, по който практиките въздействат върху всички органи и цялостното подобряване на работата им, е едно следствие от постоянството и търпението, което всеки занимаващ се с йога влага.

- Има различни видове йога? Как да разберем кой е най-подходящ за нас?
- Съществуват много и различни стилове в йога. Някои са с динамични движения на тялото, съчетаващи дишане и посока, в която се насочва погледа. Други са насочени към дихателните техники и енергията, протичаща в тялото, но всички се обединяват в едно, когато става дума за ползи. Намирането на личен стил е индивидуално проучване, което всеки сам прави. Опитването е най-добрия начин да разбереш дали дадения стил е приятен за теб и дали се чувстваш добре в практиката. Всеки опит е път към едно ново усещане, което дава всеки различен стил. Намерете вашия и му се радвайте всеки път, когато се срещате.

- Има ли възрастови ограничения за хората, желаещи да практикуват йога, и подходяща ли е тя за всеки?
- Възрастови ограничения няма. Хубаво е обаче да се съобразявате със състоянието, в което се намира тялото ви в дадения момент, когато започвате, а и не само. Когато за първи път се срещате с този вид практика, е нужно да проявявате разбиране и търпение към движенията на тялото, и да напредвате бавно и постепенно, по един естествен начин, без насилие. Тези качества се развиват с всеки изминал час, който влагате в себе си. И разбира се това е една добра инвестиция за вашето здраве. Подарете си я!

- Освен физическото ни състояние, йога подобрява и менталното. По какъв начин се постига това?
- Физическото и менталното състояние са винаги свързани. Когато едното страда и другото не е във форма. Когато поддържаме и двете, тогава всичко работи добре. Чрез редовни занимания с йога на ментално ниво се случват трайни положителни промени: способност за по-дълбока концентрация, което от своя страна е тренировка за ума, моментите в които оставате „насаме“ със себе си и вашите усещания развиват наблюдателност към мислите и тяхната роля. Практиката е насочена към хармонизиране на всички отделени части от цялото тяло.

- „Човек е това, което яде”. Съгласна ли си с тази сентенция и доколко тя е свързана с йогата? Вярно ли е, че голяма част от практикуващите йога се отказват от месото и какви са ползите от подобен отказ?
- Да, има голямо значение с какво се храним, с какво пълним своя „резервоар“. Колкото по-чиста и естествена е нашата храна, толкова повече можем да се „нахраним“ с нея. Но от съществено значение е и това да не се изпада в крайности. Умереността в приемането на храната е това, на което е добре да обръщаме внимание. Също така и нашите лични предпочитания - никой друг освен ние не би могъл да направи избор за това в какво ще се състои обяда ни, но допитвайки се до истинските нужди на организма, а именно природна и балансирана диета, винаги можем да правим по-добрия избор. Месото също е личен избор. Когато срещата с йога ви носи различни разбирания за живота като цяло, естествено се получава и отказа от това да отнемаш живот за своя изгода. Но тава, както казах, е право на личен избор. Всеки сам го прави и носи отговорност за него.

- Колко пъти седмично и къде е най-подходящо да бъде практикувана йога? Какво препоръчваш – упражнения и медитация вкъщи или групови занимания във фитнес залата?
- Добре би било, ако решите да се занимавате с йога, да го правите поне два пъти в седмицата. Това е времето, което отделяте и отивате на място, където се събират група хора, практикуващи заедно. Въздействието на груповата практика винаги е по-голямо. Ако това не е възможно, можете да изберете малки комплекси от по няколко минути, с които да започвате и изпращате деня си. Използвайте този вариант, който приляга най-добре към ежедневните ви ангажименти. Но приложете доза упорство в това да го правите редовно по едно и също време.

- В разгара на летния сезон всеки иска да изглежда добре и сложи банския костюм със самочувствие. Подходяща ли е йогата за „извайване” на така желаната фигура и може ли човек да отслабне, практикувайки йога?
- Отслабването е процес, който съчетава много промени. В хранителния режим, в движението, в приемането и други. Можете да помогнете на тялото си да бъде мобилно чрез асаните в йога - това е значителна промяна в това как изглеждате и се усещате. Свободата и радостта от движението дават възможност да се почувствате добре в кожата си, без значение каква дреха носите. Това е може би по-съществената страна от това, което прави йога с телата ни - прави ги здрави, а здравето винаги е красиво.

- Какъв е профилът на трениращите при теб? Повече жени или повече мъже се отдават на йога?
- Женската половина преобладава. Но напоследък се наблюдава и желание от мъжете да се запознаят с практиките и съответно да развият осъзнаването си. Бъдете щастливи и се наслаждавайте на всеки миг.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 2 Янко

    0 0 Отговор
    Прекрасно момиче. Точно казано.