Last news in Fakti

19 Юли, 2014 09:00 770 0

Левски отваря нова страница в своята история

  • левски-
  • а група-
  • футбол

През този сезон клубът ще се опита да създаде основата на един нов и много млад отбор

Левски отваря нова страница в своята история - 1
Снимка: БТА

Днес Левски започва новия футболен сезон, като отборът ще се опита да отвори нова страница в своя история. След изключително слабия последен сезон в клуба има ново ръководство и нова стратегия за развитие. Основният въпрос е дали привърженици и ръководство ще могат да изтърпят пътя на промяната.

Георги Иванов се завърна като спортен директор в клуба, който ще трябва да върне на върха с ограничено финансиране. Новата стратегия на Левски е обвързана с юношите и младите футболисти, които ще трябва да залегнат в основата на нов силен син отбор. Владимир Мисяк, братята Цоневи и Мики Орачев получиха сериозен брой шансове за изява в края на миналия сезон. Те застанаха и в основата на юношеския национален отбор до 19 години, който се класира за финалите на Европейското първенство в Унгария. Всичко това показва, че в Левски има сериозен потенциал от таланти, които ако бъдат развити по правилния начин, може и да очертаят новото лице на клуба.  Добре е феновете и ръководството на клуба обаче да знаят, че това няма да стане бързо и ще е нужно време. Младите футболисти търпят постоянни промени в своята форма, като са им нужни поне две години за да се утвърдят в мъжкия футбол. Феновете на Левски са капризни и обичат да виждат бързи резултати и игра. В този случай, обаче ще трябва да проявят търпение, защото младият отбор изисква време. Важно е такова да проявят и от ръководството, защото ако го направят, може да зададат основата на един наистина стабилен тим за в бъдеще.

Иначе Георги Иванов формира състав, въртящ се основно около опитни футболисти, вече минали през синия клуб. В Левски се завърнаха един след друг Валери Домовчийски,Борислав Стойчев, Лъчезар Балтанов, Веселин Минев и Георги Сърмов.  От тях ще се очаква да върнат  духа в отбора. Реално Левски ще представлява сплав между опитни сини фигури и млади таланти, които ще се подготвят да застанат в основата на отбора.

Новият треньор на Левски се казва Пепе Мурсия. Испанецът не може да се похвали с най-блестящата визитка, въпреки че в един период е водил Атлетико Мадрид.  Човекът е типичен европеец. Добре възпитан е, явно разбира от футбол и има някаква визия за отбора. Проблемът при чуждестранните треньори обаче е, че те не винаги са подходящи за създаването на нов отбор. Мурсия не познава Левски и е напълно нормално да се опит да се обгради със свои познати футболисти. От клуба вече привлякоха испанския плеймейкър Мигел Сикейрос и търсят още попълнения от Испания. Сикейрос вече се очертава като любимец на Мурсия, който неколкократно намекна, че иска да гради интернационален тим. Не е много ясно обаче как това ще пасне на обявените преди началото на сезона планове от Георги Иванов, за рязко подмладяване и даване на път на юношите. Истината е, че Мурсия е треньор, който със сигурност се надява да постигне бързи успехи у нас и с малко поизчистена визитка да се завърне в Испания. На този етап обаче Левски трудно ще постигне бързи успехи, като отборът поема по пътя на истинска реставрация, която ще продължи поне през следващите две години.

В предсезонните подготовки тимът бе неубедителен, като победи само отборите на Марек и Хасково. Впечатление с формата си към този момент правят само испанецът Сикейрос и Валери Домовчийски.  Слабите резултати може би са нормални, като се имат на предвид многото новодошли в състава. Трябва да се отбележи, че и юношите, които се предвиждаше да вземат дейно участие в тази подготовка, не бяха на разположение, тъй като бяха на лагер с националния отбор до 19 години. Повечето от тях ще са в Унгария поне до края на следващата седмица, когато приключва груповата фаза на Европейското първенство. Иначе Пепе Мурсия се опитва да наложи един доста комбинативен стил, за изчистването , на който ще е нужно доста време. Доста от футболистите на тима тепърва ще навлизат във форма, като в началото на сезона изглежда, че централните фигури ще са именно Домовчийски и Сикейрос, тъй като звездата Божинов не бе особено убедителен в приятелските мачове.

Като лидери на отбора се очертават Гаджев, Божинов и Крумов, които ще трябва да помогнат за постепенния преход към новото поколение. Добро впечатление прави и младият офанзивен халф Божидар Краев, който явно ще е част от младата вълна в отбора. Като за финал трябва да кажем, че от Левски не бива да се очакват чудеса в първите мачове от новия сезон, а може би и през целия сезон. Голямата цел на „сините“ ще е да поставят основата на един нов отбор и да формират свой стил. Преследването на титли и купи през последните години не донесе нищо друго, освен огорчение на феновете на клуба. За това сега ще е добре Левски да формира лицето на един млад и обещаващ отбор, който ще даде своите плодове след известно време.  Въпросът е дали ръководство и фенове ще имат търпението да позволят това да се случи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА