Last news in Fakti

16 Ноември, 2014 14:30 1 259 2

А ти ще гледаш ли България - Малта?

  • българия-
  • малта-
  • билети

Неразбираемо високите цени на билетите за мача на националния отбор срещу Малта може да доведат до рекордно ниска посещаемост

А ти ще гледаш ли България - Малта? - 1
Снимка: БТА

През последната седмица всички горяхме с емоциите по битката за световната титла по бокс между Кубрат Пулев и Владимир Кличко.  Мачът приключи вчера, за съжаление със загубата на най-добрия български боксьор. Пулев обаче може и да загуби, но поне имаше шансът да се бие с най-добрия в света и то за най-голямото отличие в професионалния бокс. За пет рунда България имаше своя представител на абсолютния връх и това оказа невероятен ефект върху националното ни самочувствие през последните седмици.

Покрай този мач обаче ние забравихме за другото голямо спортно събитие на тази седмица. А  именно мачът на националния отбор по футбол на България срещу Малта в квалификациите за Евро 2016. Ние сякаш се научихме да не обръщаме особено внимание на този национален отбор. За разлика от Пулев той много отдавна не е имал шанса, дори да се опита да стъпи на една платформа с най-големите и отдавна не е считан за някакъв фактор в световния футбол.  За сметка на това пък този отбор си е наш. Добър или лош, той все още е способен да предизвиква някакви емоции в нас, макар и в повечето случаи те да не са толкова позитивни. Българите трябва да се опитаме да подкрепяме този отбор, но истината е, че и той трябва да направи нещо, с което да ни накара да го подкрепяме.

Ясно е, че в момента България не е способна да предложи някакъв чудовищен футбол и че в повечето случаи хората ходят по мачовете на националния отбор, по-скоро заради неговия противник. Звездите на Хърватия и Италия няма как да не предизвикат интерес у всеки обикновен футболен фен. Ако обаче този отбор не е способен с игрите си да генерира някакъв интерес по трибуните, то това трябва да бъде свършено от БФС. Било то с някаква рекламна кампания, ниски цени на билетите, маркетингови трикове и т.н. За съжалени през последната седмица от футболната централа направиха точно обратното и буквално убиха всякакви шансове националите ни да играят срещу Малта пред каквато и да е публика.

Днес България няма да играе на закрити врати, но стадионът ще е почти празен. Първо, че както казахме националният ни отбор не е особено силен. Второ, че Малта не е отбор, който е способен да привлече какъвто и да е интерес. Трето, че мачът се играе в късните часове на неделния ден, което ще рече, че повечето хора трябва да ходят на работа на следващата сутрин. И за да бъде картинката пълна, от БФС решиха да сложат изключително надути цени на билетите.

Желаещите да гледат мача България – Малта ще трябва да платят по 10 лева, за да гледат мача от Секторите Б и Г. За Сектор В цената е 20 лева, а за Сектор А 40.  Не знам дали от БФС знаят, но българския национален отбор по футбол отдавна не предлага зрелище, за което да си струва да се платят 40 лева, особено като се имат в предвид последните му загуби срещу Хърватия и Норвегия.  Гостуване на отбора на Марек в столицата, пък сигурно може да привлече по-голям фенски интерес от това на Малта. Тоест с тези цени на билетите и обстоятелствата, около  които се провежда мача, от БФС просто убиха всякакъв интерес към този национален отбор.

От футболната централа може би са се надявали, че интересът към мачовете в Шампионската лига на Лудогорец може и да повлияе на този върху националния отбор. Вероятно са си мислели и, че еуфорията и пробудилия се патриотизъм покрай мача на Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко ще накарат българите да си купят билети и за мача с Малта. Всички тези надежди обаче се очертава да  бъдат абсолютно напразни. Това е така, защото Пулев и Лудогорец са си извоювали някакво място в редицата на най-добрите, докато националите стоят в редицата на посредствеността, а за тази редица цените няма как да са особено високи.

Естествено и самите футболисти се постараха да отдръпнат публиката от себе си, след като през последните дни не спряха да се оплакват колко лошо било медийното и народното отношение към тях.  Сякаш всички свързани с националния отбор са сърдити за нещо, забравяйки че феновете имат много повече причини да са сърдити на тях.

Естествено тепърва Боби Михайлов ще ни обяснява колко бил скъп наема на националния стадион и как в европейските страни хората плащали огромни цени за билети. Да, в Германия и Испания сигурно си плащат солените билети, но там поне знаят какво ще видят на терена. То и ние знаем какво ще видим на терена, ама това по-скоро ни спира да си купим билет, от колкото да ни мотивира.

Истината е, че точно в момента националният отбор по футбол на България има нужда от нашата подкрепа и ще е добре да има повечко хора на стадиона. С това отношение към феновете, обаче от БФС показаха, че не искат хора на стадиона. Истината е, че срещу Малта няма какво да спечелим, а само има какво да загубим. А ако ще губим нещо, то е по-добре това да не става пред много хора на стадиона, защото и без това нашите национали са прекалено раними души и не биха понесли да им се отдаде заслуженото. Лошото е, че и на феновете явно започна да им омръзва и интересът към момчетата на Любо Пенев вече спада до критично ниски нива. За това е добре ръководителите на родния футбол да се съвземат и да разберат, че за да правиш бизнес от футбола, първо трябва да имаш футбол, който да предложиш. Без такъв е трудно да привличаш хората на стадиона, дори надявайки се на някакви наченки от патриотизъм у тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 diskreten geroi

    0 0 Отговор
    Да, разбира се, ще гледам мача но по ТВ !!
  • 2 борислав

    0 0 Отговор
    Как да подкрепям посредствен отбор,който показва махленска игра.Треньор - бивш прекрасен футболист и смешен наставник.Футболен съюз наблъскан с алчни и прости футболисти.Кое може да ме накара да си губя времето?А пък и се уморих от подкрепа-за болни деца ,за държавата,за кобрата,за болейбола,за баскетбола и за какво ли не още.Ютията винаги си остава ЮТИЯ,