Last news in Fakti

31 Декември, 2014 23:15 2 107 0

Футболните моменти на 2014-та

  • 2014-
  • футбол-
  • моменти

През старата година видяхме някои от най-емоционалните моменти в историята на играта

Футболните моменти на 2014-та - 1
Снимки: БТА/AP

На границата между 2014-та и 2015-та е време да си припомним най-значимите моменти от световния и европейски футбол през миналата година. През 2014-та ние видяхме нов световен шампион, отбор който спечели Шампионската лига за 10-ти път, футболисти, които хапеха и отбори, които спечелиха трофей за първи път от 9 година. Нека със спомените от старата година да посрещнем една щастлива Нова година.

На 13-ти януари Кристиано Роналдо бе удостоен със „Златната топка“ за втори път в своята кариера. Така той прекъсна серията на Лионел Меси, който спечели наградата през предходните четири години.  Португалецът спечели 27.99% от вота на журналистите, футболистите и треньорите. Негов подгласник остана Меси с 24.72% от гласовете, а третото място остана за Рибери с 23.36%.
Така Роналдо стана първият футболист след Луиш Фиго, който получи трофея без неговият отбор да е печелил трофей през предходната година. Все пак той беше най-резултатния футболист на 2013-та, след като отбеляза 69 гола за Реал Мадрид и националния отбор на Португалия.

На 13-ти април Ливърпул победи Манчестър Сити с 3:2 след победен гол на Фелипе Коутиньо, с което се откъсна на 5 точки в класирането пред своите преследвачи, доближавайки се на 4 мача до своята първа титла в Англия от 1990-та насам.

На 16-ти април Реал Мадрид спечели своята 19-та Купа на Краля, след като победи Барселона с 2:1. За „белия балет“  не игра голямата звезда Кристиано Роналдо, но головете на Анхел Ди Мария и Гарет Бейл осигуриха успеха на Кралския клуб.

На 5-ти май Кристъл Палас постигна равенство от 3:3 срещу Ливърпул, обръщайки „мърсисайдци“ от 3:0. По този начин отборът на Манчестър Сити излезе начело в класирането на английския шампионат и малко по-късно спечели и титлата.

На 29-ти април Реал Мадрид разгроми с 0:4 Байерн Мюнхен в гостуването си в полуфиналите на Шампионската лига. По два гола за „белия балет“ отбелязаха Серхио Рамос и Кристиано Роналдо, нанасяйки най-тежката домакинска загуба на Байерн в историята на турнира, гарантирайки място на своя отбор на финала.

На 14-ти май Севиля триумфира в турнира Лига Европа за трети път. Испанците удържаха победа срещу Бенфика след изпълнение на дузпи, след като редовното време завърши при резултат от 0:0. По този начин  проклятието над португалците продължи и те не са печелили европейски трофей от 52 и години.

Гол с глава на Диего Годин осигури равенството от 1:1 за отбора на Атлетико Мадрид срещу Барселона в прекия дуел за титлата в Испания на 17-ти май.. По този начин „дюшекчиите“ спечелиха своята първа титла от 19 години насам, прекратявайки доминацията на грандовете Барселона и Реал Мадрид.

На 17-ти май Арсенал победи Хъл Сити с 3:2 и спечели Купата на ФА. Отборът на Арсен Венгер победи, след като изоставаше в резултата с 0:2. Така „артилеристите“ спечелиха своя пръв трофей от 2005 г. насам.

На 24-ти май Реал Мадрид спечели своята 10-та титла в Шампионската лига, след като победи Атлетико Мадрид с 4:1. Гол на Диего Годин позволи на „дюшекчиите“ да водят в резултат през почти целия мач, преди Серхио Рамос да изравни в 94-та минута. В продълженията голове на Бейл, Марсело и Роналдо донесоха трофея на „белия балет“.

На  13-ти юни Холандия разгроми действащите световни шампиони Испания с 5;1 в мач от груповата фаза на турнира. Испанците поведоха с 0:1, но феноменален гол с глава на Ван Перси върна равенството. След това ново попадение нападателя, два гола на Робен и един на Де Врай подпечата успеха на „лалетата“. Впоследствие Испания отпадна в турнира още в груповата фаза, а холандците достигнаха до третото място.

На 25-ти юни по време на мача от Мондиала между Уругвай и Италия, при едно от нападенията на „урусите“ Луис Суарес ухапа по рамото бранителя на „скуадра адзура“ Джорджо Киелини. Уругвай спечели мача с 1:0, но нападателят бе наказан да не участва в официалните футболни срещи до  края на октомври.

На 8-ми юли Германия нанесе историческо унижение на Бразилия, след като на полуфиналите на Световното първенство победи домакините на шампионата със 7:1. Първите пет гола за Бундестима паднаха между 11-та и 29-та минута. Второто попадение беше на Мирослав Клозе. Това беше негов 16-гол на Световни първенства, което го превърна в най-добрия реализатор в историята на турнира.

На 13-ти юли националният отбор на Германия стана световен шампион за четвърти път в своята история след победа над Аржентина с 1:0 на финала. Редовното полувреме завърши при резултат от 0:0, но в продълженията Марио Гьотце отбеляза решителният гол, донесъл титлата на германците.

На 12-ти август Реал Мадрид победи Севиля с 2:0, с което спечели Суперкупата на Европа. И двата гола бяха отбелязани от Кристиано Роналдо, с което той донесе трети трофей за своя отбор през годината.

На 25-ти ноември Барселона победи АПОЕЛ с 4:0, като три от головете бяха отбелязани от Лионел Меси. Така той отбеляза 74 гола в турнира, с което стана реализатор номер едно в историята на шампионата, подобрявайки рекорда на Раул.

На 20-ти декември Реал Мадрид победи Сан Лоренсо с 2:0 и сечели трофея от Световното клубно първенство, завоювайки своя четвърти трофей през годината. Така „белият балет“ се отвърди като най-силния отбор през годината.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА