Last news in Fakti

1 Януари, 2015 10:31 5 261 3

Лудогорец върна лицето на българския футбол в Европа

  • лудогорец-
  • европа-
  • шампионската лига-
  • георги дерменджиев-
  • бойко борисов-
  • левски-
  • цска-
  • кирил домусчиев-
  • титлата-
  • шампион

Шампионите донесоха неповторими емоции с влизането си в Шампионската лига

Лудогорец върна лицето на българския футбол в Европа - 1
Снимки: БТА/AP

Една от най-приятните изненади на 2014, свързана с БГ спорта, несъмнено бе страхотният поход на Лудогорец в Шампионската лига.

Българският шампион вече нееднократно доказа, че е поне класа над всички останали отбори от родната ни „А” група с представянето си в евротурнирите за последните две години.

Нещо повече, разградчани намериха място в груповата фаза на най-комерсиалния клубен турнир, заедно с величия като настоящия еврошампион Реал (М) и английския гранд Ливърпул. Това обаче не спря българите, а напротив. Те бяха по-мотивирани от всякога и макар, че напуснаха надпреварата последни в групата си, с 4-те точки които извоюваха, те записаха рекорд, какъвто едва ли друг роден тим скоро ще подобри.

На своя земя „орлите” бяха доста стабилни и взеха драматична победа срещу Базел (1:0), предстижен равен срещу Ливърпул (2:2) и записаха минимална загуба от гранда Реал (1:2). Във всички тези срещи тимът от Разград показа характер, игра открит и офанзивен футбол и в крайна сметка достави нужното зрелище на препълнения „Васил Левски”.

Лудогорец заработи над 25 млн. от влизането си в Лигата на богатите

Приходите, които Лудогорец генерира в рамките на само 3 месеца (от влизането си в шампионската лига до отпадането от турнира) се развняват на колосалните за родните ни стандарти над 25 милиона лева.

Българските шампиони получиха само 8,6 милиона евро за влизането си в Лигата на богатите. Оттам последваха и 5-те им гола в най-комерсиалния клубен турнир, които оформиха и 4 точки в актива на разградчани.

Попадението на Георги Терзиев в 88-ата минута срещу Ливърпул донесе 2:2 в София и остави в играта за Лига Европа тима от Разград. Така калкулаторът прибави 500 000 евро към приходната част от есенния бюджет. Толкова се полагат от наградния фонд на УЕФА за точка в груповата фаза на Шампионската лига.

Още по-късен, в добавеното време, бе изстрелът на Йордан Минев във вратата на „Базел" (1:0), който бе на стойност 1 милион евро (за победа по тарифите на УЕФА).

Така за малко повече от 3 месеца Лудогорец заработи около 21 милиона лева. Вероятно приходите от над 120 000 продадени билета за четирите домакинства на „Васил Левски" тази есен носят поне още 4-5 милиона лева (2-2.5 милиона евро). Това са печалби, които едва ли ще срещнем скоро в БГ футбола.

Европа призна Лудогорец за номер 1 сред „малките шампиони“

Лудогорец се представи най-добре от така наречените „малки шампиони“ - отборите, които са станали първенци в първенствата с по-нисък коефициент на УЕФА и съответно са били в „потока на шампионите“ в плейофите за влизане в груповата фаза.

Лудогорец, Малмьо, БАТЕ (Борисов), АПОЕЛ (Никозия) и Марибор са въпросните по-скромни шампиони, които намериха място в групите. Всички те завършиха на последното 4-то място в своите компании, но Лудогорец спечели най-много точки – 4, а и най-активно се включи в битката за елиминациите и за третото място.

Малмьо, БАТЕ и АПОЕЛ спечелиха по 3 точки и реално не притесниха особено останалите отбори в своите групи, а Марибор се отчете само с едно равенство. Лудогорец безспорно се представи най-добре в сравнение с въпросните тимове и въпреки двете загуби с 0:4, се предпази от излагация като тези на БАТЕ (Борисов), поставил антирекорд по инкасирани голове – цели 24.

 

Постижението на родния тим е още по-грандиозно, защото той през цялото време работеше и за подобряването на коефициента на страната ни.

България финишира на 25-о място в ранглистата на УЕФА. Националният коефициент е 16,750 точки, събран от последните пет сезона. Показателите ни сега са 4,250 - актив, който е трети по сила след миналия сезон (5,625) и 2010/11 (4,625).

Непосредствено пред нас останаха Швеция (17,725) и Шотландия (17,650), а зад нас без шанс да ни изпреварят са Норвегия (14,375), Словения и Сърбия (13,625).

В момента Лудогорец е натрупал коефициент 25,350, като този сезон добави 7,85 точки, а основно събра актива си в ЛЕ преди година (15,125 ). За сравнение ЦСКА има 7,850 точки и се намира точно на място номер 200 в Европа. Левски все още има по-висок коефициент от "червените", като 10,00 точки му отреждат 164-о място.

Ако се съди по тазгодишното разпределение, във втория квалификационен кръг Лудогорец и ЦСКА биха били поставени, в третия - само разградчани, в четвъртия - най-вероятно никой. В плейофите това лято поставеният тим с най-нисък коефициент бе БАТЕ Борисов (33,725). Тогава Лудогорец бе първи сред непоставените, защото Селтик (36, 831) бе върнат в административно за сметка на Легия (15,570).


Треньорът на Лудогорец нямаше как да не е доволен от представянето на възпитаниците си и оставя 2014 година с усмивка.

Георги Дерменджиев демонстрира сериозно самочувствие и вяра в развитието на отбора му в бъдеще. Той бе категоричен, че "орлите" се нуждаят от още съвсем малко, за да могат дори да прескочат груповата фаза в ШЛ и да играят на 1/8-финалите на турнира.

„Аз вярвам и бъдете сигурни, че няма да е изненада, ако съвсем скоро преодолеем и груповата фаза на Шампионската лига", отсече Дерменджиев.

Наставникът разкри още, че вече се работи по зимната селекция, но няма да е изненада и ако не бъдат привличани нови футболисти.

"Имаме достатъчен брой състезатели, и то доста качествени. Наблюдаваме футболисти на няколко позиции, но ще ги привлечем само ако е необходимо. Със сигурност те ще бъдат по-висока класа от наличните ни играчи. Иначе няма смисъл да ги взимаме. Но подчертавам, че ще правим селекция само при необходимост. На този етап едва ли ще се разделим и с някои от основните ни играчи. Тези футболисти са доказали качествата си. Ако евентуално пристигнат оферти, собственикът ще реши какво да правим. За момента обаче разчитам на абсолютно всички", каза още специалистът.

Накрая той даде и своята оценка на изминалата 2014 година, която определи като "луда и успешна".

"Това бе една луда година за нас, но интелектуално проведена. Успехите през 2014 година бяха плод на една целенасочена работа. Мисля, че Лудогорец напълно заслужи класирането си с поведението си в Европа, говоря като организация. Цялото ръководство се държа на високо ниво и няма никакви забележки от УЕФА. Бяха посрещнати отбори като Реал, Ливърпул и Базел. Само човек, който не е бил във футбола, не знае колко коства това. Видяхте, че стадионът беше в някаква степен козметично ремонтиран, за да се проведат тези мачове. Пожелавам си през новата година отново да спечелим титлата и да влезем в групите на Шампионската лига. Но трябва да знаете, че в нашия клуб много се държи на думите и те трябва да станат факт. Това е заложено в самия проект. Затова и не трябва да се учудвате на постигнатото до момента", сподели още той.

Шампионите от Разград воюваха успешно на три фронта

Истината е обаче, че Лудогорец отдаде целия нов сезон  на големия си пробив в Европа, а в същото време остави родния шампионат на заден план. Полусезонът в родната ни „А” група приключи, а в борбата за титлата разградчани изостават на 3 точки зад лидера ЦСКА.

Все пак в момента пред тима на Кирил Домусчиев се е открила невероятната възможност да установи изключително дългосрочна доминация в шампионата на България. Огромният финансова ресурс, който този отбор генерира, ще му позволи да си осигури качествени играчи, които никой друг роден тим не може да си позволи. Слабата форма на Левски и финансовите проблеми на ЦСКА и Ботев (Пд) са шанс за тима от Лудогорието да коригира нещата. Нещо повече, сега когато отборите се делят на две шестици Лудогорец щее може да си реши нещата чрез директните сблъсъци, където досега разградчани винаги са показвали предела мотивация и характер.

И премиерът Бойко Борисов си позволи да направи паралел между софийските грандове и изгрялата звезда на тима от Разград.

„Могъщите софийски отбори една блажна боя не искат да сложат. Това е въпрос на манталитет, само претенциите са им големи. Лудогорец има стил на работа, различен от другите. Нека другите да прекопират това, което правят те”, категорично коментира министър-председателят на България Бойко Борисов.

Премиерът говори за ситуацията в българския спорт след края на коледния турнир в комплекс „Царско село”, спечелен от неговия Витоша (Бистрица).

„Жал ми е, че от Левски се държат невъзпитано. Левски винаги е бил отбор на народа, защото е имал джентълмени. Сега всички се държат невъзпитано – от публиката до треньора”, сподели още Борисов.

Той похвали Лудогорец, но заяви, че като цяло спортната 2014 година е била „слаба”.

„Колкото по-бързо забравим 2014 година – и в спортен, и в политически план, толкова по-добре. Тук-таме имахме успехи, всичко друго беше слабо. 2014 е ужасна година”, заяви още Бойко Борисов.

„Само си представете в последния работен ден затворихме, след като изплатихме 3.170 млрд. по КТБ само от 6 декември досега. Представете си това да е влязло в спортни площадки, стадиони и какво ли не. 3.170 млрд, които можеше да ги харчи българският народ", допълни премиерът.

Купата на България също остава постижима цел за шампионите.

Настоящият носител на Купата изтегли един от възможно най-неприятните съперници за четвъртфиналната фаза на турнира, стана ясно от жребия днес. Ако елиминира Берое, тимът на Георги Дерменджиев ще трябва да се изправи срещу Литекс в битка за място на полуфиналите.

Както е известно, Лудогорец и Берое все още не са изиграли своите мачове от осминафиналите заради участието на "орлите" в Шампионска лига. На 15-ти февруари от 14:30 часа е първият дуел помежду им в Стара Загора, а на 22-ри февруари е реваншът в Разград.

По принцип мачовете от четвъртфиналите са на 21-ви и 22-ри февруари, а реваншите - на 4-ти март 2015-та година, но Литекс - Берое или Литекс - Лудогорец, очевидно, ще се изиграе малко по-късно от предвиденото. Този дуел ще се проведе на 4-ти и 18-ти март, стана ясно от решение днес по време на жребия.

Преди товаа обаче предстои зимната подготовка на клуба

Българският шампион ще започне зимата си подготовка срещу тим, състезаващ се във втория ешелон на Германия. Става дума за средняка в класирането на 2-ата Бундеслига Гройтер Фюрт.

Бившият отбор на Асен Караславов ще е на лагер в Турция по едно и също време с разградчани като двата тима вече са се договорили за приятелски, който ще се проведе на 18 януари.

Гройтер Фюрт в момента се намира на 12-о място в кла­сирането на Втора Бундеслига с 5 победи, 8 ремита и 6 загуби.

Два дни по-късно Лудогорец ще премери сили и с отбора на Станислав Манолев Динамо Москва.

Желанието на треньорско­то ръководство на „орлите” е да се стартира с не много си­лен съперник, като качество­то да се повишава към края на подготовката. Именно пора­ди тази причина в Лудогорец са отхвърлили вариантите за мачове срещу водещи турски тимове или с отбор от Бундеслигата въпреки няколкото оп­ции, които са били предложе­ни.

До няколко дни трябва да станат ясни и съперниците на Лудогорец за втория подгот­вителен лагер в Испания. Засе­га единствено се знае, че раз­градчани ще премерят сили там с лидера в Чехия Викто­рия Пилзен.

Наред с лагерите, на „Лудогорец Арена” кипи активна работна дейност по реконструкцията на съоръжението.

Тя ще продължи с ускорени темпове и през 2015 година, като за целта Община Разград е осигурила 1 млн. лева, съобщи днес кметът на Разград Денчо Бояджиев.

В момента се работи денонощно, за да приключат довършителните дейности по строителството на сектор "Б". За реализацията му през 2014 г. бяха осигурени 3 млн. лева по проекта "Региони в растеж". Реализацията на обществената поръчка започна в края на август, като срокът за изпълнение е 180 дни - т.е. до края на февруари.

Строително ремонтните дейности предвиждат цялостната реконструкция и модернизация на стадион "Лудогорец Арена" - Сектор "Б", който ще носи името на Козмин Моци.

Изгражда се монолитна стоманобетонна конструкция, като над трибуните в момента се прави козирка от метална конструкция с покритие от ламарина и поликарбонат, покриваща две трети от площта над зрителските трибуни. Ще се обособят стъпаловидно разположени открити трибуни с 2355 седящи места и обслужващи помещения, разположени на две етажни нива под трибуните - съблекални, душови помещения, стаи за треньора, допинг контрол и др., както и технически, и помощни помещения за обслужване на стадиона, сервизни помещения за посетителите.

След този етап, ще започне реконструкцията и на останалите сектори. Цялостната реконструкция на стадиона ще приключи до края на 2015 година. За нея собствениците на "Лудогорец" трябва да осигурят 20 млн. лева, а приносът на Община Разград е общо 4 млн. лв.

От 2016 година ще може да се ползва целият обем на стадиона, като ще има възможност да се играят и мачове от евротурнирите. Очертава се „Лудогорец Арена" да е единственият лицензиран стадион в България, с най-хубавата специализирана спортна база за футбол, заяви още Бояджиев.

Какво казаха от Лудогорец за себе си?

„Да, нямаме история. Затова я пишем. И ни се получава”

Ръководството на Лудогорец излезе със специално обръщение към своите фенове, във връзка със серията от атаки, които бяха отправени към отбора от Разград през последните дни от представители на други родни клубове.

В обръщението има и част насочена към феновете на ЦСКА, свързана с ръководството на техния клуб.

"Уважаеми привърженици на Лудогорец,

Примитивното ниво на кампанията срещу нас ни караше да бъдем въздържани по отношение на изказванията на противниците ни. Списъкът на клеветите и необоснованите твърдения срещу нас е дълъг и затова няма да ги изброяваме. Още по-малко да се оправдаваме.  Целта на обръщението ни към Вас е да ви уверим в следните неща:

ПФК Лудогорец ще продължи да играе феърплей и ще се бори за титлата с почтени средства.

- Когато губим точки, ще търсим вината в себе си, а не в противниковия отбор и съдията, защото знаем, че както има късметлийски мачове, така има и моменти, в които Фортуна ти обръща гръб. Никой не е застрахован от загуба на точки, ние също. Слабата игра винаги се наказва.

- Ако треньорът на ПФК Лудогорец загуби от Зимбру и ПФК Монтана, ако направи равен с Марек, ще трябва да дава обяснение на ръководството на Клуба и не бихме поощрили опити да се търси алиби в противникови отбори, съдии, БФС или Националния институт по хидрология и метеорология.

- Ние няма да си позволим никога да ви настройваме за война, защото знаем, че рискуваме Вашата сигурност, тази на Вашите деца и близки. Животът и достойнството на всеки един от Вас са важни за нас и ние нямаме право да ги рискуваме.

- На „Лудогорец Арена“ ние ще продължим да се грижим за Вашата сигурност, а противниковите ръководители ще бъдат посрещани подобаващо. Никой няма да бъде плют, обиждан и бит. За нас това е въпрос на чест.
- Ако някой наклевети ПФК Лудогорец ще си търсим правата в съда, без да ви караме да го заплашвате или биете.

- Не вярвайте на пропагандата, че посещаемостта на мачовете на Лудогорец спада. ПФК Лудогорец има все повече и повече привърженици.  Само с интервюта и драскачи по форумите не може да се спре проекта „Лудогорец“. Времето неумолимо върви.

- Да, нямаме история. Затова я пишем. И ни се получава.

И нещо много важно! Ние знаем, че определени персони, криещи се зад славното име на ЦСКА, си правят кръгове с популярно название на спа комплекс. На тях им е последна грижа бъдещето на армейския клуб. Те се усетиха, че схемата им е разкрита и затова са толкова нервни. Играта е за милиони. За тях ЦСКА е инструмент, който искат да използват за пореден път.
Армейци,

С вас сме противници, но не и врагове. Нашите милиони ще бъдат вложени в нови терени, стадион и база за ДЮШ. Пари за войни не харчим.

Ако ни преборите за титлата, ще сме първите, които ще ви честитим.Внушават ви, че искаме титлата на всяка цена. Не, не бихме платили всяка цена за нея. Още повече да „пълним гушите“ на разни всезнайковци, които забогатяха на Ваш гръб, продължават да смучат, а ви се изживяват като благодетели и спасители.

ПФК Лудогорец"

Домусчиев: Лудогорец е с гарантирана стабилност

Шефът на българския шампион Кирил Домусчиев пък заяви, че "орлите" от Разград имат гарантирана стабилност и устойчиво развитие за следващите години. Домусчиев бе гост в сутрешния блок на Нова Телевизия.

"Не може да се каже, че Кирил Домусчиев е спечелил от Лудогорец, защото все още съм спонсор на клуба, но клубът спечели. Гарантира му се една стабилност и едно устойчиво развитие в следващите години, дори без Кирил Домусчиев.

Клубът ще има нов стадион, модерна тренировъчна база, която разшираяваме много силно със средства, които спечелихме", добави с гордост Домусчиев.

Лудогорец към феновете: Няма да забравим пълните трибуни

Ръководството на Лудогорец благодари за хилядите фенове, подкрепили тима в първото му участие в груповата фаза на Шампионската лига.

„Горди сме с великолепните ни привърженици, които отново бяха зад отбора в трите му мача на Националния стадион „Васил Левски“.  Няма да забравим пълните трибуни в битките срещу Реал (Мадрид), Базел и Ливърпул. Няма да забравим великото усещане на пълния стадион, който те подкрепя до последната секунда”, се казва в съобщението, публикувано в сайта на шампионите.

„Лудогорец не успя да премине груповата фаза на най-силния клубен турнир в света, но се представи достойно. И за поредна година накара българският фен да се чувства горд. И да вярва, че родният ни футбол е жив.” , завършват от Лудогорец.

Сега отборът на Лудогорец вече няма да се разсейва с мачове от евротурнирите и е важно и да започне надграждането и подготовката за идните квалификации. Вероятно през зимата ще бъдат продадени някои от футболистите. Вече се говори за сериозни оферти за Кайсара, Марселиньо, Дани Абало и Георги Терзиев от сериозни европейски клубове. Това ще рече, че в касата на клуба ще се налеят още свежи пари. Ако те бъдат инвестирани в сериозни нови попълнения, още през следващата година може да гледаме нова порция от българите в Европа. Можем само да им го пожелаем на лудогорци, защото ако не друго, то през последните две години, те доказаха че безспорно го заслужават с упоритата си работа на ниво ръководство, трансфери и отборен дух.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пурко

    0 0 Отговор
    от всички футболни топки, най-добра е тиквата
  • 2 Стоян

    1 0 Отговор
    Отлична статия.Много точно е отразено всичко в клуба.Гордея се, че моя клуб ЛУДОГОРЕЦ прослави града и страната ни в европа.
  • 3 Грийн Варна

    1 0 Отговор
    Пример за цяла България, гордост, велик отбор...!