Last news in Fakti

24 Декември, 2015 10:56 1 524 0

2015 промени Левски и ЦСКА

  • левски-
  • цска-
  • футбол-
  • вечно дерби-
  • а група-
  • бфс-
  • криза

Двата тима опитват да измянят курса си и да търсят отново лицето си на грандове в родния футбол

Каквото и да се говори, един от най-запомнящите се мигове в света на БГ спорта за 2015 година си остава принудителното изпращане на ЦСКА във "В" група.

Ще ни липсва Вечното дерби

БФС официално изрита софийския гранд и Локомотив София от елита. Това стана ясно, след като от футболната ни централа обявиха, че през сезон 2015/2016 "А" група ще бъде съставена 10 отбора.

Лицензионната комисия към БФС обяви, че отборите, които имат право да участват в първия български ешалон са Левски, Лудогорец, Черно море, Славия, Литекс, Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, Берое, Монтана и Пирин Благоевград.

Така бе помрачена и възможността да се наслаждаваме на най-голямото и кърваво родно дерби - Вечният сблъсък между Левски и ЦСКА.

"Сините" за разлика от съперника се добраха до лиценза и така двата тима ги делят вече цели две промоции, а мачовете между "сини" и "червени" ще се разредят за съжаление на огромната фенска база на двата нашенски гранда.

"Червеният" клуб изпадна в несъстоятелност

В края на септември се гледа делото по несъстоятелност, а на 5-ти октомври 2015 г. съдът излиза с решение че клубът е в неплажоспособност от 31 декември 2014 г. и назначава Радослав Тонев за временен синдик. На 4-ти октомври 2015 г. се провежда среща между Гриша Ганчев, известни фенове на ЦСКА и фенове от страната, като на срещата на стадион „Българска армия“ присъстват около 4-5 000 човека. Представят се две идеи за спасение на ЦСКА - ФК ЦСКА АД да продължи на мястото на ПФК ЦСКА АД във В група или "купуване" на лиценз на друг отбор. Правната комисия на БФС отказва да приеме новото дружество за правоприемник на старото. Идеята за сливане с друг отбор също пропада, защото е против правилника за статута на футболните клубове - членове на БФС да печелят несъстезателно предимство.

Радослав Тонев свиква Общо събрание на кредиторите на 22 октомври. След събранието се установява, че точният брой на кредиторите на ЦСКА e 309, а задълженията на клуба към 33 милиона лева. Постоянен синдик не се избира сред трима кандидати и се назначава служебен от съда - Дора Милева. Очаква се изготвяне на оздравителен план.

Сезона на "червените" в аматьорската футболна група върви добре

Логично, макар и без звездни чужденци и грандомански заплати за ЦСКА нещата във "В" група не са въобще трудни. Треньорът Чавдар Янев разполага с надъхани юноши, готови да защитават емблемата без да ламтят за колосални суми. Те се борят и доказват, че "червеният" клуб е жив и в него се разботи усилено.

Тимът вече има 16 победи в 16 мача и е с голова разлика 65:1 с 8 т. преднина пред втория. Истината е, че това не е чакк толкова невероятно, тъй като другите отбори от дивизията са далеч от професионалния футбол, но все пак феновете искат точно това - да се започне начисто - без дългове, без чужденци от незнайни страни, който само създават проблеми и после се съдят и стъпка по стъпка, по подобие на Лудогорец тимът да се върна на върха в българския футбол.

Купата на България е цел №1 на "армейците"

Успехите във "В" гупа са едно на ръка. Сега обаче инерцията бута ЦСКА и клубът може реално да погледне към Купата на България.

"Червените" се класираха на 1/2-финал, след като елиминираха последователно Нефтохимик и Созопол.

Левски и Лудогорец пък вече вдигнаха белия флаг и отпаднаха от турнира, редуцирайки най-сериозната конкуренция до тима на Литекс. В ловешкия клуб обаче също се случиха някой странни сътресения, които ще разгледаме малко по-натам в нашия анализ.

„Истината е, че ЦСКА няма готов отбор, за да спечели Купата на България. Имаме приличен тим за групата, в която в момента играем". Тези думи каза изпълнителният директор на „армейците" Пламен Марков, който малко поохлади мераците на „червена" България за триумф във втория по значение турнир у нас.

Целта е съставът от българи да се съхрани. Няма да се харчат луди пари за мащабна селекция на "Армията"

Отделно от това, бившият национален селекционер отрече, че ЦСКА ще прави звездна селекция за пролетния полусезон.

„Не съм говорил подобно нещо. Това са инсинуации. Не съм споменавал за звездна селекция, защото това не отговаря на истината", допълни Марков, цитиран от вестник "Меридиан мач".

Един от играчите, с които "червените" започват преговори, е халфът Даниел Генов. До дни той ще стане свободен агент, след като се разбра с ръководството на Ботев Пловдив за прекратяване на своя контракт.

Генов отиде на Коматево през лятото, като игра в 19 от 20 мача през есента и дори отбеляза гол срещу Левски още в първия кръг. Той обаче не попада в сметките на Николай Костов.

Генов е бил в школата на ЦСКА, а през последните няколко години името му постоянно се свързваше с трансфер на "Армията", припомня "Меридиан Мач". Любопитно е да се отбележи, че преди да отиде в Ботев, халфът беше пред подпис с Литекс, но в крайна сметка двете страни не се разбраха.

Дали тима ще събере сили да достигне до Купата и да продължи страхотната си серия от победи в ниската дивизия на шампионата предстои да разберем...

На друг полюс се намираше тима на Левски. След 7-от място в миналото първенство и вече няколкото нулеви години феновете на тима стартираха настоящия сезон с едно на ум. Голяма част от легионерите и тук бяха разкарани, особено след катастрофата във финала за Купата срещу Черно море през миналия сезон.

И "сините" се ориентираха към школата и редуциране на разходите

На "Герена" се разделиха с Абди, Емил Нино и звездата от миналия сезон Аниете. Така шанс за изява получаваха все по-често младоците Борислав Цонев, Мики Орачев и изключително талантливия Божидар Краев. Те даваха всичко от себе си и в края на 2015 Левски е един от основните претенденти за трофея с равен брой точки с Лудогорец на върха в класирането.

Сега на 26-кратните шампиони им предстои и да продадат Белайд и да се отърват от двама от нападателите си.

Липсата на качество в атаката на тима

Отборът на "сините" наистина в момента зимува, деляйки първото място в родния шампионат, но зад това не се крият убедителни победи и много качество в играта, особено в атака. Проблемът е, че на този етап шампионатът ни не е равностойно силен, а равностойно слаб и през този сезон това особено си личи след като се получиха куп ремите и тимовете показаха изключително ниска резултатност. И Левски е идеалният пример - повечето победи на тима от Подуяне са с по 1:0 (5 на брой до момента), в 5 мача пък "сините" въобще не се разписаха (2 ремита и 3 загуби). Отборът има 22 попадения в 20 кръга (3 от тях слуъжебно присъдени в прекратения мач срещу Литекс). Тимът е с голова разлика 22:10 и за момента разполагаше с нападатели като Денис Махмудов и Умар Диаби, които заедно имат по-малко от 5 от началото на сезона във всички турнири. Към тях добасяме и вече изгоненият Атанас Курдов, който играеше ужасно и така и не стигна до попадение докато не го закотвиха дори при резервите.

При завръщането на Гаджев и Миланов (може и да не остане след зимата) и привличането на нелошите Карнер и Де Ноойер, сега тимът трябва да се пребори и най-после да купи стойностен таран, който да резлизира и да бута тима напред в трудните моменти. Иначе и тази година титлата ще си остане мираж.

Новото ръководство на "Герена"

Един от новите големи акционери в Левски Иво Тонев обяви, че клубът повече няма да се управлява от мажоритарен собственик. От тук нататък всички решения ще се взимат от Управителния съвет, като целта е до три години да бъдат изчистени всички задължения на „сините“.

„Вече няма да има мажоритарен собственик на Левски. Няма да има човек, който налива чували с пари, а други да ги харчат. Тези времена отдавна отминаха.

От тук нататък Левски ще се управлява само от Управителния съвет. Повече еднолични решения няма да се вземат. Това са хората, които ще утвърждават, длъжности, бюджети и цялостната дейност на клуба. Няма нормален човек в тази държава, който да се ангажира да се справи със ситуация, каквато е днешната в Левски. Само заедно можем да направим Левски, това което трябва да е. Дисциплината ще е думата, която се води клуба през следващите няколко години, във всяко едно решение. Естествено говорим и за финансова дисциплина. Заложили сме бюджет от 6.5 млн. Това наложи намаляване на заплатите на футболисти, ръководство и хората, които вършат някаква работа за Левски.


Константин Баждеков ще управлява финансово клуба, а цялата спортно-техническа власт е в ръцете на Георги Иванов. През следващите години ще има изключително дисциплинирано храчене на пари. Ние имаме над 4.5 млн. задължения към НАП. Искаме до три години Левски да не дължи пари на никой.

През това време всичко хора, които работят в Левски ще трябва да прилагат двойно повече усилия, за да може клубът да се върне на водещата позиция, която му приляга. Подкрепата на феновете е най-важното нещо. Искаме тази публика да я имаме на всеки мач, без значение с кого играем. Това е богатството и силата на Левски. Искаме да се работи абсолютно открито и честно в полза на Левски.“

Наскоро Бранимир Ботев пък пое поста председател на Надзорния съвет в столичния футболен колос.

57-годишният Ботев беше заместник-министър на туризма в периода 2013-2015 година.

Решението бе взето след провелото се на 23 ноември тази година Общо събрание на акционерите на „синия“ клуб.

Така Иво Тонев остава ръководи Управителния съвет на клуба, като в него ще влезе и другият акционер Николай Иванов.

Известните ТВ водещи Иван Христов и Андрей Арнаудов ще поемат маркетинга на „Левски“. В частта, касаеща медиите на клуба, бе представен план за развитие на интернет телевизионен канал "Левски ТВ", нова интерактивна уеб страница на ПФК Левски и Фейсбук проект - официалната страница на "сините" - ПФК Левски 

От финансовия отчет, изнесен от изпълнителния директор Константин Баждеков,стана ясно, че клубът е на загуба от 5 638 000 лева за 2014 година.

БТК става главен акционер на „Левски“, който в заема първо място във временното класиране на българското първенство – с преднина от 3 точки пред втория Литекс.

Тодор Батков заяви, че оставя клуба в „сигурни ръце“. Акционерите на клуба увеличиха капитала на дружеството с 13 милиона лева поименни акции.

Общото събрание не прие решението за разпределяне печалбата на Дружеството за 2014 година и попълване на фонд „Резервен“. Причината е, че клубът приключи финансовата 2014 година със загуба, поради което дивиденти на акционерите не могат да бъдат разпределяни.

Привържениците на Левски също може да са доволни, тък като по европейски модел и те вече имат своя дял от любимия тим.

Те вече притежават 10% от акциите на клуба, обявиха сините в сайта си. Общият брой на връчените акциите е малко над 3 милиона.

"Привържениците на "Левски" придобиха чрез тръст "Синя България" 3 041 997 обикновени поименни акции с право на глас, съставляващи 10% от капитала на ПФК "Левски" АД. Делът на привържениците ще бъде допълнен до 10% и след увеличаването на капитала на дружеството на предстоящото общо събрание на акционерите", се казва в краткото съобщение.

Първата задача, която феновете на "Левски" си поставиха след придобиването на 10% от акциите на клуба бе да върнат феновете на стадиона.

Това заяви председателят на тръст "Синя България" Васил Колев, като уточни, че акциите са на всички привърженици, а не само на оглавяваната от него организация.

"Днес понятието "отбора на народа" е изпълнено с ново съдържание. Феновете на "Левски" вече официално притежават част от акциите на клуба. Това, което се случи вчера е първа част от завръщането към корените ни. Привържениците на "Левски" придобиха 10 % от акциите на "Левски", а не тръст "Синя България", заяви Колев на специална пресконференция.

"Левски" може да бъде един голям клуб с голямо влияние на привържениците си. Феновете на "Левски" участват в решенията на Управителния съвет, модел, в които фенът участва в решенията на клуба. "Левски" променя модела "бащица", който дава парите и осигурява титли, това вече няма как да стане", пък заяви Петър Ганев, член на Управителния съвет на сините.

За треньора и селекцията

Стойчо Стоев стана старши-треньор на Левски в пореден тежък момент, който клуба изживява за последните няколко години. 7-ото място бе тотален срам, а финала за Купата срещу Черно море бе изпуснат по ужасяващ начин и така тимът остана пак без трофей, а трябваше да се поти и за да вземе лиценз.

Стоев и Гонзо оцеляха в този момент и през новия сезон клубът се постабилизира и финансово и като представяне. Вярно, че няма магия на терена и се загубиха лесни точки, но Левски се бори и показва своето лице. Нещо, което бе най-важно да се случи-да се даде шанс на юношите, да се позатегне кесията и да се намери още някой и друг спонсор.

Всичко това засега до голяма степен се случва, а дори тмът сега може да мечтае за титлата.

Отсъствието на ЦСКА естествено се оказва бонус, тъй като един опонент е по-малко, а и феновете едва ли биха спряли да злорадстват по адрес на изпадналия в несъстоятелност вечен съперник.

Сега макар финансовите рестрикции наставникът на Левски Стойчо Стоев ще разполага с около един милион лева за зимна селекция, твърди "Тема Спорт".

Това е сумата, която е била обсъдена на Управителния съвет на клуба. Така Геоги Иванов- Гонзо и Стоев трябва да успеят да сглобят боеспособен отбор, който да се конкурира с Лудогорец за титлата.

Това е добра възможност за привличане за нови през зимата. Проблемът обаче идва от това, че обикновено в този период на годината не могат да се привлекат качествени легионери, тъй като те имат договори с клубовете си.

"Сините" планират да привлекат между трима и петима футболисти, като за тях ще се наложи да плащат трансферни суми - нещо, което не са правили в последните сезони.

Основното желание на треньора Стоев логично е тимът да бъде подсилен в нападение. Левски със сигурност ще вземе един централен нападател, както и флангови играч.

В списъка на набелязаните футболисти има над 10 имена. От тях обаче само три са от родната "А" група - Атанас Зехиров, Матиас Курьор и Асен Георгиев от Монтана.

Десният бек на Берое е желан за заместник на Живко Миланов, който няма да остане на "Герена" и през пролетта. През този сезон Зехиров затвърди прогреса си и освен окото на Левски, хвана и това на шампиона Лудогорец.

Матиас Курьор бе искан от "сините" още през лятото, след като ги съсече във финала за купата. Черно море обаче успя да задържи в редиците си национала на Мартиника. Асен Георгиев, който е юноша на Левски, е един от най-добрите централни защитници в "А" група.

Фиаското за Купата

И все пак дотук с хубавите думи и идеалните развръзки. Трябва да акцентираме и на лошото, което се случи в самия край на сезона. Драматичните мигове не отсъстваха и всичко започна с отпадането на Левски от борбата в турнира за Купата на България. "Сините" играеха 1/4-финал с Литекс и близо 30 минути преди края бяха с човек повече в Ловеч, но голът отново бе само мечта и след 0:0 в редовниоте 90 минути, в продължениятъа Литекс нанесе своя удар и матира сините макар и в числено неравенство- с 3 бързи гола, за крайното 3:0.

Така толкова близо и толкова далеч, този трофей отново стана недостижим. И отново в продължения тим в намален състав покоси надеждата на столичани (след загубата на финала миналата година от Чено море).

Драматично прекратеният мач с Литекс

Последва нов мач с Литекс - този път в София и от шампионата. Тук през първата част ловчанлии заслужено останаха с човек по-малко. Отново обаче червеният картон се оказа повече минус за "сините", които допуснаха гол преди края на частта. Съдията пък изгони втори футболист на Литекс преди почивката и даде дузпа за домакините.

В този моменти, резултата 1:0 за Литекс на „Герена“ главният мениджър на гостите Стойчо Стоилов нахлу на терена и извади футболисти и треньорски щаб заради несъгласие със съдийските отсъждания.

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз (БФС) не пожали тази изцепка и изхвърли Литекс от участие в българската „А“ група.

За напускане на терена от отбора на ПФК „Литекс”, довело до прекратяване на срещата,на основание чл.28, ал.1 ДК при БФС наказва  ПФК „Литекс”  с изваждане от състава на „А” група и имуществена санкция в размер на двадесет хиляди лева, обявиха от БФС.

При това положение елитната група остава с девет отбора, а всеки кръг ще се играят по четири мача, като един състав ще почива. До края на сезона остават 16 кръга. На Левски се присъжда служебна победа с 3:0 и трите точки от сблъсъка.

Въпросът е колко от опасните противници трябва да бъдат изгонени, за да може Левски да се съвземе и да спечели трофея. В момента като че ли пред "сините" стои само едно предизвикателство и то се казва Лудогорец. Другите тимове като Берое и Черно море едва ли ще имат сили за много отпор. Сега предстои да разберем как ще се отрази почивката на Стойчо Стоев и неговите момчета и дали след паузата те могат да ни покажат повече класа и да ни убедят на терена, че заслужават златото повече от шампионите от Разград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА