20 Януари, 2016 11:58 1 481 0

Нови подробности около черното тото в тениса

  • тенис-
  • черно тото-
  • подробности-
  • мафия-
  • уредени мачове

Според BBC, уреждането на мачове се извършвало от руската и италианската мафия

Нови подробности около черното тото в тениса - 1
Снимка: БТА/АР

Пълното разследване на репортера Саймън Конкс от BBC за манипулиране на срещи с участието на топ тенисисти в последните години бе официално излъчено от британската медия. Журналистът е провел десетки срещи през последните 6 години, за да стигне до сензационните си разкрития за уговаряне на срещи дори от „Уимбълдън”. Така са се облагодетелствали мафиотски структури от Русия и Италия.

Разследването започва от скандално известния мач през 2007 година между Николай Давиденко и неизвестния аржентинец Мартин Васало Аргуело. Срещата е спечелена от Аргуело след странен обрат, а се предполага, че на нея от Русия са заложени над 3 милиона паунда за победа на аржентинеца. Проследени са и телефонните разговори на Аргуело, а от тях става ясно, че в деня на мача той е водил кореспонденция с мафиот от Сицилия.

Бившият тенисист Даниел Кьолерер, който през 2011 година бе наказан доживотно от АТР за манипулиране на мачове, признава, че е получавал предложения да загуби в различни срещи. „Имах оферта в Москва, Ченай и Париж – в Ченай 50 хиляди да загубя от Давиденко в 1 кръг, в Париж двойно да загубя от Масу в два сета, повече от 50 хиляди срещу Типсаревич в Москва. Аз отказах. Двама души ми звъннаха, а един дойде лично. Не знам защо се свързаха с мен. Разбира се, че бях уплашен. Много опасна е бетинг мафията. Два пъти отказваш, на третия казваш да, защото на четвъртия ще ти кажат просто да загубиш“, споделя австриецът.

„По-лошо е от преди 5 години. Първо питат хората около играчите. След това им казват, че са заложили на тях. „Внимавай, сложих твърде много пари, не губи, иначе може да имаш проблеми”, заяви пък бивш испански тенисист, който в момента е треньор на тенисист, участващ на Australian Open.

BBC отказва да разкрие всички имена на тенисистите, участвали в манипулиране на срещи, а от тях има 16, достигали до топ 50 на света и шампион на двойки на Уимбълдън. Срeд замесените са осем тенисисти, участващи на Australian Open в момента. От медията критикуват специално създадената от АТР комисия за разследване на мачове, която е съставена едва от двама души, а в нея е трябвало да има поне 6-7 човека. Според BBC работата на комисията е потайна и не е ясно какво всъщност върши тя.

Според разследването три големи групировки стоят в основата на уговорените срещи в тениса. "Първата, базирана в Русия, е залагала на пет подозрителни мача и е направила над 250 хиляди паунда печалба. В документа, който ни бе даден, бетинг следователят Марк Филипс пише: "Няма съмнение в мен, че тези печалби са в резултат на вътрешна информация, най-малкото от руски тенисисти", разказва Саймън Кокс.

„Има втора сицилианска група, която е залагала на 12 съмнителни мача и е направила над 650 хиляди паунда печалба. Анализът на Марк Филипс показва, че залаганията на някои от мачовете е пълен фарс и е очевидно на всеки с някакъв опит в залаганията, че резултатът почти сигурно е бил предварително ясен. Третата групировка бе в Северна Италия и е залагала на 21 подозрителни мачове, носещи над 650 хиляди паунда печалба. Изводът на Марк Филипс за тази групировка бе взривоопасен. Той написа, че начинът, по който комарджиите залагат на тези мачове "ясно показва, че и двамата играчи в мача са свързани с конспирацията", разкрива още британският репортер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА