1 Ноември, 2018 14:30 1 146 14

Левски поиска реформи в родното съдийство

  • левски-
  • съдийство-
  • съдия-
  • черно море

"Сините" изразиха крайното си разочарование от реферските грешки от началото на сезона

Левски поиска реформи в родното съдийство - 1
Снимка: БТА

Футболен клуб Левски призова за реформи в съдийството, започвайки с оставката на председателя на комисията към БФС Йордан Сталев. "Сините" изразиха крайното си разочарование от съдийските грешки от началото на редовния сезон, призоваха да бъдат канени рефери от чужбина и подчертаха, че не желаят повече техни мачове да бъдат ръководени от Георги Кабаков, Станислав Тодоров и Ивайло Стоянов.

"До
Г-н Борислав Михайлов, Президент на БФС
Г-н Борислав Попов, Изпълнителен директор на БФС
Копие до:
Г-н Красен Кралев, Министър на младежта и спорта
1 ноември 2018 година

ОТВОРЕНО ПИСМО
Уважаеми г-н Михайлов / г-н Попов,
Ежегодно отборите от професионалния футбол инвестират десетки милиони левове в развитието на българския футбол. Футболният съюз продава телевизионните права от наше име за шест милиона на година. Ние сме един от тези отбори. Ръководствата на клубовете се стараят да работят в унисон със своите привърженици, с рекламодатели, да представят постоянно футбола в позитивна светлина, като в същото време се борят за собственото си оцеляване, в буквален смисъл. Същите тези клубове са натоварени с очакванията да произведат футболистите, които да прославят нашата родина с националната фланелка.
От парите от телевизионни права се удържат съдийски такси, глобяват ни за поведението на привържениците. Цялата отговорност за организацията на всеки мач отново е във всеки клуб домакин, който дори държавата натоварва с нови и нови нормативни изисквания за организацията на футболни срещи.
Тъй като сами правим всичко, дойде време да кажем, че очакваме от футболния съюз да осигури обективно, честно и справедливо съдийство. Сега, днес, веднага. Защото дори децата знаят, че това не се случва. Новият шеф на съдийската комисия г-н Йордан Сталев се оказа поредният провал. И като първа стъпка трябва незабавно да бъде отстранен.
В настоящия шампионат вече няколко пъти сме сериозно ощетявани и вече не един път сме изказвали своето несъгласие. Някак си вие неглижирахте тези проблеми може би с мисълта, че шампионатът е дълъг и в неговите рамки няколко случая биха изглеждали не толкова открояващи се.
Ако в рамките на няколко месеца в различни градове ви удари кола, но се окаже, че шофьорът в различните случаи е един и същ, няма как да не се усъмните, че е нарочно.
Вчерашният мач обаче показа това по един брутален начин. Играе се мач, след който за единия отбор приключва участието му в турнира. Нямаше даже опит за нещо да се случи деликатно. Още преди започване на мача домакините разполагат свои охранители пред съдийската стая, а хора от ръководството изпровождат отборите към игрището. Едва ли ще го видим описано в доклада на делегата. Теренът е нарочно подготвен в ужасно състояние и домакините играят брутално грубо, в резултат на което са контузени сериозно двама наши основни играчи. Жълтите картони са раздавани срещу нас като бонбони на детски празник. Футболист на отбора домакин организира провокации към нашите привърженици и футболисти в края на мача. И най-фрапиращото, неотсъдена неоспорима дузпа. Всяко едно от тези неща може да се опитате да неглижирате, но тяхната съвкупност не можете.
Ако футболният съюз не може да се справи с организацията на съдийството и първенството по честни и справедливи критерии, незабавно се обърнете за съдействие към държавните органи и посочете ясно проблемите, както ние вече започнахме.
Ако и това не даде ефект, оставете професионалната футболна лига да се занимава с това. Както се наемат футболисти от чужбина, нека наемаме професионалисти и съдии. Логиката е идентична, прави се с цел да се намери това, което няма на местно ниво. А липсите са огромни.
И да се върнем в началото, именно заради оцеляването се търси и успешно участие в европейските турнири, което минава през спечелването на местното първенство или купа. И вече е явно, че тази битка се води по маси, тайни срещи и с неприкрити заплахи, а не на футболния терен. Ние не искаме да толерираме това. Уморени сме, но няма да се предадем.
В края на миналата година вие получихте нашия кредит на доверие и нашата надежда, че ще водите футбола в посока на развитие. Сега е време да покажете дали сте част от статуквото или милеете за футбола. Ако не може да се справите сами или с помощта на държавата, то ние настояваме футболният съюз да престане да организира съдийството в професионалната футболна лига, дори самия шампионат. Да се намери начин това да стане. Може би професионалната футболна лига да изземе изцяло тази дейност и реструктурирайки се да бъде управлявана справедливо от всички участници в нея и да получи шанса да реши този проблем, защото ако не може да се намери решение, то обричаме на провал не един или друг клуб, а целия български футбол.
И в заключение, не искаме следните съдии повече да ръководят мачове, в които участва нашият отбор - Георги Кабаков, Станислав Тодоров и Ивайло Стоянов. Аргументът, че са хора и че на всеки се случва да прави грешки, вече не се приема

С уважение:
Управителен съвет
ПФК "Левски"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦСКА умре

    4 6 Отговор
    Ето затова БФС гласува за БСП и ЧОРБАСПОР ТИРЕ МИКРЕ!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Левски във А окръжна

    8 5 Отговор
    Искат повече дузпи за Луефски ама нямааааа!умре тая работа с измислените дузпи които пробутваха Луефски напред в шампионата и първенстовото!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЦСКА умре

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Левски във А окръжна":

    ИМА измислени дузпи и голове за ЧОРБАСПОР, ама ИМАААА! ДАНО СЕ ПАДНЕТЕ С ЛУДОГОРЕЦ И ДА НАЗНАЧАТ ВАШАТА ЛЮБИМКА, КОЯТО ВИ ПОДПРЕ ПРИ ЗАГУБАТА ОТ ЛУДОГОРЕЦ!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Левски във А окръжна

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "ЦСКА умре":

    Какво стана на Луефски отново съдиите виновни? ама ченямате един класен футболист пак виновни съдиите!

    Коментиран от #8

  • 7 Само ЦСКА

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "ЦСКА умре":

    Много по - здрави от ФК Черно Море имате.

    Коментиран от #9

  • 8 свинтекс с тире и емблема

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Левски във А окръжна":

    може да нямаме един класен футболист ама поне имаме спечелено дерби тоя сезон :D
  • 9 литекс

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Само ЦСКА":

    а по-здрав от гмо-то кога?
  • 10 Не сте прави

    5 2 Отговор
    Като ви бутат съдиите не ревете, тогава така е решил съдията.
  • 11 0941

    4 0 Отговор
    Като гласуват за статуквото (Михайлов и сие) още много ще плачкат, и не само те.
  • 12 Xaxa

    2 1 Отговор
    Анатолиии мършо не трийй коментарите че миришеш на говедо та се нетрае

    Коментиран от #13

  • 13 ЦСКА умре

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Xaxa":

    А ти миришеш на прасе, та се не трае.
  • 14 гощо

    1 1 Отговор
    Върнете си Наско той ви уреждаше съдии и подкрепа.Сега като не ви побутват и ревете като пОтки тцтцтцтцтццт